Ziua Logo
  Nr. 4260 de marti, 17 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Bacalaureatul incepe luni, cu probele orale, care sunt publice
-- Prima proba se sustine la limba si literatura romana, pe 23 si 24 iunie. Parintii pot asista la examen. Daca nu obtin minim 5 la una dintre probe, absolventii de liceu isi pot lua adio de la Bac'.Ministerul Educatiei instruieste la Olanesti, pe bani publici, 811 sefi de Comisii de examinare
 17 iunie, 17:30 
Peste 230.000 de elevi, repartizati in 674 centre de examen, s-au inscris la prima sesiune a examenului de Bacalaureat, ce se va defasura intre 23 iunie - 9 iulie. Probele orale incep luni, cu examenul la romana, si vor continua pana vineri, cand incep pobele scrise, tot cu lb. romana. Probele orale sunt publice, astfel ca parintii pot asista la examinarea copiilor lor, avand in vedere ca acestea sunt eliminatorii. Examenul la romana se sustine timp de doua zile, pe 23 si 24 iunie. Pe 24 si 25 iunie va fi examenul la limba si literatura materna, iar pe 25 si 26 iunie - la limba si literatura moderna.
Candidatii trebuie sa intre in sala in ordinea afisata la centrele de examen, respectand ora prevazuta de comisie pentru fiecare grupa. Examinarea la probele orale/practice se realizeaza de catre doi profesori de specialitate, membri ai comisiei, in prezenta a cel putin 3 candidati. Fiecare profesor evalueaza raspunsul candidatului de la probele orale/practice cu note intregi de la 1 la 10, in functie de baremul de evaluare, astfel incat diferenta dintre notele celor doi profesori evaluatori sa nu depaseasca 1 punct. Nota finala la proba respectiva se calculeaza ca medie aritmetica cu doua zecimale, fara rotunjire, din notele acordate de cei doi examinatori.
Probele orale sunt eliminatorii. In vederea sustinerii acestora, candidatii vor extrage un singur bilet, insa acestia au dreptul la un al doilea, caz in care nota va fi scazuta cu un punct. Subiectele pentru probele orale au un grad de complexitate care permite tratarea lor integrala in maximum 10 - 15 minute. Un candidat se considera "promovat" la proba orala/practica daca a obtinut minimum nota finala 5 (cinci). Candidatul care a obtinut o nota sub 5 (cinci) sau nu s-a prezentat la o proba orala este declarat "respins", respectiv "neprezentat" si nu mai participa la probele urmatoare. La probele orale si practice nu se admit contestatii, cu exceptia probei de dicteu melodic si armonic, de la profilul artistic -�muzica.
Subiectele la romana, contestate degeaba
Ministerul educatiei a publicat pe site-ul http://www.subiecte2008.edu.ro, abia acum o luna, variantele de subiecte pentru probele orale la disciplinele: limba engleza, limba franceza, limba germana moderna, limba si literatura germana materna, limba si literatura croata, limba si literatura italiana, limba si literatura maghiara, limba si literatura romana, limba si literatura slovaca - profil real si uman, limba si literatura spaniola, limba si literatura turca materna - profil teologic si pedagogic, limba si literatura turca moderna, limba si literatura bulgara - profil uman, limba si literatura sarba - profil real si uman, limba si literatura ucraineana, limba rusa si limba rusa pentru minoritati.
Asa cum ati putut citi in Ziarul Ziua, subiectele la proba orala de limba si literatura romana au fost intens contestate de mai multe asociatii profesionale si sindicate, dar si de Academia Romana, pentru lipsa literaturii din continutul acestora.
