Ziua Logo
  Nr. 4242 de marti, 27 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Povesti, destine, intamplari
Newman si Redford, o prietenie de 40 de ani a celor doi baieti de aur ai Hollywoodului
 27 mai, 15:41 
Au ramas cunoscuti atat in istoria cinematografiei americane, cat si in amintirea iubitorilor de film, ca prieteni nedespartiti. La 40 de ani de la premiera celebrului "Butch Cassidy and the Sundance Kid", unul dintre ei arata ingrijorator de slabit, in timp ce altul planuieste, la 70 de ani, sa se recasatoreasca. Isi vor vedea, in sfarsit, Paul Newman si Robert Redford, separat, de vietile lor, se intreaba jurnalistii britanici de la "Daily Mail", intr-o trecere in revista a celor mai semnificative momente pe care le-au petrecut, impreuna cei doi rebeli ce au cucerit Vestul Salbatic.
In anii '70, era de ajuns sa arunce o singura privire pentru a face ravagii in randul admiratoarelor. Zilele trecute, insa, Paul Newman si-a suprins fanii afisand o figura usor neingrijita, nebarbierit si cu chipul ascuns de o sapca rosie de baseball. Slabit si palid, la cei 83 de ani ai sai, Newman se odihnea intr-o masinuta de golf. O emblema a personalitatii sale, ramasa neatinsa de trecerea timpului, sunt insa ochii sai albastri. De la sfarsitul anului trecut, de cand a fost operat de cancer, Newman a evitat sa mai iasa in public. Ziarele au scris, la vremea respectiva, despre lungile sale opriri la o clinica oncologica din New York. Insotit de sotia sa, Joanne, care ii este alaturi de 50 de ani, Newman arata slabit. "Ultima data cand a fost acolo, avea o barba lunga. Joanne (Woodward -n.r.) a fost cu el si a fost extrem de amabila cu asistentele", povestesc martorii. Starea sa de sanatare nu i-a permis sa isi onoreze angajamentele.
Recent, prezent la premiera piesei "Thurgood", la Booth Theatre, de pe Broddway, Newman a incercat sa glumeasca, in stilul caracteristic, pe seama starii sale de sanatate precare, vrand, parca, sa inlature zvonurile care ii mai dau doar cateva luni de trait. "Ma tratez la picior si impotriva caderii parului. Asta daca nu cumva medicii stiu ceva ce eu nu stiu", afirma, in ianuarie, actorul.
Dar prietenii si vecinii din Westport, Connecticut, unde Newman a locuit timp de 40 de ani intr-un frumos conac intr-o zona impadurita de la marginea orasului, spun ca sunt ingrijorati de starea sanatatii vedetei din "Butch Cassidy and the Sundance Kid". Si asta pentru ca starul s-a dovedit, intotdeauna, un vecin extrem de prietenos. In ultimele luni, insa, spun localnicii din Westport, Newman a renuntat sa mai iasa din casa. "Nu l-am mai vazut de luni de zile. Am auzit ca isi petrece majoritatea timpului alaturi de sotie. E trist, avea un magnetism de neimaginat", povestesc vecinii.
Starea sanatatii lui Newman a facut ca, din pacate, sa fie nevoit sa plece din timpul unei reprezentatii a piesei "Oameni si soareci". "Indiferent ce se intampla in viata sa privata si cu sanatatea lui, toata lumea ii doreste lui Paul toate cele bune. Gandurile noastre sunt cu el si familia sa", povesteste Marla Schafer. "Paul a facut atat de multe pentru oras. Nu face parte din tanara generatie de vedete despre care tot citim in ziare. Newman nu merita sa fie barfit prin gazete", afirma o alta apropiata a actorului, citata de "Daily Mail".
Celebru, la nivel mondial, pentru rolul sau din "Butch Cassidy and the Sundance Kid", Newman ar vrea sa ramana in memoria publicului, mai degraba, datorita actiunilor caritabile pe care le-a facut posibile. A inceput sa vanda sosuri pentru salate, in urma unui pariu facut cu un amic, de Craciun. In timp, si-a dezvoltat o adevarata afacere in domeniul alimentar, Newman's Own, ale carei profituri, estimate, pana in prezent, la peste 200 de milioane de dolari, au fost donate in scopuri de binefacere. Anual, organizeaza tabere pentru copiii foarte bolnavi. "Sa ajut oamenii este mult mai important decat cariera mea actoriceasca," spunea actorul.
