Ziua Logo
  Nr. 4195 de vineri, 28 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Povesti, destine, intamplari
Pe ea a imitat-o Marilyn Monroe
-- Sex-simbolul britanic, Frances Day, care starnea pasiuni arzatoare in anii '30, a disparut in conditii misterioase
 28 martie, 16:19 
Frances Day seamana izbitor cu Marylin Monroe
Blonda, plina de senzualitate si, pe deasupra ... bisexuala. Intr-o epoca in care orientarile sexuale iesite din comun erau, de departe, un subiect tabu, Frances Day reusea sa atraga , deopotriva, privirile barbatilor si ale femeilor. Farmecele sale irezistibile au facut ca, in "plasa" ei, sa cada nu mai putin de patru inalte fete princiare si un prim-ministru britanic. Nascuta in Statele Unite, dar stabilita in Marea Britanie, Frances a starnit pasiuni arzatoare si in inima Primei-Doamne a Americii, Eleanor Roosevelt. Mai mult, cunoscutul dramaturg, George Bernard Shaw, a fost atat de cucerit de imaginea sa angelica, incat i-a compus una dintre primele sale piese. Despre Frances Day s-a scris ca ar fi fost precursoarea divei Marilyn Monroe. Avea talent si reusise sa isi faca un nume pe scena artistica engleza, ba chiar sa adune o mica avere din aparitiile scenice. A fost numita prima bomba-sexy a scenei britanice. Cu toate acestea, intr-o zi, Frances Day a disparut din viata publica, fara sa dea vreo explicatie si fara ca lumea sa afle adevaratul motiv pentru acest gest misterios. Si-a abandonat familia si prietenii apropiati, printre care cunoscutul actor Sir John Mills si dansatorul de balet, Sir Frederick Ashton.
Povestea tinerei actrite incepe in 1908, an in care Frances Victoria Schenk, venea pe lume in familia artistului evreu Frank Schenk. Povestea nasterii si a copilariei sale este un mister, avansandu-se ideea ca Frances ar fi fiica nelegitima a lui Horace Dodge, un excentric milionar american, pasionat de automobile. La 16 ani, Frances dansa Charleston in faimosul club de noapte new-yorkez "Texas Guinan", devenit extrem de cunoscut si datorita felului in care patronul isi intampina oaspetii, cu "Salutare, fraierilor!". In acest loc, Frances a fost zarita de un impresar australian, Beaumont Alexander, care s-a oferit sa o transforme intr-o diva sexy si sa o promoveze in show-biz. A dus-o la Londra, i-a schimbat numele in Frances Day, si look-ul. A transformat-o intr-o lasciva blonda si a trimis-o la specialisti, care sa o ajute sa scape de accentul new-york-ez. In scurt timp, Frances Day devenea una dintre cele mai cunoscute dansatoare exotice din cabaretele londoneze. Facea senzatie datorita miscarilor senzuale si aparitiei vestimentare sumare: doar un evantai din pene de strut. Cand a implinit 19 ani, s-a maritat cu Beaumont Alexander, un britanic mai mare cu 18 ani decat ea. Casnicia lor a rezistat doar trei ani. Intre timp, a avut numeroase legaturi amoroase, atat cu barbati, cat si cu femei. Nu s-a mai maritat, insa, niciodata. Printre numele celebre care au trecut prin patul blondei sunt Printul de Wales (devenit King Edward VIII), fratele sau, Printul George, varul acestora, Lordul Louis Mountbatten, Printul Bernhard al Olandei, Printul Bertil al Sweden, si cel ce avea sa devina premierul Marii Britanii, Anthony Eden. Dintre doamne, cea mai cunoscuta legatura a fost cu Eleanor Roosevelt, Prima Doamna a Statelor Unite, cunoscuta pentru orientarile sale bisexuale. Eleanor declara, la vremea respectiva, ca nu i-a putut rezista lui Frances si "magnetismului" sau incredibil.
"Era, la propriu, o bomba. Miniona, blonda si cu forme perfecte. Devastator de atragatoare. Iti era drag sa o vezi, iar barbatii din sala erau, pur si simplu, zapaciti de imaginea ei", povestesc cunoscutii divei cabaretului. Ajunsese, in 1930, echivalentul, de mai tarziu, al celebrei Marylin Monroe: blonda, indrazneata si teribil de sexy. Canta cu un voit sunet gutural, susurat, printre buze. In spatele chipului angelic, de fetita, asa cum se recomanda, se ascundea, insa, o adevarata bomba pasionala.
