Ziua Logo
  Nr. 4244 de joi, 29 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
CGMB a modificat de dragul NetCity Planul Urbanistic General al Bucurestilor
 29 mai, 17:49 
In ultima sedinta dinaintea alegerilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a aprobat mai multe hotarari spectaculoase aflate pe ordinea de zi in sedinta de joi, ce a insumat 39 de proiecte. Prima se refera la completarea Planului Urbanistic General (PUG) al municipiului Bucuresti - fiind necesara si pentru realizarea proiectului NetCity. Potrivit hotararii, "toate retelele tehnico-edilitare care vor fi amplasate pe domeniul public al municipiului Bucuresti sa fie montate ingropat". In acest fel, se va interzice amplasarea supraterana (la suprafata sau aeriana), pe suprafetele cladirilor, pe stalpi, balcoane, pomi sau alte elemente de suprastructura a retelelor electrice, de iluminat public si de comunicatii electronice, pe domeniul public si pe fatadele orientate spre domeniul public. "In anul 2000, cand a fost aprobat PUG-ul, s-a hotarat ca doar montarea bransamentelor electrice si de telefonie sa fie facute ingropat. Pentru ca in prezent acest lucru nu mai este suficient, este necesara aceasta completare", a argumentat Adrian Bold, arhitectul-sef al Capitalei.
In prezent, in Capitala sunt amplasate foarte multe cabluri aeriene: electrice de joasa tensiune, de transmisii de date, de telefonie, iar aceasta completare a PUG este datorata "aspectului dezagreabil" pe care Bucurestiul il are, se arata in proiectul de hotarare. Potrivit arhitectului-sef, completarea PUG este necesara pentru a da Capitalei un aspect de oras european, asa cum il au majoritatea capitalelor europene.
Cablistii, ramasi cu buza umflata
Aprobarea acestei hotarari reprezinta o victorie a municipalitatii impotriva Asociatiei de Comunicatii prin Cablu, care obtinusera de curand o hotarare judecatoreasca prin care nu mai erau obligati sa isi coboare retelele de telecomunicatii in subteran. Curtea de Apel Bucuresti a anulat, in luna februarie, prin decizie irevocabila, o hotarare a CGMB care prevedea obligarea cablistilor sa ingroape toate cablurile prin care se retransmit posturi de televiziune si care statea si la baza proiectului NetCity. Cablistii au cerut in instanta anularea hotararii CGMB nr. 105/4.052006, care prevedea, printre altele, obligarea operatorilor de cablu de a ingropa, in termen de doi ani, toate cablurile. In instanta, ACC a reclamat ca "in Planul Urbanistic General aprobat prin HCGMB 267/ 2000 nu exista nicio dispozitie care sa prevada ca retelele de cablu prin care se retransmit programe de televiziune trebuie pozitionate obligatoriu numai in subteran". Totodata, ACC a explicat ca Hotararea 105 incalca si articolul 22 din OUG 72/2002, care prevede ca furnizorii de retele de comunicatii electronice autorizati pot instala cablurile atat subteran, cat si la suprafata. Curtea de Apel Bucuresti a admis, in sedinta din 14 februarie 2008, actiunea ACC si a decis sa anuleze in parte Hotararea CGMB din 4.05. 2006. Municipalitatea a contestat hotararea judecatoreasca, pe cale exceptionala, formuland o cerere de revizuire a sentintei la inalta Curte de Casatie si Justitie.
Proiectul NetCity, in valoare de 202 milioane de euro, prevede realizarea retelei metropolitane de fibra optica,cu costurile suportate in intregime de firma care a castigat licitatia, respectiv UTI Systems.
