Ziua Logo
  Nr. 4298 de joi, 31 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Conferinta de presa comuna a premierului italian Silvio Berlusconi si a presedintelui Romaniei Traian Basescu
-- Silvio Berlusconi: Nu am ingradit drepturile cetatenilor romani. Traian Basescu : Statul roman isi va proteja cetatenii oriunde in lume
 31 iulie, 17:04 
Premierul italian Silvio Berlusconi a declarat joi ca amprentarea copiilor romi nu e o masura restrictiva, ca una din intentiile demersului era sa-i incuraje pe acestia sa mearga la scoala, anuntand totodata ca Italia vrea sa extinda acest tip de identificare pentru toti cetatenii sai.
Intr-o conferinta comuna cu presedintele Basescu, premierul Berlusconi a sustinut ca amprentarea romilor a fost gresit interpretata drept o masura restrictiva si discriminatorie si ca toate stirile pe acest subiect au la baza "o dezinformare completa". seful executivului italian a aratat ca amprentarea face parte dintr-o serie de masuri prin care statul italian doreste, printre altele, sa garanteze accesul la scoala al copiilor romi. "I-am precizat domnului presedinte ca e vorba de masuri prin care sa se garanteze si acestor copii posibilitatea si dreptul sa mearga la scoala. Este o precizare pe care mi-as dori ca si presa as vrea sa o raspandeasca. Asadar niciun fel de discriminare", a aratat oficialul italian.
Berlusconi a sustinut in continuare ca, de fapt, intentia autoritatilor italiene a fost de a-i proteja pe acesti copii de parintii lor care in loc sa-i trimita la scoala ii trimit la cersit sau la furat. Mai mult, premierul Italiei a precizat ca autoritatile intentioneaza sa extinda amprentarea pentru toti cetatenii italieni care-si fac acte de identitate, dar si pentru cetatenii straini care solicita diverse acte de la statul italian. " Intentia este de a-i proteja pe copii de parintii care nu-i tirmit la scoala, pentru a-i trimite sa cerseasca, sau mai rau, sa fure. Intentia este de a le oferi copiilor o educatie in interiorul scolilor. Acest tip de identificare prin amprentare digitala este o practica curenta si o vom extinde pentru obtinerea documentelor de identitate pentru cetatenii italieni sau straini care vor dori sa obtina documente in Italia", a declarat Berlusconi, amintind ca si UE a introdus cerinta ca pe toate pasapoartele sa figureze amprente digitale. El a precizat apoi ca doar Parlamentul European, care a adoptat o pozitie politica, a criticat aceste masuri de siguranta, in vreme ce Comisia Europeana nu a avut o astfel de reactie.
"Sunt cat se poate de departe de realitate opiniile care fac sa creada ca exista o atitudine negativa din partea guvernului italian in raport cu comunitatea romaneasca", a mai aratat el, sustinand ca in fata criminalitatii crescute a cetatenilor straini, Italia a fost obligata la o "anumita rigoare in ceea ce priveste pe cetatenii straini neidentificati si cladenstini". "De aici a aparut si stirea ca noi ii supunem pe copii romi unei actiuni de identificare prin amprentare ca si cum ar fi o actiune restrictiva", a mai explicat el.
Seful statului roman a declarat ca cele doua state au stabilit luarea unor masuri comune atat in interesul cetatenilor italieni, cat si romani, iar partea romana a exprimat extrem de clar faptul ca cetatenii romani, indiferent de etnie, sunt cetateni europeni.
"Din acest punct de vedere vreau sa fiu foarte clar si pentru presa italiana si pentru presa romana - ca noi recunoastem esecul nostru partial in procesul de integrare a minoritatii rome in societatea noastra", a declarat presedintele Traian Basescu. Seful statului a informat presa italiana ca Romania deruleaza cu oficialii europeni un program de integrare pe termen de 10 ani, dar care, din pacate, se afla abia la jumatate, iar o parte din minoritatea roma, "dar cetateni ai statului roman", asa cum a insistat Traian Basescu, se afla deja in Italia. Presedintele a detaliat ca propunerea autoritatilor romane catre cele italiene este ca, impreuna, sa se implice in procesul de integrare romilor in cele doua societati.
In ultima precizare facuta inaintea intrebarilor presei, Traian Basescu a declarat ca "statul roman doreste sa-si protejeze cetatenii si ii va proteja oriunde s-ar afla in lume, dar niciodata nu vom cere autoritatilor altui stat sa-i protejeze pe infractorii romani". "Cei care incalca legea trebuie sa raspunda oriunde s-ar afla", a afirmat Traian Basescu. seful statului a concluzionat ca Romania doreste sa colaboreze cu autoritatile italiene in derularea unui program comun pentru a gasi solutiile pentru cetatenii de entie roma neintegrati. Basescu a facut in final un apel catre poporul si presa italiana pentru a da o sansa minoritatii rome de a profita de calitatea de cetateni ai UE, prin integrarea lor in cele doua societati.
