Ziua Logo
  Nr. 4241 de luni, 26 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Reforma religioasa
Turcia incearca reinterpretarea Islamului
 26 mai, 13:07 
Potrivit semnalelor venite dinspre Turcia, guvernul sau incearca o reinterpretare curajoasa a Islamului. Ministerul religiilor turc, ce poarta numele neobisnuit de Presedintia a Problemelor Religioase si Fundatia Religioasa Caritabila, a demarat Proiectul Hadith, ce se va desfasura pe parcursul a trei ani si are ca obiectiv revizuirea sistematica a 162.000 de povestiri hadith si reducerea lor la numarul la aproximativ 10.000. Scopul este acela de a separa invataturile originale ale Islamului de anecdotele adaugate de-a lungul a 14 secole, noteaza The Jerusalem Post.
Povestirile Hadith contin informatii despre spusele si faptele lui Mohamed, profetul Islamului. Ele reprezinta o adaugire pentru Coran si au avut un rol important in crearea Shari"a (legea islamica), influentand profund, deci, viata musulmanilor. In pofida importantei acestor povestiri, reformatorii musulmani le-au dedicat prea putina atentie, din cauza dimensiunilor lor impresionante, naturii lor greoaie si dificultatii de a discerne intre hadith-urile "puternice" si cele "slabe".
"Proiectului Hadith", evidentierea valorilor islamice
Unul dintre cei 85 de profesori de teologie care participa la proiect, Ismail Hakki Unal, ce preda la Universitatea din Ankara, explica scopul proiectului: "Coranul este ghidul nostru de baza. Incercam sa eliminam orice intra in conflict cu el". Site-ul de pe Internet al proiectelui mentioneaza ca acesta este "un pas important pentru transmiterea mesajului universal al Profetului Islamului in secolul XXI".
Mehmet Gormez, specialist in hadith ce isi desfasoara activitatea in cadrul Universitatii din Ankara si vicepresedinte pentru probleme religioase, se afla la conducerea "Proiectului Hadith". El adauga ideea ca scopul este unul de ordin gnoseologic, de a intelege hadith-urile mai bine: "Vom realiza o noua compilatie a hadith-urilor si le vom reinterpreta, daca va fi nevoie". El afirma, de asemenea: "Proiectul se inspira din interpretarile moderne ale Islamului. Dorim sa scoatem la suprafata o latura pozitiva a Islamului, care sustine onoarea personala, drepturile omului, justitia, moralitatea, drepturile femeilor, respectul reciproc". Acest lucru presupune, spre exemplu, reinterpretarea hadith-urilor care "prezinta femeile drept fiinte inferioare", precum cele care incurajeaza mutilarea genitala a femeilor, crimele din onoare si interdictia impusa calatoriilor facute de femei in absenta sotilor.
Unul dintre participantii la proiect, Hidayet Sevkatli Tuksal, merge pana la a afirma ca unele hadith-uri sunt false deoarece au fost create cu intentia clara "de a asigura dominatia barbatilor asupra femeilor". Cu toate acestea, in pofida intensei dezbateri ce are loc acum in Turcia in privinta valurilor purtate de femei, proiectul evita acest subiect. Alte aspecte sensibile sunt legate de dreptul musulmanilor de a se converti la o alta religie. Proiectul permite realizarea unor asemenea convertiri.
Pas in modificarea mentalitatii
Unii dintre turci au sperante mari legat de Proiectul Hadith, dorind ca pana la finalul acestui an sa fie editat un volum in mai multe limbi: turca, araba si rusa. Taha Akyol, analist politic, considera ca aceste demersuri pot fi privite drept inceputul unei revolutii. "In alte tari, reforma Islamului este realizata prin regimuri despotice sau moderniste, insa in Turcia reforma are loc in randul clasei de mijloc. Iar aceasta este o reforma adevarata". Un alt analist, Mustafa Akyol, este de parere ca hadith-urile revizuite vor "constitui un pas spre modificare mentalitatii".
Bardakoglu: "Nu reformam Islamul, ne reformam pe noi insine"
Ali Bardakoglu, ministrul Religiilor
Fadi Hakura, membru al Chatham House, descrie proiectul drept "oarecum asemanator Reformatiei Crestine". El aplauda faptul ca proiectul este sponsorizat de Partidul Justitie si Dezvoltare (AKP), al premierului turc Recep Tayyip Erdogan. Implicarea AKP indica faptul ca "aceasta miscare spre reforma nu este implementata de un grup laic, ci de catre partidul aflat la conducere, care este foarte religios si conservator. Este vorba, prin urmare, despre un autentic proces intern de trasformare".
Alti observatori sunt mai sceptici. Hashim Hashimi, fost parlamentar turc, spre exemplu, afirma ca "exista o serie de viziuni bine stabilite asupra Islamului si a felului in care trebuie el practicat, viziuni care au existat de 1.400 de ani. Acestea nu se vor modifica prea curand". Pana si seful ministerului, Ali Bardakoglu, recunoaste: "Nu reformam Islamul, ne reformam pe noi insine".
Cum trebuie privita aceasta initiativa? Eforturile serioase de a moderniza Islamul, cum pare a fi acesta, sunt mai mult decat binevenite. In acelasi timp, este imposibil sa nu se ridice o serie de intrebari privitoare la scopurile finale, atunci cand guvernul intervine in domeniul religiei. Mai precis, natura islamista a AKP trezeste neincredere, existand posibilitatea ca Proiectul Hadith sa se limiteze la problemele sociale relativ simple si sa evite problemele de ordin politic, pentru a crea un Islam mai usor de aparat din punct de vedere ideologic.
Promovare sau modernizare a Islamului ?
Oare faptul ca proiectul evita sa abordeze subiectul valurilor purtate de femei sugereaza ca nu se va ocupa de probleme precum drepturile legale ale femeilor, femeile care se casatoresc ca barbati care nu sunt musulmani, ribba (interes pentru bani), jihad, drepturile nemusulmanilor si crearea unei ordini islamice?
Limitand aria problemelor de care se ocupa, proiectul ar putea promova, mai curand, Islamismul, decat sa modernizeze Islamul. Adevarata reforma are nevoie de reformatori adevarati - nu de functionari islamisti, ci de oameni moderni hotarati sa alinieze Islamul la cele mai bune dintre moravurile moderne, opineaza Jerusalem Post.
Madalin NECSUTU  
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Mahomed   de MirceaS
lupul   de Arefu
Timpenii   de berti
A r h i v a
Stirile zilei 2008-05-26
 20:41 
Preotii care nu se retrag de pe listele partidelor politice risca excluderea din cler
2 comentarii
 20:08 
Patrick Swayze se poarta ca un invingator
 20:06 
SUA sfatuiesc Romania si Moldova sa semneze tratatul de frontiera
11 comentarii
 19:34 
Ingenios! Un timisorean obtine 450.000 de euro, anual, din afaceri cu vipere
6 comentarii
 19:31 