Proiectul NetCity, modificat la amenzi
Consilierii municipali au modificat, totodata, proiectul de realizare a retelei metropolitane de fibra optica a Capitalei, in functie de hotararea judecatoreasca amintita. Documentul nou prevede ca retelele de comunicatii electronice, inclusiv echipamentele aferente acestora, sa fie amplasate "in spatii special amenajate", formulare expresa pentru a tine seama de decizia data de Curtea de Apel in procesul cu cablistii. Totodata, detinatorii sau administratorii retelelor de comunicatii electronice au obligatia de a prezenta Primariei Municipiului Bucuresti, in termen de 30 de zile de la data comunicarii finalizarii unui tronson al retelei metropolitane Netcity, documentele referitoare la locul in care isi vor reamplasa reteaua in "spatiu special amenajat". Retelele de comunicatii electronice vor fi instalate in conformitate cu proiectul NetCity, pe baza "Normelor de aplicare" care urmeaza a fi elaborate in termen de 60 de zile de la aprobarea proiectului.
De asemenea, in termen de 30 zile de la aprobare, toti proprietarii sau administratorii a caror infrastructura (aeriana, de suprafata sau subterana) a fost pusa la "dispozitia tertilor" pentru pozitionarea retelelor de comunicatii electronice, dar si detinatorii de retele de comunicatii electronice din Capitala vor fi obligati sa prezinte municipalitatii situatia acestora, urmand ca retelele care nu detin autorizatie de construire sa fie desfiintate.
Potrivit proiectului de hotarare, cei care permit amplasarea retelelor de comunicatii electronice si echipamentelor aferente persoanelor care nu detin autorizatie de construire vor fi sanctionati cu amenzi intre 1.000 lei si 2.500 lei - daca fapta care constituie contraventie a fost savarsita de o persoana fizica -, si intre 2.500 lei si 5.000 lei - daca este vorba de o persoana juridica.
Schimb de terenuri perfectat in Parcul Tineretului
Consilierii municipali au mai aprobat si schimbul de terenuri in Parcul Tineretului intre municipalitate si proprietara unui teren de peste doua hectare, o decizie a instantei din iunie 2007 obligand CGMB sa emita o hotarare prin care sa admita acest schimb. Hotararea a fost aprobata cu 33 de voturi "pentru", trei abtineri si niciun vot impotriva.
Proiectul de hotarare a fost amanat timp de mai multe sedinte, in cea din 21 aprilie consilierii PNL - dar si din alte partide - parasind sala, pentru a nu mai exista cvorum pentru proiectul privind schimbul de terenuri in Parcul Tineretului intre municipalitate si proprietara terenului. Nu s-a intamplat acest lucru si in sedinta de ieri, pentru ca in data de 16 mai a.c., Marioara Micsunescu - proprietarul terenului - i-a dat in judecata pe cei 19 consilieri care au lipsit de la votarea proiectului. Ea a cerut instantei ca absentii de la vot sa plateasca despagubiri de 1 milion de lei, plus penalitati de 20% din salariul minim pe economie pentru fiecare zi de intarziere, pana la aprobarea proiectului.
Reamintim ca judecatorii Curtii de Apel Bucuresti, sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal au hotarat, prind Decizia nr. 1112 din 11 iunie 2007, ramasa definitiva si irevocabila, sa oblige Consiliul General al Municipiului Bucuresti sa emita o hotarare prin care sa fie aprobat un schimb dintre terenul in suprafata de 20.107 de metri patrati situat in Parcul Tineretului, proprietatea Marioarei Micsunescu si un teren de aceeasi suprafata situata in "zona destinata relocarii terenurilor ce au fost retrocedate in interiorul parcului (Tineretului - n.r.)".
Instanta l-a obligat, astfel, pe primarul Capitalei sa avizeze expunerea de motive privind aprobarea schimburilor de terenuri sub sanctiunea unor penalitati de intarziere si a obligat CGMB la emiterea unei hotarari privind aprobarea aceluiasi schimb de terenuri. Astfel, daca schimbul de terenuri nu ar fi fost aprobat de consilierii municipali, Primaria Capitalei trebuia sa plateasca din banii publici penalitati de intarziere in suma de 100 de lei pe zi. Potrivit raportului de expertiza "terenurile propuse la schimb au aceeasi valoare de circulatie".
CGMB on line
In fine, ultima sedinta a CGMB din acest mandat a putut fi vizionata in direct, pe site-ul institutiei www.pmb.ro (pagina principala). Consilierii generali au pregatit, astfel, membrilor viitorului for legislativ al Bucurestilor, surpriza de a putea fi urmariti on line de catre locuitorii orasului, riscand oprobriul public in caz ca fac circ.
