Ziua Logo
  Nr. 4275 de vineri, 4 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
"Astazi marcam cea de-a 232-a aniversare a independentei Statelor Unite"
Taubman: Romania a devenit mai puternica si mai inteleapta
-- Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat ca "ne bucuram cand americanii sunt alaturi de noi si trebuie sa recunoastem ca suntem in multe locuri impreuna. Parteneriatul nostru nu este o simpla alianta", ci unul care "a devenit intre timp militar, economic si politic", conform ziare.com
 4 iulie, 19:24 
Nicholas Taubman , ambasadorul SUA in Romania
Cu ocazia implinirii a 232 de ani de la declararea independentei SUA, ambasadorul american Nicholas Taubman a tinut vineri la sediul Ambasadei americane la Bucuresti, un discurs in care a tinut sa reaminteasca importanta crescanda a relatiilor bilaterale dintre cele doua tari. De asemnea oficialul american a tinut sa elogieze buna organizare de catre tara noastra a summitului NATO gazduit de Bucuresti in data de 2 - 4 aprilie.
Ambasadorul SUA, Nicholas Taubman, crede ca - in ciuda "provocarilor si a numeroaselor nevoi inca nesatisfacute" - Romania "progreseaza si chiar deschide drumuri", informeaza Hotnews. De la preluarea mandatului sau in 2005 "Romania a devenit mai puternica si mai inteleapta" a spus diplomatul in discursul sau cu ocazia zilei Americii. El s-a folosit de discursul prilejuit de Ziua SUA pentru a face a-si exprima satisfactia vizavi de respectarii legii si a statului de drept.
"In Statele Unite si in intreaga lume, americanii si familiile, prietenii si vecinii lor se strang in orase mari sau mici, in parcuri si biserici, pe malul raurilor sau al lacurilor, pentru a marca aceasta zi: cea de-a 232-a aniversare a independentei Statelor Unite. In fiecare an, unii isi pun semne de intrebare cu privire la starea natiunii noastre. Acestia pot critica politicile interne si externe ale unui guvern sau ale altuia. intr-adevar, avem destule probleme de care sa ne preocupam, de la economie la incalzirea globala, la lupta comuna impotriva terorismului si la multe alte chestiuni. Asadar, in timp ce ne gandim la libertatea si democratia noastra, in ziua de 4 iulie 2008, ce vedem cu totii, ca natiune? Ce gasim in cel de-al 232-lea an in care democratia americana este puternica, chiar mai puternica decat a fost vreodata, indiferent de provocari?
Cum se explica acest lucru? Dezacordurile privind politica externa, nevoile interne si toate valorile noastre abunda. Lista defectelor si a problemelor noastre este lunga. Cu toate acestea, as spune cu incredere ca suntem mai liberi si mai puternici decat am fost in orice alt moment al istoriei noastre", a declarat Taubman.
"Puterea noastra sta in Constitutie. Este ancora noastra in vremuri tulburi, o sursa constanta de sustinere pentru democratia noastra si lumina eterna care ne ghideaza. Atunci cand avem indoieli, apelam la Constitutie si la corpul de legi aferent. De-a lungul anilor, Constitutia americana a fost amendata de 27 de ori pentru a schimba, in mod subtil, directia in care ne indreptam. Aceste schimbari contribuie la consolidarea increderii noastre in acest document si in statul de drept. Date fiind toate acestea, cea mai importanta parte a Constitutiei este una intangibila: credinta si increderea americanilor in Constitutie. Convingerea noastra comuna este ca aparatul legislativ, cel juridic si cel prezidential ale guvernului actioneaza conform Constitutiei si in baza acesteia. Vorbim despre convingerea ca legea este sacra si ca toata lumea trebuie sa o respecte", a mai spus oficialul american
"Atunci cand Congresul voteaza, avem legi. Atunci cand presedintele apara, protejeaza si isi indeplineste indatoririle constitutionale, il urmam - sau o urmam. Atunci cand sistemul nostru juridic - pana la Curtea Suprema - emite o hotarare, o respectam si ne supunem (...) in aceasta zi de 4 iulie 2008, America ramane puternica datorita unui bun intangibil: increderea in noi insine si in statul de drept. Aceasta incredere intangibila in Constitutia noastra inseamna ca suntem convinsi ca putem depasi orice provocare" a mai spus ambasadorul american.
