Ziua Logo
  Nr. 4280 de joi, 10 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Efectul Hayssam: Procurorul Nastasiu, suspendat din functie, sirianul a mai scapat de un dosar
-- Sotia si copii celui mai cautat terorist din Romania nu s-au mai intors in tara
 10 iulie, 16:36 
Curtea de Apel Bucuresti a respins, joi, cererea procurorului Ciprian Nastasiu de suspendare a executarii ordinului prin care a fost revocat de procurorul general de la Parchetul General, insa decizia poate fi atacata cu recurs. Decizia readuce in prim-plan conditiile in care, Omar Hayssam, sirianul acuzat de terorism in Romania, a reusit sa paraseasca Romania. Mai mult decat atat, ca o coincidenta, acesta a fost achitat in dosarul Foresta Nehoiu, tot la Curtea de Apel Bucuresti. In plus, nevasta si cei sapte copii nu s-au mai intors in tara, fapt confirmat pentru ZIUA Online de surse din cadrul Politiei de Frontiera. Adela Omar ar fi trebuit sa revina in tara noastra inca de la sfarsitul anului trecut. Ea a transmis, insa, prin avocata familiei ca nu a fost lasata sa plece de autoritatile din Siria. Avocata Cristina Craciun a spus ca, intrucat nu s-a intors la termenul prevazut de instanta, Adela Omar risca sa suporte consecintele nerespectarii unei hotarari judecatoresti. Adica autoritatile romane sa nu-i mai admita o alta cerere de scoatere a copiilor din tara. Potrivit deciziei instantei, copiii au putut parasi tara, cu conditia sa se intoarca pana cand incepe noul an scolar. Fratele lui Omar si cumnata acestuia au declarat ca nu au niciun semn de la Adela Omar si ca nu stiu cand ar putea sa revina aceasta in tara.
Nastasiu: "Decizia a fost influentata de factori externi"
Procurorul Ciprian Nastasiu (Lucian Curelariu, ZIUA foto)
In sedinta de joi, Ciprian Nastasiu a cerut magistratilor Curtii de Apel sa-i admita cererea de suspendare pe motiv ca mai are de terminat dosare, in calitatea de procuror DIICOT, iar locuinta si domiciliul le are in Bucuresti, precizeaza NewsIn. Reprezentantii Parchetului General au sustinut, in fata magistratilor, ca actiunea procurorului Nastasiu a ramas fara obiect. La iesirea din sala de judecata, Ciprian Nastasiu a declarat ca decizia procurorului general il poate duce cu gandul la "orice", mai ales ca se afla in "prim proces de evaluare". El sustine, de asemenea, ca a ar fi fost influentata de "factori externi". "Ceva s-a intamplat de nu a asteptat pana in septembrie, sa se termine evaluarea", a spus procurorul Nastasiu, precizand ca sanctiunea disciplinara este unul din criteriile de evaluare. Parchetul General sustine, intr-o intampinare depusa in dosarul de la Curtea de Apel Bucuresti, ca cererea formulata de procurorul Ciprian Nastasiu de suspendare a executarii ordinului procurorului general prin care a fost revocat din functia de procuror DIICOT a ramas fara obiect. Parchetul General explica apoi ca, in contextul prevederilor Codului de procedura civila, procurorul Nastasiu nu ar fi facut dovada demersurilor de desfiintare a hotararii judecatoresti privind aplicarea sanctiunii disciplinare, pe calea contestatiei la executare ori a contestatiei in anulare, astfel incat ordinea fireasca ar fi doar aceea a suspendarii aplicarii sanctiunii disciplinare, care sa determine suspendarea actului administrativ de revocare din functie. in acest sens, Parchetul mai arata ca, la data de 8 iulie, la Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie s-a inregistrat adresa nr.70/P/2006 a Consiliului Superior al Magistraturii, emisa de inspectorul sef al Inspectiei judiciare, prin care s-a comunicat, pentru punere in executare Hotararea nr.3P/28.03.2007 privind aplicarea sanctiunii disciplinare. Ori, potrivit legii de functionare a DIICOT, una din conditiile principale ca un procuror sa faca parte din aceasta structura este ca el sa nu fi fost niciodata sanctionat disciplinar, conditie care se aplica si in cazul mentinerii in functie.
Contestatie respinsa si de CSM
Consiliul Superior al Magistraturii a respins, tot joi, cu majoritate de voturi, contestatia procurorului Ciprian Nastasiu, care a fost revocat din functia de anchetator DIICOT prin ordin al procurorului general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi. Propunerea de revocare din functie a venit dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins recursul procurorului Ciprian Nastasiu privind sanctiunea disciplinara data anul trecut de Sectia de procurori a Consiliului, precizeaza Antena3. Pe 29 martie 2007, Nastasiu a fost sanctionat disciplinar de CSM prin diminuarea cu 15% a salariului timp de trei luni, in cazul eliberarii sirianului Omar Hayssam. La 26 aprilie 2006, Hayssam a fost eliberat din arest, iar doua luni mai tarziu, pe 30 iunie, a fugit din Romania. Omar Hayssam a fost condamnat, in vara anului trecut, in lipsa, de magistratii Curtii de Apel Bucuresti, la 20 de ani de inchisoare, fiind gasit vinovat de rapirea a trei jurnalisti romani in Irak.
