Ziua Logo
  Nr. 4243 de miercuri, 28 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Comunistii de la Chisinau se leapada de ideologia moldovenismului de dragul voturilor alegatorilor proromani
-- Partidul Comunist de la Chisinau adopta o noua strategie in privinta viitoarelor alegeri prezidentiale pentru a capta simpatia votantilor proromani din Republica Moldova. Astfel, presedintele comunist al Parlamentului de la Chisinau, Marian Lupu, a declarat luni la Balti, la o intalnire cu studenti si profesori, ca romana si moldoveneasca sunt una si aceeasi limba, un punct de vedere care contrazice conceptiile liderului Vladimir Voronin. Aceasta strategie vine sa arunce "praf reconciliant" in ochii alegatorilor opozanti actualului regim de la Chisinau. Presa de opozitie din Moldova cat si cea internationala au "taxat" imediat aceasta "schimbare" brusca de atitudine, titrand ca miscarea electorala este una de fatada, gandita doar pentru atragerea simpatiei electoratului proroman. Analistii politici sunt de parere ca, Voronin ar crea pentru subalternul sau pe linie de partid, Marian Lupu, o formatiune politica pe filiera pro-romaneasca si o alta, de centru, pentru ex-premierul Vasile Tarlev.
 28 mai, 15:03 
Marian Lupu, presedintele legislativului de la Chisinau
Marian Lupu, presedintele legislativului de la Chisinau, unul din fruntasii Partidului Comunistilor, doar la prima vedere s-a lepadat de ideologia moldovenismului, promovata cu inversunare de formatiunea sa politica, pentru ca, dupa cum afirma analistii de la Chisinau, Lupu pune in practica planul ce i-a fost trasat de presedintele Vladimir Voronin pentru a atrage de partea comunistilor simpatia electoratului proroman, in contextul alegerilor parlamentare de anul viitor, dupa cum rezulta dintr-un comentariu difuzat miercuri de postul de radio Deutsche Welle.
Parca incalcand linia de partid, Lupu a pledat recent in public ca, in actele oficiale ale Republicii Moldova, sintagma "limba moldoveneasca" sa fie insotita intre paranteze de precizarea "limba romana".
Lupu: "Este aceeasi limba. Una!"
Aflat la Bati, la o intalnire cu studentii, el a recunoscut ca limba romana si cea "moldoveneasca" sunt identice si ca nici o denumire, nici alta, nu-i zgarie auzul. "Este aceeasi limba. Una! Denumirea politica nu trebuie sa afecteze studiile propriu-zise. Din acest motiv trebuie sa fie fixat foarte clar, chiar si in actele normative..., o numim politic "limba moldoveneasca" - in paranteze trebuie sa fie scris "romana". Si asta--i tot!". Pentru a fi mai convingator, cel de-al doilea om in stat de la Chisinau a argumentat: "Eu cand vorbesc cu cineva si aud ca imi spune: "... limba romana" - nu-mi taie urechea. Altcineva imi spune: "... limba moldoveneasca" - nici asta nu-mi taie urechea, nu-mi taie auzul. De ce? Fiindca eu respect dreptul si a uneia si a celeilalte persoane, interlocutori, sa spuna ceea ce gandeste, ceea ce simte".
Nu este pentru prima data cand Marian Lupu exprima pozitii contrare celor ale presedintelui Voronin. Anul trecut el s-a lasat filmat in timp ce se plimba pe Aleea Clasicilor din Chisinau si a depus flori la bustul lui Mihai Eminescu. La putin timp dupa aceea a declarat ca nu mai are de gand sa faca parte in secolul XXI "dintr-un partid comunist nereformat, blamat de intreaga Europa". Toata lumea era convinsa ca Lupu va rupe partidul lui Vladimir Voronin in doua. Dar nu s-a intamplat. Mai mult, la congresul Partidului Comunistilor, desfasurat la 15 martie a.c., Marian Lupu nu doar ca nu a fost exclus din partid pentru ca ar fi in dezacord cu politica acestuia, ci chiar a fost promovat in Comitetul Central al PCRM.
Prin urmare, concluzia care transpare din aceste gesturi confuze este una singura, constata Deutsche Welle. Comunistii, care, conform sondajelor, sunt in declin electoral lent, dar sigur si constant, au nevoie de o figura politica in masura sa rupa, la alegerile parlamentare din 2009, voturi de la electoratul cu viziuni proromanesti. Pentru aceasta, Marian Lupu este candidatul perfect, mai ales ca are si un accent romanesc pronuntat si se adreseaza cu "Doamnelor si domnilor..." in comparatie cu colegii lui de partid, care isi spun in continuare "Tovarasi".
Analistii politici sunt de parere ca, cel mai probabil, presedintele Voronin va crea pentru subalternul sau pe linie de partid, Marian Lupu, o formatiune politica pe filiera pro-romaneasca si o alta, de centru, pentru ex-premierul Vasile Tarlev. In parlamentul care va rezulta in urma alegerilor din 2009, comunistii si cele doua presupuse, deocamdata, formatiuni politice, ar urma sa-si uneasca fortele si sa constituie o alianta comunista majoritara. Presa de la Chisinau a scris si despre un posibil "transfer cu imprumut", in preajma alegerilor, a lui Marian Lupu la Partidul Popular Crestin-Democrat (PPCD), pentru a-l ajuta sa treaca pragul electoral, dupa lovitura de imagine suferita ca urmare a votului dat in favoarea alegerii lui Vladimir Voronin in functia de sef al statului, la 4 aprilie 2005.
Madalin NECSUTU  
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Limba este una   de demetrius
Accent romanesc la un moldovean ..   de benef2006
Marian Lupu este un tip inteligent   de Duras
A r h i v a
Stirile zilei 2008-05-28
 21:11 
Necunoscuta gasita fara cap si fara membre in Dambovita
2 comentarii
 20:34 
Vorbe pentru minte si inima
9 comentarii
 20:18 
Nu au notiunea violului
3 comentarii
 19:26 
Camera de Conturi a descoperit nereguli in "pravalia" lui Vanghelie
2 comentarii
 18:37 
Programa pentru bacalaureat nu va fi schimbata
3 comentarii
 18:14 
Sanctiunile pentru spam se inmultesc
 18:13 

