Ziua Logo
  Nr. 4242 de marti, 27 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Pe fondul scumpirii accentuate a petrolului
Disputa in industria petrolului: Familia Rockefeller vs. Exxon Mobil
 27 mai, 17:45 
Desi miercuri urmeaza sa anunte profituri record si sa prezinte noi planuri de dezvoltare, gigantul petrolier american, Exxon Mobil, gazduieste dispute aprige. Surprinzator sau nu, exista informatii potrivit carora in randul actionarilor Exxon exista disensiuni intre cei multumiti de continua crestere a dividentelor si cei care se gandesc la viitor, propunand o schimbare de strategie si orientarea mai pronuntata spre combustibilii alternativi. Desi cresterea constanta a preturilor la petrol a adaugat 4,4 miliarde dolari la profitul net inregistrat de companie, compensand cu mult reducerea volumelor produse, precum si majorarea costurilor operationale, toate aceste cifre nu multumesc insa o buna parte a actionarilor. Acestia, in frunte cu membrii familiei Rockefeller, cei care se afla la originea companiei americane, cer schimbari in conducerea companiei si o majorare consistenta a cheltuielilor pentru combustibili alternativi. Ramane de vazut care dintre punctele de vedere va reusi sa se impuna.
Rex Tillerson
In primul trimestru al anului 2008, cifra de afaceri a companiei s-a ridicat la 116,85 miliarde dolari si a marcat o crestere de 34% fata de aceeasi perioada din 2007. Mai mult, Exxon Mobil a batut propriul record de castiguri si pentru intreg anul 2007. Compania a obtinut un profit net de peste 40 miliarde dolari, cel mai mare realizat vreodata de catre o firma, pe fondul scumpirii accentuate a petrolului. Grupul a beneficiat din nou de preturile ridicate la petrol, mai ales la divizia sa de explorare si productie (ce a obtinut un profit de 8,78 miliarde dolari, in crestere de 45,6% fata de perioada similara din 2007), insa la divizia de rafinare marjele de profit s-au redus. In aceste conditii, presedintele si directorul executiv al companiei, Rex Tillerson, este multumit de munca pe care a depus-o, mai ales pentru ca firma pe care o conduce tocmai a afisat un profit record sustinut de pretul ridicat al petrolului. Profitul net a crescut cu 17% pe an, la 10,89 miliarde dolari, in timp ce castigurile pe actiune s-au cifrat la 2,03 dolari, in crestere cu 25% fata de perioada similara din 2007, relateaza AFP, preluat de HotNews.
Familia Rockefeller doreste adoptarea unei viziuni progresiste
Neva Rockefeller Goodwin
John D. Rockefeller a fondat in 1870 compania Standard Oil, care a devenit un stramos al Exxon Mobil. Cincisprezece descendenti ai baronului petrolului sunt implicati in patru hotarari ale actionarilor ce vor sa faca schimbari la Exxon. Ei doresc, printre altele, si separarea pozitiilor de presedinte si de director general detinute in prezent de Rex Tillerson. Peter O'Neill, stra-stra-nepot al lui Rockefeller, a declarat ca 66 dintre cei 78 de descendenti adulti ai lui Rockefeller sustin aceasta pozitie. Familia Rockefeller este de parere ca Exxon Mobil este prea concentrata asupra castigurilor pe termen scurt, iar reticenta companiei de a investi in energie alternativa ar putea duce la o diminuare a profiturilor in timp. O stra-stra-nepoata a lui Rockefeller, Neva Rockefeller Goodwin, economist la Tufts University, a cerut companiei Exxon sa adopte din nou o viziune progresista, cum a fost cea a stra-stra-bunicului ei. "Kerosenul a reprezentat energia alternativa a acelor vremuri", a spus Goodwin. "Parte din geniul lui Rockefeller a constat in recunoasterea cat mai devreme a nevoii si a posibilitatii unei treceri la un combustibil mai bun, mai ieftin si mai curat", a adaugat Goodwin.
Crestere semnificativa a utilizarii resurselor de energie neconventionala
Pe de alta parte, actuala echipa de conducere a Exxon crede ca in anul 2030, la fel ca astazi, circa 60% din necesarul de energie la nivel mondial va fi reprezentat tot de petrol si gaze naturale si de aceea compania americana trebuie sa ramana orientata spre finantarea activitatilor de identificare, extragere si comercializare a acestor combustibili. Grupul de actionari care propune o reforma a strategiei vrea totodata sa infiinteze o structura care sa studieze consecintele incalzirii globale asupra economiilor sarace. Acesta a cerut deja companiei Exxon sa diminueze emisiile de gaze cu efect de sera de la unitatile sale si sa adopte o politica privitoare la energia regenerabila. In opinia lor, in scurt timp va fi inregistrata o crestere semnificativa a utilizarii resurselor de energie neconventionala, reprezentata de energia solara, nucleara sau de biomasa. Exxon a anuntat ca sustine dreptul familiei Rockefeller de a folosi procesul de propuneri pentru actionari, pentru a-si face opiniile cunoscute si celorlalti actionari. Reprezentantii Exxon au cerut insa acestora sa nu sustina propunerile si au spus ca structura optima de conducere a companiei este ca Tillerson sa isi mentina in continuare atat pozitia de presedinte, cat si cea de director general.
Este neclar, insa, cate actiuni controleaza familia Rockefeller. Exxon a reusit sa identifice 12 dintre cei 15 membri ai familiei care sustin hotarirea actionarilor si a aratat ca acestia detin colectiv in jur de 332.000 dintre cele 5,4 miliarde de actiuni ale companiei, adica 0,006% din actiuni. Reprezentantii Exxon au minimalizat importanta faptului ca familia Rockefeller sustine separarea celor doua pozitii de conducere. "Suntem concentrati pe cresterea castigurilor actionarilor si a profitabilitatii", a declarat purtatorul de cuvint al Exxon, Alan Jeffers. "Membrii familiei Rockefeller sunt binecunoscuti pentru relatia lor cu fondatorul companiei, dar avem 2,5 milioane de actionari individuali", a adaugat Jeffers. Aproximativ 40% dintre actionarii companiei au votat anul trecut in favoarea propunerii de separare a pozitiei de presedinte si de director general al Exxon.
O.R.  
Alte articole
  Venezuela sisteaza exporturile de petrol catre SUA    (2008-02-13 17:43)
A r h i v a
Stirile zilei 2008-05-27
 20:19 
Elvetia a semnat acordul extinderii liberei circulatii pentru Romania si Bulgaria
1 comentariu
 20:09 
Rompetrol scumpeste litrul si nici carnea de porc nu se va simti mai bine
1 comentariu
 19:48 
Tata Motors vrea sa monteze ''airbag-ul saracului'' pe cea mai ieftina masina din lume
2 comentarii
 19:28 