Sedintele CGMB au reprezentat, in toate mandatele de dupa '90, scena unor dispute politice si ilegalitati aprobate cu si fara perdea de catre consilieri, operatiuni care au culminat, in 2003, cu dizolvarea Consiliului General compus in majoritate de reprezentanti PSD. Instanta a decis ca nu mai putin de 8 hotarari de consiliu au fost adoptate cu incalcarea legii, iar alte 8 au urmat aceeasi cale, ulterior. Pana la urma, dizolvarea CGMB a fost taraganata de unii consilieri care au atacat Ordonanta emisa de Guvern in acest scop.
Serviciul achizitionat de Primaria Capitalei pentru vizionarea in direct, pe internet, a sedintelor CGMB, a costat 160.000 de lei si prin el "se urmareste, prezentarea tuturor pozitiilor exprimate de consilieri, precum si modul in care consilierii voteaza fiecare proiect de hotarare in parte", argumenteaza primarul general Adriean Videanu. Proiectul a fost realizat si cu implicarea societatii civile, o contributie deosebita avand Institutul de Politici Publice.
Magda SEVERIN  
A r h i v a
Stirile zilei 2008-05-29
 20:32 
Gorbaciov: "Este posibil sa asistam la inceputul unui nou razboi rece"
5 comentarii
 20:17 
Autoritatile romane se pregatesc pentru cutremur
5 comentarii
 19:45 
Basescu: Cei alesi duminica vor gestiona 20 de miliarde de euro
2 comentarii
 19:42 
NATO ar putea ramane in Kosovo inca cinci ani
2 comentarii
 19:30 
15 ONG-uri le cer lui Oprescu si Diaconescu sa se dezica public de Iliescu
22 comentarii
 19:24 
Dior si-a retras reclamele din China in urma scandalului provocat de Sharon Stone
6 comentarii
 19:01 
Peste un milion de romani au fost victimele violentei in 2007
2 comentarii
 18:50 
Romtelecom nu are niciun contract incheiat cu Colegiul National Mihai Eminescu din Satu Mare
1 comentariu
 18:33 
Maimutele cyborg
1 comentariu
 17:58 
Americanii au ajuns sa isi fure benzina din rezervor
23 comentarii
 17:51 
Elevii bulgari se inghesuie sa studieze limba romana ca limba straina
2 comentarii
 17:40 
Tinuta in viata, 60 de ani, de un plaman de fier, dar omorata de o banala pana de curent
2 comentarii
 17:40 
Vosganian: Nu scadem acciza la petrol pentru ca iar vine Petrom si scumpeste benzina
1 comentariu
 17:34 
Albania ar putea gazdui centrale nucleare italiene
 17:27 
Mortii din Brasov dezgropati din cauza Elodiei
 17:19 
Sinuciderile in randul soldatilor, fenomen global
 17:01 
Sotia unui politist a provocat un accident mortal si a fugit de la locul faptei
1 comentariu
 17:01 
Videanu face audienta cat candidatii
1 comentariu
 16:57 
Cazul Mailat pus in scena la Opera din Roma
1 comentariu
 16:55 

2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Enigma de duminica (1984 afisari)
 Sharon Stone in razboi cu chinezii (1972 afisari)
 Inflatie de case (1888 afisari)
 Medvedev: Urca-te linistit la volan, ai baut cu mine! (1649 afisari)
 Parintele Arsenie: Sindicatele, straine de duhul Bisericii (1524 afisari)
 Autoritatile romane se pregatesc pentru cutremur (2977 afisari)
 Un american sustine ca are imagini cu extraterestri de 1,2 m pe care le va da publicitatii vineri (2899 afisari)
 Dior si-a retras reclamele din China in urma scandalului provocat de Sharon Stone (2629 afisari)
 Sotia unui politist a provocat un accident mortal si a fugit de la locul faptei (2235 afisari)
 Gorbaciov: "Este posibil sa asistam la inceputul unui nou razboi rece" (2219 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01044 sec.