Ziua Logo
  Nr. 4260 de marti, 17 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Videanu: "Nu imi pare rau de nimic din ce am facut in Bucuresti"
 17 iunie, 12:57 
Foto ZIUA: Mircea Paun
Primarul in exercitiu al Capitalei, Adriean Videanu, a declarat marti in cadrul unei conferinte de presa ca isi asuma infrangerea in cursa pentru Primaria Bucurestilor a candidatului PD-L, Vasile Blaga, si ca nu ii pare rau de ce a realizat in cei patru ani la carma Primariei. "Nu imi pare rau de nimic din ce am facut in oras iar bucurestenii vor putea vedea in aproximativ sase luni, cel tarziu un an de zile, ce rezultate am realizat eu impreuna cu echipa mea. Voi monitoriza evolutiile actualului primar ales si vom cantari ce a realizat unul si ce va realiza celalalt si care sunt beneficiile orasului. In urmatorii patru ani de zile nu se va face altceva decat sa se continue proiectele intitiate de Traian Basescu si continuate de mine. Il invitam pe primarul general ales ca impreuna sa dezvoltam aceste proiect".
Videanu a mai afirmat ca bugetul Capitalei in 2008, fata de 2004, este de 260%, fapt ce demonstreaza ritmul alert la care orasul este supus si a cerut sa nu se faca comparatii cu alte capitatale europene care si-au inceput reconstructia imediat dupa '90, dand aici exemplele Vienei, Pragai si Budapesta. "Bugetul Bucurestiului a crescut cu aproximativ 260% facand o comparatie intre 2004 si 2008, ceea ce demonstreaza forta economica a acestui oras si continua dezvoltare. Acest lucru va aduce noi provocari pentru viitorul primar si echipa sa", a spus Videanu.
Pe langa asumarea esecului alaturi de Vasile Blaga, Videanu si-a reprosat lipsa de comunicare cu bucurestenii si a vorbit despre fluidizarea traficului din Bucuresti in cadrul mandatului sau. "Din punct de vedere administrativ am gresit prin faptul ca nu am comunicat suficient cu locuitorii Capitalei, acest lucru trebuia facut mai eficient. In privinta traficului am reusit decongestionarea traficului in zone-cheie de aglomeratie precum Piata Universitatii, Pasajul Obor, Calea Mosilor, bulevardele 1 Decembrie si Stefan cel Mare", a adaugat primarul in exercitiu.
PSD, PNL si PRM nu mai pot forma majoritate in CGMB
Adriean Videanu a mai anuntat ca PD-L a batut palma cu PNG-CD pentru a obtine majoritatea simpla in Consiliul General. In aceste conditii, celelalte trei partide, PSD, PNL si PRM nu mai pot forma nici macar o majoritate simpla, impreuna avand doar 27 de consilieri. Cele doua partide au impreuna 28 de mandate din cele 55 din CGMB. PDL detine in Consiliu 24 de mandate, PSD - 16, PNL - 8, PNG - 4, iar PRM - 3. "In urma unei intelegeri intre PD-L si PNG-CD am constituit o majoritate in Cobnsiliul General al Municipiului Bucuresti, urmand ca unul dintre viceprimarii generali sa fie de la PD-L si altul de la PNG", a precizat Videanu, anuntand ca din partea partidului sau a fost nominalizat Razvan Murgeanu. George Becali, presedintele PNG-CD, anuntase, in aceasta dimineata, ca l-a nominalizat pe Robert Ionescu.
Cum viceprimarii se aleg din randul consilierilor, prin votul majoritatii simple, Sorin Oprescu, noul primar general, va fi pus in fata faptului implinit, joi, la Teatrul Odeon, unde va avea loc sedinta de validare a noului CGMB.
Videanu: "Nu cred in independenta unui primar"
"Eu nu cred in independenta primarului general. Nu cred ca un primar general independent poate rezolva problemele municipalitatii atat timp cat structura forului legislativ, adica a CGMB, este eminamente politica, iar primarul general este obligat sa respecte hotararile CGMB. Poate ca Oprescu este exceptia care confirma regula", a mai spus Videanu. Actualul primar general a aratat ca negocierile nu se vor purta niciodata intre un primar independent si un consilier independent fiecare formatiune politica din CGMB avand un proiect pentru Bucuresti si in acelasi timp un mandat. "Reprezentatii PDL in CGMB au ca proiect programul candidatului Vasile Blaga, "Solutii nu discutii", pe care il vor urma cu sfintenie. In plus, Videanu a spus ca oricare ar fi fost noul primar ales, in urmatorii patru ani nu se poate face altceva decat sa se continue proiectele deja incepute. El a anuntat ca va monitoriza, ca o obligatie morala pe care o are fata de bucuresteni, toate "angajamentele reale" ale primarului general.
