Ziua Logo
  Nr. 4182 de joi, 13 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Asaltata de reclamatii, Asociatia pentru Protectia Consumatorului avertizeaza asupra dezinformarii de la Ministerul Comunicatiilor
In timp ce Guvernul isi voteaza spor pentru radiatii, ministrul Borbely vorbeste de isterie mass-media
 13 martie, 17:24 
(ZIUA foto)
Antenele GSM starnesc in continuare temeri legate de posibilele efecte nocive asupra sanatatii celor care locuiesc in apropierea lor. Si cum parerile sunt impartite, deocamdata conving mai mult oamenii care acuza stari de oboseala continua, ameteli, dureri mari de cap, lipsa de concentrare, afectarea memoriei, si chiar boli mai grave. Intre timp, ministrul Comunicatiilor, Karoly Borbely a declarat ca "isteria legata de radiatiile antenelor GSM este o problema artificiala creata de media" si a anuntat ca institutia pe care o conduce va declansa incepand de luna viitoare o campanie de informare a cetatenilor in acest sens. Cu toate acestea, Guvernul a votat pentru functionarii din Palatul Victoria 10% spor la salariu pentru radiatiile provocate de antenele de comunicatii. Pe de alta parte, Asociatia pentru Protectia Consumatorilor spune ca ministerul Comunicatiilor se pregateste sa dezinformeze.
"Poblema radiatiilor este una artificiala"
Ministerul Comunicatiilor va incepe, in luna aprilie, o campanie de informare prin care populatia sa inteleaga ca montarea de antene si alte echipamente de radiocomunicatii in zone locuite sau in apropierea acestora nu afecteaza starea de sanatate. "Alaturi de ministerul Comunicatiilor, la campania de informare participa si Asociatia Operatorilor de Telecomunicatii din Romania si Ministerul Sanatatii. Vom informa populatia cu date si cifre exacte despre impactul radiatiilor antenelor de telefonie mobila asupra starii de sanatate", a declarat, joi, ministrul Comunicatiilor, Karoly Borbely. Demnitarul a adaugat ca "problema radiatiilor este una artificiala, creata de mass-media. Cred ca informarea populatiei poate elimina temerile ca antenele GSM pot afecta starea de sanatate". "Incepand de luna viitoare vom demara aceasta campanie de informare a populatiei, campanie la care sunt parteneri Ministerul Comunicatiilor, Ministerul Sanatatii si Asociatia operatorilor de telefonie mobila din Romania. Vom incerca sa mergem in cat mai multe locuri din tara. Cei de la Comisie mi-au promis ca imi vor trimite cateva materiale cu privire la acest subiect, referitor la cum a fost informata populatia si ce masuri au fost luate de autoritati in alte tari. Nu exista un aquis comunitar pe acest segment. Cred ca printr-o informare a populatiei cu cifre si date exacte si exemple din alte tari din UE putem sa informam populatia asa cum trebuie si o sa cer sprijinul mass-media din Bucuresti si din tara pentru promovarea acestei campanii pentru ca de multe ori apar la televizor diferite mesaje si nu cred ca este bine", a declarat Karoly Borbely. Oficialul roman a mai mentionat ca va primi din partea Comisiei Europene materiale de informare privind situatia si masurile luate in alte state membre UE in aceasta privinta.
400 de sesizari primite de APC
La randul ei, Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (APC) sustine ca ministerul pregateste o campanie de dezinformare, ignorand cele 400 de sesizari trimise de cetateni la APC si vocile independente ale specialistilor care s-au pronuntat pe acest subiect. In opinia APC, campania va incerca sa constientize populatia ca montarea de antene si echipamente de radiocomunicatii in zone locuite nu afecteaza sanatatea. Pentru a sustine cele afirmate, Asociatia pentru Protectia Consumatorilor invoca urmatoarele argumente: primul dintre ele se refera la sporul de radiatii pentru membrii Guvernului (din 2006). In 2006, cei care lucreaza in Palatul Victoria au cerut sa fie realizate masuratori cu privire la radiatiile produse de antenele de comunicatii amplasate pe sediul Guvernului. Concluzia a fost ca sunt depasite limitele normale ale campului electromagnetic in interiorul cladirii, care puneau astfel un risc pentru sanatate. Executivul a adoptat Ordonanta Guvernului nr. 2/12.01.2006, potrivit careia angajatii Guvernului primesc un spor specific pentru conditii vatamatoare de pana la 10% din salariul de baza. Un al doilea argument este acela ca Asociatia pentru Protectia Consumatorilor nu este invitata la consultari, ci doar industria. APC a avut in iulie 2006 o intalnire la minister, la care li s-a promis reprezentantilor asociatiei ca vor fi chemati la fiecare consultare publica. Acest lucru nu s-a intamplat, consultari publice avand loc periodic, dar doar cu industria si cu oficialii din alte ministere. De asemenea, la 6 martie 2008, APC a facut o adresa prin care a solicitat Ministerului Comunicatiilor raspunsuri la intrebarile ridicate de cetatenii care s-au adresat asociatiei. Adresa a ramas fara raspuns.
