Poate nu chiar de Craciunul viitor, dar, foarte curand, o sa taiem (n.r. asomam, dupa normele europene) coropisnitele. Carnatii, toba, slanina si afumaturile de coropisnita ne vor umple camarile. La masa de Pasti, pe langa drobul de lacusta, in cuptor, o sa se rumeneasca friptura de cosas, in timp ce, pe aragaz, o sa fiarba ciorba de greieri la care se poate aduga, dupa gust, niste spinare de viespe. De asemenea, vara, gratarele o sa se indoaie sub greutatea halcilor de ceafa si fleica de gandaci si muste care o sa sfaraie deasupra carbunilor. Cei mai rafinati o sa prefere si o saramura de capuse sau niste frigarui asortate de tantari si purici. Despre pleosnite, nici macar nu mai trebuie sa pomenim. Iar, la desert, bineinteles, inghetata de fluturi cu oua de furnici trase in ciocolata si molii caramelizate. Este doar un meniu adaptat la noile indicatii ale "cercetatorilor" care, in ultima perioada prefera sa umple paginile ziarelor cu "descoperirile" lor, in loc sa isi vad serios de treaba.
"Expertii" cauta in fiecare zi cate o oportunitate de a ne face sa mancam cat mai sanatoas. Si, potrivit acestora, cei care nu prefera legumele si fructele si nici gustul de carne nu le place pot incerca sa consume de acum incolo insecte precum muste, viespi si lacuste. Consumul acestora, atat de putin cunoscut in tarile vest-europene, devine usor-usor cunoscut. Insectele sunt bogate in proteine si minerale si foarte sarace in colesterol fata de carnea de porc sau de vita.
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
|
Cercetatorii de la Universitatea Autonoma din Mexic au descoperit ca 1700 de specii de insecte sunt consumate in aproape 113 tari din intreaga lume, de obicei ca inlocuitor al carnii. In Mexic tara cu o bogata traditie in consumul de insecte, pietele sunt pline de lacuste prajite vandute la kilogram. In unele restaurante din aceasta tara, larvele de fluturi sunt considerate delicatese, o farfurie costand chiar 16 euro. In unele parti ale Globului, consumul de insecte este foarte raspandit. Columbienii macina furnici si termite pe care apoi le presara pe paine, in timp ce filipinezii consuma aproape in fiecare zi o portie de cosasi, greieri sau lacuste. In Papua Noua Guinee, se consuma de preferinta molii, libelule si gandaci.
Valoarea proteica a insectelor este destule de mare. Dintr-o cantitate de 100 de grame de insecte, un consumator poate sa beneficieze de 20 de grame de proteine si numai sase grame de grasime.
Consumul de insecte mai are inca un beneficiu, pe langa partea medicala, sustin cercetatorii. Mai ales pentru ca este necesara prezervarea padurilor, unde pot fi amenajate adevarate crescatorii. Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite a organizat la inceputul anului o conferinta pe tema beneficiilor consumului de insecte. Scopul acestei intruniri a fost acela de a-i convinge pe occidentali sa manance insecte, informeaza Telegraph.co.uk.