De asemenea actualul primar general a mai precizat ca a luat act de vointa politica a lui Sorin Oprescu, aceea de a pastra oamenii capabili din punct de vedere profesional in functiile de conducere ale Primariei Capitalei si a aratat ca asteapta criteriile dupa care acestia vor fi evaluati profesional.
Orban: "Disperarea PDL impinge la greseli grave"
Foto ZIUA: Mircea Paun
Ludovic Orban, presedintele PNL Bucuresti, a declarat ca majoritatea formata de PDL si PNG in CGMB arata ca democrat-liberalii sunt disperati sa-si salveze interesele si oamenii din Primarie si sa blocheze orice proiect favorabil Bucurestiului. "Disperarea PDL impinge la greseli grave. Este regretabil ca PDL a ajuns sa faca casa buna cu Gigi Becali. Prin aceasta atitudine, democrat-liberalii arata ca sunt disperati si ca se descalifica, in loc sa faca negocieri practic cu noul primar general, vor sa impuna un dictat si sa se agate cu ghearele de fief-urile din Primarie, pe care le au in folos", acuza Orban. El sustine ca democrat-liberalii arata astfel ca ar face orice pentru a-si salva interesele si oamenii din Primaria Capitalei.
"Democrat-liberalii ar fi in stare pentru a-si apara si salva interesele de la Primaria Generala si oamenii sa faca majoritate si cu PNG si cu PRM aceasta majoritate este o majoritate pentru blocarea oricarui proiect favorabil pentru Bucuresti si oricarui proiect al primarului general, o majoritate care permite numirea oricarui viceprimar, mentinerea oamenilor PDL-ului in functiune si o majoritate pentru impiedicarea placarii PDL-istilor care conduc structurile Primariei si structurile subordonate Primariei Generale", a precizat Orban. In privinta celor opt consilieri generali ai PNL din CGMB, el asigura ca acestia vor sustine toate proiectele din programul sau, dar si "orice proiect al primarului general care are ca efect cresterea calitatii vietii si dezvoltarea economica a Capitalei".
Independentul Sorin Oprescu, ales primar general al Capitalei, s-a intalnit, marti, la Palatul Victoria, cu premierul Calin Popescu Tariceanu, calificand discutia avuta cu seful Executivului drept una informala, privind modul in care Executivul poate sprijini proiectele municipalitatii.
Atributiile primarului general, potrivit Legii nr. 286/2006
"Art. 68. - (1) Primarul indeplineste urmatoarele categorii principale de atributii:
a) atributii exercitate in calitate de reprezentant al statului, in conditiile legii;
b) atributii referitoare la relatia cu consiliul local;
c) atributii referitoare la bugetul local;
d) atributii privind serviciile publice asigurate cetatenilor;
e) alte atributii stabilite prin lege.
(2) in temeiul alin. (1) lit. a), primarul indeplineste functia de ofiter de stare civila si de autoritate tutelara si asigura functionarea serviciilor publice locale de profil, atributii privind organizarea si desfasurarea alegerilor, referendumului si a recensamantului. Primarul indeplineste si alte atributii stabilite prin lege.
(3) in exercitarea atributiilor prevazute la alin. (1) lit. b), primarul:
a) prezinta consiliului local, in primul trimestru, un raport anual privind starea economica, sociala si de mediu a unitatii administrativ-teritoriale;
b) prezinta, la solicitarea consiliului local, alte rapoarte si informari;
c) elaboreaza proiectele de strategii privind starea economica, sociala si de mediu a unitatii administrativteritoriale si le supune aprobarii consiliului local.
(4) in exercitarea atributiilor prevazute la alin. (1) lit. c), primarul:
a) exercita functia de ordonator principal de credite;
b) intocmeste proiectul bugetului local si contul de incheiere a exercitiului bugetar si le supune spre aprobare consiliului local;
c) initiaza, in conditiile legii, negocieri pentru contractarea de imprumuturi si emiterea de titluri de valoare in numele unitatii administrativ-teritoriale;
d) verifica, prin compartimentele de specialitate, corecta inregistrare fiscala a contribuabililor la organul fiscal teritorial, atat a sediului social principal, cat si a sediului secundar.