La sfarsitul lunii ianuarie a acestui an, Newman si-a sarbatorit nunta de aur. 50 de ani petrecuti alaturi de aceeasi femeie, in record pentru cetatea filmului si nu numai. "Ma simt privilegiat sa iubesc o asemenea femeie. Faptul ca m-am insurat cu ea reprezinta cea mai mare bucurie din viata mea", povestea Paul despre Joanne, partenera sa de viata.
In tot acest timp, partenerul lui Newman de film, Robert Redford, la cei 70 de ani ai sai, isi poarta cu mandrie parul blond-auriu si pare ca peste el nu au trecut anii. Recent, si-a anuntat logodna cu Sibylle Szaggars, o pictorita din Germania, cu 19 ani mai tanara decat el. "Ea e logodnica mea, asta spune totul, nu e asa?", afirma, mandru, Redford. Se pare ca cei doi au o relatie de mai bine de 12 ani. De altfel, Redford a fost extrem de discret cat priveste relatiile sale amoroase, de la despartirea de sotia sa, Lola, in urma cu 23 de ani. Au fost impreuna aproape trei decenii si au trei copii. Dupa divortul de Lola, presa l-a cuplat cu o serie de actrite cunoscute, printre care Debra Winger si Sonia Braga, precum si cu designerul Kathy O'Rear. Dar, spre deosebire de Newman, Redford a avut de asteptat pentru a-si gasi jumatatea. A fost fascinat de franchetea tinerei Sibylle, Billy pentru apropiati. De altfel, Robert Redford sustinea ca a gasit la partenera sa exact acele aspecte pentru care a fost el insusi admirat ani la randul: o frumusete si o naturalete speciala. Marcat de eticheta pusa de jurnalisti, in tinerete, de barbat atragator, actorul marturiseste ca s-a intrebat adesea cand vor inceta fotografii de scandal sa il urmareasca. "Se intampla chiar si astazi. Ceea ce ma face sa ma intreb cand o sa trecem peste trecut?", povesteste Redford.
Singurul fiu al unui laptar sarac, a crescut in Los Angeles. A fost, spune el, un dezastru la scoala. Marturisea ca a baut foarte mult, ca se simtea lasat pe dinafara, si ca singura sa satisfactie majora era sa ii bata pe copiii bogatasilor, in timpul orelor de sport.
Astazi detine o ferma de sapte mii de acri in California si nu isi mai face griji in legatura cu ziua de maine.
In 1969, Redford si Paul Newman au facut echipa impreuna pentru a juca in westernul "Butch Cassidy And The Sundance Kid". Regizat de George Roy Hill, filmul a facut senzatie in epoca si l-a impus pe Redford drept un actor de marca. Avea 32 de ani. Patru ani mai tarziu, in 1973, "The Way We Were" si "The Sting" l-au propulsat in fruntea topului box-office-ului, pozitie pe care a detinut-o timp de trei ani. Calculat, Redford s-a folosit de putere si banii castigati pentru a sustine cauza ecologiei si a achizitiona o vasta proprietate in Utah, unde a amenajat un ranch si partii de schi. In 1980 a pus bazele Institutului Sundance, pentru incurajarea cineastilor independenti, actualmente festivalul fiind unul dintre cele mai importante din lume.
Intr-un documentar despre "Butch Cassidy And The Sundance Kid", difuzat in urma cu doi ani, Redford afirma ca, desi, despre el si Newman se spune ca ar fi fost o pereche formidabila a marelui ecran, in realitate, intre ei este vorba de o afectiune speciala. In total, pelicula a castigat Oscaruri pentru Cel mai bun scenariu, Cea mai buna imagine, Cea mai buna coloana sonora si Cea mai buna melodie. "Cand am facut filmul, nimeni nu a folosit cuvantul "chimie ". Nimeni nu a folosit cuvantul "unire". Era vorba doar de clasicul: Treci si fa-ti treaba!", povestea Redford. Inevitabil, cei doi au trecut prin momente mai dificile, in care au existat certuri inerente si diferente de opinie. Dintre acestea, cea mai deranjanta era legendara deja lipsa de punctualitate a lui Redford. S-a intamplat ca, o data, Redford sa ajunga la un interviu cu o intarziere de nu mai putin de sapte ore, recunoaste starul insusi. "Punctualitatea este apanajul regilor", il tachina, mereu, Newman. Redford recunoaste ca cei doi au fost si sunt firi extrem de diferite. Unul priceput in afaceri, celalalt curtenitor si sarmant. Newman provine dintr-o familie instarita, in timp ce Redford abia avea strictul necesar. Daca Newman a avut dintotdeauna puterea sa rada cand presa si lumea intreaga il coinsiderau un sex-simbol, Redford, dimpotriva, considera atributul drept o insulta deranjanta.