Raspunzand unei intrebari presedintele Traian Basescu a afirmat ca "Romania nu este de acord cu toate masurile luate de autoritatile italiene iar cetateni romani trebuie sa fie tratati ca si cetateni comunitari", reprosandu-i ziaristei care a pus intrebarea ca nu a inteles nimic din ceea ce s-a vorbit in cadrul conferintei.
A.C.S.  
Alte articole
  Presedintele Traian Basescu a incurcat mortii    (Eveniment, 2007-11-16)
  Romulus a aprins Italia    (Marile dosare, 2007-11-02)
  Băsescu: E important ca romanilor din Italia să li se respecte dreptul la liberă circulație    (2008-09-06 13:28)
  Basescu in Italia: Romania nu este un scut pentru cei care incalca legea    (2008-07-31 13:42)
  Traian Basescu anunta o posibila sedinta de Guvern comuna romano-italiana    (2008-07-31 13:23)
  Președintele Traian Băsescu a sosit intr-o tabără de romi nomazi de la periferia Romei    (2008-07-31 12:16)
  Basescu acuza: "Romanilor repatriati nu li s-a dat dreptul de a apela la Justitie"    (2007-11-03 19:04)
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
politicatv.ro   de politicatv.ro
multiubitul si stimatul   de irlanda
A r h i v a
Stirile zilei 2008-07-31
 21:01 
"Veronica" se intoarce si cere 20 de mii de euro drepturi de autor
8 comentarii
 20:34 
Berlusconi: Exista o dezinformare totala in legatura cu amprentarea rromilor in Italia
2 comentarii
 20:20 
Basescu le cere ziaristilor italieni si romani sa fie responsabili in problema romilor
 19:39 
Guvernul invita angajatii bugetari sa doneze bani pentru sinistrati
4 comentarii
 19:27 
Presedintele Medvedev il contreaza pe premierul Putin
11 comentarii
 19:17 

1 comentariu
 19:04 
Telenovela negocierilor dintre cele doua partide maghiare continua
 18:58 
Oficialii de la Pentagon au prezentat noua strategie de aparare
2 comentarii
 18:36 
Mini Me, bun la pat, dar si la golf! (VIDEO)
 18:28 
Scandalul lucrarilor cu tenta nazista de la ICR New York: Institutul invoca libertatea de exprimare, iar Politia americana descinde in galerie
31 comentarii
 18:02 
Parasit de nevasta dupa ce extensia penisului a cedat in timpul actului sexual
16 comentarii
 17:53 
Romania revine in ofertele turistice ale marilor tour-operatori
1 comentariu
 17:52 
Radovan Karadzic a aparut pentru prima data in fata TPI
 17:49 
Camera Deputatilor a primit sesizarea Parchetului in dosarele in care sunt acuzati Adrian Nastase si Serban Mihailescu
1 comentariu
 17:37 
Cel mai vechi banc din lume dateaza din 1600 i.Hr
4 comentarii
 17:34 
Rusia sterge California de pe harta
7 comentarii
 17:17 
Acuzata de impostura intr-un mail remis presei, Printesa Brianna Caradja spune ca e hartuita de sotul pe care l-a parasit
9 comentarii
 16:56 
Armata Uniunii Europene, intr-o stare dezastruoasa
4 comentarii
 16:52 
De ce folosesc chinezii ideograme
11 comentarii
 16:51 
CRONICA DE FILM: Detectivi de cartier (Watching the Detectives)
 Top afisari / comentarii 
 Ridicarile Ontanu-Ciuclea (2066 afisari)
 Alegeri mascate (1843 afisari)
 Steaua si Dinamo, vehicule de santaj (1788 afisari)
 Testul Morar (1383 afisari)
 Sfarsitul lumii vechi sau ce va face "generatia mea" (1307 afisari)
 Parasit de nevasta dupa ce extensia penisului a cedat in timpul actului sexual (3947 afisari)
 Acuzata de impostura intr-un mail remis presei, Printesa Brianna Caradja spune ca e hartuita de sotul pe care l-a parasit (2937 afisari)
 "Veronica" se intoarce si cere 20 de mii de euro drepturi de autor (2764 afisari)
 Cel mai vechi banc din lume dateaza din 1600 i.Hr (2533 afisari)
 Hugh Hefner, atras de o ucraineanca sexy (2191 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02073 sec.