Ziua Logo
  Nr. 4279 de miercuri, 9 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Romania isi propune ca pana in 2010 sa isi poata asigura 33% din consumul intern de energie din surse regenerabile
 9 iulie, 17:26 
Pe fondul cresterii continue a pretului barilului de petrol la nivel mondial, Romania si-a propus ca obiectiv national in domeniul securitatii energetice ca, pana in 2010, 33% din consumul intern de energie sa fie acoperit de energie din surse regenerabile, a declarat miercuri Lusine Caracasian, director Cooperare interna si internationala in cadrul Agentiei Nationale pentru Reglementare in Energetica (ANRE).
Toti cei prezenti la conferinta "Energia regenerabila: oportunitati si provocari in Romania" gazduita de Centrul Cultural American au cazut de acord ca Romania trebuie sa isi diversifice sursele de energie pentru a-si asigura securitatea energetica, indicand aici surse de energie alternativa precum energia eoliana, solara, hidroenergia si biocombustibili. Scopul acestei conferinte a fost discutarea rolului energiei regenerabile in asigurarea securitatii energetice si in contextul amenintarilor schimbarilor climatice, si a celei mai bune metode de implementare a energiei regenerabile in Romania.
Printre expertii in domeniul energiei care au luat cuvantul s-au numarat Blair Labarge, consilier pe probleme energetice al Ambasadei SUA in Romania, Virgil Musatescu, presedintele Asociatiei pentru Politici Energetice din Romania, Mark Velody, Reteaua de consultanta in domeniul energiei, Tudor Constantinescu, presedintele Agentiei Romane pentru Conservarea Energiei, Lusine Caracasian, director cooperare interna si internationala in cadrul ANRE, precum si diversi oameni de afaceri din domeniul energiei regenerabile.
"Tinta fixata la nivel national este ca, pana in 2010, 33% din consumul intern sa fie acoperit de energie din surse regenerabile. De asemenea ne propunem ca pana in 2015 - 2020, in ceea ce privste electricitatea, aceasta sa poata fi asigurata tot din sursele regenerabile", a spus Lusine Caracasian.
Participantii au cazut de acord ca pentru realizarea acestor obiective este necesara o initiativa legislativa care sa fixeze cadrul in care se pot face investitii in acest domeniu. Caracasian a precizat ca exista un proiect de lege privind energia regenerabila, dar acesta nu este definitivat si ca ANRE a fost invitata sa participe la o serie de discutii pe aceasta tema.
Investitorii in domeniul energiei regenerabile au fost reprezentati de companiile GE Energy, Continental Wind Parteners si Sopolec. Acestia au declarat la unison ca oamenii de afaceri care doresc sa investeasca in acest domeniu ar trebui incurajati de o legislatie ce sa permita atragerea de investitii straine prin inlesnirea patrunderii acestora pe piata din Romania.
Dobrogea, tinta investitiilor in energia eoliana
Deocamdata cea mai atractiva oferta pentru investitorii straini o reprezinta energia eoliana. Se preconizeaza ca in urmatorii 10 ani o cincime din necesarul de energie electrica al Romaniei va fi generat de surse nepoluante. Cea mai mare parte a acestui tip de energie urmeaza sa fie produsa de centrale eoline. Iar zona cu cel mai mare potential in ceea ce priveste energia eoliana si solara este Dobrogea. Astfel ca, in ultima perioada tot mai multi investitori vin in Dobrogea cu proiecte ce vizeaza construirea de turbine eoliene. Reprezentanti ai unor companii din Germania, Franta, Olanda si Grecia sunt interesati de cumpararea sau concesionarea de terenuri pe malul Marii Negre, in Delta Dunarii sau in nordul Dobrogei, in vederea derularii acestor proiecte. Cateva portiuni de teren mai inalte de pe malul marii au fost deja concesionate si reprezinta viitoare locatii pentru turbine eoline. Mai mult, sute de hectare de teren din zona rurala au fost deja contractate pentru exploatarea energiei vantului. Compania italiana Enel, proprietarul Electrica Doborgea, a anuntat ca va investi 27 de milioane euro in centrale eoliene. In prezent italenii sunt in etapa de contractare a terenurilor necesare pentru constructia turbinelor eoliene. Desi aceste instalatii nu sunt poluante, iar energia generata de ele nu afecteaza mediul. Totusi exista proteste cum ca aceste actiuni ar putea afecta ecosistemul Deltei Dunarii. Ornitologii argumenteaza ca terenurile concesionate investitorilor sunt habitatul a peste 372 de specii de pasari protejate, dar si zona de iernat a peste 1 milion de pasari migratoare care ar putea fi afectat de instalarea unor astfel de turbine.
