Ziua Logo
  Nr. 4232 de joi, 15 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Fost magistrat german: "Pastrarea judecatorilor din sistemul comunist ingreuneaza reforma"
 15 mai, 19:44 
Dieter Grimm, fost judecator la Curtea Constitutionala din Germania
Daca in Romania reformarea sistemului judiciar se desfasoara extrem de greu, spre deloc, in alte tari foste comuniste acest proces este mult mai avansat sau chiar desavarsit. Cu toate acestea, nemtii se plang ca reforma sistemului judiciar este foarte dificila cand se pastreaza judecatorii din era comunista, a caror viziune asupra statului de drept este complet diferita fata de cea occidentala, iar UE a subestimat aceasta problema inainte de aderarea tarilor estice, spune un fost magistrat german.
"As prefera ca dupa schimbarea unui sistem sa nu mai existe personaje din vechiul sistem in instantele superioare. Dar, de vreme ce aveti deja aceste personaje, nu pot spune decat ca e dificil. Sper ca aveti insa multe persoane cu un caracter puternic si un intelect bun, care sa gaseasca solutii la aceasta situatie", a declarat joi pentru NewsIn profesorul Dieter Grimm, fost judecator la Curtea Constitutionala din Germania.
"Imi pot imagina ca cei care au fost educati si au obtinut experienta profesionala in sistemul comunist isi dau seama ca vechiul sistem nu a fost unul bun si incearca sa se adapteze, dar nu este simplu. Pentru judecatorii din fosta Republica Democrata Germana, dupa 40 de ani de dictatura, a fost mult mai dificil decat pentru cei care au prins perioada 1933-1945, adica doar 12 ani. Cred ca, in situatia dvs., ajuta mult existenta Uniunii Europene si a Curtii Drepturilor Omului, precum si a Curtii Europene de Justitie", considera Grimm, care a participat joi la o conferinta organizata de New Europe College pe tema statului de drept.
Fostul judecator al Curtii Constiutionale a explicat ca, in Germania, aceasta institutie a fost creata dupa 1945 si ca, dintre cei 24 de membri ai sai, doar unul a avut legaturi cu sistemul nazist, restul fiind refugiati sau opozanti ai regimului. "Curtea Constitutionala a fost fondata pentru a garanta implementarea noului sistem legal si de aceea era important ca membrii ei sa fie 'curati'", a precizat Grimm.
El a recunoscut ca in general exista o problema cu transformarile sistemice care nu au loc radical, ci gradual, cu pastrarea vechii elite. "Daca adopti o Constitutie prea devreme, inainte sa ai schimbarile sociale, dai instrumentele puterii tot vechii garzi, iar aceasta nu are interesul sa reformeze cu adevarat structura societatii", a spus Grimm.
Grimm: "UE subestimeaza reformarea sistemelor judiciare ale statelor est-europene"
Intrebat daca Uniunea Europeana nu ar fi trebuit sa insiste mai mult inaintea aderarii statelor est-europene pe reforma sistemului judiciar si evaluarea judecatorilor, Grimm a raspuns ca "acest lucru a fost complet subestimat. Iar cei aflati in pozitii importante nu si-au dat seama care sunt adevaratele probleme ale tranzitiei - ca acestea nu rezida in textele de lege, in institutii, ci in atitudinea fata de lege. Este o problema de mentalitate, nu doar una de reforma. Daca s-ar fi stiut, cred ca s-ar fi ales o alta cale - nu doar sa se exporte legislatia occidentala, ci si ideea de cum functioneaza un sistem judiciar daca este devotat statului de drept. Acum masurile vin foarte tarziu", a spus fostul magistrat german, exprimandu-si insa speranta ca macar pentru urmatoarele tari candidate UE sa puna accentul pe acest domeniu.
Expertiza si personal de import
Comparand experienta Germaniei de Est cu celelalte state ex-comuniste, Grimm a remarcat ca fosta Republica Democrata Germana (RDG) a putut beneficia de expertiza si personalul "importat" din Germania de Vest.
