Ziua Logo
  Nr. 4177 de vineri, 7 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
"Lordul Razboiului", arestat cu ajutorul Romaniei



 7 martie, 15:29 
Viktor Bout, cel mai mare traficant de arme din lume a fost prins in Thailanda, cu ajutorul autoritatilor romane. Cunoscut sub multe prorecle ("Lupul singuratic" sau "Comerciantul Mortii"), viata si activitatea lui Bout au atras si producatorii de filme, devenind model pentru realizarea peliculei "Lord of War", in care rolul principal i-a revenit lui Nicholas Cage.
Politistii romani de frontiera au contribuit decisiv la prinderea lui Viktor Bout, cautat de Interpol pentru incalcarea embargourilor ONU privind comertul cu armament din mai multe tari si care a fost arestat joi, in capitala Thailandei, Bangkok. Desi, potrivit procuraturii americane, atat Bout, cat si Andrew Smulian, un complice al traficantului rus care a activat recent si pe teritoriul Romaniei, au fost inculpati joi de justitia newyorkeza, autoritatile thailandeze nu au decis inca daca il vor judeca in Thailanda sau extrada in SUA sau Rusia.
Colaborarea romano-americana
Pasaportul lui Bout
Politistii de frontiera din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera Romane au fost solicitati de autoritatile americane sa ajute la identificarea si retinerea unuia dintre cei mari traficanti din lume, "comerciantul mortii" Viktor Bout, informeaza IGPF. Alaturi de colegii de la Drug Enforcement Administration (DEA), veniti special in Bucuresti, politistii de frontiera romani au stabilit mai multe variante de actiune pentru prinderea lui Bout, despre care existau informatii ca ar fi interesat sa se intalneasca cu niste "beneficiari de armanent". Intre noiembrie 2007 si februarie 2008, Bout si Smulian au fost de acord sa vanda arme in valoare de milioane de dolari, inclusiv rachete sol-aer si lansatoare de rachete, catre "doua surse confidentiale care lucrau cu DEA" si care s-au dat drept reprezentanti ai FARC. Intr-o serie de intalniri care au avut loc in Romania si care au fost inregistrate, Smulian le-a spus celor doi colaboratori ai DEA ca Bout le poate furniza imediat 100 de rachete SAM, elicoptere si lansatoare de rachete si ca poate aranja ca aceste arme sa fie parasutate pe teritoriul columbian. In plus, in cursul conversatiilor telefonice cu Smulian, Bout a stabilit cu unul dintre colaboratorii sub acoperire ai DEA o intalnire la Bangkok pentru data de 6 martie 2008. Cu ajutorul informatiilor si probelor obtinute in urma activitatilor informativ operative desfasurate in Romania, Bout si Smulian au fost acuzati de justitia newyorkeza de complot "in vederea procurarii sprijinului material pentru o organizatie terorista", potrivit unui comunicat al Parchetului citat de AFP. Pe baza mandatului de arestare american, Viktor Buout a fost arestat joi la Bagkok de politia thailandeza.
Rusia si SUA se bat pentru custodie
Atat SUA cat si Rusia ar putea cere extradarea lui Bout din Thailanda
Dupa cum indica vineri un oficial de rang inalt al politiei locale, autoritatile thailandeze nu au decis inca daca traficantul rus va fi judecata in Thailanda sau extradat in Statele Unite sau Rusia. Aceasta din urma ar putea, potrivit unei surse oficiale de la Moscova, citata de RIA Novosti, sa ceara si ea extradarea lui Bout. "Rusia asteapta in prezent o confirmare oficiala a arestarii omului de afaceri din partea Thailandei. Ar trebui sa o obtinem in doua, trei zile. Dupa aceasta, este posibil sa inaintam o cerere de extradare pentru a-l aduce in Rusia", a declarat sursa citata. Astfel, este posibil sa asistam la o adevarata batalie intre SUA si Rusia a carei miza va fi celebrul traficant de arme.