Nicholas Taubman a tinut isi arate aprecierea pentru buna organizare si gazduire a celui mai important eveniment ca amploare din istoria Aliantei Nord-Atlantice, referindu-ne aici la summitul NATO organizat la Bucuresti in 2 - 4 aprlie 2008.
"In calitate de Ambasador al Statelor Unite ale Americii, am venit aici in 2005, cand Romania era nou membru NATO, un partener din ce in ce mai important al Statelor Unite. De atunci, Romania a devenit mai puternica si mai inteleapta. Sunteti membri ai Uniunii Europene. Economia romaneasca se dezvolta intr-un ritm alert. Ati gazduit cel mai mare summit NATO din istorie, fiind unul dintre cele mai bine organizate si cele mai reusite evenimente, conform opiniei generale. Romania este o tara importanta, dintr-o regiune importanta, care joaca un rol important. Chiar daca va confruntati - ca americanii, de altfel - cu numeroase provocari, cu numeroase nevoi care inca nu sunt satisfacute, Romania progreseaza si chiar deschide drumuri.
In acesti trei ani, parteneriatul nostru strans a devenit mai puternic. Romania nu este doar un partener puternic, ci si un prieten adevarat si de incredere al Statelor Unite. Simtim cu totii si apreciem caldura si prietenia de care dati dovada, iar noi facem tot posibilul pentru a raspunde la fel. Parteneriatul si prietenia dintre tarile noastre au consolidat ambele state.
Multumim, Romania, pentru ca mergi inainte alaturi de America", a conchis Taubman.
Relatiile romano-americane
Romania si Statele Unite ale Americii au stabilit relatii diplomatice la 14 iunie 1880, la nivel de agentie diplomatica, pentru ca doua luni mai tarziu acestea sa fie ridicate la nivel de legatie. Relatiile diplomatice au fost intrerupte la 12 decembrie 1941 si au fost reluate, la 7 februarie 1946, la nivel de legatie. La 1 iunie 1964, relatiile diplomatice dintre cele doua tari au fost ridicate la nivel de ambasada.
In plan economic, investitiile americane au vizat, in principal, urmatoarele sectoare: comunicatii, industrie electronica, industrie chimica, industria lemnului, industria alimentara, comert, silvicultura si minerit.
In anul 2005, dupa inceperea inundatiilor, in luna aprilie, si pana in octombrie, Guvernul SUA a acordat asistenta umanitara Romaniei in valoare de peste 5 milioane dolari. Ministerul Apararii SUA a donat de asemenea bunuri si diferite materiale pentru renovarea caselor, scolilor si spitalelor, iar contributiile aduse de unele companii private americane insumeaza alte sute de mii de dolari. Aceste fonduri au fost folosite pentru: asigurarea proviziilor pentru starea de urgenta (apa si aparate de purificat apa, produse de igiena personala, alimente si sobe portabile; asistenta directa acordata fermierilor si micilor intreprinzatori; campanii de informare publica pentru prevenirea situatiilor medicale de urgenta; alte proiecte economice, sociale si de sanatate).
Istoria Statelor Unite ale Americii
in 1776, cele 13 colonii si-au declarat independenta fata de Marea Britanie. Documentul, considerat actul de nastere al Statelor Unite ale Americii si a fost semnat la 4 iulie 1776 la Philadelphia, in cadrul Congresului reprezentantilor celor 13 colonii britanice. Autorul acestei declaratii a fost Thomas Jefferson. Drept urmare, ziua de 4 iulie va deveni apoi sarbatoarea nationala a SUA. Conflictul dintre colonistii englezi si metropola lor, Anglia, a izbucnit pe fondul unor vechi nemultumiri legate de politica britanica fata de colonii, in 1774, prin "Partida de ceai de la Boston" in urma careia un grup de colonisti deghizati in indieni au aruncat in mare incarcatura de ceai a vaselor britanice ancorate in portul american.
