Ziua Logo
  Nr. 4223 de luni, 5 mai 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Noi tensiuni in relatiile ruso-georgiene: doua avioane-spion doborate in Abhazia
 5 mai, 12:32 
Fortele antiaeriene abhaze au distrus duminica doua drone georgiene, a anuntat Ministerul Apararii din Abhazia (republica separatista prorusa situata pe teritoriul Georgiei), fapt dezmintit categoric de autoritatile de la Tbilisi, informeaza AFP.
"In jurul orei 16.00 (ora locala), un avion georgian fara pilot a incalcat spatiul aerian al Abhaziei si a fost doborat", a declarat ministrul abhaz al Apararii, Merab Kishmaria.
"50 de minute mai tarziu a avut loc o noua incalcare a spatiului aerian si un alt avion a fost doborat de fortele anti-aeriene abhaze", a mai spus Kishmaria. Oficialul a afirmat ca au fost gasite resturile unuia dintre avioane. Ministrul a declarat de asemenea ca prezenta avioanelor de recunoastere este o dovada ca Georgia pregateste operatiuni militare contra Abhaziei.
Initial, autoritatile de la Suhumi anuntasera doborarea unui singur aparat.
"Presedintele" republicii separatiste, Serghei Bagapch, citat de agentiile ruse de presa, a declarat si el ca au fost doborate doua avioane fara pilot deasupra districtelor Gali si Otchamtchiry (in sud-estul teritoriului). Bagapch l-a informat pe comandantul fortelor ruse de mentinere a pacii despre aceste incidente, potrivit ITAR-TASS.
Ministerul de Interne de la Tbilisi a dezmintit categoric pierderea unor avioane georgiene, precizand chiar ca "nici un avion georgian nu a survolat regiunea".
Moscova a acuzat totusi, duminica, autoritatile de la Tbilisi ca "fac sa creasca tensiunea in mod deliberat" trimitand drone in zona "interzisa" de deasupra Abhaziei. "Partea georgiana va fi responsabila de consecintele unei astfel de politici", a subliniat, intr-un comunicat, Ministerul rus al Afacerilor Externe.
Abhazia a afirmat, in 18 martie si 20 aprilie, ca antiaeriana sa a distrus cate o drona georgiana, iar Georgia a acuzat Rusia in 21 aprilie ca a comis un act de agresiune intrucat drona distrusa fusese doborata de un avion rusesc.
Trupe rusesti cu un efectiv de 1.000 de militari au suplimentat joi contingentul rus aflat in Abhazia (circa 2.000 de soldati), a anuntat duminica Ministerul rus al Apararii.
Georgia avertizeaza ca va continua survolarea teritoriului abhaz
Dronele georgiene "vor continua sa survoleze" teritoriul republicii separatiste proruse Abhazia, a precizat duminica Ministerul georgian al Afacerilor Externe, intr-un comunicat in care reia acuzatiile potrivit carora Moscova pregateste o "interventie militara", transmite AFP. "Dronele Ministerului georgian de Interne au survolat, survoleaza si vor survola spatiul aerian suveran al Georgiei pentru a obtine informatii complete in privinta interventiei ruse", potrivit comunicatului.
Comunicatul intervine in urma informatiilor Ministerului abhaz al Apararii, care a afirmat ca doborat duminica doua aparate georgiene.
Aceste informatii "reprezinta inca o provocare a Rusiei, care incearca sa faca propaganda pentru o interventie militara rusa", adauga diplomatia georgiana.
"Tentativele asa-ziselor forte de pace ruse de a restrange dreptul suveran al Georgiei de a-si controla spatiul aerian au scopul de a provoca o escalada a conflictului si ameninta securitatea internationala", incheie textul.
Ministerul rus de Externe acuzase la randul sau, duminica, Georgia ca determina deliberat intensificarea tensiunilor trimitand drone in zona "interzisa" de deasupra Abhaziei, dupa ce abhazii anuntasera doborarea a doua avioane georgiene fara pilot.
"Recurgand la actiuni nesabuite cu drone si accelerand preparativele militare in zonele de conflict, autoritatile de la Tbilisi provoaca deliberat intesificarea tensiunilor in regiune", potrivit unui comunicat al Ministerului rus de Externe. "Partea georgiana va fi cea responsabila de consecintele unei asemenea politici", continua textul.
Anterior, Tbilisi dezmintise categoric afirmatiile abhazilor
"Dezmintim categoric pierderea unor avioane georgiene. Nici un avion georgian nu a survolat regiunea", a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al Ministerului georgian de Interne.
Georgia a acuzat Rusia, in 21 aprilie, de comiterea unui act de agresiune dupa ce o drona georgiana fusese doborata cu o zi inainte de un avion rus, potrivit georgienilor. Si in acel caz, doborarea dronei a fost revendicata de abhazi, iar Georgia a negat in prima faza ca aparatul i-ar fi apartinut.
Statele Unite s-au declarat atunci foarte ingrijorate, iar NATO a cerut Rusiei si Georgiei "clarificari" asupra circumstantelor incidentului.
Abhazia, o fasie de pamant de pe malul Marii Negre, si-a proclamat unilateral independenta la inceputul anilor "90, ceea ce a declansat un razboi cu fortele georgiene. Nici o tara nu a recunoscut pana in prezent independenta Abhaziei, dar presedintele rus Vladimir Putin a ordonat recent Guvernului sau coopereze cu autoritatile din Abhazia si Osetia de Sud, alt teritoriu separatist georgian, in special in domeniul economic.
Saptamana trecuta, Rusia a anuntat ca isi sporeste contingentul de mentinere a pacii din Abhazia, provocand nelinistea Georgiei si a Occidentului.
