Ziua Logo
  Nr. 4262 de joi, 19 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Parlamentul de la Tiraspol: "UE va asigura o autonomie puternica Transnistriei"
 19 iunie, 19:41 
Un T-34 ruginit, monumentul "eroilor" eliberatori rusi din Tiraspol
Mediatorii implicati in negocierile pe tema conflictului transnistrean nu vor permite ca interesele niciuneia dintre parti sa fie afectate, a declarat miercuri Kalman Mizsei, reprezentantul UE in Republica Moldova, in cadrul unei intalniri cu parlamentari de la Tiraspol, relateaza Interfax.
"Reprezentantul UE in Republica Moldova a spus ca mediatorii implicati in negocieri vor asigura ceea ce el a numit o autonomie puternica si solida cu garantii legale internationale adecvate", a precizat un reprezentant al parlamentului-fantoma transnistrean. UE este pregatita sa ofere servicii de expertiza si consiliere, precum si fonduri pentru procesul de apropiere, a adaugat Kalman Mizsei, potrivit surselor amintite.
Reprezentantul special al UE in R. Moldova, Kalman Mizsei
Mizsei nu a refuzat ideea cum ca rolul activ din prezent al autoritatilor moldovene in rezolvarea dosarului transnistrean este parte a unei campanii electorale. Autoritatie moldovene incearca intr-adevar sa rezolve un conflict inghetat de 16 ani, a conchis trimisul UE. In 2007, reprezentantul special al UE in R. Moldova, ungurul Kalman Mizsei, promitea ajutor umanitar pentru Transnistria din partea organizatiilor internationale.
Scenarii privind viitorul Transnistriei
Pe fondul acestor negocieri, presa rusa formuleaza o serie de scenarii vizavi de viitorul autoproclamatei republici. Tentativa de a crea euroregiunea "Nistru", sub egida Uniunii Europene (UE) si cu participarea Republicii Moldova, Transnistriei si Ucrainei, ar putea duce la (re)integrarea economica si politica treptata a Transnistriei cu Republica Moldova si la iesirea in timp a regiunii transnistrene din sfera de influenta a Moscovei, apreciaza joi editia din Moldova a publicatiei rusesti Komsomolskaia Pravda, citata de Rompres.
La intalnirea din 14 iunie de la Odesa, intre ministrul ucrainean de Externe Vladimir Ograzko si liderul transnistrean Igor Smirnov, principala tema a discutiilor a fost crearea respectivei euroregiuni. Unii experti de la Moscova si Tiraspol considera ca incercarea de a crea euroregiunea "Nistru" nu reprezinta decat o tentativa de a submina pozitia Rusiei in Transnistria si de a atrage treptat regiunea din stanga Nistrului in sfera de influenta a UE. Totodata, integrarea economica a celor doua maluri ale Nistrului, cu ajutorul acestei euroregiuni care se va bucura de finantare de la Bruxelles, va duce inevitabil la integrarea politica a Transnistriei cu Republica Moldova, considera acelasi ziar.
Prin crearea euroregiunii "Nistru", Bruxelles-ul va avea in maini un mecanism important pentru rezolvarea diferendului transnistrean. Dincolo de lozincile banale cu privire la cooperarea economica si sociala pe plan regional se ascunde tentativa de a diminua rolul Rusiei in ceea ce priveste reglementarea conflictului de pe Nistru, apreciaza publicatia mentionata.
Fara indoiala, Tiraspolul isi da bine seama care este adevarata menirea a euroregiunii si ca aparitia unei asemenea structuri nu poate insemna decat o lovitura data independentei sale, apreciaza Komsomolskaia Pravda, indicand ca de vreme ce Moscova a afirmat clar ca nu va recunoaste autoproclamata independenta a Transnistriei, Tiraspolul este in drept sa-si faca propria politica.
Rusia vrea sa tina Chisinaul departe de NATO
Conform unor informatii provenind de la Kremlin, aceasta pozitie a Rusiei este determinata de incercarea de a mentine Republica Moldova cat mai departe de NATO. In acest context au aparut o serie de speculatii potrivit carora Moscova si Chisinaul sunt gata sa faca "un targ strategic": Rusia nu recunoaste independenta Transnistriei, in schimb Republica Moldova isi reconfirma in Constitutie statutul de tara neutra.
