Ziua Logo
  Nr. 4217 de miercuri, 23 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Tarul de la Kremlin il ridica in slavi pe cel care i-a inlesnit ascensiunea politica
Vladmir Putin: "Eltin a fost unul dintre cei mai proeminenti oameni politici ai secolului XX"
-- ULTIMA ORA: Ultranationalistul Vladimir Jirinovki il blesteama pe defunctul presedinte rus, Boris Eltin, pentru prejudiciile aduse intereselor statului rus
 23 aprilie, 14:25 
Rusia, sub conducerea lui Boris Eltin, a facut alegerea in favoarea dezvoltarii libere si civilizate, a declarat miercuri presedintele rus in exercitiu, Vladimir Putin, in cadrul unei ceremonii comemorative ce a avut loc la mormantul defunctului presedinte rus Boris Eltin, in cursul careia a fost dezvelit si un monument dedicat acestuia, transmit RIA Novosti si Interfax.
Putin a apreciat ca Eltin a fost "unul din cei mai proeminenti oameni politici ai secolului XX, care a influentat cardinal dezvolatarea tarii sale, precum si mersul istoriei". "Anii zbuciumati '90 au reprezentant vremea schimbarilor si a oamenilor curajosi, personalitati iesite din comun, care au fost capabili sa mearga impotriva curentului, care au putut sa cheme dupa ei masele spre noi obiective", a mentionat Putin, caruia din cand in cand i se reproseaza ca a fost groparul libertatilor democratice daruite de Eltin poporului rus.
Seful statului rus a subliniat in continuare ca puterea prezidentiala, a carei baza a fost pusa de Eltin, va garanta in continuare respectarea Constitutiei ruse si a drepturilor cetatenilor rusi. "Astazi traim intr-o tara deschisa si independenta, care se dezvolta in deplina conformitate cu spiritul si litera Constitutiei ruse, iar puterea prezidentiala va continua sa fie in Rusia garantul respectarii Legii Fundamentale, a drepturilor omului si va servi in continuare poporul rus si va apara interesele suverane ale tarii", a afirmat Putin, care i-a succedat lui Eltin in functie in anul 2000.
Evocand exemplul predecesorului sau, care nu s-a temut niciodata de nou, presedintele Putin a afirmat ca "Eltin stia cum sa pareze o lovitura, stia sa-si asume intreaga responsabilitate pentru ceea ce se intampla in tara si a demonstrat ca poate alege un curs strategic, ramanand in acelasi timp deschis si sensibil fata de nou si de tot ceea ce este spre binele tarii sale".
Presedintele rus in exercitiu a subliniat ca Rusia a avut nevoie in acel moment de o personalitate ca Eltin, evocand perioada tulbure in care un sistem se prabusea, iar altul se chinuia sa apara. "Tara, care a trecut prin transformari fara precedent si cutremure puternice, si-a putut apara statalitatea si dreptul la o evolutie independenta", a mai spus Putin, referindu-se deja la batalia sa ca presedinte.
Personalitate contradictorie
La ceremonia comemorativa au asistat, in afara de familia defunctului presedinte, si presedintele ales al Rusiei, Dmitri Medvedev, precum si premierul Viktor Zubkov, seful Administratiei prezidentiale Serghei Sobianin, prim-vicepremierul Serghei Ivanov, fostul presedinte ucrainean Leonid Kucima, ambasadorul rus in Ucraina, Viktor Cernomardin, Vladimir Sevcenko, fostul sef al protocolului din perioada Eltin etc.
Autorul monumentului ridicat in memoria lui Eltin este arhitecul emerit al Rusiei, Gheorghi Frangulian. "Acesta nu este nici bust si nici portret, ci imbinarea plastica originala a unor idei", a explicat el, adaugand ca a realizat compozitia la solicitarea Fundatiei Eltin, condusa de Tatiana Diacenko, fiica cea mica a defunctului presedinte.
Monumentul are o simbolistica pronuntata, reprezentand o cruce ortodoxa si drapelul national al Rusiei, care acopera mormantul presedintelui Eltin. Drapelul a fost executat din marmura adusa din China, in 18 nuante pentru rosu si albastru, doua din culorile tricolorului rusesc, a treia fiind cea alba. De altfel, autorul spune ca a dorit sa sublinieze tocmai faptul ca Eltin este cel care le-a intors rusilor tricolorul dupa comunism.
Cu timpul, afirma unii experti, se va vedea daca aceasta compozitie corespunde personalitatii extrem de contradictorii a omului politic Boris Eltin, al carui nume este legat de una din cele mai complexe si dramatice perioade din istoria noua a Rusiei.
Boris Eltin a condus Rusia intr-un moment de rascruce. S-a retras de buna voie de la putere si a fost primul lider rus care in secolul trecut si-a cerut scuze de la conationalii sai pentru greseli.
Lider controversat
Nascut intr-un sat din Urali, format in sistemul sovietic, Eltin a condus mai mult intuitiv Rusia spre democratie, libertate si economia de piata.
La initiativa sa, in 1993 a fost adoptata Constitutia Rusiei, care stipuleaza drepturi si libertati democratice pentru rusi si care a permis inceperea constructiei efective a Federatiei Ruse.
Epoca lui Eltin s-a incheiat in ultima zi a anului 1999. A murit acum un an din cauza unei crize cardiace, la numai trei luni dupa ce implinise 76 de ani. Fostul presedinte rus este inmormantat la cimitirul Novodevicie, al doilea ca importanta dupa zidul Kremlinului, unde se afla mormintele unor importanti lideri sovietici, lideri militari, artisti si scriitori celebri.
