Ziua Logo
  Nr. 4229 de luni, 12 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Afganii, amenintati de talibani prin "corespondenta nocturna"
 12 mai, 11:29 
Luptatorii talibani din sud-estul Afganistanului le strecoara noaptea, pe sub usi, bilete de amenintare cu moartea satenilor, avertizandu-i ca-si risca viata daca se decid sa coopereze cu trupele straine sau cu cele guvernamentale, relateaza luni Reuters intr-un amplu reportaj. Amenintarile cu astfel de "scrisori nocturne", cum sunt ele numite de localnicii afgani, s-au inmultit in ultimele saptamani, in contextul in care talibanii si-au intensificat activitatile din sud-estul tarii, de-a lungul granitei pakistaneze si in regiunile montane dinspre Kabul.
Biletele sunt scrise adesea de o maniera stangace dar mesajul este clar - oamenii nu trebuie sa aiba de-a face cu trupele straine sau cu guvernul sustinut de ele, in caz contrar riscandu-si afacerile, agoniseala si viata, relateaza Reuters.
Cel putin sase persoane au fost ucise in ultimele saptamani, in diferite zone din sud-estul Afganistanului, prin taierea gatului sau decapitare de catre militantii talibani, potrivit unor surse oficiale si talibane. Potrivit Reuters, zeci de persoane au murit din 2006, momentul revirimentului insurgentei talibane sustinute de Al-Qaida, pentru ca nu au respectat avertismentele verbale sau scrise ale militantilor.
"De obicei este vorba de comercianti sau de alte persoane care au ceva de pierdut", sustine locotenentul Augie Gonzalez, comandant de pluton intr-o baza americana situata in apropiere de orasul Khost, situat la 20 km de granita pakistaneza.
"Amenintarile sunt reale si ii afecteaza, simti asta", a relatat el, povestind ca adesea se intampla sa se deplaseze intr-un sat pentru a dialoga cu liderii locali sau a livra hrana si ajutoare, iar peste trei zile sa afle ca luptatorii talibani s-au deplasat in zona. "Satenii nu-i vor pe talibani acolo, nu ii simpatizeaza si iti spun asta in fata, dar nu pot sa-i infrunte singuri iar noi nu putem fi in regiune in fiecare zi", a adaugat comandantul de pluton american.
Mitul ofensivei talibane
Scrisorile nocturne par sa faca parte dintr-o campanie de intimidare si de proliferare a violentelor care escaladeaza tot mai mult, desi comandantul fortelor americane din zona, colonelul Pete Johnson, infirma faptul ca la mijloc ar fi o noua ofensiva talibana.
Patru soldati ai Statelor Unite ale Americii (SUA) si un civil american au fost ucisi in urma unor ambuscade sau a exploziei unor dispozitive improvizate numai in ultima saptamana, in timp ce fortele de securitate afgane, si in special cele de politie, au suferit in aceeasi perioada cel putin zece victime.
"Da, exista mai multe mai multe lupte in prezent decat luna trecuta, dar asa stau lucrurile in estul Afganistanului", a declarat colonelul Johnson pentru Reuters saptamana trecuta, calificand ideea unei ofensive talibane drept "un mit".
Trupele americane din regiune nu privesc eforturile lor de zi cu zi drept contracarare a unei ofensive talibane, ci mai degraba ca pe o tentativa de a castiga populatia de partea lor inainte ca militantii sa le impuna satenilor propriile scopuri, sustine locotenentul Augie Gonzalez. "Este un progres lent, dar asiguram conditiile pentru ca altii sa vina in regiune si sa reconstruiasca", adauga ofiterul american.
Pentru cetatenii afgani, amenintarea talibanilor este foarte reala si nu au nicio indoiala ca aceasta a crescut in amploare in ultima luna, in conditiile schimbarii anotimpului si a faptului ca deplasarea dinspre Pakistan in Afganistan este acum mult mai la indemana pentru militanti, noteaza Reuters.