In incercarea de a contracara aceasta tendinta, Kremlinul l-a trimis miercuri pe secretarul adjunct al Consiliului Securitatii Rusiei, Iuri Zubakov, mai intai la Tiraspol si apoi la Chisinau. Dupa convorbirile cu administratia transnistreana, Zubakov a anuntat ca pana la sfarsitul acestui an va avea loc o intrevedere la Kremlin intre presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, si liderul Transnistriei, Igor Smirnov, in problema rezolvarii diferendului de pe malul stang al Nistrului. S-ar putea ca o propunere similara sa i se faca joi si presedintelui moldovean Vladimir Voronin.
Scenariul semnarii unui acord de reconciliere intre Chisinau si Tiraspol la Kremlin a fost vehiculat in mai multe randuri inca de pe vremea presedintiei lui Vladimir Putin, in prezent prim-ministru al Rusiei. Obstacolul principal in calea semnarii unui astfel de acord il constituie insa statutul Transnistriei. Tiraspolul insista asupra constituirii unei confederatii, in timp ce Chisinaul este de acord doar cu o autonomie extinsa, cu unele atribute specifice unui stat.
La intalnirea din 14 iunie cu ministrul ucrainean de externe la Odesa, Igor Smirnov ar fi acceptat sa reia procesul de negocieri in problema transnsitreana in formatul deja consacrat si anume "cinci plus doi" (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE, plus UE si SUA, in calitate de observatori).
M.N.  
 Afisari: 669  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Transnistria va deveni in fine stat independent sub egida EU si moneda va fi rubla europeana.   de ionion
A r h i v a
Stirile zilei 2008-06-19
 20:01 

2 comentarii
 19:55 
Corriere dello Sport: Ar fi fost o insulta adusa fotbalului daca s-ar fi calificat sarmana echipa a Romaniei
15 comentarii
 19:41 
Principalul vinovat in cazul buletinelor de vot lipsa: Maistrul Marin de la sectia de imprimare
1 comentariu
 19:37 

1 comentariu
 19:24 
Iane zis "Bobina", spaima trenurilor care circula spre Litoral
3 comentarii
 19:11 
Gemenele Indiggo, desfiintate de David Hasselhoff, la "America's Got Talent"
18 comentarii
 18:44 
Nereguli la Primaria Sectorului 3, sesizate de Camera de Conturi Bucuresti
1 comentariu
 18:03 
Transparency International: NUP-ul pentru Nastase, neconstitutional
4 comentarii
 17:53 
PD-L a boicotat validarea liberalului Chiliman
 17:44 
Mioara Mantale: In sfarsit, Vosganian e al meu!
6 comentarii
 17:40 
CRONICA DE FILM: Visul Cassandrei (Cassandra's Dream)
 17:38 
Taxa Mazare a ajuns la Bruxelles
2 comentarii
 17:32 
Vosganian: Ar trebui sa verificam daca actul de privatizare a Petrom corespunde legislatiei UE
2 comentarii
 17:31 
Din Los Angeles, cu dragoste: Un american ii trimitea nevestei romance droguri la pachet in cutii de bomboane sau parfum
 17:28 
Firmele petrec cinci zile pe luna platind taxe
 17:23 
Angajatii IT abuzeaza de parolele de e-mail
 17:16 
 16:35 
Carla Bruni, concediata de la "Liberation"
 16:25 
SUA: Companiile petroliere au mana libera sa ucida ursii polari
4 comentarii
 16:18 
Kate Moss, in pat cu rivalele Daria Werbowy si Lara Stone
 Top afisari / comentarii 
 Arma secreta (3142 afisari)
 Vadim Tudor se invita la ciolan (2238 afisari)
 Mediatorul interlopilor (2165 afisari)
 Averile consilierilor (2063 afisari)
 Ciment in cap de Ziua Rusiei (2006 afisari)
 Gemenele Indiggo, desfiintate de David Hasselhoff, la "America's Got Talent" (5200 afisari)
 Mioara Mantale: In sfarsit, Vosganian e al meu! (4246 afisari)
 Nefericita in casnicie, o britanica s-a operat pentru 24 de ore de orgasm (3127 afisari)
 Corriere dello Sport: Ar fi fost o insulta adusa fotbalului daca s-ar fi calificat sarmana echipa a Romaniei (2866 afisari)
 Iane zis "Bobina", spaima trenurilor care circula spre Litoral (1865 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.27956 sec.