Ziua Logo
  Nr. 4307 de luni, 11 august 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Razboi in Caucaz
Frattini ia apararea Rusiei si avertizeaza asupra unei potentiale "coalitii europene antiruse"
 11 august, 14:25 
Ministrul italian de Externe, Franco Frattini
Ministrul italian de Externe Franco Frattini avertizeaza cu privire la constituirea unei "coalitii europene antiruse" intr-un interviu publicat luni de cotidianul La Stampa, considerand ca o condamnare a Rusiei ar fi o pozitie negativa pentru Europa intreaga, relateaza AFP, citat de NewsIn.
"Italia considera ca nu este posibil sa creezi o coalitie europeana antirusa si in aceasta privinta ne apropiem de (pozitia premierului Vladimir) Putin", spune in interviu seful diplomatiei italiene, fost comisar european pentru justitie si libertati civile.
Frattini, care a vorbit la telefon in weekend cu omologul sau francez Bernard Kouchner, a afirmat ca pozitiile Romei si Parisului sunt "foarte clare".
"Ar fi negativ pentru Europa sa se formeze un fel de coalitie impotriva Rusiei, cum s-ar putea intampla in caz de acceptare a propunerii poloneze, cehe, lituaniene si estone de a convoca un consiliu extraordinar al sefilor de stat si de guvern pe tema conflictului din Osetia", a subliniat fostul comisar european. "A cere acest summit inseamna ca s-ar ajunge la o condamnare a Rusiei. O pozitie care ar fi negativa pentru Europa intreaga", a explicat ministrul.
"Este important ca Europa celor 27 sa nu fie divizata in grupuri si grupulete. Trebuie sa fie o punte intre Statele Unite si Rusia, daca vrea sa fie un actor politic cu greutate", a conchis seful diplomatiei italiene.
Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, ceruse sambata presedintiei franceze a UE sa convoace urgent un summit european extraordinar in dosarul georgian. Presedintii celor trei tari baltice - Letonia, Lituania, Estonia - si cel polonez au cerut Uniunii Europene si NATO sa se opuna politicii imperialiste a Rusiei din estul Europei, potrivit unei declaratii comune data publicitatii sambata. "UE si NATO trebuie sa preia initiativa si sa se opuna propagarii politicii imperialiste si revizioniste din estul Europei", au declarat presedintii eston, Toomas Hendrik Ilves, leton Valdis Zatlers, lituanian Valdas Adamkus si polonez Lech Kaczynski. "Federatia Rusa a depasit 'linia rosie' in ceea ce priveste mentinerea pacii si stabilitatii in zona de conflict si in ceea ce priveste apararea cetatenilor rusi in afara frontierelor sale", au adaugat sefii de stat intr-o declaratie comuna considerata de o virulenta rar intalnita de la incheirea Razboiului Rece. De asemenea, presedintele polonez Lech Kaczynski i-a prezentat duminica omologului francez Nicolas Sarkozy, asteptat marti la Moscova si a carui tara se afla la conducerea UE, un plan pentru iesirea din criza din Georgia propus de Polonia, cele trei tari baltice si Ucraina.
In interviul acordat La Stampa, Frattini este de parere, pe de alta parte, ca Moscova trebuie "sa inteleaga" ca operatiunile de mentinere a pacii, "in prezent incredintate doar fortelor sale militare, vor trebui sa faca obiectul unor discutii in comunitatea internationala".
Totusi, Frattini a ramas prudent cu privire la o eventuala participare a Italiei la o astfel de forta de mentinere a pacii in regiune. "Daca (Bernard) Kouchner (ministrul francez de externe - n.r.), dupa intalnirile de la Tbilisi si Moscova, prezinta o propunere (in acest sens) miercuri, la reuniunea ministrilor de externe (de la Bruxelles), si daca va trebui acceptata, o vom lua in considerare", a declarat ministrul italian de externe.
"Sunt multi de 'daca' si va trebui sa ne redistribuim fortele, care nu sunt nelimitate", a explicat Frattini.
Armata italiana este angajata in mai multe misiuni de mentinere a pacii in lume, in special in Afganistan si Liban.
Apel la atitudine echilibrata
Franco Frattini chemase si duminica la o "pozitie echilibrata si unita" a Europei fata de Rusia si Georgia. "incetarea imediata a focului, integritatea teritoriala a Georgiei, dar si respingerea armelor pentru apararea integritatii teritoriale. Vrem ca aceasta sa fie pozitia Europei", a spus Frattini la postul de televiziune TG SKY24. "Vrem o pozitie a Europei care sa fie cu adevarat unitara, echilibrata fata de Rusia si Georgia, pentru a garanta reusita Europei", a adaugat ministrul de externe.
seful guvernului italian Silvio Berlusconi l-a sunat duminica pe premierul rus, Vladimir Putin, pentru a-i cere o incetare a focului imediata in Osetia de Sud, a anuntat agentia ANSA, care cita surse guvernamentale. Berlusconi a avut aceasta interventie pe langa Putin dupa ce Georgia a anuntat ca propune un armistitiu.