Saif, un translator al trupelor americane care locuieste in apropierea localitatii Khost, sustine ca scrisorile nocturne sunt ceva obisnuit si ca amenintarile au fost duse de multe ori la indeplinire. Mai multe scoli au fost incendiate, iar centrele districtuale, in care se intocmesc planurile pentru reconstructie si dezvoltare, au fost atacate si distruse.
El sustine ca talibanii se bucura de "putina" simpatie in zona, unde cel mai adesea sunt priviti ca niste criminali lipsiti de educatie si fara cunostinte religioase adecvate".
El a relatat pentru Reuters cum cativa insurgenti talibani au fost recent luati prizonieri dupa un atac sabotat, iar unuia dintre ei i s-a cerut sa arate cum se roaga. "Nu stia cum. Nici macar nu stia sa inceapa", a povestit translatorul.
M.N.  
Alte articole
  Video CNN:Talibani care montau pe marginiea drumului un dispozitiv exploziv improvizat, loviti de o racheta americana    (2009-08-11 11:14)
  Seful Statului Major interarme american avertizeaza ca urmeaza lupte grele in Afganistan    (2009-07-16 12:09)
  Talibanii il sfatuiesc pe Obama sa retraga trupele din Afganistan ca sa nu aiba soarta sovieticilor    (2009-01-21 12:47)
  Talibanii: Americanii vor fi infranti la fel ca sovieticii    (2008-12-20 11:15)
  Atacurile talibanilor s-au inmultit cu 40% in estul Afganistanului    (2008-06-25 10:35)
A r h i v a
Stirile zilei 2008-05-12
 21:02 
Ion Iliescu: Traian Basescu, factor perturbator
20 comentarii
 20:40 
Cristian Boureanu vrea o alianta cu liberalii
9 comentarii
 19:59 
Banca de celule stem la Targu Mures
9 comentarii
 19:21 
Nicolas Sarkozy, in lupta cu presa franceza
2 comentarii
 19:20 
TVR 1, retransmis in Moldova de firma fiului presedintelui Voronin
1 comentariu
 18:41 
Cele mai grase animale din lume
2 comentarii
 18:33 

5 comentarii
 17:53 
Craiova: Educatoare acuzata ca ar fi legat un copil cu banda adeziva
1 comentariu
 17:35 
Vosganian: In 2008, PIB-ul a avut cea mai mare crestere din 1990 pana acum
1 comentariu
 17:34 
Cel mai scump transfer din istoria tenisului de masa
 17:32 
Benzina si motorina trec de 4 lei/litru la Rompetrol
1 comentariu
 17:29 
Noua strategie de marketing a Madonnei: "F..k"
8 comentarii
 17:13 
Putin si-a ales echipa si redefineste notiunile de "spionaj" si "tradare de tara"
3 comentarii
 17:12 
Dorita pe coperta Playboy la doar 15 ani
10 comentarii
 17:01 
Oprescu: Probabil ca Basescu mi-a dat Bucurestii in somn
7 comentarii
 16:53 
Giurgiu: Campanie electorala cu bate, pumni si pistoale
 16:37 
Cel mai mare hot-dog din lume a ajuns pe mana unui Mini Cooper
 16:26 
De marti, temperaturile cresc in toata tara
 16:23 
S-a salvat, miraculos, facandu-si o traheotomie cu un cutit de bucatarie
 16:18 
Mitrea scapa de urmarire penala pana dupa alegeri
 Top afisari / comentarii 
 "Nostalgia" Ungariei Mari (2751 afisari)
 Conjuratia Delta (2663 afisari)
 Tunul Romsilva (2414 afisari)
 Renasterea dreptei autentice (1729 afisari)
 Iris Aeterna tradare! (1540 afisari)
  Dorita pe coperta Playboy la doar 15 ani (2765 afisari)
 S-a salvat, miraculos, facandu-si o traheotomie cu un cutit de bucatarie (2568 afisari)
 Incredibil: Atacat de un rechin ucigas, un tanar a fost salvat de o australianca de 50 de ani  (2023 afisari)
 Un Patek Philippe, cel mai scump ceas din lume  (1943 afisari)
 S-a vindecat de Brad Pitt iubind patimas un cantaret plin de muschi si tatuaje (1895 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02154 sec.