Ziua Logo
  Nr. 4274 de joi, 3 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Ingrid Betancourt, eliberata din mainile gherilelor columbiene FARC de spioni infiltrati
 3 iulie, 11:00 
Ingrid Betancourt (foto: EPA)
Fosta ostatica Ingrid Betancourt a vorbit miercuri, la sosirea pe aeroportul militar din Bogota, despre "conditiile suprarealiste" ale eliberarii sale de catre armata columbiana, relateaza AFP, citat de NewsIn.
"Conditiile eliberarii noastre au fost complet suprarealiste", a spus ea.
"Ne-am trezit la 5 dimineata. Paznicii din FARC ne-au cerut sa ne luam lucrurile si ne-au pus sa asteptam toata dimineata, spunandu-ne ca nu stiu ce se intampla", a povestit fosta ostatica.
Potrivit desfasurarii acestei operatiuni, prezentata de ministrul columbian al Apararii, Juan Manuel Santos, armata a infiltrat oameni in randul paznicilor din Fortele armate revolutionare din Columbia, care supravegheau ostaticii. Oamenii infiltrati i-au convins pe paznicii FARC ca lideri ai statului major al rebelilor doreau sa-i intalneasca pe ostatici si ca de aceea acestia trebuiau regrupati.
"Cu o ora inainte de sosirea elicopterelor, am vorbit cu comandantul FARC, Asprilla, si mi-a spus ca vom urca cu totii intr-un elicopter care ne va duce intr-un loc pe care nu il cunostea, pentru a discuta cu un lider al FARC. Asprilla credea ca este vorba despre Alfonso Cano, noul lider al rebelilor", a spus Betancourt. "Cand au sosit cele doua elicoptere albe trebuie sa spun ca am simtit ceva straniu, pentru ca in mod normal cand asteptam elicopterele sa soseasca ieseam fugind pentru a ne ascunde. De data aceasta, erau in fata noastra si le asteptam in liniste sa aterizeze", a spus Ingrid Betancourt. Doar unul dintre elicoptere a aterizat, potrivit militarilor columbieni, iar al doilea a plecat. "Cand au coborat pasagerii elicopterului, confuzia era totala. Erau membri FARC, unii aveau chiar tricouri cu figura lui Che Guevara", a povestit fosta ostatica.
Comandantul fortelor militare columbiene, generalul Freddy Padilla, a spus ca numai elicopterul folosit pentru eliberare avea la bord doi piloti, doi navigatori militari si noua membri ai fortelor speciale.
"Am urcat la bord cu multa greutate, pentru ca ne-au legat mainile, ceea ce a fost umilitor, apoi ne-au legat si picioarele. Atunci au inchis usa elicopterului si imediat am vazut cum comandantul FARC era la sol. Nici nu m-am putut bucura in acel moment", a adaugat femeia, subliniind ca membrul gherilei a umilit-o personal de multe ori in timpul captivitatii.
"Dupa ce i-au neutralizat pe cei doi comandanti FARC care urcasera cu noi in elicopter, seful operatiunii a strigat: "Suntem armata nationala, sunteti liberi!" . In acel moment am inceput sa radem, sa sarim in sus de bucurie, credeam ca este un miracol", a declarat Betancourt.
"Operatiunea militara a armatei tarii mele a fost perfecta", a conchis fosta candidata la prezidentiale, care l-a omagiat pe presedintele columbian Alvaro Uribe. Ministrul apararii a spus ca operatiunea de salvare s-a desfasurat "ca intr-un film".
Generalul Padilla a declarat intr-un discurs ca in cursul operatiunii de eliberare "nu s-a tras nici macar un foc, nu a fost niciun ranit".
Betancourt i-a multumit si presedintelui francez Nicolas Sarkotzy, lui Jacques Chirac si fostului premier Dominique de Villepin. "Doresc sa-i multumesc presedintelui Sarkozy, care a luptat atat de mult pentru mine, impreuna cu familia mea. Sunt columbiana, dar sunt si frantuzoaica", a spus Betancourt.
