Ziua Logo
  Nr. 4237 de miercuri, 21 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Filmele de animatie domina HYPERION STUD FEST 2008
 21 mai, 16:43 
A treia zi a HYPERION STUD FEST 2008 - la a VIII-a editie de teatru si a IV-a de film si fotografie - a fost foarte incarcata, juriile si publicul spectator avand de vizionat zeci de filme in Aula Bibliotecii Centrale Universitare, Salonul International de Fotografie, vernisat luni in Holul Aulei BCU, iar seara, doua piese de teatru la Sala Rapsodia, unde luni s-a deschis si Festivalul International de Teatru. Despre lucrarile cinematografice si de fotografie cu care se prezinta in competitie studentii in acest an ne-au oferit amanunte prof. univ. dr. Dana Duma, membru in juriul Festivalului International de Film, si directorul de imagine Florin Toader, asistent universitar si doctorand la Facultatea de Arte a Universitatii Hyperion, membru in juriul Festivalului International de Fotografie.
Dana Duma: "Am avut o zi in plus fata de editia din 2007, astfel incat sunt 3 zile, peste 70 de filme, si, spre deosebire de acum un an, sunt, practic, inscrise anul acesta toate scolile de film de la noi, adica in afara de UNATC - universitatea de stat -, sunt Universitatea Hyperion, Universitatea Media - din Bucuresti - si Universitatea Sapientia din Cluj. Dupa primele doua zile de vizionare am putut constata calitatea mai buna a filmelor si, in plus, sunt filme mai diverse ca mijloace de expresie. Sectiunile sunt tot ca in fiecare an: animatie/ experimental - sectiunea in care se vede an de an un progres rapid, cred ca si gratie noilor mijloace tehnice care au evoluat si evolueaza rapid aici, Sectiunea documentar si, bineinteles, sectiunea vedeta - fictiunea. Constatam ca dorinta tinerilor de a se inscrie la o sectie de animatie apare din ce in ce mai evident, dar, din pacate, nu exista inca o sectie de animatie nici la UNATC - am auzit ca exista in planul de 2009/2010, dar cred ca ar fi foarte bine sa existe o specializare anume. E adevarat ca exista, in prezent, cateva locuri la un master de animatie, la care ajung insa numai 7-8 oameni. Asadar exista un master care cere 2 ani si care are pana acum trei promotii de absolventi, dar cred ca cererea e foarte mare. Am inteles ca UNATC are deja in plan acest lucru, si cred ca si celelalte facultati particulare sa aiba in vedere lucrul acesta, pentru ca, pe piata muncii, est foare mult loc aici, exista cerere. Am inteles ca Centrul National al Cinematografiei va avea o suma foarte clara alocata animatiei - deci nu se mai imparte cu documentarul -, ceea ce este foarte important, si cred ca acest lucru va incuraja multi tineri cu proiecte. adevarul este ca daca nu ai totusi o sustinere iti vine greu sa te apuci Fata de anii 70, cand o superproductie cerea sute de mii de figuranti, acum, cu 30 de oameni pe care ii inmultesti cu softurile, poti realiza un film exceptional".
Selectie riguroasa la fotografii
Florin Toader: "La Salonul de Fotografie de anul acesta sunt prezente fotografii ale studentilor Facultatii de arte a Universitatii Hyperion, de la UNATC, de la Universitatea Media, de la Universitatea Sapientia - cu care noi avem o colaborare -, precum si fotografii din strainatate, de la Universitatea de Cinematografie din Budapesta, din Bulgaria, de la Universitatea din Belgrad si de la Kiev. Tema de anul acesta a fost libera, si a trebuit sa facem o preselectie a fotografiilor, asa ca ne-am intrunit o parte din membrii juriului si am selectionat fotografiile pentru acest Salon de Fotografie. Sunt 86 de lucrari, selectionate din circa 400 primite, pentru ca fiecare student incearca sa trimita cat mai multe fotografii pentru a participa la concurs. Astfel, avem studenti care au cate patru fotografii. Anul acesta, pe langa fotografie, in foaierul Aulei Bibliotecii Centrale Universitare sunt expuse si opt lucrari de pictura ale unei studente de la noi de la Hyperion, Estera Lungu, care este studenta la Imagine de film si tv, si imbina armonios camera de filmat si aparatul de fotografiat cu penelul si panza. Va trebui sa fim foarte atenti la judecata, pentru a acorda premiile, deoarece fotografiile sunt foarte bune, studentii prezentandu-se din ce in ce mai bine. Dupa parerea mea, sunt lucrari care merita premii la mari festivaluri si concursuri internationale. Sper ca, prin premiile pe care le vor lua cei care merita, studentii sa se mandreasca si sa se simta onorati ca au participat la un festival atat de important, si totodata sa fie un pas inainte in dezvoltarea lor profesionala".
Magda SEVERIN  
A r h i v a
Stirile zilei 2008-05-21
 19:45 

4 comentarii
 19:19 

18 comentarii
 19:16 
Geanta care salveaza pisica de pedeapsa stapanilor. Si-ti incarca si mobilul
1 comentariu
 18:53 
Elena Udrea se declara uimita de "tupeul" lui Nastase
31 comentarii
 18:43 
Un papagal a fost inapoiat stapanilor sai dupa ce le-a spus veterinarilor adresa de acasa
1 comentariu
 18:39 
Franta, la un pas de a fi blocata de greve si manifestatii
 18:19 
Un nou centru <<Licurici>> pentru copiii scolari nesupravegheati dupa ore
1 comentariu
 17:59 

7 comentarii
 17:55 
Un peste a zburat 45 de secunde
6 comentarii
 17:55 
Financial Times: Ratinguri viciate acordate de Moody's au contribuit decisiv la criza financiara mondiala
6 comentarii
 17:45 
Georgia acuza separatistii abhazi ca au deschis focul asupra unor alegatori georgieni
 17:25 
Vosganian atrage atentia Petrom ca nu poate scumpi la nesfarsit carburantii
1 comentariu
 17:20 
Guvernul Berlusconi a adoptat un nou pachet de legi impotriva imigratiei
3 comentarii
 17:16 
Cablistii au invins in justitie Primaria Capitalei si isi pastreaza mataraia pe stalpi
 17:16 
Raport: Romanii si bulgarii sunt codasii educatiei in Europa
8 comentarii
 16:39 
Tiriac Jr. risca rejudecarea dosarului "Cocaina VIP"
2 comentarii
 16:30 

1 comentariu
 16:29 
Prima cabina antiseismica va fi testata in iunie
1 comentariu
 15:15 
Din senzatiile lui Victor Ponta, intins pe o lespede in cimitir
1 comentariu
 15:04 
Ben Laden a intrat in competitie cu Hezbollah si Hamas
4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Casa de filme DNA (2500 afisari)
 Cele mai bune filme cu caini (2367 afisari)
 Justitia pentru prieteni (2206 afisari)
 Ucraina condamnata la Bucuresti (1648 afisari)
 Iranul amenintat sa devina un nou Irak (1597 afisari)
 Primul barbat insarcinat din lume va naste, peste cateva saptamani, o fetita (3118 afisari)
 Un act de curaj l-a costat pe angajatul unei benzinarii locul de munca (2788 afisari)
 Un peste a zburat 45 de secunde (2555 afisari)
 Elena Udrea se declara uimita de "tupeul" lui Nastase  (2544 afisari)
 Nico și Vlad Miriță s-au calificat in Finala Eurovision 2008 de pe locul doi (1752 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01136 sec.