"Germania de Est a fost diferita fata de toate celelalte state est-europene pentru ca era de fapt o tara divizata. Dupa reunificare s-a introdus legislatia din Germania de Vest, iar judecatorii din RDG puteau depune cerere pentru continuarea activitatii, dar trebuiau sa fie evaluati. Iar evaluarea era dubla - in primul rand se verifica gradul de implicare in fostul sistem, daca fusesera implicati foarte puternic, atunci nu aveau nici o sansa. In al doilea rand, se verifica in ce masura erau capabili sa se adapteze intr-o perioada rezonabila de timp unui sistem legal complet nou. Cam jumatate dintre judecatorii din RDG au continuat, dar la inceput ii secondau pe colegii din RFG. A fost o a doua formare profesionala, intr-un fel, pentru ca multi judecatori din Vest au venit in RDG pentru a-i integra in sistem pe colegii estici. Acum perioada de tranzitie s-a incheiat, iar masurile de precautie nu mai sunt necesare. Ne putem baza pe faptul ca judecatorii estici vor lucra la fel de eficient ca cei din vest", a conchis Grimm.
M.N.  
 Afisari: 608  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
si ce sau/si cine a impiedicat germania   de silviana
A r h i v a
Stirile zilei 2008-05-15
 19:36 
Dintii romanesti, ieftini ca braga
8 comentarii
 18:51 
McCain: "Osama ben Laden mai are de trait cinci ani"
20 comentarii
 18:36 
Al-Qaida ameninta cu atentate sangeroase in timpul EURO 2008
11 comentarii
 18:10 
Politistii au reluat cautarile in cazul Elodia
2 comentarii
 17:56 
Abuz de tip comunist: Lider al opozitiei din Belarus, amendat pentru ca a baut apa "fara autorizatie"
1 comentariu
 17:53 
O fotografie cat o mie de cuvinte
2 comentarii
 17:48 
CRONICA DE FILM: Bomba zilei (Scoop)
1 comentariu
 17:44 
Romanca violata de un italian la Roma
1 comentariu
 17:32 
Vanghelie riposteaza in cazul fraudelor de la primarie injurand ziaristii
5 comentarii
 17:30 
Unul dintre managerii de spitale demisi da in judecata Ministerul Sanatatii
1 comentariu
 17:20 
Autoritatile spaniole si compania Beep sanctioneaza gestul patronului care a interzis intrarea intr-un magazin a romanilor si a cainilor
1 comentariu
 17:15 
Ajutor pentru Dana Deac
2 comentarii
 16:41 
Oficial NATO "batut" de cazaci in sediul Aliantei
2 comentarii
 16:35 
Fara vorba sloganului: Ati votat destul cu hotii/Votati si cu patriotii
 16:32 
Elevii scapa de o treime din materia scolara
 16:30 
 16:19 
Banca Mondiala: Romania are nevoie de reforme politice pentru a sustine supravietuirea firmelor
 16:13 

3 comentarii
 16:09 
Donatie de carte din Romania, retinuta la granita cu Republica Moldova
 16:04 
Mercedes in Romania. Urmeaza BMW?
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Sorin Oprescu favorit in sondaje (3409 afisari)
 Extraterestrii mai catolici decat Papa (2422 afisari)
 Rapirea lui Eichmann (2285 afisari)
 Avocati prezidentiali (2202 afisari)
 Chisinaul emite pretentii la Bucuresti (1884 afisari)
 O fotografie cat o mie de cuvinte (2991 afisari)
 Ajutor pentru Dana Deac (2738 afisari)
 Mercedes in Romania. Urmeaza BMW? (2629 afisari)
 Tudor Chirila a alergat gol-pusca prin Piata Universitatii (2190 afisari)
 Test de virginitate la sase ani (1964 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01779 sec.