Prin Declaratia de independenta, colonistii isi afirmau propria individualitate fata de Anglia si respingeau pretentiile de dominatie ale acesteia. Document politic cu o influenta covarsitoare atat asupra evolutiei ulterioare a SUA, cat si asupra miscarii politice europene, Declaratia afirma principiile egalitatii dintre state, al egalitatii dintre oameni, al dreptului de rezistenta la opresiune, dar si ideea dreptului oamenilor la libertate si la cautarea fericirii, modelul fiind adoptat dupa Magna Charta si Bill of Rights, amandoua de sorginte britanica. Declaratia marca, practic, aparitia unui nou stat independent pe harta lumii, stat a carui structura si organizare vor fi definitivate dupa ce, in 1783, Anglia va recunoaste prin tratatul de la Versailles independenta celor 13 colonii americane. Declaratia de independenta din 1776 va reprezenta baza pe care va fi conceputa Constitutia Statelor Unite ale Americii din 1787, act ce va crea un sistem politic centralizat. Astazi se implinesc 232 de la aparatia pe harta lumii a Statelor Unite ale Americii ca stat independent.
Madalin NECSUTU  
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
tranzitie istorica americana   de MirceaS
Re:Dar de ce ar fi trebuit sa va salveze cand fussera-tzi aliatzii Germaniei   de romanul
TEO PETER   de romanul
Excelenta, frumoase laude, dar sa nu exageram in epitete.   de ionion
Si cand ma gandesc ca sunt romani care freamata de fericire cand americanii ii considera "parteneri"   de Evreu-rus
n-am nimic impotriva   de Anca2008
Eufrosin,   de haril
N-ar fi rau daca America ar fi a Americanilor   de Eufrosin
A r h i v a
Stirile zilei 2008-07-04
 20:22 
O fetita abuzata sexual la 11 ani a nascut un copil in Italia
3 comentarii
 19:50 
De ziua nationala a SUA, Varsovia face Washingtonului cadou un refuz al scutului antiracheta
7 comentarii
 18:05 
Clonarea animalelor de companie, la mare moda in Statele Unite
1 comentariu
 18:03 
Intreprinzatorilor le merge bine in Romania
 17:51 
Romanii sunt mai activi pe Bursa decat strainii
 17:42 
Ziua Crucii Rosii Romane, sarbatorita prin actiuni de voluntariat
 17:34 
Vanghelie vrea sa atraga jurnalisti si reprezentanti ai societatii civile pe listele PSD
 17:30 
UPDATE: Operatia de intrerupere a sarcinii fetitei de 11 ani s-a incheiat cu succes
15 comentarii
 17:28 
Elena Udrea, coordonator al campaniei PD-L de comunicare pentru parlamentare
2 comentarii
 17:28 
Goala-pusca la cumparaturi
8 comentarii
 17:15 
Japonezii, "alungati" de la munca de catre roboti (VIDEO)
5 comentarii
 17:03 
Noi dezvaluiri: FARC ar fi primit un "stimulent" de 20 de milioane de dolari in schimbul eliberarii lui Betancourt
2 comentarii
 17:02 
SMS-uri crestine direct de la Sursa
 16:41 
 16:40 
Poanta zilei: Bancul pedelist spus de Antonie Solomon
2 comentarii
 16:29 
 16:17 
Teoria relativitatii generale a lui Einstein, confirmata de un pulsar binar
10 comentarii
 16:02 
Prabusirea "Pasarelei mortii", cauzata de un sir de greseli si evenimente neprevazute
 15:52 
NASA afirma ca planeta Mercur se miscoreaza
 15:48 
Condamnat pentru ca era pasionat de sex cu caracatite, serpi sau tigri
6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Cum ne fura la gaze (2555 afisari)
 Perle de incultura (2246 afisari)
 Haos in Turcia (1863 afisari)
 Greva prezidentiala (1784 afisari)
 Chivu a semnat cu Adelina (1549 afisari)
 Goala-pusca la cumparaturi (3653 afisari)
 Condamnat pentru ca era pasionat de sex cu caracatite, serpi sau tigri (3367 afisari)
 SMS-uri crestine direct de la Sursa (1553 afisari)
 Teoria relativitatii generale a lui Einstein, confirmata de un pulsar binar (1513 afisari)
 Karate cu sanii (VIDEO) (1428 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02800 sec.