Ziua Logo
  Nr. 4207 de vineri, 11 aprilie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Pastele Catolic cu tichete, Pastele Ortodox - fara
-- Dascalii reclama Guvernul Tariceanu ca ii discrimineaza religios. Furiosi ca nu mai au tichete cadou, ei se simt frustrati ca, de Pastele Catolic, toti colegii apartinand acestui rit le-au primit.
 11 aprilie, 17:58 
Greva japoneza declansata joi in Capitala a luat forme mai grave in restul tarii, la Constanta fiind organizat, vineri, un miting in fata Prefecturii, iar la Arad - pichete de protest. Cadrele didactice din Cluj intra si ele, de luni, in greva japoneza, Marti este miting la Galati, iar pentru miercuri sunt programate mitinguri la Bucuresti Sibiu, la care vor participa, alaturi de sindicalistii din FEN, FSLI si FSI "Spiru Haret", peste 1.000 de reprezentanti ai CNS Cartel Alfa. Profesorii universitari din Sindicatul "Alma Mater" au anuntat si ei ca se alatura protestelor declansate de colegii lor din invatamantul preuniversitar, iar Alianta Nationala a Sindicatelor Bugetarilor "Sed Lex" cere, la randul sau, Guvernului sa mentina acordarea tichetelor cadou pentru salariati si sa le interzica pe cele acordate pentru actiunile de marketing si publicitate, reclamand ca acestea din urma "au devenit o forma mascata de eludare a legii si de coruptie legalizata". Sindicalistii spera ca in sedinta de Guvern de saptamana viitoare sa fie anulata Ordonanta incriminata de ei. In functie de decizia Executivului, vor trece la noi forme de protest, insa sunt decisi sa mearga pana la forma extrema de protest: greva generala, chiar in perioada Pastelui Ortodox.
Sarbatori pascale sub semnul grevei
Sarbatorile pascale au, in prezent, toate coordonatele pentru a fi petrecute in greva, cel putin din partea profesorilor, revoltati de umilinta la care sunt supusi. Discriminarea invocata de protestatarii din Arad, care au pichetat vineri dimineata Prefectura, timp de o ora, este pe deplin justificata: de Pastele Catolic au primit tichete cadou sute de colegi de-ai lor ce apartin acestui rit. "Aceasta ordonanta produce efecte discriminatorii, in sensul ca o parte dintre salariatii din invatamant, respectiv cei de rit catolic, au primit aceste tichete, pentru ca au avut deja Pastele, iar cei de rit ortodox nu au primit", a declarat Maria Buruc, presedintele Sindicatului Liber din Invatamant. Dascalii din municipiul Arad ar fi trebuit sa primeasca, in acest an, tichete cadou in valoare de 400 de lei, respectiv 200 de lei la Pasti si 200 de lei la Craciun, banii fiind deja alocati de Consiliul Municipal.
"Tariceanu nu uita, ai semnat sentinta ta"
La Constanta a avut loc chiar un miting in fata Prefecturii, la care au participat 1.000 de sindicalisti din educatie, din administratie, de la Posata Romana si de la regia locala de transport. Protestul a durat o ora si s-a incheiat dupa ce protestatarii au inaintat prefectului un memoriu prin care cer Guvernului sa revina asupra deciziei de anulare a tichetelor cadou. Ioana Purcarea, liderul Sindicatului Liber al Salariatilor din Invatamantul Preuniversitar Constanta, a declarat ca "PNL si-a semnat sentinta", prin Ordonanta 37/2008. "Suntem noi multi, dar nu suntem prosti", a spus Purcarea.
Pe durata actiunii de protest, sindicalistii au scandat "Vrem tichetele inapoi, nu va bateti joc de noi", si "Tariceanu nu uita, ai semnat sentinta ta". La un moment dat, in mijlocul manifestantilor si-a facut aparitia si liderul sindicatului soferilor si taximetristilor constateni, Lica Neagu, care a spus ca este alaturi de colegii bugetari impotriva Guvernului. O delegatie a sindicalistilor a fost primita de subprefectul Adrian Nicolaescu, care a asritat nemultumirile sindicalistilor si le-a transmis ca memoriul acestora va ajunge la Guvern. "Vrem blocarea Ordonantei de guvern, altfel vor urma si alte actiuni de protest. Trebuie sa dam dovada de solidaritate pentru ca numai asa vom putea reusi", a declarat Ioana Purcarea. La miting au participat si sindicalisti din partea Regiei de Transport in Comun Constanta care nu sunt afectati de aceasta Ordonanta de guvern, dar au vrut sa fie alaturi de sindicalistii din administratia publica. Timur Ibraim, liderul sindicatului RATC, a spus ca soferii mijloacelor de transport in comun vor circula vineri cu luminile aprinse si vor claxona din ora in ora pentru a trage un semnal de alarma legat de nedreptatea facuta de guvern sindicalistilor.
