Ziua Logo
  Nr. 4256 de joi, 12 iunie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Societatea civila, ingrijorata de cazul tinerilor moldoveni anchetati pentru ca s-au pronuntat pentru unirea cu Romania


Vitalie Nagacevschi, presedintele Asociatiei Juristilor pentru Drepturile Omului intr-un interviu pentru ProTv Chisinau
 12 iunie, 16:04 
Societatea civila din Republica Moldova precum si reprezentanti ai partidelor politice se declara ingrijorati de cazul grupului de circa 12 tineri, anchetati pentru ca ar avea drept scop unirea cu Romania, si considera acest caz inca un abuz din partea puterii, o incalcare a drepturilor omului si oprimarea libertatii de exprimare.
Mai multi tineri (numarul exact al acestora nu se cunoaste, dar, potrivit unor surse este vorba de 10-12 - n.red.) care au postat comentarii critice la adresa comunistilor pe diferite forumuri din Republica Moldova au fost chemati la Procuratura municipiului Chisinau pentru a fi audiati in cadrul unui dosar de urmarire penala. Tinerii sunt banuiti ca ar fi instigat la dezbinarea statului moldovean si alipirea acestuia la Romania.
Deputatul din partea Aliantei "Moldova Noastra", Leonid Bujor, a facut joi o interpelare in Parlament in care solicita Procuraturii Generale informatii despre acest caz si sa se pronunte daca acest caz prezinta un mai mare pericol pentru statalitate decat declaratiile unui partid politic care in 2001 anunta deschis ca este in favoarea aderarii Republicii Moldova la Uniunea Rusia-Belarus (Bujor a facut referire la programul electoral al Partidului Comunistilor cu care a venit la putere in 2001). Deputatul a calificat acest caz ca un nou scandal care "denota caracterul nedemocratic al regimului aflat la guvernare". Potrivit lui, din grupul celor anchetati fac parte si liceeni.
Si aripa tanara a Partidului Liberal din Moldova a difuzat un comunicat in care atentioneaza opinia publica asupra incalcarii dreptului la libera exprimare pe marginea acestui caz. Liberalii 'remarca cu regret ca masurile initiate de organele de drept sunt orientate impotriva tinerilor ce isi exprima in mod deschis si sincer opiniile politice pe marginea situatiei interne din republica, in conditiile in care insusi presedintele Vladimir Voronin a declarat anul acesta drept "An al Tineretului in Republica Moldova", se mai spune in declaratie.
Actiuni impotriva liberitatii de exprimare
Organizatia de Tineret a Partidului Liberal solicita o implicare mai activa a Institutiilor si societatii civile din republica si a celor internationale pentru apararea drepturilor omului in vederea asigurarii si respectarii libertatii cuvantului in Republica Moldova. De asemenea, cheama reprezentantii misiunilor diplomatice acreditate la Chisinau, Consiliul Europei, Uniunea Europeana si pe cei ai institutiilor si organizatiilor internationale sa ia atitudine de acest caz grav de incalcare a dreptului la libera exprimare, in vederea incetarii actiunilor antidemocratice a guvernarii comuniste din Republica Moldova.
Organizatiile neguvernamentale mass-media din Republica Moldova isi exprima ingrijorarea vizavi de cazul anchetarii si sechestrarii calculatoarelor catorva tineri care si-au exprimat opinia pe unele forumuri din Internet. Intr-o declaratie comuna facuta publica joi, semnatarii sustin ca invinuirea care li se aduce tinerilor este neintemeiata. Totodata, organizatiile de media mentioneaza faptul ca anchetarea tinerilor este a treia actiune de acest fel in anul 2008, dupa ce in lunile ianuarie-martie organele de urmarire penala si de securitate au desfasurat campanii de interogare a ascultatorilor postului de radio "Vocea Basarabiei" si a participantilor la dezbaterile publice in aer liber organizate de Uniunea Jurnalistilor. Motivul interogatoriilor a fost acelasi: incriminarea de chemare la rasturnare prin violenta a regimului constitutional, in luarile de atitudine si exprimarea opiniilor in cadrul emisiunilor interactive sau la microfonul liber.
Intr-o incheiere a Judecatoriei sectorului Rascani, in cadrul urmaririi penale desfasurate, s-a stabilit ca in perioada anilor 2007-2008 un grup de persoane neidentificate au lansat, prin intermediul portalurilor www.forum.md, www.torrentsmd.com, www.desteptarea.info/forum si www.unimedia.md, multiple apeluri publice la rasturnarea prin violenta a oranduirii constitutionale si lichidarea statalitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova si publicatii ce constituie actiuni intentionate menite sa duca la intensificarea vrajbei sau dezbinarii nationale. Un grup de tineri a fost invitat la Procuratura, iar unora dintre ei le-au fost sechestrate calculatoarele personale.
Atat tinerii, cat si procurorii care instrumenteaza cazul au refuzat sa faca declaratii pentru presa. Procuratura Generala a emis un comunicat de presa in care se anunta doar ca Procuratura municipiului Chisinau a dispus inceperea urmaririi penale in baza unor prevederi din Codul penal pe cauza respectiva. Si mai anunta ca se intreprind actiuni de urmarire penala, conform cerintelor legislatiei procesual-penale in vigoare intru stabilirea persoanelor, actiunile carora cad sub incidenta normelor mentionate ale Codului penal.
Potrivit legislatiei moldovenesti, daca vor fi gasiti vinovati, tinerii risca pana la sapte ani de inchisoare.
Declaratia uneia din tinerele audiate de procurorii moldoveni
"Calculatorul meu inca sta la procuratura, motivul este: "nu a venit expertul, avem doar 2-3 experti" .
Mi l-au luat marti, la ora 14:30, ma asteptau acasa de vreo doua ore, eu eram atunci la examen. Mi-au promis ca intra doar sa se uite la el pentru 15 minute, apoi m-am trezit cu calculatorul sigilat si luat afara din casa mea. Cand am fost ieri la procuratura sa il iau, am mai vazut altele, stateau jos intr-un cabinet, toate sigilate inca, neatinse... deci ele toate pur si simplu stau acolo, confiscate. In calculator am multe materiale necesare pentru examene. Deci imi este riscata intrarea la facultate acuma. Vreau sa mentionez ca pe unimedia nici nu am profil, pe forum.md am vreo doua posturi doar si acelea cu nici un mesaj care ar da aluzie la caracterul meu sau gandirea mea, iar de pe torents doar descarc muzica si filme, deci acuzatiile care imi sint aduse nu au un temei. Pe langa asta, "Desteptarea" este un domeniu international, deci nu are nici o legatura cu constitutia Republicii Moldova, iar organele internationale nu au solicitat intentarea unui dosar penal, nici macar o investigare. La fel nici un sait mentionat in INCHEIEREA ceea semnata de procurorul Burliuc, nu s-a plans. Respectiv sedinta tinuta in secret, in 6 mai (daca nu gresesc) habar nu am pe baza a ce dovezi sau motive a avut loc...
Presa este in picioare, pe multe site-uri se vorbeste despre asta. Imediat cum apare ceva nou, va fi scandal mare. Cei de peste Prut sunt rugati sa ne sustina si stiu ca o vor face, pentru ca acum e momentul.
Eu nu am fost audiata, i-am rugat sa ma lase pentru dupa examene, au zis ca vor face tot posibilul", a declarat Iuliana Briceag, una dintre tinerii audiati de procurorii moldoveni, citata de blogul http://tudorcojocari.wordpress.com .
R. MIRCEA  
Alte articole
  Vocea Basarabiei: E mai avantajos să fii vacă in Uniunea Europeană, decat tanăr in Republica Moldova    (2009-07-21 13:04)
  Slugile bolșevice ale kaghebistului Voronin aplică tactici staliniste de intimidare: Tinerii sunt intrebați pentru cine au votat la 5 aprilie    (2009-04-14 15:08)
  Presedintele comunitatii rusesti de la Chisinau: Bucurestii au inceput procesul unirii Moldovei cu Romania    (2008-09-16 11:13)
  Din putul gandirii de peste Nistru: Romania mimeaza certuri cu Moldova pentru a putea ulterior alipi intreg teritoriul    (2008-07-14 19:22)
  Mai multi tineri din Chisinau au fost ridicati de procurori dupa ce au cerut pe internet unirea cu Romania    (2008-06-11 15:27)
 Afisari: 826  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Ce mesaje incredibile, oamenii sint turmentati rau de tot   de DanBruma
Unde e tov.Roncea cel cu patriotismul militant?   de Ion Ionescu de la Brad
moldova intre rusia si romania,a cui este moldova?!?   de silviana
referendum legal   de sty
A r h i v a
Stirile zilei 2008-06-12
 20:51 
Studiu in Italia : Romanii sunt mai mult victime decat infractori
 20:23 
Contestatia lui Munaf respinsa de Curtea Suprema a Statelor Unite ale Americii
 19:50 
Turismul medical ia amploare in Romania
5 comentarii
 19:29 
Se destrama Ucraina: Harkovul se declara liber de NATO iar Sevastopolul doreste neutralitatea
12 comentarii
 18:40 
Spaima pedofililor
3 comentarii
 18:19 