Principalele economii ale lumii se pun de acord asupra reducerii emisiilor poluante
Manifestarea de astazi de la Centrul Cultural American se inscrie in randul actiunilor menite sa vina in intampinarea securitatii energetice si reducerii dependentei de sursele energetice conventionale. In acelasi timp s-a pledat in favoarea protejararii mediului prin reducerea pe termen lung a emisiilor de gaz cu efect de sera. Astfel, cele 16 principale economii ale planetei, industrializate si in dezvoltare, au cazut de acord miercuri in Japonia in contextul desfasurarii summitului G8 asupra reducerii pe termen lung a emisiilor poluante, fara a stabili insa calendarul sau amploarea lor.
Intr-o declaratie comuna, liderii celor 16 state, reuniti timp de doua ore miercuri, la Toyako (nordul Japoniei - n.red), au convenit asupra unor actiuni concertate in favoarea "reducerii pe termen lung a emisiilor" de gaz cu efect de sera.
"Principalele economii dezvoltate vor adopta, conform obligatiilor asumate international, obiective nationale pe termen mediu pentru a reduce radical emisiile", se arata in declaratia mentionata, care nu precizeaza insa nici valoarea si nici calendarul acestui proces. Reuniunea "MEM" (Major economies meeting) de la Toyako este prima la nivel de sefi de stat si de guvern de la lansarea acestui proces in septembrie 2007 de catre SUA.
MEM regrupeaza 16 state care reprezinta peste 80% din emisiile mondiale: G8 - cele opt state puternic industrializate - Japonia, SUA, Canada, Marea Britanie, Germania, Franta, Italia si Rusia, "G5" - principalele economii emergente - China, India, Brazilia, Africa de Sud, Mexic - plus Australia, Indonezia si Coreea de Sud.
Madalin NECSUTU  
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Era vorba sa fie o data o lege de prin care Guvernul finanta 1/2 din cheltuielile   de ggc
Kermit   de Kermit
Sa dea Domnul   de Mache
A r h i v a
Stirile zilei 2008-07-09
 20:29 
Adrian Ilie a demisionat de la Steaua
 20:02 
"Raspuns imediat": 1000 de militari americani in coasta Rusiei
19 comentarii
 19:01 
Un fost presedinte israelian investeste in proiecte imobiliare in Romania
49 comentarii
 18:47 
Biserica Ortodoxa din Rusia face presiuni pentru condamnarea oficiala a regimului comunist
 18:37 
Politist snopit in bataie de un blatist
3 comentarii
 18:36 
Microsoft, Sun si Cisco salveaza internetul
1 comentariu
 18:21 
Basescu: Judecatorii, procurorii si politistii au legaturi cu lumea interlopa
8 comentarii
 18:07 
Tribunalul Penal International incepe judecarea procesului sarbilor bosniaci Milan si Sredoje Lukic acuzati de crime de razboi
6 comentarii
 18:01 
La cinci ani, canta la pian desi nu a vazut niciodata lumina zilei
4 comentarii
 17:54 
In Marea Britanie a fost lansata prima pompa de alimentare cu hidrogen pentru acasa
1 comentariu
 17:30 
Sute de pacienti au disparut din evidentele medicilor
 17:28 
Sinodul BOR i-a iertat pe episcopii Corneanu si Sofronie
21 comentarii
 17:26 
Directoarea liceului din Sighetul Marmatiei, incatusata
 17:19 
Noua lista de medicamente compensate, in vigoare din 15 iulie
 17:13 
Un soldat-erou al SUA in Irak, ucis de stres si o supradoza
5 comentarii
 17:01 

2 comentarii
 16:58 

1 comentariu
 16:55 
Germania: Deputatii cer acordarea dreptului de vot inca de la nastere
1 comentariu
 16:53 
Desi suntem pe locul doi in topul cresterii economice din UE, romanii sunt nemultumiti de viata
2 comentarii
 16:42 
Si-a dat nevasta in urmarire generala
3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Mare farsor, mari gogomani (3639 afisari)
 Mitropolitul Corneanu va fi judecat azi (2805 afisari)
 Aoleu, ma doare inima! (2320 afisari)
 Fuga de la Steaua! (2243 afisari)
 Liniile erotice ale CFR-ului (2059 afisari)
 Iubita Prințului Harry, Chelsy Davy, beată și in ipostaze deloc demne de Familia Regală (3715 afisari)
 Fetita violata i-a trimis scrisori de dragoste unchiului care a lasat-o insarcinata (2490 afisari)
 Cea mai dorita femeie din lume, pe coperta din august a revistei pentru barbati GQ (2430 afisari)
 Un vaccin menit sa previna cancerul de col uterin ar putea provoca paralizii si chiar moartea (2274 afisari)
 Si-a dat nevasta in urmarire generala (2120 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01129 sec.