Ziua Logo
  Nr. 4268 de joi, 26 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Medvedev pune la cale Parteneriatul strategic Rusia - UE in Siberia
 26 iunie, 11:02 
Foto: EPA
Liderii Uniunii Europene se intalnesc pentru prima oara joi seara cu presedintele rus Dmitri Medvedev, la un summit destinat sa lanseze negocieri delicate pentru un "parteneriat strategic" destinat sa acopere domenii diferite, de la energie la conflictul abhaz, transmite AFP, citat de NewsIn.
Acest summit UE - Rusia intervine la mai putin de doua luni de la sosirea la putere a lui Medvedev si dupa deteriorarea relatiilor ruso-europene in timpul presedintiei Putin.
Comisia Europeana spera sa "puna fundamentele unei relatii mai constructive" cu noul presedinte si se declara "incurajata" de dorinta declarata a acestuia de a "moderniza economia, de a reduce controlul statului, de a reinnoi sistemul judiciar si de a recunoaste importanta libertatii presei". Totusi, prudent fata de acest presedinte ales de Vladimir Putin, devenit el insusi premier, Bruxelles-ul vrea "sa stie cum anume intentioneaza Medvedev sa puna in aplicare" aceste prioritati.
Nou capitol in cadrul relatiilor Rusia-UE
Prudenta este cuvantul de ordine si de partea rusa: Vladimir Cijov, ambasadorul Moscovei la UE, apreciaza ca "incepe un nou capitol", dupa o perioada de "neintelegeri". "Nu vom fi niciodata la fel, dar vom avea intotdeauna nevoie unii de ceilalti", a spus el.
Desi negocierile incep, concret, in 4 iulie, putini indraznesc sa faca un pronostic in ceea ce priveste data la care ele vor duce la semnarea unui tratat cu valoare legala constrangatoare.
O sursa de la Kremlin aprecia miercuri ca un acord de parteneriat ar putea fi incheiat in circa un an. "Daca totul merge bine la ei (UE - n.red.), daca pozitiile lor nu sunt rasturnate de chestiuni inutile si politizate, daca se gandesc la modalitati de a-si extinde propriile posibilitati prin parteneriatul strategic cu Rusia, vom incheia aceasta misiune intr-un an", a declarat oficialul, citat de agentiile ruse.
Acordul va avea insa nevoie de ratificarea tuturor tarilor europene, pentru a putea inlocui actualul acord de parteneriat, care exista din 1997, cand a fost negociat de o Rusie slabita dupa destramarea URSS.
Unul dintre dosarele fierbinti va fi energia. Constient ca europenii isi fac griji pentru dependenta lor fata de hidrocarburile ruse, Putin a ales ca loc de desfasurare a acestui summit de 24 de ore Hanti-Mansiisk, capitala unei bogate regiuni petroliere din vestul Siberiei, supranumita Kuwaitul rus.
Europenii, care vor sa investeasca in productia rusa, doresc ca Moscova sa respecte principiile de transparenta si reciprocitate. La randul sau, Kremlinul, care si-a consolidat controlul asupra zacamintelor si infrastructurilor sale, vrea ca Gazpromul sa se diversifice, intrand pe piata de distributie din Europa.
Energia ca instrument de presiune in politica externa a Moscovei
Pentru a condimenta si mai mult dezbaterea, unele membre UE cu trecut comunist, precum Polonia sau Lituania, care au si blocat mult timp lansarea acestor negocieri, acuza Moscova ca isi foloseste resursele energetice ca instrument de presiune. Alte tari membre - Italia sau Germania - ar prefera acorduri bilaterale cu Moscova.