Victor Bout, furnizorul organizatiilor criminale si teroriste
Victor Bout, "mina de aur", are aproximativ 40 de ani, s-a nascut in Tadjikistan, vorbeste fluent sase limbi straine si a absolvit Institutul Militar de Relatii Internationale din Moscova. Este poreclit "Lupul singuratic" pentru ca obisnuieste sa opereze fara complici. Investigatorii americani si britanici considera ca fostul pilot sovietic este unul dintre cei mai "abili jucatori" pe piata mondiala a afacerilor ilicite cu arme si "mina de aur" a organizatiilor criminale si teroriste. Fostul sef al Consiliului de Securitate Nationala din Administratia Clinton, Lee S. Wolosky, l-a descris plastic pe Bout ca fiind "un pirat de lux, de prima mana, care este lipsit de scrupule". "Sunt o multime de oameni care pot livra arme in Africa sau Afganistan, dar "maestrii" pot fi numarati pe degetele de la o mana. Victor Bout este in capul acestei liste!", considera Wolosky.
In anul 2002, "Washington Post", citand ofiteri FBI specializati in lupta antiterorista, preciza ca Victor Bout, fost ofiter rus anchetat pentru trafic de armament in favoarea retelelor teroriste din Orientul Mijlociu si Africa, isi procura arme si munitii din tarile fostului bloc sovietic, cu precadere Romania si Bulgaria. "Reteaua lui Bout este unica - au declarat anchetatorii americani si britanici - din cauza abilitatii sale de a livra arme sofisticate oriunde in lume", scria "Washington Post", mentionand ca fostul pilot sovietic a facut nenumarate tranzactii cu talibanii si reteaua terorista Al-Queda. Sanjivan Ruprah, un veros afacerist kenyan si "mana dreapta" a traficantui de armament Victor Bout, a fost arestat in Belgia, in februarie 2002. Potrivit anchetatorilor, Ruprah a oferit informatii deosebit de valoroase, din interiorul cartelului mafiot, precum si modul de operare al ramificatiilor retelei.
Desi ii promisesera imunitate in schimbul informatiilor despre Bout, autoritatile americane l-au retinut pe Sanjivan Ruprah. In timpul anchetei, referindu-se la Romania, el a declarat: "Aceasta a fost alaturi de Bulgaria, una dintre tarile care il alimentau pe Bout". Kenyanul a dezvaluit ca, dupa ce primea armamentul solicitat, Bout il livra in special talibanilor si teroristilor din Al-Queda. De altfel, fostul ofiter sovietic facea afaceri si cu Emiratele Arabe Unite, Filipine si cu fortele rebele implicate in diferite conflicte de pe continentul african. Ruprah a marturisit ca s-a ocupat personal ca, in schimbul armelor, Bout sa primeasca diamante din Congo, Angola si Sierra Leone. Dupa acuzatiile aparute in presa americana, autoritatile romane s-au intrecut in a da dezmintiri peste dezmintiri. Astfel, potrivit ANCESIAC, "jurnalistii americani ar fi asociat in mod eronat Romania cu reteaua de trafic de arme a lui Victor Bout", precizand ca "nici un transfer n-a fost aprobat sau efectuat de autoritatile romane in legatura cu Victor Bout sau cu vreo tara sau destinatie supusa vreunui embargo international privind transferurile de arme".
Un raport al serviciului secret belgian arata ca Bout a vandut, numai in Afganistan, arme de calibru mare de peste 50.000.000 de dolari, pana in 1998, intr-o perioada relativ linistita. Armele au fost destinate atat talibanilor, cat si gruparilor ostile regimului de la Kabul.
