Ziua Logo
  Nr. 4231 de miercuri, 14 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
DNA a identificat sume nedeclarate in cazul celor 12 transferuri anchetate din fotbal
-- Sumele sunt cuprinse intre cateva zeci de mii de dolari si 2,5 milioane de dolari si se ridica in total la peste 10 milioane de dolari
 14 mai, 16:29 
DNA a identificat sume nedeclarate in cazul celor 12 transferuri pe care le-a cercetat din domeniul fotbalului, cuprinse intre cateva zeci de mii de dolari si culminand cu 2,5 milioane de dolari, potrivit ordonantei de incepere a urmaririi penale, informeaza NewsIn. Transferurile aflate in vizorul DNA au fost facute in perioada 1998 - 2005.
Vizati de ancheta DNA in dosarul transferurilor internationale din fotbal sunt impresarii Ioan Becali, Victor Becali si Gheorghe Popescu, patronul clubului de fotbal Rapid Bucuresti - Gheorghe Copos, avocatul Sica Puscoci, fostul director al clubului de fotbal Otelul Galati - Mihai Stoica, presedintele executiv al clubului de fotbal Dinamo - Cristian Borcea, fostul presedinte al clubului de fotbal Dinamo - Mircea Stoenescu, presedintele clubului de fotbal Gloria Bistrita - Jean Padureanu si actionarul la clubul de fotbal Dinamo - Gheorghe Netoiu.
Cazul Cristian Dulca
Primul dintre cazurile luate in vizor de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) este transferul jucatorului de fotbal Cristian Dulca. Acesta s-a realizat in ianuarie 1999, de la FC Rapid Bucuresti la clubul sud-coreean Pohang Steelers.
Potrivit actelor contabile ale clubului roman, transferul s-ar fi facut pentru 120.000 de dolari, insa, din documentele aflate la dosarul DNA, valoarea reala a transferului este de 600.000 de dolari.
In ordonanta DNA de incepere a urmaririi penale impotriva lui Gheorghe Copos, procurorii retin ca fostul patron al Clubului Rapid Bucuresti a comis infractiunea de inselaciune. Potrivit procurorilor, Copos, in calitate de presedinte al Consiliului de Administratie (CA), cunoscand suma reala de tranfer, le-a prezentat o suma diminuata membrilor CA, procurandu-si astfel un folos material injust si diminuand totodata veniturile cluburilor.
Cazul Iulian Arhire
Un alt transfer verificat de procurorii DNA este si cel al lui Iulian Arhire de la Otelul Galati la Pohang Steelers din Coreea de Sud, care s-a realizat in martie 1999. Potrivit documentelor aflate la procurori, oficial, in contabilitatea clubului Otelul Galati figureaza ca fiind primita pentru acest transfer suma de 150.000 de dolari, insa, conform datelor primite de procurori din Coreea de Sud, suma reala a fost de 700.000 de dolari.
"Au inselat clubul Otelul Galati cu suma de 550.000 de dolari numitii Mihai Stoica si Sica Puscoci, prin prezentarea ca adevarata a unei imprejurari mincinoase, savarsind infractiunea de inselaciune", scriu procurorii DNA in ordonanta de incepere a urmaririi penale impotriva celor 10 urmariti penale din dosarul transferurilor.
Cazul Cosmin Contra
Fundasul Cosmin Contra a plecat in iunie 1999 de la Dinamo Bucuresti la Deportivo Alaves in Spania. Suma regasita de procurori in contabilitatea clubului Dinamo Bucuresti este de 800.000 de dolari.
Din ordonanta DNA de incepere a urmaririi penale si in conformitate cu rezultatele comisiei rogatorii trimisa de Parchetul Special Anticoruptie din Spania, reiese ca suma reala a fost de 1.812.500 de dolari, adica diferenta nedeclarata de bani este de peste un milion de euro.