Academia Romana a reclamat ca din lista de subiecte au fost omisi marii scriitori romani de ieri si de azi - "de la Eminescu, Creanga, Slavici, I. L. Caragiale, Arghezi, Ion Barbu, Hortensia Papadat-Bengescu, Camil Petrescu, Blaga, Rebreanu, Preda, Nichita Stanescu, Marin Sorescu - pentru a ne referi, dintre contemporani, numai la cei care nu mai sunt printre noi", se arata in comunicatul remis redactiei. "Ministerul a selectat, in schimb, multe texte care nu au nici o legatura cu limba si literatura romana si, ele insele, nu au nici o valoare literara. (...) Mai mult decat atat: constatam ca, in lista celor 100 de subiecte, au fost incluse fragmente din articole ocazionale, din rapoartele oficiale si extrase traduse din cuvantarile comisarilor europeni. Ce legatura au toate acestea cu examenul oral de limba si literatura romana pe care trebuie sa-l dea un elev roman la sfarsitul studiilor liceale?", se intrebau retoric academicienii romani.
In concluzie, Academia Romana solicita Ministerului Educatiei "sa faca in asa fel incat limba si literatura romana (semnele identitatii noastre nationale si spirituale) sa nu fie minimalizate si, practic, eliminate sub o forma sau alta din programele de invatamant (inclusiv din examenul oral de la bacalaureat)".
In replica, Ministerul Educatie a solicitat Academiei Romane "sa se documenteze inainte de a emite un punct de vedere pe aceasta tema". "Atat in lista de subiecte pentru proba scrisa, cat si in cea pentru proba orala, se regasesc scriitorii canonici ai literaturii romane si, mai mult, peste doua treimi din textele non-literare de la oral sunt de sau despre scriitorii romani amintiti in comunicatul Academiei", precizeaza, sec, un comunicat al ministerului.
Pe bani publici, la Baile Olanesti
Ministerul Educatiei cheltuieste banii invatamantului pe instruirea presedintilor Comisiilor judetene desemnati luni, pentru examenul de Bacalaureat. Astfel, timp de doua zile - marti si miercuri - Zvetlana Preoteasa, secretarul de stat pentru invatamant preuniversitar, i-a invitat la Hotelul Parang din Olanesti pe toti presedintii comisiilor, alaturi de sefii din minister implicati in organizarea si desfasurarea acestui examen, respectiv directorii Centrului National pentru Curriculum si Evaluare in invatamantul Preuniversitar, Directiei Generale Management invatamant Preuniversitar si Directiei Generale invatamant in Limbile Minoritatilor. De asemenea, la consfatuire sunt prezenti si informaticienii inspectoratelor scolare in calitate de membri ai comisiilor judetene. Potrivit unui comunicat al MECT, participantii vor parcurge, din nou, metodologia examenului de Bacalaureat 2008, procedurile pe care aceasta le implica, vor lua act de fiecare paragraf si isi vor asuma toate prevederile, inclusiv sanctiunile care decurg din nerespectarea lor.
Luni a avut loc, la sediul Ministerului Educatiei, repartizarea computerizata a cadrelor didactice universitare pentru functiile de presedinti ai comisiilor judetene de bacalaureat. Repartizarea s-a efectuat cu ajutorul aplicatiei electronice COMISBAC, realizata special in acest scop. Prin aceasta procedura a fost desemnat cate un presedinte pentru cele 811 comisii existente la nivel national, dintr-un total de 824 de cadre didactice universitare cu titlul academic de doctor si functia didactica de cel putin conferentiar universitar. Propunerile care au alcatuit baza de date utilizata de aplicatia MECT au venit de la rectoratele a 48 de universitati acreditate sau autorizate. Algoritmul de repartizare utilizeaza o lista a comisiilor si o lista a cadrelor didactice din universitati. in mod aleatoriu, sunt selectate, rand pe rand, o comisie si un cadru didactic prin punerea lor in corespondenta. in plus, este eliminata si posibilitatea de repartizare a unui cadru didactic universitar in acelasi centru ca in anul trecut.
Criteriile de repartizare au tinut cont de limba de predare, zona geografica de apartenenta si o apropiere cat mai mare a specializarii cadrelor universitare cu specificul unitatilor de invatamant arondate la respectivele comisii.