Universitarii de la "Alma Mater", solidari cu colegii lor
Profesorii universitari membri ai sindicatului "Alma Mater" au anuntat ca se alatura protestului cadrelor didactice preuniversitare declansat joi de FEN, FSLI si FSI "Spiru Haret", cerand Executivului anularea Ordonantei 37, in caz contrar amenintand ca vor recurge la greva. "Motivatia cum ca aceasta masura este suplinita de cresterile salariale din luna aprilie o consideram deplasata, cresterile salariale respective fiind rezultatul unor negocieri ale sindicatelor din invatamant, negocieri purtate chiar in prezenta prim-ministrului Calin Popescu Tariceanu. Tichetele cadou nu au nicio legatura cu cresterile salariale, eliminarea lor nu ar aduce mare lucru la bugetul statului, iar in contextul apropierii sarbatorilor de Pasti, aceasta masura este deplasata. Sper sa nu se ajunga la greva, insa vom recurge la orice masura legala, daca acest act nu va fi anulat", a precizat presedintele federatiei sindicale, Razvan Bobulescu.
Federatia Alma Mater ii va transmite premierului Calin Popescu Tariceanu o scrisoare, cerandu-i oficial abrogarea acestei ordonante, considerand ca acesta decizie este "nepotrivita intr-un an electoral".
Justificarea ministrului Vosganian
Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian a declarat, joi, ca profesorii vor primi salarii marite de la 1 aprilie, in medie cu 1,6 milioane de lei vechi, care vor compensa decizia prin care nu mai primesc tichete cadou. "Am decis sa marim, de la 1 aprilie, salariile profesorilor, in medie cu 1,6 milioane lei vechi. Profesorii vor avea o crestere de salarii mai mare decat toate celelalte sectoare bugetare. Un mod de a respecta salariatii este de a le da salariu si nu tichete cadou", a spus Vosganian.
El afirmase miercuri ca Ministerul Economiei si Finantelor are in vedere incorporarea tichetelelor cadou in drepturile salariale, astfel incat sa le foloseasca angajatilor atunci cand vor sa ia credite.
Argumentul premierului Tariceanu
Tichetele cadou sunt deja legiferate si nu afecteaza suplimentar constructia bugetara pe acest an, a raspuns, joi, premierul Calin Popescu Tariceanu, intrebat de presa daca Executivul va reveni asupra interdictiei de acordare a tichetelor cadou.
Premierul a aratat ca, pe aceasta tema, exista doua categorii de masuri la care se poate face referire, respectiv solicitari de acordare a unor drepturi salariale noi sau de majorare a salariilor, care trebuie astfel dimensionate incat sa nu afecteze echilibrul bugetar, si drepturi de natura salariala deja castigate, astfel ca discutia "este complet in alt plan".
"In ceea ce priveste tichetele cadou, ele sunt deja legiferate, deci nu este vorba de o legiferare noua sau de o masura care sa afecteze in plus constructia bugetara si anvelopa salariala din acest an", a spus Tariceanu. Anterior, premierul Tariceanu a justificat decizia Guvernului de a interzice acordarea tichetelor cadou prin necesitatea aplicarii unei politici salariale "stranse", corelata cu performantele economiei, si a apreciat masura ca fiind una corecta. Guvernul a stabilit recent ca autoritatile si institutiile publice nu mai au voie sa acorde angajatilor tichete cadou. Potrivit Ordonantei 37/2008, nu mai au voie sa acorde tichete cadou angajatilor autoritatile si institutiile publice a caror finantare se asigura integral din bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurarilor sociale de stat ori bugetele fondurilor speciale, din venituri proprii si subventii acordate de la aceste bugete sau integral din venituri proprii.
Tichete pentru actiuni de marketing si publicitate
Alianta Nationala a Sindicatelor Bugetarilor "Sed Lex" solicita Guvernului mentinerea acordarii tichetelor de cadou pentru salariati si interzicerea acordarii acestora pentru actiuni de marketing si publicitate, "care a devenit o forma mascata de eludare a legii si de coruptie legalizata". "Daca Guvernul ar lua masurile solicitate de catre Sed Lex, ar fi suficiente resurse atrase la bugetul statului pentru majorarea salarizarii in sectorul bugetar cu 42,5%, la care se adauga si costurile cu salariile aferente unei asemenea cresteri (CAS, somaj)", se arata intr-un comunicat al organziatiei sindicale remis redactiei.