"Au comis infractiunea de inselaciune in dauna clublui Dinamo Bucuresti numitii Borcea Cristian si Becali Ioan, impresar, acestia, prin actiunile lor, pagubind atat clubul, prin neaducerea diferentei de 1.012.500 dolari cuvenitului Dinamo, cat si bugetul de stat, prin neinregistrarea venitului impozabil", se arata in aceiasi ordonanta.
Cazul Ionel Ganea
in cazul plecarii lui Ionel Ganea de la Gloria Bistrita la VFB Sttugart, in iulie 1999, procurorii DNA au retinut ca impotriva reglementarilor cuprinse in Regulamentul Federatiei Internationale de Fotbal Asociatie (FIFA), presedintele echipei bistritene, Jean Padureanu, a instrainat drepturile federative de transfer ale jucatorului off-shore-ului olandez Phoenix BV.
Procurorii spun ca, prin acest mecanism, din suma totala de 2.000.000 de dolari, care reprezinta contravaloarea transferului lui Ganea, 600.000 de dolari au fost inregistrati in contabilitatea clubului Gloria Bistrita, iar diferenta ar fi fost obtinuta fraudulos de catre Jean Padureanu.
Cel care, potrivit DNA, ar fi intermediat acest transfer facut prin aceasta modalitate ilegala este fostul impresar Ioan Becali.
in ordonanta DNA de incepere a urmaririi penale, se retine ca atat Padureanu, cat si Becali ar fi comis infractiunile de inselaciune in dauna clubului Gloria Bistrita, in cuantum de 1.400.000 de dolari, evaziune fiscala aferenta ascunderii sumei reale a transferului, care se ridica la 530.000 de dolari fara dobanzi si penalitati, precum si spalare de bani.
Cazul Paul Codrea
Unul dintre cele mai spectaculoase transferuri cercetate de procurori este cel al fotbalistului Paul Codrea de la Dinamo Bucuresti la Genoa, in Italia, din ianuarie 2001, care s-ar fi facut tot prin off-shore-ul olandez, Phoenix BV.
Astfel, si in acest caz, incalcandu-se prevederile FIFA, sub semnaturile lui Cristian Borcea si Mircea Stoenescu s-ar fi instrainat drepturile federative de transfer ale lui Codrea catre firma din Olanda pentru suma de 20.000 de dolari.
Ulterior, DNA a stabilit ca administratorul acestei firme, avocatul olandez Johan Versulius a primit suma de 2.650.000 de dolari, reprezentand contravaloarea transferului lui Codrea la Genoa.
Aceasta suma a fost virata potrivit procurorilor intr-un off-shore din Insulele Virgine Britanice, dupa care, la ordinul lui Ioan Becali, banii au fost transferati in Romania si retrasi in numerar de fratele acestuia din urma, impresarul Victor Becali.
"In acest fel numitii Cristian Borcea, Stoenescu, Ioan Becali si Victor Becali au comis infractiunile de inselaciune in dauna clubului Dinamo Bucuresti in cuantum de 2.630.000 de dolari si spalare de bani", se arata in ordonanta DNA din ianuarie 2008.
Cazul Florin Cernat
in ceea ce priveste transferul lui Florin Cernat din februarie 2001 de la Dinamo Bucuresti la Dinamo Kiev, conform comisiei rogatorii efectuate de procurori in Ucraina, suma reala de transfer a fost de 1.000.000 de dolari, in timp ce in contabilitatea clubului Dinamo Bucuresti apare suma de 500.000 de dolari.
Potrivit aceleiasi surse, astfel cum rezulta din actele de la dosar, Mihai Stoica, conducator al clubului Otelul Galati - clubul unde a evoluat prima oara Cernat, a acceptat instrainarea drepturilor federative de transfer catre Phoenix BV din Olanda, Ioan Becali a intermediat acest transfer, iar fratele acestuia din urma s-a prezentat la Galati pentru semnarea memorandumurilor.
