Ziua Logo
  Nr. 4183 de vineri, 14 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
In Duma rusa se bea whisky, numai Putin bea ceai verde
 14 martie, 16:14 
Potrivit deputatilor cu vechime in Duma de Stat, multe birouri ale liderilor parlamentari se transforma din cand in cand in adevarate sali de banchet. Traditia de a marca orice succes cu un paharel - de la victoria in alegeri, pana la adoptarea vreunei legi importante sau chiar si zilele trecute cu rosu in calendar - are radacini prea adanci ca sa poata sa dispara cu una cu doua, comenteaza vineri, in editia sa electronica, cotidianul rus "Novaie Izvestia", ai carui ziaristi au incercat sa afle ce bauturi prefera mai marii de la Moscova si in ce cantitati. Spre deosebire de majoritatea politicienilor rusi de mai veche generatie, care prefera votca, presedintele Vladimir Putin bea ceai verde si face sport. Sucesorul sau, Dmitri Medevedev, merge, asa cum ne-a obisnuit, pe aceeasi linie. Totusi, spre deosebire de Putin, el prefera apa minerala si mai triseaza uneori si cu cate un pahar de vin alb.
Nici o interdictie de pana acum asupra consumului de bauturi alcoolice la sediul camerei inferioare a parlamentului rus nu a dat vreun rezultat, relateaza "Novaie Izvestia". La bufetul de la parter al Dumei se gasesc sortimente variate de bauturi alcoolice, pentru gustul si buzunarul fiecaruia. Unii dintre parlamentari mai primesc cate o sticla doua si ca atentie din partea alegatorilor, iar de sarbatori Duma de Stat devine chiar un loc al viciului. Interdictia la consumul de alcool la locul de lucru al deputatilor a fost sustinuta activ de liderul Partidului Liberal-Democrat (PLD), Vladimir Jirinovski, insa unii parlamentari afirma ca tocmai "Jirik", asa cum il alinta unii dintre ei pe faimosul om politic, a lansat de fapt traditia banchetelor in birouri.
Comunistii, femeile si varstnicii nu sunt inca pregatiti sa renunte la vodca
Daca inainte la toate banchetele de partid trona invariabil vodca, in prezent politicienii prefera vinul sau berea. O tendinta noua, afirma expertii, potrivit carora rusii au inceput sa consume in ultimii ani bauturi alcoolice scumpe, ceea ce denota cresterea nivelului lor de trai. Nici reprezentantii elitei politice de la Moscova nu fac exceptie. Insa, in privinta lor, nu este vorba de o remuneratie sporita, ci de faptul ca s-a produs o schimbare de generatii la varful puterii ruse, remarca "Novaie Izvestia". Taria nu a fost, insa, uitata cu desavarsire. Aleksei Muhin , directorul Centrului de informatii politice din Moscova, Aleksei Muhin, sustine ca bautura indragita a deputatilor din Duma de Stat este whisky, in timp ce la guvern se bea mai mult coniac.
Femeile din politica rusa nu se deosebesc la gusturi de femeile simple, ele preferand de regula sampania sau vinul. Clasa politica rusa pe ansamblu dispretuieste berea si vodca, considerandu-le bauturi pentru saraci. Vodca este insa preferata, in afara de femei, atat de comunisti, cat si de oamenii politici mai in varsta. Liderul comunist, Ghennadi Ziuganov, recunoaste ca nu se da in laturi de la trei paharele maximum. La fel si fostul presedinte al Dumei, Ghennadi Selezniov. Vicepresedinta Dumei, Libov Sliska, consuma doar sampanie, iar directorul Liniilor electrice unite ale Rusiei (RAO ESS Rossii) Anatoli Ciubais, doar vin alb si bere. Liberalul Grigori Iavlinski combina patriotismul cu occidentalismul si cand nu dispune de "Stolicinaia", bea Johnny Walker.
De cand este ambasador al Rusiei la Kiev, Viktor Cernomardin, fost premier in timpul lui Eltin, a indragit tuica ucraineana cu piper.