Oficialii de la Tbilisi cer ONU sa ancheteze situatia
Tbilisi a solicitat luni Organizatiei Natiunilor Unite sa ancheteze sistemul de aparare antiaeriana din teritoriul separatist prorus Abhazia, in contextul in care autoritatile de la Suhumi au anuntat, cu o zi in urma, ca au distrus doua drone georgiene, relateaza France Presse.
Ministerul georgian de Externe a cerut ONU "sa deschida imediat o ancheta cu privire la prezenta si utilizarea unor sisteme de aparare antiaeriana in zona de securitate si sa informeze comunitatea internationala despre rezultatele acesteia", se precizeaza intr-un comunicat al diplomatiei georgiene.
In acelasi timp, Georgia a dezmintit categoric pierderea unor avioane duminica, calificand afirmatiile abhaze drept "provocari din partea Moscovei, care incearca sa faca propaganda pentru o interventie militara rusa".
Kremlinul a acuzat duminica autoritatile de la Tbilisi ca "fac sa creasca tensiunea in mod deliberat", trimitand drone in zona "interzisa" de deasupra Abhaziei. "Partea georgiana va fi responsabila de consecintele unei astfel de politici", a afirmat, intr-un comunicat, Ministerul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov.
Abhazia a mai anuntat in trecut, la 18 martie si respectiv 20 aprilie, ca a distrus doua drone georgiene care ii survolau teritoriul. Ultimul din cele doua incidente a provocat o relansare a tensiunilor dintre Moscova si Tbilisi si a suscitat ingrijorarea Washingtonului.
Georgia a acuzat Rusia la 21 aprilie ca a comis "un act de agresiune", afirmand ca drona georgiana a fost distrusa de un MIG rusesc. SUA s-au declarat atunci "foarte ingrijorate", iar NATO a cerut "clarificari" din partea Rusiei si a Georgiei cu privire la circumstantele acelui incident.
Rusia, care sustine ca statul georgian pregateste o "operatiune militara" impotriva Abhazia, si-a suplimentat saptamana trecuta contingentul din teritoriul abhaz si din Osetia de Sud, un alt teritoriu georgian separatist, pentru "a-si proteja cetatenii", in contextul in care cei mai multi locuitori din cele doua "republici" detin pasapoarte rusesti.
Madalin NECSUTU  
Alte articole
  ULTIMA ORA: Georgia ar putea lansa o interventie militara in Abhazia in noaptea de 8 spre 9 mai    (2008-05-08 18:29)
  Ministrul georgian pentru Reintegrare: Georgia este "foarte aproape" de un razboi cu Rusia    (2008-05-06 15:01)
  Germania, SUA, Franta si Marea Britanie fac apel la Rusia sa respecte integritatea Georgiei    (2008-04-24 11:09)
  Georgia: Rusia "a legalizat anexarea de facto" a Abhaziei si Osetiei de Sud    (2008-04-16 20:48)
  Rusia suspenda blocada economica impusa Abhaziei    (2008-03-06 20:37)
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
si alte informatii   de vpricop
Vedeti un film aici   de vpricop
A r h i v a
Stirile zilei 2008-05-05
 20:08 
Sang Noir, noua editie speciala Bugatti Veyron
 19:40 
UPDATE Dumitru Dragomir: Ca raspuns la acuzatiile DNA, o sa fac un serial - Elodia 2
5 comentarii
 19:39 
Parlamentarii au pus piatra pe mormant pe CNSAS
5 comentarii
 19:25 
Barilul de petrol a trecut pentru prima data de 120 de dolari
2 comentarii
 18:52 
Internetul, un batran... adolescent
5 comentarii
 18:34 
Maimutele supraponderale din Ohama, fortate sa tina dieta
 18:28 
Rosia Montana, declarata rezervatie arheologica si naturala
5 comentarii
 18:11 
DNA a redeschis dosarul duty-free-urilor de pe Aeroportul Henri Coanda
 17:59 
Pe ultima suta de metri de mandat, Putin parafeaza legea privind investitiile straine
1 comentariu
 17:25 
Bordura antistres
4 comentarii
 17:25 
Catastrofa in Myanmar: 10.000 de morti si mii de disparuti in urma trecerii ciclonului Nargis
8 comentarii
 17:19 
AVAS amana din nou termenul limita de depunere a ofertelor pentru Avioane Craiova
8 comentarii
 17:04 
Yahoo!, in cadere libera
 17:02 
Strada Brezoianu va fi inchisa traficului pentru doua saptamani
 16:59 
Rusia renunta la vize pentru suporterii echipelor din finala Ligii Campionilor
 16:33 
Documente declasificate dupa 19 ani, depuse in dosarul Revolutiei de la Timisoara
4 comentarii
 16:27 
 16:19 
 16:15 
Elevii dintr-a VIII-a sunt instruiti timp de o luna cum vor fi admisi la liceu
4 comentarii
 16:13 
Bancile internationale isi sfatuiesc clientii sa investeasca in ruble
 Top afisari / comentarii 
 L-AU NENOROCIT PE BECALI (5715 afisari)
 Foametea bate la usa (3981 afisari)
 Basescu pleaca la razboi (2283 afisari)
 Paunescu, mai tare decat Ceausescu! (1918 afisari)
 Bataie cu furci si coase intre romi si maghiari (1782 afisari)
 35 de grade in iunie. Din iulie, vine canicula (2251 afisari)
 Documente declasificate dupa 19 ani, depuse in dosarul Revolutiei de la Timisoara (1796 afisari)
 Primul delfin bionic (1374 afisari)
 UPDATE Dumitru Dragomir: Ca raspuns la acuzatiile DNA, o sa fac un serial - Elodia 2 (1112 afisari)
 Italia: Doi romani l-au jefuit pe cel mai batran episcop din lume (1091 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.10168 sec.