14 comentarii
 19:06 
Familia Flintstone, arestata in apropierea sediului Parlamentului European
 18:46 
Kremlinul decoreaza mamele care nasc multi copii
7 comentarii
 18:45 
Votul pentru primari este valabil si in urna consilierilor
 18:20 
Doctor nazist premiat pentru intreaga cariera
5 comentarii
 18:07 
Cu iahtul spre litoral, pe Canalul Dunare-Bucuresti
3 comentarii
 17:52 
Uma Thurman primeste saruturi de... milionar
 17:45 

2 comentarii
 17:27 

16 comentarii
 16:53 
Romania trebuie sa bage bani in Nabucco daca vrea sa scape de amenintarea South Stream
 16:50 
Un autoportret cat sase continente
 16:35 

5 comentarii
 16:19 
David Beckham, sedus de majorete sub ochii nevestei
1 comentariu
 15:49 

6 comentarii
 15:40 
Kievul cere Moscovei o baza maritima la Marea Baltica, in enclava Kaliningrad
2 comentarii
 15:14 
Pretul mare al petrolului duce la schimbari in economie
 Top afisari / comentarii 
 "Profetul petrolului" prezice 200 de dolari pe baril (3144 afisari)
 Comandant de Bac' (2292 afisari)
 De ce trebuia sa intervina Traian Basescu? (1747 afisari)
 Sclava in Italia (1519 afisari)
 Oprescu pierde puncte (1516 afisari)
 Sex oral si EMO in reviste distribuite gratuit in licee (5692 afisari)
 Ingenios! Un timisorean obtine 450.000 de euro, anual, din afaceri cu vipere (3706 afisari)
 Demonul din telefonul mobil (3566 afisari)
 Cutremurele din China pot declansa seisme la celalalt capat al lumii (2421 afisari)
 David Beckham, sedus de majorete sub ochii nevestei (2329 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01817 sec.