(5) in exercitarea atributiilor prevazute la alin. (1) lit. d), primarul:
a) coordoneaza realizarea serviciilor publice de interes local, prestate prin intermediul aparatului de specialitate sau prin intermediul organismelor prestatoare de servicii publice si de utilitate publica de interes local;
b) ia masuri pentru prevenirea si, dupa caz, gestionarea situatiilor de urgenta;
c) ia masuri pentru organizarea executarii si executarea in concret a activitatilor din domeniile prevazute la art. 38 alin. (6) lit. a)-d);
d) ia masuri pentru asigurarea inventarierii, evidentei statistice, inspectiei si controlului efectuarii serviciilor publice de interes local prevazute la art. 38 alin. (6) lit. a)-d), precum si a bunurilor din patrimoniul public si privat al unitatii administrativ-teritoriale;
e) numeste, sanctioneaza si dispune suspendarea, modificarea si incetarea raporturilor de serviciu sau, dupa caz, a raporturilor de munca, in conditiile legii, pentru personalul din cadrul aparatului de specialitate, precum si pentru conducatorii institutiilor si serviciilor publice de interes local;
f) asigura elaborarea planurilor urbanistice prevazute de lege, le supune aprobarii consiliului local si actioneaza pentru respectarea prevederilor acestora;
g) emite avizele, acordurile si autorizatiile date in competenta sa prin lege si alte acte normative;
h) asigura realizarea lucrarilor si ia masurile necesare conformarii cu prevederile angajamentelor asumate in procesul de integrare europeana in domeniul protectiei mediului si gospodaririi apelor pentru serviciile furnizate cetatenilor.
(6) Pentru exercitarea corespunzatoare a atributiilor sale, primarul colaboreaza cu serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale din unitatile administrativteritoriale, precum si cu consiliul judetean.
(7) Numirea conducatorilor institutiilor si serviciilor publice de interes local se face pe baza concursului organizat potrivit procedurilor si criteriilor aprobate de consiliul local, la propunerea primarului, in conditiile legii. Numirea se face prin dispozitia primarului, avand anexat contractul de management."
Viceprimarii
"Art. 61. - (1) Comunele, orasele si municipiile au cate un primar si un viceprimar, iar municipiile resedinta de judet au un primar si 2 viceprimari, alesi in conditiile legii.
(2) Viceprimarul este subordonat primarului si inlocuitorul de drept al acestuia, care ii poate delega atributiile sale.
(3) Viceprimarul este ales cu votul majoritatii consilierilor locali in functie, din randul membrilor acestuia.
(4) Schimbarea din functie a viceprimarului se poate face de consiliul local, prin hotarare adoptata cu votul majoritatii consilierilor in functie, la propunerea primarului sau a unei treimi din numarul consilierilor locali in functie.
(5) Pe durata mandatului, primarul si viceprimarul primesc o indemnizatie lunara, ca unica forma de remunerare a activitatii corespunzatoare functiei de primar, respectiv de viceprimar, si care reprezinta baza de calcul pentru stabilirea drepturilor si obligatiilor care se determina in raport cu venitul salarial. Primarul si viceprimarul nu beneficiaza de sporul de vechime in munca si nici de alte sporuri prevazute de lege.
(6) Durata mandatului constituie vechime in munca si in specialitatea studiilor absolvite.
(7) Pe durata exercitarii mandatului, viceprimarul isi pastreaza statutul de consilier local, fara a beneficia de indemnizatia aferenta acestui statut."
Cum se voteaza in CGMB
Articolului 46, alin (2): "Se adopta cu votul majoritatii consilierilor locali in functie urmatoarele hotarari ale consiliului local:
a) hotararile privind bugetul local;
b) hotararile privind contractarea de imprumuturi, in conditiile legii;
c) hotararile prin care se stabilesc impozite si taxe locale;
d) hotararile privind participarea la programe de dezvoltare judeteana, regionala, zonala sau de cooperare transfrontaliera;
e) hotararile privind organizarea si dezvoltarea urbanistica a localitatilor si amenajarea teritoriului;
f) hotararile privind asocierea sau cooperarea cu alte autoritati publice, cu persoane juridice romane sau straine."
