Ziua Logo
  Nr. 4273 de miercuri, 2 iulie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
"Cyber-drogurile" ar putea inlocui drogurile clasice
 2 iulie, 12:02 
Daca meloterapia poate face bine si chiar vindeca, exista si varianta negativa a muzicii, numita "cyber-drog", un fenomen nou in Italia, ce ar putea lua amploare. Alarma a fost data de GAT, nucleul special privind fraudele telematice al Garzii de Finante, care a descoperit pe Internet un trafic cu "note halucinogene", informeaza Panorama si Corriere della Sera, citate de Rompres.
"Undele cuprinse intre 3-30 Hertz, infrasunetele, cu alte cuvinte frecventele pe care lucreaza creierul uman, sunt in masura sa declanseze cele mai diferite reactii si sa solicite de o maniera intensa activitatea cerebrala. Undele alfa, de exemplu, care merg de la 7-13 Hertz, au un efect potential relaxant, dar exista altele care obtin efectul opus, cu alte cuvinte euforizant sau excitant. Este suficient sa inserezi aceste infrasunete - pe care urechea umana nu le percepe - intr-o bucata muzicala si jocul e facut", a explicat colonelul Umberto Rapetto, comandantul GAT. El a mai precizat: "Utilizarea acestor infrasunete este cunoscuta de fortele de politie, care in strainatate le folosesc drept descurajare, de exemplu in discoteci, pentru a-i calma pe tineri. Au fost folosite si in domeniul militar".
"Droguri" gratis pe internet
Pe Internet se gasesc gratuit si nelimitat atat inregistrari audio "stupefiante" cat si software-ul pentru a le asculta. Moda se extinde rapid, asa cum s-a intamplat in Spania. Mii de pasionati discuta in retea, fac schimb de impresii si sfaturi privind modalitatile si tehnicile de administrare.
Site-ul sectorului este i-doser.com. Aceste "i-dose" (radacina numelui este aceeasi ca la i-phone si i-pod) au efecte similare drogurilor, file-urile purtand chiar numele drogului, in functie de rezultat: "cocaina", "marijuana", "heroina", "peyote", "ecstasy", "efect orgasmic".
"Efectul este amplificat daca aceste sunete sunt ascultate cu casca, in intuneric, in liniste si sunt asociate cu o muzica speciala precum si cu ingerarea de alcool", precizeaza GAT.
Prejudiciile reale aduse sanatatii si riscul de dependenta mai necesita inca certificari, "dar cu siguranta aceste sunete interactioneaza cu creierul, indeosebi la subiectii predispusi mintal", a precizat Rapetto. El a mai relevat ca potentialul de raspandire al iDoser este enorm.
Agentii informatici ai Garzii de Finante monitorizeaza in prezent acest fenomen, foarte raspandit in strainatate dar in faza embrionara in Italia. Pentru moment, i-dose sunt daruite pe web sau cedate la un pret simbolic. Spre deosebire de droguri pot fi "consumate" iar apoi pot trece din mana in mana. Exista deja o firma care ofera online, pe propriul site, un fisier mp3 (de tipul popularului WinAmp) care contine "doza" audio si care propune contra cost propriile sunete, prezentandu-le drept deosebit de eficiente si calitative.
Promovare pe YouTube
Dozele pot fi reperate usor printr-o simpla cautare pe Google. Se ajunge la site-uri care gazduiesc link-uri si arhive de file precum Rapidshare. Cateva clicuri si ai pe computer o fila care dezvaluie sute de "doze" si "cum sa faci sa functioneze o doza in proportie de 100%". Aceasta in timp ce YouTube este plin de video care ilustreaza presupusele efecte asupra tinerilor (si adesea foarte tinerilor) consumatori.
Prin urmare, piata este precum cea a cocainei si hashish-ului: prima doza de incercare este gratis, apoi clientul devine dependent si este dispus sa plateasca. Pe site-urile specializate se afla si modul de folosire precum si comentariile celor care au consumat deja produsul, cu sfaturi privind tehnicile de administrare si descrieri entuziaste ale senzatiilor incercate.
