Ziua Logo
  Nr. 4217 de miercuri, 23 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Stiinta
America de Nord si Europa vor fi sub 1.500 de metri de gheata
Vine era glaciara!
 23 aprilie, 15:44 
In ziua de azi toata lumea este ingrijorata de incalzirea globala. Sute de oameni de stiinta ne avertizeaza ca vom trai pe o planeta desertica. In anii '70, eram avertizati ca vom trece printr-o noua era glaciara. Acum, insa, ideea revine. Phil Chapman, geofizician si fost astronaut la NASA, atrage atentia asupra "petelor solare". "Cea mai infricosatoare fotografie pe care am putut-o vedea pe internet mi-a fost furnizata de Observatorul Solar si Heliosferic, localizat in spatiu intr-un echilibru fragil intre soare si gravitatia terestra. Ceea ce m-a speriat este faptul ca nu am putut vedea decat o mica pata solara".
Chapman atrage atentia asupra temperaturii atmosferice care se pare ca este in continua scadere. "Desi sunt multi cei care sustin incalzirea globala, adevarul este ca temperatura Terrei este in scadere constanta in ultimul deceniu in ciuda cresterii concentratiei atmosferice de dioxid de carbon. Acum, temperatura atmosferica scade in continuare. Toate agentiile care monitorizeaza temperatura pamantului (Agentia de Cercetare Climatica Hadley din Anglia, Institutul de Studii Spatiale Goddard din New York, Grupul Christy al Universitatii Alabama si Remote Sensing Systems din California) au raportat ca temperatura a scazut cu 0.7 grade Celsius in 2007. Aceasta este cea mai rapida schimbare de temperatura inregistrata instrumental si ne situeaza undeva la nivelul temperaturii anilor 1930. Daca nu isi va reveni in curand, putem sa concluzionam ca incalzirea globala s-a terminat."
Evenimente metereolologice extreme in 2007
Chapman isi bazeaza unele din convingeri pe evenimentele metereolologice din ultimul an, care, din pacate, nu au fost putine si nici neinsemnate. "Sunt destule dovezi ca anul 2007 a fost foarte rece. A nins la Bagdad, pentru prima oara de secole intregi, iarna in China a fost ingrozitoare si calota glaciara australa s-a extins pana la nivelul celei gasite de James Cook in 1770. In general, nu se pot trage concluzii asupra tendintelor climatice intr-un singur an dar voi observa de-aproape ceea ce se va intampla si in anii urmatori".
Lipsa petelor solare ii da motive de ingrijorare astronautului australian. "Numarul petelor solare urmeaza in mod normal un ciclu ce dureaza in jur de 11 ani. Minimul acestui ciclu a fost inregistrat anul trecut in martie. Ciclul normal, Numarul 24, ar fi trebuit sa inceapa imediat si astfel numarul petelor sa creasca. Asta insa nu s-a intamplat. Prima pata solara a aparut in ianuarie si a durat doar doua zile. O pata mica a aparut lunea trecuta, dar a disparut in 24 de ore. O alta a aparut lunea aceasta. Rugati-va sa fie cat mai multe si cat mai curand. Exista o stransa legatura intre petele solare si climatul Terrei. Ultima oara cand un ciclu solar a fost decalat a fost in 1790, cand temperatura a scazut foarte mult", a declarat acesta pentru The Australian.
Incalzirea globala - o idee nerealista
Phil Chapman
Geofizicianul ne sfatuieste sa renuntam la gandul incalzirii globale. "Este timpul sa renuntam la teoria incalzirii globale si sa planificam ce vom face daca vom intra in alta era glaciara. Nu am nici o indoiala ca urmatoarea era glaciara va fi mult mai grava decat precedenta si mult mai daunatoare decat orice incalzire globala. Acum suntem mult mai multi oameni si am devenit dependenti de unele zone agricole, sensibile la temperatura, in special in SUA si Canada. Milioane de oameni vor muri de foame si alte miloane vor fi afectate de boli din cauza temperaturilor scazute."
Avand de partea sa mai multe dovezi geologice si istorice, Chapman crede ca urmatoarea era glaciara s-ar putea declansa foarte curand. "Exista dovezi in solul inghetat din Antartica asupra glaciatiunilor care au lovit Terra in ultimele milioane de ani.
Un scenariu realist este ca, in cazul unei noi ere glaciare, o mare parte din teritoriul Americii de Nord si Europa va fi acoperit de un strat de gheata de 1500 de metri grosime. Echilibrul climateric este mentinut la fiecare 10.000 de ani de o perioada de incalzire. Aceasta perioada de interglaciatiune se pare ca dureaza de 11.000 de ani. Asa ca, aceasta este inca o dovada in sprijinul ideii mele. Stiim ca o glaciatiune se poate declansa rapid. Daca temperatura continua sa scada, aceasta va ajunge la o valoare mai mica cu pana la 12 grade Celsius in urmatorii 20 de ani. Odata inceputa, glaciatiunea va dura poate 100.000 de ani".