1 comentariu
 18:02 
Amanda Lepore a facut zeci de operatii estetice pentru a fi geamana Pamelei Anderson
6 comentarii
 17:52 
Instanta Suprema: Prezenta icoanelor in scoli este legala
9 comentarii
 17:51 
Autostrazi cu forcepsul
2 comentarii
 17:48 
Visa PIN Card pentru plati electronice mai sigure
3 comentarii
 17:34 
CRONICA DE FILM: Fantomele lui Goya (Goya's Ghosts)
 17:32 
Albumul "Nunta de diamant" a fost lansat la Muzeul National de Istorie
 17:30 
Mark Anthony, la brat cu Jennifer Lopez, dar cu ochii dupa o rusoaica blonda
1 comentariu
 17:26 

2 comentarii
 16:54 

6 comentarii
 16:24 

4 comentarii
 16:21 
Bucuresti: Restrictii de circulatie langa Aeroportul Baneasa pentru sase luni
2 comentarii
 16:12 
Presedintele Basescu continua sa regrete ca l-a numit premier pe Tariceanu
7 comentarii
 15:52 
Criminalistii Politiei Romane, exemplu pentru Interpol
1 comentariu
 15:47 

1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Regele l-a evitat pe Iliescu (4101 afisari)
 Rufele ambasadoarei Pastarnac (3158 afisari)
 Planul de curatare a Pietei Universitatii (2358 afisari)
 Dihonie in PNL (2287 afisari)
 Marele blat politic (1854 afisari)
 Se destrama Ucraina: Harkovul se declara liber de NATO iar Sevastopolul doreste neutralitatea  (3890 afisari)
 Fotografii spion cu Dacia XL (2970 afisari)
 Euro sexy 2008, partide pentru care orice barbat ar renunta la fotbal (2890 afisari)
 Inima unui francez, declarat mort, a inceput sa bata in timp ce medicii se pregateau sa-i preleveze organele (2790 afisari)
 Mark Anthony, la brat cu Jennifer Lopez, dar cu ochii dupa o rusoaica blonda (2283 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01298 sec.