Presedintele APC, Costel Stanciu, a declarat ca "Ministerul a publicat o brosura menita sa informeze si cu privire la efectele radiatiilor neionizate (produse, printre altele, de telefoanele mobile si de echipamentele specifice). Consideram ca, prin aceasta brosura, ca prin intreaga campanie, ministerul nu face decat sa cheltuie banii publici fara sa informeze echilibrat, pentru ca nu sunt prezentate toate punctele de vedere. Nu fac altceva decat sa dezinformeze". "Prin actiunile sale, ministerul dovedeste ca reprezinta interesele numai ale unei parti. Ar trebui sa reflecte vocea cetatenilor", a adaugat Stanciu.
Turcia interzice instalarea de statii de telefonie mobila
Surprinzator este faptul ca, desi, la noi autoritatile sustin ca tehnologiile mobile nu afecteaza sanatatea populatiei, in alte tari instalarea de statii de acest gen este interzisa. Un exemplu in acest sens este Turcia, unde Parlamentul a votat o lege care interzice instalarea de statii de telefonie mobila pe toate cladirile in care exista acces public.
In plus, potrivit specialistilor in domeniu, Romania permite una dintre cele mai mari valori a parametrului densitatea de putere a campului electromagnetic generat de antenele GSM, (Ordinul Ministrului Sanatatii Publice nr. 1193/29.09.2006). Acest parametru este dat de formula f/200, unde f este frecventa pe care se furnizeaza serviciul de telefonie mobila, in acest caz acest parametru i-a valori cuprinse in intervalul 4,5 W/metru patrat - 9 W/metru patrat, fata de alte tari cum ar fi Rusia unde marimea maxima admisa pentru acest parametru este de 0,05 W/m2, in Australia de 0,5 W/m2, iar in Italia de 1 W/m2 .
O.R.  
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
problema artificiala ? GLUMESTI !   de sty
cuptoarele cu microunde deasupra caselor noastre   de sacks
Mirabolantul Guvern!   de Bush_IT
Karoly Borbely   de gold
A r h i v a
Stirile zilei 2008-03-13
 20:12 
Ce (nu) fac vedetele pentru a avea o silueta de invidiat
2 comentarii
 20:00 
CSM cere socoteala Departamentului de Stat al SUA
5 comentarii
 19:57 
Romania ar putea gazdui sisteme antiracheta americane
6 comentarii
 19:18 
Dascalii din Arad si-au castigat la tribunal drepturile salariale
 18:53 
PD-L, "partidul-cianura"
4 comentarii
 18:36 
RATB si Metrorex se vor uni
 17:56 
Patrick Swayze combina tigarile si chimioterapia
3 comentarii
 17:47 
Fostul ambasador SUA la ONU: Independenta Kosovo este o eroare
12 comentarii
 17:12 
Desfigurata de o tumoare cumplita, asteapta de la Sarkozy acceptul de a fi eutanasiata
1 comentariu
 17:10 
Sechestru pe apartamentul lui Remes
 17:01 
Dan Bittman candideaza la Primaria Sectorului 1
 16:59 
Copil crestat cu lama, batut si infometat de tatal sau
 16:44 
Cleric crestin, gasit mort dupa ce a fost rapit in Irak
 16:28 
Statia de metrou Obor va fi inchisa doua luni
 16:18 
CRONICA DE FILM: Michael Clayton
 16:13 
Pentru prima data in istorie, aurul depaseste pragul de 1.000 de dolari pe uncie
1 comentariu
 16:11 
Saptamana Ortodoxiei, in parcul Gradina Icoanei
 16:06 
Romania lupta contra birocratiei si poluarii la nivel european
 15:58 
Surpriza lui Timosenko pentru Iuscenko: Desfiintarea functiei prezidentiale
1 comentariu
 15:55 
David si Victoria Beckham, in vizita la sex shop
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Moartea lui Stalin, bucuria romanilor (4134 afisari)
 Cioroianu, din nou in ofsaid protocolar (2615 afisari)
 Cu tristete despre generatia mea (2491 afisari)
 Magyar Zoo (2015 afisari)
 Vita de ministru (1543 afisari)
 Nu s-a ridicat doi ani de pe WC (4744 afisari)
 Desfigurata de o tumoare cumplita, asteapta de la Sarkozy acceptul de a fi eutanasiata (4078 afisari)
 Ea e prostituata care l-a dat jos pe guvernatorul New York-ului (3898 afisari)
 Ce (nu) fac vedetele pentru a avea o silueta de invidiat (2715 afisari)
 Actorul Ovidiu Iuliu Moldovan a parasit scena vietii (2522 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01124 sec.