7 comentarii
 18:56 
Dustin Hoffman: "Monogamia este anormala"
6 comentarii
 18:40 
Panoul cu "Tinutul Secuiesc", moare dar nu se preda
14 comentarii
 18:24 
Fiica "monstrului" din Austria, Josef Fritzl, s-a trezit din coma
1 comentariu
 18:17 
Soros: Scumpirea pretului petrolului este doar un balon de sapun
11 comentarii
 18:12 
Institut britanic: Obezii, vinovati pentru criza alimentara si cea energetica
5 comentarii
 18:07 
O treime din elevi au picat teza unica la romana
2 comentarii
 17:58 
Minune: O fetita de 3 ani a cazut de la etajul patru si nu a patit nimic
2 comentarii
 17:53 

9 comentarii
 17:50 
Directorul executiv al Vodafone demisioneaza dupa ce a adus profituri record companiei
 17:32 

2 comentarii
 17:23 
Agentiile de rating, controlate pentru rolul jucat in criza creditelor ipotecare
 17:01 
Unde dai si unde crapa: Politistii cautau traficanti de persoane si au descoperit peste 100 de kilograme de canabis
1 comentariu
 16:43 

2 comentarii
 16:38 
Cainele Titan de 65.000 de lire sterline, ultima "inventie" in materie de paza si protectie
 16:19 
Venezuela, tara in care apa minerala e mai scumpa decat benzina
1 comentariu
 15:59 
Fantome la sticla! Acum si in varianta de 2,5 litri
 Top afisari / comentarii 
 Piata imobiliara in cadere libera (5292 afisari)
 Se rupe Phoenix (3820 afisari)
 Stapanii inelelor (2463 afisari)
 Celula extremista din UE (1764 afisari)
 Carter: "Israelul are 150 de focoase nucleare" (1727 afisari)
 Soros: Scumpirea pretului petrolului este doar un balon de sapun (3737 afisari)
 Socant: O femeie a fost violata de 800 de ori de propriul tata (3231 afisari)
 Fiica "monstrului" din Austria, Josef Fritzl, s-a trezit din coma (1938 afisari)
 Dustin Hoffman: "Monogamia este anormala" (1864 afisari)
 Becul cu apa si clor (1781 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00988 sec.