Ziua Logo
  Nr. 4268 de joi, 26 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Mitropolia Moldovei se ofera sa creasca copilul fetitei violate de unchi
-- Parintii fetitei refuza oferta Mitropoliei de a suporta cheltuielile necesare cresterii copilului, dupa ce acesta se va naste, si anunta ca solutia aleasa de ei ramane avortul in Anglia. Acest caz nu este singular, peste 500 de minore cu varste sub 15 ani vor deveni mame in 2008
 26 iunie, 15:05 
Chiar daca fetita de 11 ani din Neamt, insarcinata in urma unui viol, este pe picior de plecare in Marea Britanie pentru a face avort la o clinica particulara, Mitropolia Moldovei si Bucovinei se ofera sa acorde tot sprijinul spiritual si material pentru cresterea copilului. In cazul in care fetita nu va dori sa pastreze copilul, Mitropolia va asigura preluarea acestuia de catre o institutie abilitata. Mai mult, Biserica se va asigura de primirea unei educatii corespunzatoare. In cursul acestei zile, comisia speciala formata in acest caz se va reuni pentru a decide daca sarcina poate fi intrerupta sau nu, insa primele informatii arata ca decizia va fi amanata pe maine.
"Am inteles ca sunt tentative pentru a convinge acesta fetita si pe parintii ei sa plece din tara pentru ca uciderea sa nu fie facuta aici, ci in alta parte, pentru ca avortul in sine este o ucidere. Am discutat cu colaboratorii mei chiar in aceasta dimineata si mi-au amintit ca parintele protopop din zona a luat legatura cu fetita si parintii acesteia. Le-am cerut ca in dupa-amiaza aceasta sa prezinte familiei angajamentul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei de a-si asuma responsabilitatea acordarii unui ajutor in perioada de dinainte de nastere, iar daca dintr-o pricina sau alta familia nu doreste sa pastreze copilul, Mitropolia va gasi resursele umane si materiale necesare pentru a se ingriji de copil pana cand parintii vor considera de cuviinta sa-l primeasca inapoi in familie", a declarat Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Teofan, citat de Rompres. Ierarhul a adaugat ca pozitia sa in acest caz este pentru viata si ca este de demnitatea Bisericii si a tarii ca acest copil sa se nasca. Mitropolia a mai precizat ca va asigura toate cheltuielile legate de nasterea copilului si va continua sa acorde sprijin financiar si spiritual dupa nasterea acestuia. In cazul in care fetita nu va dori sa pastreze copilul, Mitropolia va asigura preluarea acestuia de catre o institutie abilitata. De asemenea, Biserica se va asigura de primirea unei educatii corespunzatoare.
Reprezentantii Protectiei Copilului spun ca fetita ar trebui sa faca imediat avort, pentru ca viata ii va fi pusa in pericol daca mai asteapta. Medicii au decis insa ca fata sa pastreze copilul, motivand ca sarcina avansata, aparuta in urma unui viol si incest, nu ar pune in pericol viata mamei sau a fatului. Cei de la Protectia Copilului sustin, pe de alta parte, ca medicii au interpretat gresit legea si ca sarcina reprezinta o continuare a abuzurilor pe care fetita le-a indurat. Cazul a intrat si in atentia autoritatilor, iar reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, ai Ministerului Justitiei, ai Ministerului Muncii si ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului s-au reunit, miercuri, in cadrul unei comisii speciale pentru a analiza soarta fetitei. Comisia nu a ajuns la nicio concluzie si se va reuni din nou joi la ora 16.00. Comisia poate decide fie recurgerea la avort, caz in care trebuie modificata legislatia interna, fie continuarea sarcinii, caz in care parintii fetitei se pot deplasa intr-o tara in care legea permite oprirea sarcinii la o varsta de peste 20 de saptamani.
Minora ar putea pleca marti in Marea Britanie
Parintii fetitei refuza insa oferta Mitropoliei Moldovei si Bucovinei de a suporta cheltuielile necesare cresterii copilului, dupa ce acesta se va naste, si anunta ca solutia aleasa de ei ramane avortul in Anglia. Tatal fetitei a declarat ca a fost contactat de reprezentantii bisericii, dar ca a respins oferta facuta de acestia, motivand ca au fost deja facute anumite cheltuieli si aranjamente care nu mai pot fi stopate. Fetita, care este in a 21-a saptamana de sarcina, va pleca cel mai probabil marti, impreuna cu mama ei, in Marea Britanie pentru a face un avort, legislatia in aceasta tara fiind mult mai permisiva. In Romania, Codul penal prevede ca o sarcina poate fi intrerupta pana la 14 saptamani. Dupa aceasta perioada, sarcina poate fi intrerupta doar daca fatul prezinta malformatii sau viata mamei este in pericol iminent. In schimb, in Marea Britanie, legislatia permite intreruperea unei sarcini pana la 24 de saptamani.