"Faptul ca stimularea sonora ad hoc poate avea consecinte deosebite asupra creierului nu este o surpriza", a comentat Michelangelo Iannone, cercetator la Institutul de Stiinte Neurologice. "Am observat si masurat recent efectul de "insumare" al sunetului si al ecstasy asupra creierului unor animale de laborator. Am administrat unor cobai o doza minima de ecstasy, incapabila sa produca vreun efect neurologic si acelorasi cobai le-am administrat o doza de sunet la 95 decibeli, maximul permis, teoretic, in discoteci, constatand o potentare a efectelor ecstasy. Mai mult, crescand doza initiala de ecstasy am obtinut prin sunet o potentare a efectului care a durat cinci zile", a mai spus cercetatorul.
M.N.  
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
CUM LE PUTEM COMBATE?   de MIKE
Ultimul asalt   de Eufrosin
A r h i v a
Stirile zilei 2008-07-02
 20:34 
O noua Federatie Rusa, mai mandra si mai frumoasa, se naste din valurile marii
6 comentarii
 20:31 
DN1 blocat in Alba din cauza unui accident de circulatie
 20:02 
Tariceanu: PNL isi deschide usile pentru atragerea de noi membri
3 comentarii
 19:34 
Cel mai bun prieten al omului te invata cum sa faci surf ca un profesionist
 19:26 
Pacuraru spune ca are dovezi privind dedesubturile dosarului sau
 19:21 
Incendiu pe DN1, la kilometrul 66
 19:21 
Romanii din Basarabia si Bucovina de Nord s-au strans pentru a comemora 504 ani de la moartea voievodului Stefan cel Mare
2 comentarii
 19:05 
Directoarea Fondului Proprietatea isi ascunde salariul de 17.000 de euro in spatele unei clauze de confidentialitate
13 comentarii
 18:46 
Ministerul Apararii va incheia un act aditional la contractul de cumparare de blindate PIRANHA, dupa aparitia unor probleme tehnice
5 comentarii
 18:23 

2 comentarii
 18:18 
Preturile caselor si terenurilor, in crestere in a doua parte a anului
 18:17 
Mark Anthony, cu camasa descheiata pana-n brau si J-Lo de brat, la shopping prin Milano
3 comentarii
 17:52 
Soferii care si-au luat permise pe spaga din Arges au facut 21 de accidente si au incasat sute de amenzi
1 comentariu
 17:43 
Cea mai scumpa energie produsa in Romania este furnizata tocmai populatiei
1 comentariu
 17:39 
Spamul care iti fura identitatea
 17:28 
Perle de la BAC': Luceafarul era indragostit de o fata de imparat, pacat doar ca s-a nasolit treaba...
12 comentarii
 17:16 
Omorurile si violurile, in topul infractiunilor grave comise de romani
1 comentariu
 17:15 
OPEC arunca pisica petrolului in curtea europenilor
 16:51 

6 comentarii
 16:34 
CE va cere explicatii Italiei despre planul de amprentare a romilor
2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 SRI gandit de NATO (3062 afisari)
 Miza razboiului juridic romano-ucrainean (2921 afisari)
 Taxa RAR (2380 afisari)
 Logan nou la pret vechi (1654 afisari)
 Oala da-n clocot (1498 afisari)
 Oferta de nerefuzat: Cumperi o casa, te alegi si cu o nevasta frumoasa (2763 afisari)
 Jessica Simpson are cei mai frumosi sani de la Hollywood (FOTO) (2422 afisari)
 Noua cucerire a Mioarei Mantale: un procuror insurat (2345 afisari)
 Perle de la BAC': Luceafarul era indragostit de o fata de imparat, pacat doar ca s-a nasolit treaba... (2280 afisari)
 Primul top al bancilor din Romania (2256 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01076 sec.