Art. 46, dupa alin. (2) se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu urmatorul cuprins:
"Hotararile privind patrimoniul se adopta cu votul a doua treimi din numarul total al consilierilor locali in functie."
Reamintim ca Legea 289/2006 a modificat vechea lege a administratiei publice locale - 215/2001.
Magda SEVERIN, Madalin NECSUTU  
Alte articole
  Blaga peste Oprescu    (Eveniment, 2008-06-02)
  Victor Ponta: Blaga si Videanu, care au organizat alegerile, sunt vinovati de fraudele aparute    (2009-11-21 13:52)
  Videanu avertizeaza ca autostrada suspendata ar putea afecta structura de rezistenta a blocurilor din apropiere    (2008-09-20 17:03)
  Oprescu susține că Blaga este supus intereselor PD-L, partid care a creat "mafii imobiliare"    (2008-06-12 16:24)
  Oprescu iși menține avansul față de Blaga, potrivit rezultatelor din 50% din secțiile de votare    (2008-06-02 16:29)
  Oprescu spune că Băsescu poate să comunice cu el prin intermediul lui Blaga    (2008-05-21 16:30)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Pai de ce sa-ti para rau   de Omul din Himalaya
A r h i v a
Stirile zilei 2008-06-17
 22:35 
ULTIMA ORA: Tricolorii pleaca de la Euro 2008 dupa ce au pierdut cu 2-0 in fata Olandei
49 comentarii
 20:57 
Ne ard la buzunare: Distrigaz cere scumpirea gazelor cu 22 la suta iar E.ON Gaz cu 24 la suta
1 comentariu
 20:12 
AFP: Al doilea tur de scrutin, un esec pentru Traian Basescu
2 comentarii
 20:11 
Vanghelie nu vrea sa fie viceprimar
 20:07 
Super-ambulanta din Arad nu poate ajunge la urgente si nici transporta pacientii la intrarea de prim-ajutor pentru ca e prea inalta
 19:52 
Jennifer Aniston ii declara razboi Angelinei Jolie
1 comentariu
 18:08 
Boc ameninta cu motiunea de cenzura daca se amana parlamentarele
5 comentarii
 17:51 
Neculai Ontanu depune juramantul de primar a treia oara, iar Liviu Negoita - a doua
 17:44 
"Burlacul" George Clooney nu se dezminte: mini-vacanta cu doua brunete
 17:35 
Andrei Chiliman, acuzat de Curtea de Conturi ca a platit ilegal sporuri de aproape 400.000 lei
1 comentariu
 17:30 
Bacalaureatul incepe luni, cu probele orale, care sunt publice
1 comentariu
 17:20 
Marissa Miller, cea mai frumoasa femeie a anului, a pozat pentru Maxim
 17:04 
Prefectul Capitalei va fi demis
3 comentarii
 16:59 
Monumentele istorice scoase din "circuitul publicitar"
 16:58 
Telefoane mobile pentru business
 16:30 
Gheorghe Zamfir, acuzat de antisemitism in Israel
20 comentarii
 16:27 
Isarescu: Criza financiara mondiala va avea efecte pozitive asupra economiei romanesti
1 comentariu
 16:19 
Femeile cad prada celor mai cutremuratoare abuzuri: arse de vii, mutilate cu acid sau ucise pentru ca au patat onoarea familiei
11 comentarii
 16:17 
Ghid sexual publicat de un calugar catolic
6 comentarii
 16:08 
Traficul rutier a fost deviat o ora si jumatate in centrul Capitalei din cauza unei genti uitate in fata magazinului Unirea
 Top afisari / comentarii 
 Falimentul lui Basescu (3199 afisari)
 Masteratul obligatoriu pentru cariera (2110 afisari)
 Extaz la Independentu' (1907 afisari)
 Chisinaul interzice studiile in Romania (1818 afisari)
 Razvan Temesan castiga la CEDO impotriva Romaniei (1495 afisari)
 Silezia ameninta Polonia cu secesiunea si un scenariu tip Kosovo (1892 afisari)
 "Burlacul" George Clooney nu se dezminte: mini-vacanta cu doua brunete (1790 afisari)
  Iliescu: Il bag in ma-sa pe Basescu (1742 afisari)
 Ghid sexual publicat de un calugar catolic (1714 afisari)
 Furtuna a distrus planurile ucrainenilor de a inaugura "obiectivul turistic" Insula Serpilor (1688 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01331 sec.