Bout, Romania si ONU
In martie 2006, Romania era pe cale sa porneasca un scandal diplomatic international ce ar fi putut face obiectul unor sanctiuni din partea ONU. Motivul il constituia incalcarea mai multor tratate internationale si rezolutii ale Comitetului Consiliului de Securitate. In martie 2004, ONU a pus in discutie o lista care contine nume ale indivizilor si companiilor carora le este interzisa calatoria si desfasurarea afacerilor datorita implicarii lor in razboiul civil din Liberia. Printre persoanele vizate se numara si renumitul traficant de armament Victor Bout, pe numele caruia exista un mandat international de arestare. De asemenea, Consiliul de Securitate a facut publica o lista cu persoane si firme ale caror bunuri trebuie confiscate imediat, ca urmare a Rezolutiei 1532 din 2004, adoptata ulterior Rezolutiei 1521. Lista continea si firma San Air General Trading care are legaturi cu Bout. In Romania, pe Aeroportul Baneasa, se afla unul dintre avioanele firmei, fiind inchiriat de o alta societate. "Jetex Flight Support" este inregistrata in Guineea Ecuatoriala, dar, in principal, isi realizeaza afacerile in Sharjah, Emiratele Arabe Unite. In mod extrem de ciudat, aeronava se afla in Romania din septembrie 2004, iar autoritatile romane nu au luat nici o masura.
La inceputul lui 2006, pe Internet a fost publicata o scrisoare (in engleza si romana) adresata ministrului Transporturilor de atunci, Gheorghe Dobre, in care i se semnala prezenta avionului si consecintele ce pot decurge din faptul ca Romania sta cu mainile in san.
Potrivit listei alcatuite de Organizatia Natiunilor Unite, Richard Ammar Chichakli, cetatean american de origine siriana, a fost asociatul lui Victor Bout timp de aproape zece ani. S-a ocupat in special de partea financiara. In CV-ul sau, Chichakli a trecut ca a ocupat mai multe functii de conducere in cateva dintre firmele controlate de Bout. Contabil cu experienta si expert in depistarea fraudelor bancare (domeniu in care activat 12 ani), sirianul a jucat un rol important in infiintarea de firme prin intermediul carora erau plimbati banii lui Bout. In interviurile pe care le-a dat se prezenta drept purtator de cuvant al lui Victor Bout si al retelei sale de societati comerciale.
De asemenea, Chichakli are un rol important in firma "San Air General Trading". Platile pentru multe dintre transporturile de armament destinate alimentarii razboiului civil din Liberia au fost facute direct in conturile San Air. Avand in vedere toate aceste fapte, ONU a decis sa il acuze de afiliere la o entitate care a furnizat sprijin financiar si militar grupurilor rebele liberiene sau in tarile vecine. De asemenea, autoritatile din SUA au decis sa ii confiste bunurile. In prezent, Chichakli traieste in exil, cel mai probabil in Emiratele Arabe Unite. El neaga toate acuzatiile care i se aduc si considera ca este victima unei inscenari orchestrate de catre ONU si SUA.
Echipaj romanesc pentru avion problema
Potrivit Amnesty International USA, in iulie 2004, grupul de experti ONU pentru Republica Democrata Congo "a primit informatii extrem de credibile, de la martori oculari, ca mari cantitati de arme si munitii au tranzitat aeroportul militar Lubumbashi. Zborurile au avut loc in lunile februarie si mai 2004, iar de incarcatura s-a ocupat generalul John Numbi, comandantul Fortelor Aeriene al RDC. Cele mai multe zboruri se desfasurau noaptea. Despre unul dintre avioane, BAC 111, cu numarul 3C-QRF, se stie ca era libian, inregistrat in Guineea Ecuatoriala, dar cu baza in Sharjah, Emiratele Arabe Unite, si avea echipaj romanesc".
La vremea respectiva, conducerea Romavia a dat publicitatii un comunicat in care explica faptul ca fusese incheiat un contract cu firma Jetline (cea care opera aeronava). Conform contractului, toate operatiunile de operare a aeronavei au fost in sarcina Jetline.