Pe de alta parte, unchiul fetitei, cel care se presupune ca a violat-o, nu a fost arestat, deoarece judecatorii au decis ca probele procurorilor sunt insuficiente. Tanarul, in varsta de 26 de ani, este cautat de politisti pentru audieri.
30.000 de mame minore
Ingrijorator este si faptul ca aproximativ 30.000 de minore au devenit sau sunt pe cale sa devina in acest an mame. Statisticile arata ca cifrele sunt in crestere de la an la an. Sociologii spun ca in cazul adolescentelor maternitatea este fie un accident, fie o cerinta a comunitatii in care traieste fata respectiva, care este deja casatorita la 14-15 ani. Potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica, daca pana in 2005, doar fetele de 14-15 ani intrau in scripte ca fiind mame, varsta scade de la un an la altul. Au fost cazuri in care fete de 12 ani au nascut si au si pastrat copilul, fiind nevoite sa abandoneze scoala. Cele mai recente informatii arata ca peste 500 de minore cu varste sub 15 ani vor deveni mame in 2008, unele fiind abuzate de tati, de rude sau de necunoscuti. La categoria 15-18 ani, mamele minore au nascut peste 28.000 de copii.
A. OLTEANU  
 Afisari: 507  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
se pare ca ai dreptate alex   de BeDeii vechi si NOI
act iresponsabil al bisericii   de alex326
slava Bisericii   de vranceano
mama nu mai vrea sa plece   de fdromania
Asa !   de Eufrosin
A r h i v a
Stirile zilei 2008-06-26
 15:53 
UPDATE: Ford a returnat AVAS ajutorul de stat acordat ilegal  2008-06-27
2 comentarii
 22:31 
Aparata de avocatul lui Cioaca, judecatoarea Elena Turcu vrea capul politistilor care au prins-o beata la volan
13 comentarii
 20:59 
Ministerul Sanatatii a decis: Fetita de 11 ani violata de unchiul ei poate face avort in Romania
15 comentarii
 20:36 

4 comentarii
 20:27 
Adrian Minune si Sharon Stone vanduti second-hand, la bucata
2 comentarii
 20:15 
UPDATE Absolventii claselor a VIII-a au fost repartizati la licee
1 comentariu
 19:23 

3 comentarii
 19:05 
Dica pleaca la Catania
2 comentarii
 18:44 
Soferii americani isi risca viata pentru benzina ieftina din Mexic
15 comentarii
 18:38 
Tariceanu il "recoopteaza" pe Chiliman in consiliul interimar PNL
4 comentarii
 18:20 
Ministerul italian de Interne vrea sa amprenteze copiii tigani
6 comentarii
 18:07 
Solana: "Transnistria ar putea avea statut special in cadrul Republicii Moldova reintregite"
9 comentarii
 18:00 
"Zimbrulu si Vulturulu", cel mai scump ziar din lume
 17:54 
Guvernul suplimenteaza ajutorul acordat persoanelor cu venituri reduse
 17:49 
Ceremonie dedicata Zilei Drapelului National
 17:47 
Gisele Bundchen, ipostaze fierbinti din timpul unei sedinte foto
2 comentarii
 17:20 
Pretul apartamentelor va continua sa creasca
1 comentariu
 17:18 
Publicitatea pe internet, o afacere de 65 de miliarde de dolari
 17:17 
Suporterii Fiorentinei s-au saturat de Mutu
 16:38 
CRONICA DE FILM: Intoarcere in Tibet (Dreaming Lhasa )
 Top afisari / comentarii 
 Vadim fara partid (3076 afisari)
 Romanii, cei mai buni spioni din NATO (2911 afisari)
 Ceausescu TV (1813 afisari)
 Laszlo Tökes reclama BOR la Bruxelles (1249 afisari)
 Oprescu incalca legea pentru Iliescu (1195 afisari)
 Gisele Bundchen, ipostaze fierbinti din timpul unei sedinte foto (2842 afisari)
 Aparata de avocatul lui Cioaca, judecatoarea Elena Turcu vrea capul politistilor care au prins-o beata la volan (2310 afisari)
 Un avion era sa ajunga la alta destinatie pentru ca pilotii dormeau (1681 afisari)
 Oficialii chinezi, tradati de amante (1438 afisari)
 Soferii americani isi risca viata pentru benzina ieftina din Mexic  (1292 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01120 sec.