Conform unuia din memorandumurile de la dosar semnat de Cristian Borcea, clubul Dinamo a cumparat 50% din drepturile federative de transfer ale jucatorului Florin Cernat de la Phoenix BV, care le cumparase anterior de la Otelul Galati, contra sumei de 350.000 de dolari.
Astfel, DNA retine ca, desi Dinamo Bucuresti era copropietar cu Phoenix BV, Cristian Borcea a semnat contractul de transfer al lui Cernat la Dinamo Kiev in calitate de unic proprietar al jucatorului, iar in acest mod suma obtinuta a fost "spalata".
Procurorii arata ca in aceasta combinatie mai apare ca interpus un off-shore din Insulele Virgine Britanice, Tierney International Ltd, prin intermediul caruia banii au ajuns la banci din Romania de unde, din ordinul lui Ioan Becali, au fost ridicati in numerar de Victor Becali, de asemenea impresar.
Fata de toate cele relatate, procurorii au retinut ca, in cazul Cernat, Mihai Stoica ar fi comis infractiunea de spalare de bani si inselaciune in dauna clubului Dinamo in cuantum de 500.000 de dolari, aceasta ultima infractiune alaturi de Cristian Borcea, Ioan Becali si Victor Becali.
Cazul Bogdan Mara
In cazul lui Bogdan Mara, plecat in 2001 de la Dinamo Bucuresti la Deportivo Alaves din Spania, procurorii au retinut ca oficialii romani au bagat in combinatie tot o firma a avocatului olandez Johan Versluis.
"Intermediarul transferului a fost firma Bedrijskundig Adviesbureau A.L. Van Duivenboden B.V., administrata de avocatul Johan Versulius, care a primit suma de 200.000 de dolari din totalul sumei de 1.200.000 de dolari incasata de la clubul spaniol in urma transferului. si in acest caz, printr-un memorandum semnat de Borcea Cristian, firma lui Johan Versluis a incasat 200.000 USD, fara a avea nici o participare efectiva la transferul sus mentionat", se arata in ordonanta DNA prin care s-a inceput urmarirea penala impotriva a 10 persoane in acest dosar.
Vizavi de acest transfer, DNA sustine ca Cristian Borcea si Ioan Becali ar fi savarsit infractiunile de inselaciune in dauna clubului Dinamo de 200.000 de dolari si spalare de bani.
Cazul Nicolae Mitea
Surpriza procurorilor a fost si mai mare in cazul transferului fotbalistului Nicolae Mitea de la Dinamo Bucuresti la Ajax Amsterdam, in august 2003.
Astfel, DNA a retinut ca Cristian Borcea a semnat in numele clubului Dinamo acordul de transfer pentru fotbalistul Mitea, fara sa aiba pretentii financiare.
In realitate, insa, procurorii au descoperit ca Ajax Amsterdam a platit suma de 720.000 euro in contul firmei International Sport Management, unde administratori sunt fratii Ioan si Victor Becali.
Pentru toate faptele relatate in cazul Mitea, Borcea si fratii Becali sunt acuzati de inselaciune in dauna clubului Dinamo de 720.000 de euro si de spalare de bani.
Cazul Lucian Sanmartean
In ceea ce-l priveste pe Lucian Sinmartean, acesta a fost transferat, in august 2003, de la Gloria Bistrita la Panathinaikos Atena.
Procurorii au stabilit ca in acest caz presedintele clubului Gloria, Jean Padureanu a cedat 50% din drepturile federative de transfer ale jucatorului catre firma interpusa Intermark International din Rotterdam, Olanda, administrata de acelasi Johan Versluis.
Mai mult, anchetatorii au retinut ca transferul a fost negociat de Victor Becali, care nu ar fi fost impresar la acel moment, motiv pentru care apare semnatura numelui fratelui sau, Ioan Becali. La negocieri ar fi participat si Gheorghe Popescu, in prezenta lui Jean Padureanu.