Fostul astronaut sfatuieste populatia cum sa contracareze acest eveniment nimicitor pentru rasa umana. Sfaturile acestuia ar putea parea exagerate pentru ecologisti si sigur vor starnii reactii diferite din partea fiecaruia dintre noi. "Am putea sa adunam toate buldozerele din lume si le-am putea folosii sa "murdarim" zapada din Canada si Siberia pentru a reduce reflectia razelor solare si astfel sa absorbim cat mai multa caldura. Trebuie de asemenea sa eliminam cantitatile imense se metan ( gaz de sera) situate sub Antartica. Putem folosi chiar si arme nucleare pentru a elibera aceste gaze". Sfatul lui pentru promotorii incalzirii globale este sa se pregateasca pentru o racire globala rapida si sa pregateasca populatia pentru un eventual dezastru.
R. MIRCEA  
 Afisari: 3827  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
vezi de nu...   de cristian 3340
Ruleta ruseasca   de Nabuccodonosor al Doilea
Aoleu si vai de mine ! Cand incepe ? maine sau poimaine ? Ce ne facem ?   de ionion
Pana mai ieri ni se prezentau ghetari topindu-se ...   de romanul
SFARSITUL LUMII IN VERSIUNE STIINTIFICA?   de MIKE
si ce se fac masonii ?   de vranceano
hibernalia   de mirapo
Propun ca toti bisnitarii si curveturile care si-au adus jeepane din Vest sa mearga cu ele non-stop   de M_D_L
A r h i v a
Stirile zilei 2008-04-23
 20:36 
Tony Blair, prins fara bilet in tren
6 comentarii
 20:20 
Actrita Natalie Portman, confundata de un catel... cu un copac
 19:55 
Ana Maria Tinu va depune dupa Pasti plangerea la CEDO impotriva statului roman
2 comentarii
 19:07 
Drama in familia unui jandarm din Buzau: Mama injunghiata in inima, copilul strangulat si tatal cu gatul taiat
3 comentarii
 18:21 
Geoana: Nastase se califica pentru cursa prezidentiala din 2009
7 comentarii
 18:20 
Cheta pentru o pisica cu sase picioare
1 comentariu
 18:16 
Romania va cumpara avioane de spionaj fara pilot
13 comentarii
 18:15 
FMI: Preturile pe piata imobiliara din Romania ar putea inregistra o scadere
6 comentarii
 17:53 
Presedintele Traian Basescu premiaza Dinamo
 17:48 
Mugur Isarescu: Nu excludem majorarea dobanzii cheie la peste 10%
1 comentariu
 17:43 
CSM considera ca solicitarea Camerei Deputatilor in ceea ce-l priveste pe Mitrea excede atributiile sale legale
1 comentariu
 17:09 
Poluarea cu ozon poate ucide
1 comentariu
 16:42 
Kosovo si-a propus sa intre in UE in 2015
3 comentarii
 16:35 
 16:26 
Oprescu: Mi se refuza participarea la o lupta electorala pentru ca unii politicieni sunt deranjati de candidatura mea
12 comentarii
 16:19 
Lituania doreste ca UE sa rezolve diferendul transnistrean in negocierile cu Moscova
 16:15 
Interpretul locotenentului Colombo a ajuns sa umble razna pe strazi
2 comentarii
 16:01 
Gerhard Schroder ne invata cum sa obtinem gaze mai ieftine de la rusi: negocierea directa
3 comentarii
 16:00 
DNA cere anchetarea lui Seres si in dosarul Hidroelectrica
1 comentariu
 15:20 
Rusia intentioneaza sa deschida in vara o misiune militara in Romania
3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Casatoriile cu rusoaice (3554 afisari)
 Ucraina pregatita de razboi (3106 afisari)
 Tainul UDMR (3073 afisari)
 Petrolul caspic va trece prin Romania (2161 afisari)
 Dezastrul Capitalei (1433 afisari)
 Interpretul locotenentului Colombo a ajuns sa umble razna pe strazi (3837 afisari)
 Vine era glaciara! (3827 afisari)
 Prunariu: Exista extraterestri, dar secretul este bine pastrat (3671 afisari)
 Drama in familia unui jandarm din Buzau: Mama injunghiata in inima, copilul strangulat si tatal cu gatul taiat (3130 afisari)
 Cum va fi vremea de Pašti (2497 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01071 sec.