Ziua Logo
  Nr. 4186 de marti, 18 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Rusia ar putea invita Serbia in CSI
 18 martie, 20:51 
Viktor Ozerov, presedintele Comisiei pentru Aparare si Securitate din cadrul Consiliului Federatiei (camera superioara a parlamentului federal rus)
Serbia ar putea fi invitata in Comunitatea Statelor Independente (CSI) si in Organizatia Tratatului de Securitate Colectiva (OTSC). Aceasta posibilitate a fost invocata de presedintele Comisiei pentru Aparare si Securitate din cadrul Consiliului Federatiei (camera superioara a parlamentului federal rus), Viktor Ozerov, informeaza cotidianul moscovit Izvestia.
"In cazul in care Serbia va fi in continuare tinuta in izolare de statele europene si comunitatea internationala in contextul recunoasterii independentei Kosovo, atunci Rusia va fi, probabil, nevoita sa revizuiasca statutele CSI si OTSC si sa ia in calcul varianta acceptarii Serbiei in aceste organizatii", a declarat Ozerov.
OTSC modifica sistemul de securitate in spatiul ex-sovietic
Crearea Organizatiei Tratatului de Securitate Colectiva (OTSC) in octombrie 2002 a reprezentat prima initiativa ruseasca de a modifica sistemul de securitate in spatiul ex-sovietic. Membrii acesteia au fost statele care au ramas in continuare semnatare la Tratatuluide la Taskent: Armenia, Belarus, Kazakhstan, Kirghisztan, Rusia si Tajukistan. Noua organizatie reunea aliatii cei mai fideli ai Rusiei. Scopul sau era indeplinirea principalului obiectiv pentru transformarea fortelor militare rusesti si, prin aceasta, consolidarea influentei rusesti in spatiul fostei URSS. Se punea accent pe modernizarea trupelor militare rusesti astfel incat sa poata fi capabile sa participe la razboaiele din perioada moderna. Prioritare erau lupta impotriva terorismului si recuperarea capacitatii de a exercita influenta la nivel mondial.
In 2005, Moscova si-a intensificat eforturile in vederea tranferarii cooperarii militare de la nivelul CSI la nivelul OTSC. Rusia a inceput sa promoveze OTSC la nivel international: i-a fost conferit statutul de observator in cadrul Adunarii Generale a ONU, a fost recunoscuta de OSCE si de Organizatia de Cooperare de la Shanghai. Mai mult, eforturile au fost directionate in vederea initierii cooperarii cu NATO, in special in Afganistan.
Reuniunea principalului organism al OTSC - Consiliul de Securitate al OTSC - a avut loc in perioada 22-24 iunie 2005, la Moscova. Deciziile adoptate cu ocazia evenimentului indica faptul ca exista o dorinta de creare a unei componente militare in interiorul organizatiei. Mai exact, participantii au dezbatut un plan referitor la dezvoltarea unor sisteme de aparare aeriana integrate, precum si la imbunatatirea fortelor de interventie rapida din regiunea Asiei Centrale. In plus, a fost infiintata o comisie de cooperare economico-militara, cu scopul intensificarii cooperarii industriilor militare.
La 24 iunie 2005, intrunirea consiliului ministrilor Apararii din CSI a confirmat doar transferul cooperarii militare catre OTSC. Georgia, Moldova si Turkmenistanul au absentat, iar Ucraina a declarat sa renunta la statutul detinut in favoarea celui de observator. In august 2005, CSI a incetat, in cele din urma, sa mai fie un forum al cooperarii militare.
Misiunea OTSC
Potrivit presedintelui rus Vladimir Putin, prioritatile OTSC se refera la: cooperarea in domeniul apararii aeriene, productia de armament, instruirea personalului militar si activitati de mentinere a pacii.
OTSC a preluat, practic, sistemul comun defensiv. Acesta este alcatuit din 20 de unitati de comanda si control, 80 de unitati de lupta, inclusiv regimente de rachete, aviatie de vanatoare si unitati de lupta electronica. Prima faza a exercitiilor pentru sistemul de aparare anti-aeriana a inceput pe 25 iunie 2005 si a continuat pana in septembrie in Rusia. Formal, acestea au fost definite ca exercitii CSI, insa doar membrii OTSC au luat parte. Acesta a fost primul pas al planului rus de inlocuire a sistemului anti-aerian al CSI cu unul integrat al CSTO.
Rusia vrea sa construiasca o organizatie puternica, care sa nu fie pusa in pericol de dezertari catre NATO. In orice caz, potentialii aliati raman state slabe, ceea ce forteaza Rusia sa finanteze modernizarea fortelor lor armate.
M.N.  
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Rai rusii astia dom'le...   de Zenn
cale   de contras
vise   de contras
A r h i v a
Stirile zilei 2008-03-18
 19:56 
Merkel: "Germanilor le este rusine de Holocaust"
7 comentarii
 19:34 
Dmitri Rogozin confirma venirea lui Putin la Bucuresti
 19:06 
Traian Basescu promulga legea pentru respingerea ordonantei Gojdu
2 comentarii
 18:53 
Geoana: In Romania vor fi doua mari partide - PSD si PD-L
10 comentarii
 18:26 
Cabine pentru sex in parcurile din Bucuresti
21 comentarii
 17:46 
Romania, in graficul discutiilor privind includerea in Visa Waiver
 17:31 
Anthony Minghella si aventura de Oscar traita in Romania
 17:29 
Cladirile dezafectate ale Ministerului Apararii ar putea fi transformate in locuinte sociale sau parcuri
 17:15 
IMAGINI SOCANTE: Automutilarea ca "arta"
1 comentariu
 17:12 
"Mesaje" pentru extraterestri dintr-un poligon militar
1 comentariu
 17:09 
CRP califica drept nejustificate acuzatiile lansate de presedinte la adresa presei
1 comentariu
 16:54 
Si-a omorat copilul nou nascut si l-a bagat in masina de spalat
1 comentariu
 16:29 
Fostul guvernator din New Jersey, sex in trei cu nevasta si soferul
1 comentariu
 16:23 
Procesul lui Dinu Patriciu cu SRI, suspendat prin sesizarea Curtii Constitutionale
1 comentariu
 16:06 
Roman Abramovici face spital pentru milionari
 16:00 
Fermierii au pichetat Ministerul Agriculturii cu sicriul
 15:59 
Din dragoste, s-au imbracat cu cainii
 15:37 
Turcan: Traian Basescu nu va merge pe Insula Serpilor
3 comentarii
 15:28 
Tariceanu: Obiectivul lui Basescu este de a distruge PNL
4 comentarii
 15:20 
ULTIMA ORA: Regizorul productiei "Cold Mountain", Anthony Minghella, a murit
 Top afisari / comentarii 
 Vinul distruge creierul (2983 afisari)
 Santaj la Curte (2209 afisari)
 Iisus crucificat in pozitie fetala (1962 afisari)
 Basescu, replica si riposta (1924 afisari)
 O coliva purtata de militieni (1789 afisari)
 Viata bate chiar si filmul "Totul despre sex": Kristin Davis, intr-o secventa porno (4632 afisari)
 Fostul guvernator din New Jersey, sex in trei cu nevasta si soferul (4582 afisari)
 Cabine pentru sex in parcurile din Bucuresti (4360 afisari)
 Concert Bon Jovi, la Bucuresti, pe 22 iulie (3237 afisari)
 Ghetari misteriosi, in apropierea Antarcticii (2729 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00999 sec.