"Diferenta de suma este de 300.000 euro, suma totala de transfer fiind 600.000 de euro, Gloria Bistrita incasand doar 300.000 euro, restul fiind virati, la indicatia lui Gheorghe Popescu si Victor Becali (asa cum rezulta din declaratia lui Padureanu Jean), in contul lui Intermark International din Rotterdam, Olanda", spun procurorii in ordonanta de incepere a urmaririi penale din acest dosar.
Pentru toate cele aratate vizavi de transferul lui Sinmartean, DNA sustine ca Victor Becali, Gheorghe Popescu si Jean Padureanu ar fi comis infractiunile de inselaciune in dauna clubului Gloria Bistrita de 300.000 de euro, evaziune fiscala prin ascunderea sumei reale a transferului si spalare de bani.
Cazul Florin Bratu
Florin Bratu a plecat de la Rapid Bucuresti la Galatasaray Instanbul in septembrie, transferul fiind intermediat de Ioan Becali.
DNA a stabilit ca suma reala de transfer a fost de 2.750.000 de dolari, iar in contabilitatea clubului Rapid apar doar 630.000 de dolari, clubul fiind pagubit deci cu diferenta de 2.120.000 de dolari.
Pentru transferul acestui jucator anchetatorii ii acuza pe Gheorghe Copos, Gheorghe Popescu si Ioan Becali de inselaciune in dauna clubului Rapid si evaziune fiscala prin ascunderea sumei reale.
Cazul Dan Alexa
In ceea ce priveste transferul lui Dan Alexa de la Dinamo Bucuresti la Guoan Beijing in China, realizat in iunie 2004, a fost folosita tot o firma a avocatului olandez Johan Versluis, Pyralis.
Aceasta firma a primit, printr-un memorandum semnat de Cristi Borcea, dreptul, in mod gratuit, de a plasa jucatorul. Contractul de transfer al lui Alexa a fost semnat de Gheorghe Netoiu, acesta incasand suma de totala de 730.000 de euro, din care a virat suma de 403.000 de dolari, adica 55,2% catre firma avocatului olandez.
In acest fel, sustin procurorii, Dinamo a fost pagubita cu suma care a ajuns la firma Pyralis, iar Ioan Becali - intermediarul transferului, Gheorghe Netoiu si Cristian Borcea au comis infractiunile de inselaciune, evaziune fiscala si spalare de bani.
Cazul Adrian Mihalcea
Fotbalistul Adrian Mihalcea a plecat de la Dinamo Bucuresti in iunie 2005, fiind transferat la Chunam Dragons in Coreea de Sud tot prin intermediul unei firme a avocatului olandez Johan Versluis, respectiv Bedrijskundig Adviesbureau A.L. Van Duivenboden B.V.
Anchetatorii au stabilit ca acestei firme i s-au cesionat in mod gratuit drepturile federative de transfer ale jucatorului Mihalcea, din totalul sumei de 600.000 de dolari incasata direct de firma olandeza doar 250.000 de dolari fiind virati catre Dinamo Bucuresti.
Firma avocatului Versluis ar fi incasat astfel 350.000 de dolari fara a avea vreun merit in acest transfer.
DNA spune ca Ioan Becali a reprezentat Dinamo la acest transfer in calitate de presedinte executiv al clubului, insa ar fi actionat si ca impresar, fapt interzis de FIFA.
Pentru transferul atacantului Adrian Mihalcea, procurorii ii acuza pe Ioan Becali si Cristian Borcea de savarsirea infractiunilor de inselaciune, evaziune fiscala si spalare de bani.
Prejudicii
In concluzie, procurorii anticoruptie au stabilit ca in urma tuturor transferurilor mentionate mai sus, mai multe cluburi ar fi fost prejudiciate, dupa cum urmeaza: Dinamo Bucuresti cu 5.844.690 de dolari; Rapid Bucuresti cu 2.250.000 de dolari; Gloria Bistrita cu 1.695.000 de dolari si Otelul Galati cu 550.000 de dolari.