Hayssam a fost scos basma curata si pentru acuzatiile de crima organizata si bancruta frauduloasa
Curtea de Apel Bucuresti l-a achitat, miercuri, pe Omar Hayssam, in dosarul Foresta Nehoiu. Alaturi de Hayssam, au scapat de proces alte patru persoane. Decizia poate fi atacata prin recurs. Instanta nu a oferit o solutie in ceea ce priveste prejudiciul adus de infractiune. Omar Hayssam, fratele sau Mohamad Omar, El Assal Emil Raja si Gheorghe Iosif au fost trimisi in judecata pentru crima organizata si bancruta frauduloasa. Omar si Mohamad au fost acuzati ca ar fi constituit un grup infractional la care au aderat mai multe persoane pentru a obtine beneficii materiale si financiare. Grupul infractional controla mai multe firme, printre care si Foresta Nehoiu.
Petrisor CANA  
Alte articole
  Decizia Curtii in cazul Hayssam a ramas in pronuntare    (Anchete, 2008-02-19)
  Stenogramele Hayssam - Nastasiu    (Marile Dosare, 2008-01-16)
  Basescu: E probabil pentru prima data cand serviciile secrete nu se amesteca in alegeri    (2009-11-14 20:20)
  Emil Boc despre dezvaluirile lui Nastasiu in cazul Hayssam: In campania electorala apar tot felul de lucruri    (2009-11-14 15:36)
  Fostul procuror Ciprian Nastasiu spune ca discutia dintre Degeratu si Omar Hayssam nu a avut loc in biroul sau    (2009-10-28 20:06)
  Hayssam l-a invitat pe procurorul Nastasiu sa-si faca concediul in Liban    (2008-01-08 17:48)
A r h i v a
Stirile zilei 2008-07-10
 20:39 
UPDATE Ambasadorul Romaniei la Lisabona, informator al Securitatii
17 comentarii
 20:38 
Iranul a trucat imaginile de la testul cu rachete balistice
17 comentarii
 20:16 
Tariceanu: "Romania nu trebuie sa repete greseala cresterilor salariale necontrolate"
3 comentarii
 20:13 
Georgia isi recheama ambasadorul de la Moscova
 20:11 
Salvamarii de pe litoral intra in greva
 19:54 
MIRA si CNSAS se acuza reciproc de necolaborare in procesul de predare-primire a dosarelor fostei Militii
 19:37 
Elvis a fost tigan
6 comentarii
 19:31 
Vasile Dancu: Inca nu am murit!
2 comentarii
 19:23 
Turnului Eiffel se modernizeaza
 18:57 
Daniel Patentasu, adjunctul lui Udriste, demisioneaza la o zi dupa seful sau
 18:52 
Omul cu piele stretch
 18:32 
Statuia lupoaicei cu gemenii Romulus si Remus nu a fost realizata in antichitate
4 comentarii
 18:25 
S-a spanzurat de dorul nevestei
4 comentarii
 18:14 
Analiza: Inflatia din iunie si aprecierea leului reduc sansele unei majorari a dobanzii cheie a BNR
 17:57 
In atentia lui Adi Minune: Manelistii rusi umbla in Porsche poleit cu aur
3 comentarii
 17:40 
Adomnitei: A fost cel mai bine organizat BAC din '90 pana in prezent
1 comentariu
 17:37 
CSM il cerceteaza pe procurorul care a zis ca Sile Pietroi are legaturi cu politicienii
3 comentarii
 17:17 
Curtea Europeana de Justitie: Romanilor nu li se poate restrictiona dreptul la libera circulatie
 17:04 
Dupa ce a invins cancerul, Olivia Newton-John s-a recasatorit cu un om de afaceri australian
 17:03 
Un arbitru a fost scos de pe teren pentru ca era beat crita
 Top afisari / comentarii 
 Filiera fratilor KGB (7880 afisari)
 Puscarie pentru sex pe plaja din Dubai (3459 afisari)
 Sfantul Sinod a hotarat "iertarea pacatelor" (1459 afisari)
 Apocalipsa Bio (1308 afisari)
 Securitatea a tras la Timisoara (1119 afisari)
 Staruri pocite de bisturiu (2913 afisari)
 Elvis a fost tigan (2872 afisari)
 Moscova se doteaza cu Suhoi PAK FA, varianta ruseasca a lui F-22 Raptor (2330 afisari)
 Iranul a trucat imaginile de la testul cu rachete balistice (2033 afisari)
 Statuia lupoaicei cu gemenii Romulus si Remus nu a fost realizata in antichitate (1977 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01473 sec.