Un alt subiect dificil este reprezentat de tensiunile dintre Georgia si Rusia, banuita ca incearca sa anexeze de facto republica separatista georgiana Abhazia. UE vrea sa calmeze situatia. seful diplomatiei europene, Javier Solana, incurajeaza reluarea negocierilor din abhazi si georgieni, dar subliniaza ca nicio decizie nu poate fi luata fara Rusia. Acest mesaj a fost primit mai degraba pozitiv la Moscova, iar europenii apreciaza ca Jocurile Olimpice de iarna din 2014 de la Soci, in apropierea Abhaziei, ar putea determina Moscova sa negocieze in acest dosar.
Divergentele raman insa intacte in dosarul Kosovo. Moscova, ca si Belgradul, considera in continuare ilegala misiunea de politie si justitie europeana.
Alte mici conflicte comerciale ar putea, pe de alta parte, sa isi faca loc pe agenda negocierilor, in timp ce discutiile despre aderarea Rusiei la OMC par sa nu se mai termine. Dupa luni de disputa legata de un embargo rus asupra carnii poloneze, a aparut o alta, legata de interzicerea in Rusia a importurilor de anumite produse de carne europene, tratate cu antibiotice.
M.N.  
 Afisari: 308  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
le da telefon de pe firul rosu sau de pe blackberry   de BeDeii vechi si NOI
A r h i v a
Stirile zilei 2008-06-26
 15:53 
UPDATE: Ford a returnat AVAS ajutorul de stat acordat ilegal  2008-06-27
2 comentarii
 22:31 
Aparata de avocatul lui Cioaca, judecatoarea Elena Turcu vrea capul politistilor care au prins-o beata la volan
13 comentarii
 20:59 
Ministerul Sanatatii a decis: Fetita de 11 ani violata de unchiul ei poate face avort in Romania
15 comentarii
 20:36 

4 comentarii
 20:27 
Adrian Minune si Sharon Stone vanduti second-hand, la bucata
2 comentarii
 20:15 
UPDATE Absolventii claselor a VIII-a au fost repartizati la licee
1 comentariu
 19:23 

3 comentarii
 19:05 
Dica pleaca la Catania
2 comentarii
 18:44 
Soferii americani isi risca viata pentru benzina ieftina din Mexic
15 comentarii
 18:38 
Tariceanu il "recoopteaza" pe Chiliman in consiliul interimar PNL
4 comentarii
 18:20 
Ministerul italian de Interne vrea sa amprenteze copiii tigani
6 comentarii
 18:07 
Solana: "Transnistria ar putea avea statut special in cadrul Republicii Moldova reintregite"
9 comentarii
 18:00 
"Zimbrulu si Vulturulu", cel mai scump ziar din lume
 17:54 
Guvernul suplimenteaza ajutorul acordat persoanelor cu venituri reduse
 17:49 
Ceremonie dedicata Zilei Drapelului National
 17:47 
Gisele Bundchen, ipostaze fierbinti din timpul unei sedinte foto
2 comentarii
 17:20 
Pretul apartamentelor va continua sa creasca
1 comentariu
 17:18 
Publicitatea pe internet, o afacere de 65 de miliarde de dolari
 17:17 
Suporterii Fiorentinei s-au saturat de Mutu
 16:38 
CRONICA DE FILM: Intoarcere in Tibet (Dreaming Lhasa )
 Top afisari / comentarii 
 Vadim fara partid (3076 afisari)
 Romanii, cei mai buni spioni din NATO (2911 afisari)
 Ceausescu TV (1813 afisari)
 Laszlo Tökes reclama BOR la Bruxelles (1249 afisari)
 Oprescu incalca legea pentru Iliescu (1195 afisari)
 Gisele Bundchen, ipostaze fierbinti din timpul unei sedinte foto (2842 afisari)
 Aparata de avocatul lui Cioaca, judecatoarea Elena Turcu vrea capul politistilor care au prins-o beata la volan (2310 afisari)
 Un avion era sa ajunga la alta destinatie pentru ca pilotii dormeau (1681 afisari)
 Oficialii chinezi, tradati de amante (1438 afisari)
 Soferii americani isi risca viata pentru benzina ieftina din Mexic  (1292 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01104 sec.