Din baza de date a MECT au fost excluse cadrele didactice care au depasit varsta de 65 de ani si persoanele care au fost presedinti de comisii in anii precedenti si au avut abateri de la regulament. Dupa repartizarea presedintilor de comisii, lista acestora va fi aprobata de Comisia Nationala de Bacalaureat si comunicata universitatilor de apartenenta si inspectoratelor scolare judetene. Ulterior, fiecare presedinte de comisie va semna un protocol cu MECT prin care se obliga sa asigure buna organizare si desfasurare e examenului, in caz contrar riscand sanctiuni disciplinare, materiale, administrative, civile sau penale, dupa caz.
Magda SEVERIN  
 Afisari: 1368  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
unii se intreaba de ce bani publici pentru ministerul educatiei?!?   de silviana
A r h i v a
Stirile zilei 2008-06-17
 22:35 
ULTIMA ORA: Tricolorii pleaca de la Euro 2008 dupa ce au pierdut cu 2-0 in fata Olandei
49 comentarii
 20:57 
Ne ard la buzunare: Distrigaz cere scumpirea gazelor cu 22 la suta iar E.ON Gaz cu 24 la suta
1 comentariu
 20:12 
AFP: Al doilea tur de scrutin, un esec pentru Traian Basescu
2 comentarii
 20:11 
Vanghelie nu vrea sa fie viceprimar
 20:07 
Super-ambulanta din Arad nu poate ajunge la urgente si nici transporta pacientii la intrarea de prim-ajutor pentru ca e prea inalta
 19:52 
Jennifer Aniston ii declara razboi Angelinei Jolie
1 comentariu
 18:08 
Boc ameninta cu motiunea de cenzura daca se amana parlamentarele
5 comentarii
 17:51 
Neculai Ontanu depune juramantul de primar a treia oara, iar Liviu Negoita - a doua
 17:44 
"Burlacul" George Clooney nu se dezminte: mini-vacanta cu doua brunete
 17:35 
Andrei Chiliman, acuzat de Curtea de Conturi ca a platit ilegal sporuri de aproape 400.000 lei
1 comentariu
 17:20 
Marissa Miller, cea mai frumoasa femeie a anului, a pozat pentru Maxim
 17:04 
Prefectul Capitalei va fi demis
3 comentarii
 16:59 
Monumentele istorice scoase din "circuitul publicitar"
 16:58 
Telefoane mobile pentru business
 16:30 
Gheorghe Zamfir, acuzat de antisemitism in Israel
20 comentarii
 16:27 
Isarescu: Criza financiara mondiala va avea efecte pozitive asupra economiei romanesti
1 comentariu
 16:19 
Femeile cad prada celor mai cutremuratoare abuzuri: arse de vii, mutilate cu acid sau ucise pentru ca au patat onoarea familiei
11 comentarii
 16:17 
Ghid sexual publicat de un calugar catolic
6 comentarii
 16:08 
Traficul rutier a fost deviat o ora si jumatate in centrul Capitalei din cauza unei genti uitate in fata magazinului Unirea
 16:01 
Traficul rutier restrictionat de marti timp de sase luni pe o portiune din DN1
 Top afisari / comentarii 
 Falimentul lui Basescu (3199 afisari)
 Masteratul obligatoriu pentru cariera (2110 afisari)
 Extaz la Independentu' (1907 afisari)
 Chisinaul interzice studiile in Romania (1818 afisari)
 Razvan Temesan castiga la CEDO impotriva Romaniei (1495 afisari)
 Silezia ameninta Polonia cu secesiunea si un scenariu tip Kosovo (1892 afisari)
 "Burlacul" George Clooney nu se dezminte: mini-vacanta cu doua brunete (1790 afisari)
  Iliescu: Il bag in ma-sa pe Basescu (1742 afisari)
 Ghid sexual publicat de un calugar catolic (1714 afisari)
 Furtuna a distrus planurile ucrainenilor de a inaugura "obiectivul turistic" Insula Serpilor (1688 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01175 sec.