Dezvelirea monumentului de la mormantul lui Eltin a fost precedata de o mica ceremonie religioasa, pe care a slujit-o insusi Patriarhul Moscovei si al Intregii Rusii, Aleksii al II-lea.
La Ekaterinburg, fieful politic in perioada sovietica, un bulevard a primit numele lui Eltin, iar Universitatea Tehnica, unde acesta a studiat, se va numi de acum "Universitatea Tehnica din Urali a primului presedinte al Rusiei Boris Eltin".
Eltin, care a initiat caderea URSS in 1991, este glorificat pentru libertatile oferite rusilor, dar si urat de multi pentru haosul si saracia provocate de reformele impuse. La 31 decembrie 1999, el a demisionat, iar functia a fost preluata de Putin, pe atunci premier.
Blestemul lui Jirinovski
Ultranationalistul rus Vladimir Jirinovski, lider al Partidului Liberal-Democrat (PLD) l-a blestemat miercuri pe defunctul presedinte rus Boris Eltin de la tribuna Dumei de Stat (camera inferioara a parlamentului federal) si a cerut ca in Rusia se nu se mai organizeze niciun fel de ceremonii comemorative in memoria celui care, in opinia lui, a adus enorme prejudicii statului rus, transmite RIA Novosti.
"Ieri, un grup de tovarasi a depus flori la monumentele si locurile legate de memoria lui Vladimir Ilici Lenin, astazi alti tovarasi comemoreaza un an de la decesul lui Eltin, ii duc flori la mormant si dezvelesc tot felul de monumente. Asta cu toate ca cei doi sunt niste criminali si au facut totul pentru a distruge statul nostru", a afirmat Jirinovski, starnind rumoare in sala.
Cu toate ca era fluierat, iar unii reprezentanti ai factiunii comuniste din Duma cereau sa i se ia microfonul, liderul ultranationalist si-a incheiat alocutiunea, tipand: "Este inadmisibil. Este un sacrilegiu!"
RIA Novosti remarca faptul ca daca memoria lui Lenin a fost aparata de comunisti, in favoarea lui Eltin nimeni nu a spus un cuvant.
M.N.  
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Mda, Eltzan a fost cel mai tare ....   de Pinkie
"Cum credeti ca va ramane Yeltin in istorie?"   de acta_derbedeica
Cum e turcu si pistolu   de M_D_L
ce se da masei,maselor,usor se ia inapoi   de silviana
Cati copii are Eltan?   de Harabula
A r h i v a
Stirile zilei 2008-04-23
 20:36 
Tony Blair, prins fara bilet in tren
6 comentarii
 20:20 
Actrita Natalie Portman, confundata de un catel... cu un copac
 19:55 
Ana Maria Tinu va depune dupa Pasti plangerea la CEDO impotriva statului roman
2 comentarii
 19:07 
Drama in familia unui jandarm din Buzau: Mama injunghiata in inima, copilul strangulat si tatal cu gatul taiat
3 comentarii
 18:21 
Geoana: Nastase se califica pentru cursa prezidentiala din 2009
7 comentarii
 18:20 
Cheta pentru o pisica cu sase picioare
1 comentariu
 18:16 
Romania va cumpara avioane de spionaj fara pilot
13 comentarii
 18:15 
FMI: Preturile pe piata imobiliara din Romania ar putea inregistra o scadere
6 comentarii
 17:53 
Presedintele Traian Basescu premiaza Dinamo
 17:48 
Mugur Isarescu: Nu excludem majorarea dobanzii cheie la peste 10%
1 comentariu
 17:43 
CSM considera ca solicitarea Camerei Deputatilor in ceea ce-l priveste pe Mitrea excede atributiile sale legale
1 comentariu
 17:09 
Poluarea cu ozon poate ucide
1 comentariu
 16:42 
Kosovo si-a propus sa intre in UE in 2015
3 comentarii
 16:35 
 16:26 
Oprescu: Mi se refuza participarea la o lupta electorala pentru ca unii politicieni sunt deranjati de candidatura mea
12 comentarii
 16:19 
Lituania doreste ca UE sa rezolve diferendul transnistrean in negocierile cu Moscova
 16:15 
Interpretul locotenentului Colombo a ajuns sa umble razna pe strazi
2 comentarii
 16:01 
Gerhard Schroder ne invata cum sa obtinem gaze mai ieftine de la rusi: negocierea directa
3 comentarii
 16:00 
DNA cere anchetarea lui Seres si in dosarul Hidroelectrica
1 comentariu
 15:44 
Vine era glaciara!
13 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Casatoriile cu rusoaice (3554 afisari)
 Ucraina pregatita de razboi (3106 afisari)
 Tainul UDMR (3073 afisari)
 Petrolul caspic va trece prin Romania (2161 afisari)
 Dezastrul Capitalei (1433 afisari)
 Interpretul locotenentului Colombo a ajuns sa umble razna pe strazi (3837 afisari)
 Vine era glaciara! (3827 afisari)
 Prunariu: Exista extraterestri, dar secretul este bine pastrat (3671 afisari)
 Drama in familia unui jandarm din Buzau: Mama injunghiata in inima, copilul strangulat si tatal cu gatul taiat (3130 afisari)
 Cum va fi vremea de Pašti (2497 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01038 sec.