Silvio Berlusconi, care se considera un apropiat al lui Vladimir Putin, are ambitia de a juca un rol de intermediar intre Moscova si europeni. in plus, Italia este foarte legata energetic de Rusia, compania ENI participand, de altfel, la proiectul South Stream. Potrivit ANSA, Berlusconi a vorbit de doua ori duminica la telefon cu Vladimir Putin. El a mentinut legatura si cu presedintele francez Nicolas Sarkozy, a carui tara asigura in prezent presedintia Uniunii Europene.
La summitul NATO din aprilie, unde, spre nemultumirea Rusiei, Georgia astepta sa primeasca statutul de candidat oficial la aderarea la Alianta Nord-Atlantica, Franta si Germania au fost principalele voci care s-au impotrivit acordarii planului de actiuni, motivand ca micul stat caucazian are conflicte nerezolvate pe teritoriul sau. in lipsa unui consens, NATO a promis Georgiei ca usa Aliantei va ramane deschisa si ca va face o noua evaluare a situatiei candidaturii sale in decembrie.
M.N.  
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Ipocritii   de silviu_nichifor
i'a venit rindul italiei sa vrea si ea in numele ue,sa vrea sa fie confundata,   de silviana
ia citeste mai bine ce a spus Frattini!   de andreifodor
Vi s-a aruncat minusha clar ,fara echivoc,dur....   de Rhodos
NENEA FRATTINI...   de ciuciugaia
A r h i v a
Stirile zilei 2008-08-11
 20:16 
Doua batalioane de ceceni pro-rusi se vor muta pe teritoriul Georgiei
4 comentarii
 20:02 
Presedintele Traian Basescu convoca marti sedinta CSAT la ora 16:00
2 comentarii
 19:48 
Consiliul National Secuiesc: "Poporul din Abhazia si Osetia are drept la autodeterminare"
49 comentarii
 19:46 
Premierul Tariceanu nu va participa la consultarile de marti, de la Cotroceni
2 comentarii
 19:18 
Armata rusa a ocupat localitatea georgiana Zugdidi
6 comentarii
 19:13 
Rusia respinge propunerile UE de incetare a ostilitatilor din Georgia
8 comentarii
 18:53 
Trupele rusesti ocupa orasul Gori
6 comentarii
 18:46 
Presedintele polonez ofera "azil cibernetic" Ministerului Afacerilor Externe georgian, blocat de hackeri rusi
1 comentariu
 18:43 
UPDATE 20:38 Daniel Morar nu vrea nici la Bruxelles, nici adjunct al DNA
8 comentarii
 18:35 
Expertii rusi: Saakasvili nu va obtine sprijinul NATO
1 comentariu
 18:25 
Georgia primeste experti in securitate cibernetica
 18:22 
Viitorul ultimei fabrici Ford din Anglia, pus in pericol de uzina de la Craiova
1 comentariu
 18:16 
Ankara vrea sisteme antiracheta in valoare de un miliard de dolari
3 comentarii
 18:11 
Ambasada Georgiei la Bucuresti face apel la ajutor umanitar din partea Romaniei
1 comentariu
 18:10 
Reactii la nominalizarea Monicai Serbanescu in functia de procuror sef al DNA
1 comentariu
 18:03 
Elicoptere georgiene ataca Thinvali
4 comentarii
 17:53 
Estimare ING: Moneda nationala va ajunge la 3,4 lei pentru un euro, in septembrie
 17:48 
Biserica daramata ca pe vremea lui Ceauescu
7 comentarii
 17:39 
"Sconcsul", arma israelienilor in lupta cu manifestantii palestinieni
4 comentarii
 17:31 
UPDATE Moscova cere de urgenta o reuniune a Consiliului NATO-Rusia
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Abandonarea Georgiei (3383 afisari)
 Isarescu ingroapa Becali Bank (2803 afisari)
 Batalia de la Marea Neagra (2560 afisari)
 Lamurirea unei confuzii: "Patapievici, omul lui Basescu" (2258 afisari)
 Domnule Presedinte, (2148 afisari)
 Atleti cu sex incert la Jocurile Olimpice (3038 afisari)
 Presa rusa: Mihail Saakasvili a incercat sa se sinucida (2904 afisari)
 Performantele armatei georgiene, surprinzatoare pentru instructorii militari israelieni (2106 afisari)
 Doua batalioane de ceceni pro-rusi se vor muta pe teritoriul Georgiei (1851 afisari)
 Noi dezvaluiri in cazul McCann: Maddie, surprinsa de camerele de supraveghere ale unei banci din Bruxelles (VIDEO)  (1691 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01248 sec.