Potrivit Autoritatii Aeronautice Civile Romane, "aeronava 3C-QRF a intrat in Romania pe 29.09.2004 operand un zbor din categoria aviatiei generale (IG) venind din Alger (DAAG) si avand destinatia Bucuresti Otopeni (LROP). Planul de zbor a fost depus la Alger. Pe 13.12.2004, aeronava a fost planificata si a efectuat un zbor din categoria aviatiei generale (IG) pe ruta Bucuresti Otopeni (LROP) - Bucuresti Baneasa (LRBS), aeroport pe care nu l-a mai parasit. Planul de zbor a fost depus la Bucuresti Baneasa (LRBS). Aeronava, nefiind inmatriculata in Romania si deci neaflandu-se sub jurisdictia statului roman, nu dispunem informatii privind proprietarul acestei aeronave. In consecinta, ne vom adresa autoritatii aeronautice din Guineea Ecuatoriala pentru a obtine informatii oficiale despre aceasta aeronava. De asemenea, vom investiga daca asupra acestei aeronave se executa lucrari tehnice, inclusiv instalari de motoare la una dintre organizatiile de intretinere ce functioneaza in perimetrul Aeroportului Bucuresti Baneasa".
Alina OLTEANU si Marius BATCA  
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
oooooooo   de BeDeii vechi si NOI
Chestie serioasa   de Ion Caramache
Il elibereaza americanii si rusii   de mafalda
A r h i v a
Stirile zilei 2008-03-07
 19:00 
ULTIMA ORA: Schimb de focuri la Targoviste
1 comentariu
 18:58 
Talharie cu violenta la Bistrita: Un caine i-a furat banii de pensie
1 comentariu
 18:27 
Basescu invita saptamana viitoare la Cotroceni, pentru a semna Pactul, elevii, parintii si dascalii
2 comentarii
 18:26 
Mitsubishi Motors ar putea deschide o fabrica de componente in Romania
 18:17 
Politistii romani, spaima infractorilor din Italia
3 comentarii
 18:04 
Cele mai scumpe cadouri din lume
2 comentarii
 17:50 
Bush si Putin pun la cale summitul NATO prin "firul rosu"
3 comentarii
 17:44 
Incredibil! A scapat teafara dupa ce a fost atacata de un leu de 200 de kg
3 comentarii
 17:38 
Desi admis la numai opt ani la facultate, nu e primit pentru ca... n-are gimnaziul
5 comentarii
 17:27 
Romanii au incredere in Regele Mihai
7 comentarii
 17:24 
Bursele, in colaps
1 comentariu
 17:09 
Unul dintre satelitii lui Saturn are inele
3 comentarii
 17:09 
Ucraina va face referendum pentru aderarea la NATO
5 comentarii
 16:34 
Moga, plagiat in Bulgaria
 16:08 
Moscova: Un diplomat bulgar a cazut "accidental" de la etajul opt
 16:07 
Basescu: Legea uninominalului va trece la CCR
2 comentarii
 15:53 
Un cersetor francez, candidat la alegerile din Paris
5 comentarii
 15:28 
Adrian Chiliman: "Videanu sta in genunchi in fata lui Constanda"
2 comentarii
 15:16 
Piata auto din China va creste cu 740% pana in 2020
1 comentariu
 15:04 
Financial Times: Romania, tara cu un presedinte populist, un Parlament venal si un premier lipsit de carisma
7 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Patriarhul in corzi (2423 afisari)
 Raiul organelor (1741 afisari)
 Elena Farago, poeta varstei de aur (1570 afisari)
 Blestemul familiei (1570 afisari)
 Casa de 30.000 de dolari (1480 afisari)
 ATENTIE, IMAGINI SOCANTE! Despagubire de 6.000 de euro pentru un bulgar violat in inchisoare (2903 afisari)
 Incredibil! A scapat teafara dupa ce a fost atacata de un leu de 200 de kg (2429 afisari)
 Politistii romani, spaima infractorilor din Italia (1813 afisari)
 Talharie cu violenta la Bistrita: Un caine i-a furat banii de pensie (1602 afisari)
 Desi admis la numai opt ani la facultate, nu e primit pentru ca... n-are gimnaziul (1193 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01225 sec.