Putin turna alcoolul in ghivecele de flori
Ministrii si deputatii tineri, la fel ca oamenii de afaceri, au insa o filozofie complet diferita de viata. Ei prefera banchetelor cu multa bautura, bazinele de inot, statiunile de schi si terenurile de tenis. Un exemplu in acest sens il poate oferi insusi presedintele rus Vladimir Putin, care, dupa cum se stie, nu consuma aproape deloc alcool. Intr-un interviu, Putin a recunoscut ca bautura sa preferata este "ceaiul verde", iar uneori se delecteaza cu un pahar de bere neagra, licoare pe care a indragit-o pe cand lucra ca agenta al KGB in Germania.
Despre Putin circula povesti potrivit carora, pe vremea cand nu era inca presedinte, ar fi obisnuit sa toarne continutul paharelor cu care era servit la diferite sindrofii oficiale in ghivecele de flori.
Aceasta traditie a moderatiei va fi continuata, cel mai probabil, si de noul presedinte ales al Rusiei, Dmitri Medvedev, apreciaza "Novaie Izvestia", care afirma ca in anturajul noului presedinte se spune ca acesta prefera apa minerala tuturor celorlalte bauturi. E drept, succesorul lui Putin mai poate din cand in cand sa bea si un pahar de vin alb, dar atat.
Presedintele adjunct al Comisiei pentru legislatie si constructia de stat din cadrul Dumei de Stat ruse, Viktor Iliuhin, considera ca exemplul dat de presedintele rus influenteaza elita politica. Totusi, el recunoaste ca "efectele celor opt ani de betie continua a lui Eltin (Boris) nu vor fi insa eliminate cu una cu doua, iar in Duma se bea mult mai mult acum decat in timpul defunctului presedinte".
Alina OLTEANU  
 Afisari: 726  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2008-03-14
 21:10 
Pod de tigari peste Dunare
 20:56 
Fabrica Letea, scoasa la mezat pentru un teren de tenis si un hotel de lux
1 comentariu
 19:32 
Aeroportul Otopeni, militarizat
1 comentariu
 19:04 
Intors de la Bruxeles, Traian Basescu ataca trusturile de presa
39 comentarii
 18:46 
Valeriu Stoica crede ca, din cauza ideii de coagulare a dreptei, PNL risca sa nu mai intre in Parlament
6 comentarii
 18:04 
O casa veche s-a prabusit in Capitala
2 comentarii
 18:02 
Meteoriti dintr-un alt sistem solar descoperiti in Antarctica
 17:18 
Fetita cu doua fete venerata ca un zeu
7 comentarii
 17:15 
Va facem cunostinta cu soarecii care fac surf
 17:11 
Basescu: Armenii competenti sunt in Armenia, la noi sunt d'astialalti
4 comentarii
 17:11 
Tribunul il face "papagal" pe "prostanac"
3 comentarii
 16:59 
Un ingredient aromatizant pentru floricelele de porumb poate provoca maladii pulmonare
 16:36 
Sfaturi duhovnicesti pe YouTube
 16:26 
Cel mai gras om din lume, dus cu platforma la o intalnire romantica
 16:26 
Te dezbraca si te imbraca intr-o secunda
 15:56 
CE renunta la sintagma "limba moldoveneasca" in documente oficiale
 15:55 
Ucraina trebuie sa negocieze cu Romania problema Canalului Bastroe
1 comentariu
 15:25 
Olimpicii cubanezi, decimati de evadari
 15:19 
Roma a dat iar de Manchester United
 15:09 
Bancile vor finanta si agricultura, dupa ce vor ajunge la saturatie in alte domenii
 Top afisari / comentarii 
 Partidul Penal Maghiar (3030 afisari)
 Culisele afacerii Kosovo (2788 afisari)
 Ati pierdut ce n-ati avut! (2369 afisari)
 Facultatea de Stramb (1799 afisari)
 Hillary lovita de sex si rasism (1779 afisari)
 Dovezi matematice ale existentei lui Dumnezeu (4557 afisari)
 Poveste de dragoste intre o eleva si directorul scolii la Colegiul Tehnic Traian din Capitala (3104 afisari)
 Fetita cu doua fete venerata ca un zeu (2717 afisari)
 Cel mai gras om din lume, dus cu platforma la o intalnire romantica (2581 afisari)
 Meteoriti dintr-un alt sistem solar descoperiti in Antarctica (2113 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02130 sec.