4 comentarii
 17:55 
Bucuresti: Zi de foc, stinsa de o ploaie torentiala cu tunete, fulgere si grindina
1 comentariu
 17:52 
Videanu s-a laudat cu statuile construite in timpul mandatului sau
 17:36 
Curtea Suprema de Justitie a hotarat: Sediul SIE nu va fi retrocedat familiei Sturdza
5 comentarii
 17:28 
Principele Radu promoveaza Romania in Spania
13 comentarii
 17:27 

1 comentariu
 17:27 
Masele scoase fara durere
5 comentarii
 17:11 

3 comentarii
 17:07 
Parlamentul European recomanda Moscovei schimbarea traseului North Stream
1 comentariu
 17:02 

2 comentarii
 16:41 
Si-a urmat iubita in frigiderul de la morga
 16:31 
Clopote de 150 de kilograme furate de la Biserica Reformata din Targu Mures
 16:28 
Actorul Woody Harrelson vrea sa-l bata pe magicianul Blaine: 40 de zile fara mancare pe o insula pustie
1 comentariu
 16:03 
Destinatii turistice romanesti, promovate cu banii UE
 Top afisari / comentarii 
 Securistii arsi la pensii (4049 afisari)
 Cele 500 de bombe atomice ale Israelului (2918 afisari)
 Dosarul care a invins-o pe Schrotter (2870 afisari)
 Femei pe Muntele Athos (2526 afisari)
 Ucraina pune la zid Romania (2489 afisari)
 Nu au notiunea violului (2736 afisari)
 Si-a urmat iubita in frigiderul de la morga  (2424 afisari)
 Documente secrete, femei focoase si un ministru demis (2284 afisari)
 Masele scoase fara durere (2229 afisari)
 Peugeot construieste o fabrica la Cluj (1697 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00894 sec.