In ultima perioada se discuta tot mai aprins pe tema alternativei nesanatoase pe care o reprezinta alimentatia de tip fast-food. Dar, oricat de convinsi am fi ca mancarea din acest gen de restaurante ne-ar dauna sanatatii, am rezista cu greu unei experiente de genul celei pe care le-o propune clientilor un patron din Nuremberg, Germania. Este vorba de un fast-food automat, in care atat comanda, cat si servirea, se fac prin intermediul unui sistem-robot al carui design seamana izbitor cu un rollercoaster.
La prima vedere, daca n-ar vedea lume mancand de zor la mese, vizitatorii si-ar da seama, cu greu, ca spatiul in care au intrat, traversat din tavan pana in podea si dintr-un colt al camerei intr-altul de sine metalice, este un restaurant. Si, pentru un fast-food atat de ingenios, meniul este pe masura: carnati supersonici, clatite zburatoare si sticle ce coboara, ametitor, printr-un sistem pe cat de interesant, pe atat de precis, asemenea unui bob inscris la Jocurile Olimpice de iarna.
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
|
Farfuriile cu roti vin la mesele clientilor cu o viteza incredibila, la scurt timp dupa ce clientul isi bifeaza meniul dorit, folosind un monitor cu senzori. Fara chelneri si... fara bacsisuri, fara accidente neprevazute din cauza unui tanar ospatar lipsit de experienta, care varsa pe tine cafeaua, cand ti-e lumea mai draga. Plata se face cu ajutorul unui sistem modern, cu card. Si, pentru ca sa se asigura ca mesenii au parte de tot comfortul, patronul le-a pus acestora la dispozitie computere cu conexiune Internet.
Singurul angajat este plasat la nivelul superior al cladirii, acolo unde este amplasata bucataria. Bucatarul, caci despre el este vorba, prepara felurile de mancare folosind ingrediente dintre cele mai proaspete. Cand mancarea este gata, tot ce ii ramane acestuia de facut este sa puna pe farfurie o eticheta special colorata, care sa corespunda cu locul ocupat de client la masa. Apoi comanda este pusa pe sine si trimisa catre masa respectiva....Nemtesc de simplu, s-ar putea spune.
Proprietarul, un om de afaceri german, Michael Mack, spune ca ideea deschiderii unui asemenea local i-a venit din dorinta de a scapa de costurile privind mana de lucru in plus: chelnerii care sa se invarta de colo-colo, preluand comenzi, facand drumuri de la/catre bucatarie.
Clientii s-au aratat, rapid, cuceriti de noul local din Nuremberg. "Da, pur si simplu, o noua definitiei artei de a manca", spune o clienta. Exista si consumatori nu atat de 'incantati' de lipsa personalului auxiliar. Un alt consumator declara ca localul este mai degraba pentru tineri, din cauza modului exclusiv "electronic" prin care se face comanda.