De asemenea, si Federatia Romana de Fotbal ar fi fost prejudiciata prin nedeclararea sumelor reale, deoarece cluburile ar fi trebuit atunci sa plateasca o taxa de 4% din valoarea transferurilor.
Potrivit anchetatorilor, in contul FRF nu au mai ajuns 532.000 de dolari si 28.800 de euro.
Vizati de ancheta DNA in dosarul transferurilor internationale din fotbal sunt impresarii Ioan Becali, Victor Becali si Gheorghe Popescu, patronul clubului de fotbal Rapid Bucuresti - Gheorghe Copos, avocatul Sica Puscoci, fostul director al clubului de fotbal Otelul Galati - Mihai Stoica, presedintele executiv al clubului de fotbal Dinamo - Cristian Borcea, fostul presedinte al clubului de fotbal Dinamo - Mircea Stoenescu, presedintele clubului de fotbal Gloria Bistrita - Jean Padureanu si actionarul la clubul de fotbal Dinamo - Gheorghe Netoiu.
In ultima luna, atat cei impotriva carora s-a inceput urmarirea penala, cat si alti fosti sau actuali presedinti de cluburi au fost audiati de procurorii anticoruptie.
Dan Matei Aghaton: "Oficialii de la Dinamo sunt oameni corecti"
Fostul ministru al turismului, Dan Matei Aghaton, a fost audiat, miercuri, la Directia Nationala Anticuruptie (DNA), si a declarat ca instanta va fi cea care hotareste daca a existat o ilegalitate in cazul transferurilor de fotbalisti in strainatate, in legatura cu care procurorii fac cercetari.
Fostul ministru al turismului, Dan Matei Aghaton, a negat ca ar fi ilegal sa folosesti firme off-shore in cazul transferurilor de fotbalisti, lucru pe care DNA il invoca impotriva celor 10 oameni de fotbal pusi sub urmarire penala in 10 ianuarie.
"Folosirea unei firme off-shore nu este un lucru interzis prin lege si nu cred ca asta e principala problema. Problema pe care o au procurorii de la DNA este sa demonstreze ca intr-adevar au existat contracte duble, triple sau cvadruble prin care o parte din banii eventuali pe care i-au incasat din vanzarea unor jucatori ar fi ajuns prin alte parti. Deocamdata dosarul este in cercetare", a declarat fostul ministru.
Dan Matei Aghaton a declarat ca a fost chemat in calitate de martor si pentru ca a ocupat mai multe functii la FC Dinamo, fiind chiar membru in Consiliul de Admnistratie. El a mai spus ca este convins ca toti cei din conducerea executiva a clubului sunt oameni corecti.
"Pana la urma instanta hotareste daca a existat o ilegalitate sau nu. Din ce stiu eu, dar cunoscandu-i si pe fratii Becali si mai ales conducerea de la Dinamo, Nicu Badea, Cristi Borcea si ceilalti colegi de-acolo sunt oameni care nu fac prostii, nici nu au de ce, nici nu se expun inutil. Sunt oameni care sunt si competenti, si profesionisti, si corecti", a mai afirmat Dan Matei Aghaton la iesire.
El a mai spus ca membrii Consiliului de Administratie din care facea si el parte nu aveau nicio atributie in transferul de jucatori.
Badea si Popescu, asteptati joi la DNA
Presedintele Consiliului de Administratie al FC Dinamo, Nicolae Badea
Presedintele Consiliului de Administratie al FC Dinamo, Nicolae Badea, si presedintele CS Dinamo, Marcel Popescu, sunt asteptati joi la DNA, pentru a fi audiati ca martori in dosarul in care procurorii verifica modul cum au fost facute mai multe transferuri de jucatori de la Dinamo in strainatate.
Tot joi este asteptat la audieri si fostul sef al Jandarmeriei din perioada 2001 - 2004, generalul-locotenent Tudor Cearapin, fost membru in Consiliul de Administratie al FC Dinamo.