Kouchner: "Parisul va ramane mobilizat pana la eliberarea tuturor ostaticilor"
Ministrul francez de externe, Bernard Kouchner, si-a exprimat miercuri, intr-un comunicat, "bucuria imensa" in legatura cu eliberarea franco-columbienei Ingrid Betancourt, care fusese luata ostatic in urma cu peste sase ani de catre Fortele Armate Revolutionare din Columbia (FARC, marxiste), relateaza AFP, citat de Rompres
"Am aflat cu mare bucurie despre eliberarea lui Ingrid Betancourt si a altor 14 ostatici. Aceasta pune capat unei indelungate si teribile incercari", a afirmat Kouchner.
"Primele mele ganduri se indreapta catre Ingrid si toti ceilalti care au fost eliberati astazi si care au indurat un teribil calvar", a afirmat ministrul, salutand familia lui Ingrid Betancourt, "care a suportat o asteptare dureroasa mai bine de sase ani cu un curaj si o demnitate exemplare".
"Gandurile mele se indreapta si catre toti ceilalti care mai sunt inca retinuti ostatici, precum si catre familiile lor, cu ai caror reprezentanti m-am intalnit in recentele mele calatorii in Columbia", a subliniat Kouchner, adaugand: "Vom ramane mobilizati pana la eliberarea lor".
M.N.  
A r h i v a
Stirile zilei 2008-07-03
 20:10 
Cristi Chivu si Adelina Elisei s-au casatorit civil (VIDEO)
2 comentarii
 19:37 
Presedintele ALE le cere maghiarilor sa spuna exact ce vor in privinta autonomiei
22 comentarii
 19:20 
Ambasadorul SUA in Romania: "Problema eliminarii vizelor pentru romani este studiata de Congresul American"
18 comentarii
 19:13 
Nuntile sunt mai ieftine in Ungaria decat la noi
2 comentarii
 19:11 
Deputatii au tinut secreta intalnirea cu ambasadorii UE
1 comentariu
 18:15 
Cunoscuta balerina rusa Irina Baronova a murit
2 comentarii
 18:09 
Autoritatile cer aer conditionat pentru animalele din batatura taranilor
5 comentarii
 17:58 

13 comentarii
 17:37 
Curtea de Arbitraj Sportiv ridica sanctiunile impotriva Stelei
 17:24 
Amy Winehouse a ajuns si in arest la domiciliu
 17:20 
Orasele plutitoare, refugii in fata schimbarilor climei
2 comentarii
 17:20 
Soldat rus despagubit la CEDO pentru ca a fost obligat sa execute 350 de genuflexiuni
3 comentarii
 17:20 
ANI: Membrii conducerii Fondului Proprietatea sunt obligati sa-si declare veniturile
 17:07 
Cersetorul cu milioane in banca de la metroul bucurestean (VIDEO)
12 comentarii
 17:03 
 16:54 
Filmele din mediul online inrosesc retelele
 16:47 
Rusia: Roman Abramovici ''s-a spalat pe maini'' de conducerea regiunii Ciukotka
1 comentariu
 16:43 
Seful Gazprom: Barilul de petrol la 250 de dolari? Doar o chestiune de timp!
 16:39 
In timpul Olimpiadei de la Beijing, politistii chinezi vor patrula pe... trotinete SF
1 comentariu
 16:38 
Presedintele Coreei de Sud cere incetarea protestelor fata de importul de carne de vita
3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Prada istorica de patru miliarde de euro (1991 afisari)
 Moda "cyber-drogurilor" (1805 afisari)
 Harta disputei romano-ucrainene (1699 afisari)
 Dictatura interceptarilor (1177 afisari)
 Cu foamea in gat (1142 afisari)
 Incest cu acordul parintilor: Doi frati traiesc impreuna si au trei copii  (2569 afisari)
 Cersetorul cu milioane in banca de la metroul bucurestean (VIDEO) (2358 afisari)
 Marius Oprea: Foștii torționari sunt acum directori de bancă sau de concern internațional (2273 afisari)
 A violat un copil de noua ani  (1871 afisari)
 Pepe, dat afara de la Antena 1 (1770 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01134 sec.