Reprezentantii Sed Lex sustin ca, in functie de raspunsul Guvernului, va fi analizata in Comitetul Director modalitatea de actiune la nivel national pentru sustinerea cresterii salariale de 40 la suta pe baza resurselor care ar aparea prin "stoparea evaziunii si impozitarea corecta a salariului". Potrivit Sed Lex, cei mai multi bani folositi de agentii economici prin intermediul tichetelor cadou sunt transferati in zona marketing si publicitate, iar pentru evenimente sociale sunt folosite numai 20 la suta din sumele totale. "Prin intermediul tichetelor cadou de publicitate s-a instituit un nou sistem de coruptie mascata la nivel national. Alianta Nationale a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex a hotarat sa solicite Guvernului sa reanalizeze modul in care sunt folosite tichetele de masa in Romania prin interzicerea tranzactionarii acestora de catre persoanele fizice, ca si moneda de schimb pentru achizitionarea de bunuri din magazine, precum si acordarea deductibilitatii pentru tichetele de masa numai agentilor economici, care acorda o masa gratuita salariatilor in timpul programului de lucru", se mai arata in comunicat.
Magda SEVERIN  
Alte articole
  Profesorii de la Roma fac striptease pentru a protesta fata de lipsa posturilor    (2009-09-03 16:18)
  București: Profesorii ies miercuri in stradă    (2008-10-13 14:19)
  Sute de profesori ies marti in strada    (2008-06-30 13:14)
 Afisari: 649  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Ha ha ha!   de iozemanu
Candva .... va fi doar un Paste!   de Olga Khan
A r h i v a
Stirile zilei 2008-04-11
 19:50 

24 comentarii
 19:07 
Kievul "scoate ochii" Romaniei pe motive de poluare transfrontaliera
1 comentariu
 18:38 
Un important traficant de droguri din Turcia si-a "fabricat" trei identitati in Romania
 18:21 
Iliescu: Candidatura lui Oprescu nu ar face bine PSD
7 comentarii
 17:55 
Sotia miliardarulului Tetra Pak: Ne-am apucat de droguri pentru ca ne-am plictisit de traiul perfect
 17:46 
Julio Iglesias: As fi fost cel mai bun homosexual al tuturor timpurilor
4 comentarii
 17:44 
Tariceanu: "Elena Udrea este un sacal imobiliar"
7 comentarii
 17:26 
Oprescu, sustinut de Vadim Tudor la Primaria Capitalei
 17:20 
Mutu, UEFAntastic!
 17:04 
"Eu nu blochez intersectia"
 16:58 
"Garfield" traieste in Italia!
1 comentariu
 16:34 
Modalitatea de restituire a taxei auto
 16:27 
Tesla livreaza o masina super sport electrica
3 comentarii
 16:08 
Romanul Daniel Crulic era in Italia in ziua comiterii jafului de care fusese acuzat
3 comentarii
 15:24 
Subiectele finale pentru Bacalaureat
 15:22 
Voronin si Smirnov negociaza viitorul teritoriului transnistrean
1 comentariu
 15:22 
Nicoleta Luciu, fortata de iubit sa renunte la sarcina
2 comentarii
 15:20 
Agresorii sexuali vor fi castrati
8 comentarii
 15:11 
Financial Times: Romania si Ungaria trag in jos titlurile Erste Bank
 15:02 
Cand Britney Spears face plaja goala
9 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Nu mi-am batut nevasta! (2618 afisari)
 Nabucco contra South Stream (2409 afisari)
 Cand s-a incheiat al Doilea Razboi Mondial? (2253 afisari)
 Hotii de cai (1810 afisari)
 Matiz de 1780 de euro (1437 afisari)
 Cand Britney Spears face plaja goala (3939 afisari)
 Baza secreta din Iran, fotografiata din satelit (2370 afisari)
 Sotia miliardarulului Tetra Pak: Ne-am apucat de droguri pentru ca ne-am plictisit de traiul perfect (2174 afisari)
 Fotografia nud a Carlei Bruni s-a vandut cu 91 de mii de dolari (2057 afisari)
 Nicoleta Luciu, fortata de iubit sa renunte la sarcina (1974 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01537 sec.