Saptamana aceasta, procurorii i-au citat pentru audieri pe toti membrii din Consiliul de Administratie de la Dinamo in perioada cand au fost facute acele transferuri.
Procurorii au inceput urmarirea penala impotriva celor zece, in data de 10 ianuarie, in baza raspunsurilor primite in cadrul a 17 comisii rogatorii efectuate in mai multe state din Europa si Asia (intre care China, Coreea de Sud, Olanda, Spania, Italia) precum si analizele efectuate de Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) si Garda Financiara.
M.N.  
Alte articole
  Fotbalul un Pic de puscarie    (Eveniment, 2009-04-14)
  Fotbalul se muta la DNA    (Eveniment, 2007-09-27)
  Importanti oameni din lumea fotbalului se vor prezenta la DNA, pentru a-si consulta materialul de urmarire penala    (2008-08-16 15:44)
  Real Madrid scoate 60 de milioane euro pentru noi "galactici"    (2008-04-24 14:42)
  DNA ar putea extinde urmarirea penala in dosarul transferurilor fotbalistilor    (2008-01-18 12:18)
  Fotbalul romanesc la DNA    (2008-01-17 15:21)
A r h i v a
Stirile zilei 2008-05-14
 20:37 
Incredibil! Un cal scapa cu viata dupa ce face o tumba in aer
 20:36 
Familia austriacului care si-a sechestrat fiica multumeste publicului
1 comentariu
 20:22 

17 comentarii
 19:48 
200 de capre si 20 de oi au pichetat sediul Primariei Jidvei
 19:45 
Bomba la Hollywood: Jodie Foster si-a parasit iubita, dupa 14 ani de relatie!
9 comentarii
 19:33 
Radu Mazare, tentat sa isi cumpere un monopost de Formula 1
1 comentariu
 19:17 
Logan MCV restilizat isi face aparitia in 2009
 19:12 
Restantierii la plata facturii de telefonie mobila nu vor mai putea contracta credite la banci
5 comentarii
 18:46 
A lustruit ghetele unui fotbalist si a primit cadou un Mercedes
 18:30 
Mungiu primeste Zmeura de Aur europeana
 18:29 
Renate Weber: Moldova este nerealista si nu detine Transnistria
5 comentarii
 18:11 
Statul elen a aprobat vinderea actiunilor OTE catre Deutsche Telekom
 18:11 
Justine Henin renunta definitiv la tenis dupa doi ani de suprematie din lipsa de motivatie
 17:59 
Vorba cantecului: Ai parai dai, daca n-ai, inca o tura stai
2 comentarii
 17:58 
Nastase: Un mandat Basescu e deja supra-suficient
11 comentarii
 17:55 
Drumul spre Europa trece prin portbagaje sau dulapuri de tren
 17:54 
Peste 500 de membri PRM vor cere alegerea unei noi conduceri in partid
3 comentarii
 17:44 
Ministerul Sanatatii va inlocui din functie 32 de directori de spital din Bucuresti si din tara
1 comentariu
 17:40 
Adolescentii polonezi isi cumpara tigari si alcool cu banii obtinuti din donari de sange
1 comentariu
 17:08 
Elevii, ademeniti sa vina cu bicicleta la scoala
2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Dezmembrarea Ucrainei intre Washington si Moscova (2953 afisari)
 Dica umilit de Gigi! (2067 afisari)
 Becali a facut cerere sa-si ia banii de la DNA (1907 afisari)
 Bombe ecologice la granitele Romanei (1828 afisari)
 Delict cu autor necunoscut (1628 afisari)
 Bomba la Hollywood: Jodie Foster si-a parasit iubita, dupa 14 ani de relatie! (3563 afisari)
 Vaticanul spune ca pot exista extraterestri (3155 afisari)
 Mungiu primeste Zmeura de Aur europeana (2853 afisari)
 Fumatori din toate tarile, treceti la tigara electrica (2483 afisari)
 A lustruit ghetele unui fotbalist si a primit cadou un Mercedes (2285 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02342 sec.