"Cand femeile imi cereau sa-mi scot ochelarii de soare, pentru a-mi vedea ochii albastri, le spuneam ca nu pot face asta, pentru ca mi-ar pica pantalonii. Ceea ce le inspaimanta, de obicei", povestea, amuzat, Paul Newman.
Intr-un ton la fel de optimist si de glumet, si-a anuntat Newman si retragerea din activitatea actoriceasca anul trecut. Actorul american a sustinut ca se retrage din cinematografie pentru ca nu mai poate lucra la nivelul la care si-ar dori. Newman a spus ca la varsta lui incepe "sa-si piarda memoria, increderea si talentul de a improviza". "Am jucat timp de 50 de ani. Ajunge", a spus Newman, care a mai explicat ca acum se concentreaza asupra afacerilor. Ultimul film in care acesta a jucat a fost "Road to Perdition", in 2002, alaturi de Tom Hanks. Paul Newman a obtinut, de-a lungul carierei, trei Premii Oscar, unul onorific, primit in 1985, pentru cel mai bun actor, in 1986, pentru filmul "Culoarea banilor", si un premiu special primit din partea Academiei, Premiul Umanitar, in 1995.
C. STEFAN  
A r h i v a
Stirile zilei 2008-05-27
 20:19 
Elvetia a semnat acordul extinderii liberei circulatii pentru Romania si Bulgaria
1 comentariu
 20:09 
Rompetrol scumpeste litrul si nici carnea de porc nu se va simti mai bine
1 comentariu
 19:48 
Tata Motors vrea sa monteze ''airbag-ul saracului'' pe cea mai ieftina masina din lume
2 comentarii
 19:28 

7 comentarii
 18:56 
Dustin Hoffman: "Monogamia este anormala"
6 comentarii
 18:40 
Panoul cu "Tinutul Secuiesc", moare dar nu se preda
14 comentarii
 18:24 
Fiica "monstrului" din Austria, Josef Fritzl, s-a trezit din coma
1 comentariu
 18:17 
Soros: Scumpirea pretului petrolului este doar un balon de sapun
11 comentarii
 18:12 
Institut britanic: Obezii, vinovati pentru criza alimentara si cea energetica
5 comentarii
 18:07 
O treime din elevi au picat teza unica la romana
2 comentarii
 17:58 
Minune: O fetita de 3 ani a cazut de la etajul patru si nu a patit nimic
2 comentarii
 17:53 

9 comentarii
 17:50 
Directorul executiv al Vodafone demisioneaza dupa ce a adus profituri record companiei
 17:45 
Disputa in industria petrolului: Familia Rockefeller vs. Exxon Mobil
 17:32 

2 comentarii
 17:23 
Agentiile de rating, controlate pentru rolul jucat in criza creditelor ipotecare
 17:01 
Unde dai si unde crapa: Politistii cautau traficanti de persoane si au descoperit peste 100 de kilograme de canabis
1 comentariu
 16:43 

2 comentarii
 16:38 
Cainele Titan de 65.000 de lire sterline, ultima "inventie" in materie de paza si protectie
 16:19 
Venezuela, tara in care apa minerala e mai scumpa decat benzina
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Piata imobiliara in cadere libera (5292 afisari)
 Se rupe Phoenix (3820 afisari)
 Stapanii inelelor (2463 afisari)
 Celula extremista din UE (1764 afisari)
 Carter: "Israelul are 150 de focoase nucleare" (1727 afisari)
 Soros: Scumpirea pretului petrolului este doar un balon de sapun (3737 afisari)
 Socant: O femeie a fost violata de 800 de ori de propriul tata (3231 afisari)
 Fiica "monstrului" din Austria, Josef Fritzl, s-a trezit din coma (1938 afisari)
 Dustin Hoffman: "Monogamia este anormala" (1864 afisari)
 Becul cu apa si clor (1781 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01212 sec.