Cariera sa era pe culmile succesului. In anii '40, ajunsese sa joace si in filme. In 1946, imediat dupa razboi, popularitatea sa a inceput sa scada. Show-urile, al caror producator devenise, erau primite cu huiduieli. Diva blonda s-a vazut nevoita sa se orienteze catre televiziune, unde a avut diferie aparitii in show-uri de divertisment. In tot acest timp, comportamentul sau devenea din ce in ce mai ciudat. In 1957, ultima sa partenera de viata, Moie Charles, o scriitoare de 46 de ani, a fost gasita moarta in apartamentul sau din Chelsea, in urma unei intoxicatii cu gaz. Acesta, se pare, ar fi momentul crucial care i-a zguduit lui Frances stabilitatea emotionala.
Un show TV difuzat un an mai tarziu, "The Witching Hour", o arata vizibil imbatranita. Ultima sa aparitie pe marele ecran o constituie filmul "Michael Winner's Climb Up The Wall" , aparut in 1960. Cunoscutii au pus schimbarea pe seama traumei emotionale. "Parea ca refuza sa mai traiasca", spun acestia, citati de presa britanica.
Aparitiile sale publice devin socante: imbracata in piele neagra, si machiata violent, sus pe o motocicleta. Insista sa fie numita Frankie Day, spunand ca Frances ar fi, de fapt, mama ei. Treptat, s-a retras din viata publica, in casa ei din Maidenhead. Si-a schimbat si numele, in Samta Young Johnson. Cine o recunostea si o chema dupa numele de pe afisele de la spectacole, Francis Day, avea surpriza sa constate ca fosta diva nu avea nici o tresarire la auzul acestui nume...
C.S.  
A r h i v a
Stirile zilei 2008-03-28
 19:57 
Sora fostului ministru de Interne Vasile Blaga, desemnata politista anului in Bihor
2 comentarii
 19:43 
Jucatorii unui turneu profesionist de golf s-au trezit cu un aligator pe teren
2 comentarii
 19:23 
La 83 de ani, Lauren Bacall indrazneste sa arate un decolteu foarte indraznet
11 comentarii
 18:46 
Planurile Rusiei pentru summitul NATO de la Bucuresti
 18:26 
Accident mortal pe culoarul NATO din Capitala
1 comentariu
 18:10 
''Ajutorul de ajutor'' al lui Basescu l-a acuzat pe Tariceanu ca face campanie PNL pe bani publici
4 comentarii
 17:21 
Vadim: "Am imbulinat-o, ne ocupa NATO"
8 comentarii
 17:15 
 17:10 
Liviu Negoita, primarul sectorului 3, va deveni sef de campanie pentru Vasile Blaga
2 comentarii
 16:52 
PSD are sprijin in PE pentru modificarea modului de numire a procurorului general
 16:52 
Inca o demisie la "Evenimentul Zilei"
 16:32 
Socant: O batrana a fost lovita in plin de un taxi
 16:31 
Iliescu: Daca PSD nu sprijinea Guvernul, se ducea dracului de rapa tara aceasta
2 comentarii
 16:25 
Captura record de ecstasy la Hunedoara
 16:10 
Abramovich vrea sa uneasca Rusia si SUA printr-un tunel
2 comentarii
 15:31 
Presedintia, despre zvonul legat de un posibil divort al lui Basescu: "Nu are nici o legatura cu realitatea"
7 comentarii
 15:09 
Sarkozy i s-a adresat Reginei Elisabeta a II-a cu apelativul "Doamna"
5 comentarii
 15:01 
Un licean din Romania, inamicul public numarul unu al comunistilor de la Chisinau
5 comentarii
 14:56 
Costumele de natatie cu tehnologie NASA au dus la doborarea a 15 recorduri mondiale
1 comentariu
 14:48 
Realitatea Media SA a preluat postul Telesport
 Top afisari / comentarii 
 Suveica Poteras-Mantale (2012 afisari)
 "Am fost bodyguardul lui ben Laden" (1927 afisari)
 Panica in Parchete (1890 afisari)
 Gondola liberala (1610 afisari)
 Escorta Air Force One a aterizat la Cluj (1519 afisari)
 Imagini socante! Mutilat de o tumoare gigant de 70 de kilograme (2744 afisari)
 La 83 de ani, Lauren Bacall indrazneste sa arate un decolteu foarte indraznet (2322 afisari)
 Un georgian vrea sa se insoare cu femeia robot creata de el (1739 afisari)
 Abramovich vrea sa uneasca Rusia si SUA printr-un tunel (1676 afisari)
 Presedintia, despre zvonul legat de un posibil divort al lui Basescu: "Nu are nici o legatura cu realitatea" (1657 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01669 sec.