Ziua Logo
  Nr. 4177 de vineri, 7 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Financial Times: Romania, tara cu un presedinte populist, un Parlament venal si un premier lipsit de carisma
 7 martie, 15:04 
Romanii continua sa fie tinta atacurilor presei britanice. Dupa ce am fost acuzati de mass-media din Albion ba ca le-am adus SIDA, ba ca le-am mancat lebedele sau ca stam cu cortul in Hyde Park, de data asta suntem tinta criticelor unei presitigioase publicatii. Cotidianul financiar britanic Financial Times a publicat vineri o serie de articole reunite intr-un dosar special, care arata ca Romania este o tara disfunctionala, cu un Guvern minoritar la mana opozitiei, cu un Parlament "venal" care isi protejeaza membrii de investigatii in cazurile de coruptie si un presedinte populist care nu-l poate demite pe premier, citeaza Newsin. Quentin Peel, seful departamentului "International" al publicatiei, se intreaba, fara a putea gasit un raspuns clar, cine conduce de fapt Romania. In acelasi spirit extrem de critic se inscrie, sub titlul "Romania asterne un covor rosu peste gropile din asfalt", si un articol dedicat circumstantelor in care este organizat apropiatul summit NATO de la Bucuresti.
Un guvern minoritar este obligat sa stranga cu greu un buget extravagant cu sprijinul nesigur al opozantilor sai din plen. Un parlament venal voteaza pentru a-si proteja membrii de orice investigatii de coruptie. Partidele politice refuza sa asculte ordinele liderilor alesi.Un presedinte populist blocheaza deciziile si numirile premierului, dar nu are puterea de a-l demite. Birocratia este paralizata de teama de a prelua orice initiativa, pentru a nu fi acuzata de coruptia pe care stapanii politici refuza sa o recunoasca. Totul pare sa conspire si sa submineze orice speranta privind un proces decizional coerent, scrie Quentin Peel. Un singur cuvant descrie probabil cel mai bine procesul politic din Romania, la putin peste un an dupa ce tara a aderat la Uniunea Europeana, concluzioneaza analistul britanic: Este disfunctionala.
In continuare, Peel se intreaba, mai degraba retoric, "Cine conduce Romania?". Presedintele Traian Basescu, impulsivul sef al statului, a retras brusc Partidul Democrat de la guvernare dupa ce premierul Calin Popescu-Tariceanu, liderul Partidului National Liberal, a cerut demiterea a trei ministri, aminteste analistul. Tariceanu, ramas doar cu Uniunea Democrata a Maghiarilor, un partid minoritar, nu detine majoritatea parlamentara. El a convins Parlamentul sa-l suspende pe presedinte, dar gestul a fost futil. Basescu a castigat lejer referendumul ce a urmat. Presedintele a cerut ca Parlamentul si Guvernul sa-si dea demisia, dar acestea au refuzat, rezuma Quentin Peel situatia politica din Romania in anul care s-a scurs de la aderarea tarii la UE.
Nu este clar daca problema reala tine de personalitati sau de Constitutia ambigua mostenita din tranzitia postcomunista prin care a trecut Romania de la rasturnarea violenta si executarea dictatorului Nicolae Ceausescu, in 1989, apreciaza publicatia britanica. Basescu, fost capitan de marina comerciala si apoi primar al Bucurestiului, este cea mai puternica personalitate implicata, un neobosit luptator politic, insa este limitat de o functie careia ii lipseste autoritatea executiva a premierului. Lui Tariceanu, pe de alta parte, ii lipsesc atat carisma, cat si puterea parlamentara pentru a se opune presedintelui. La mijloc sunt social-democratii (PSD), fostii comunisti care se considera partidul firesc al puterii, dar care au iesit de la guvernare in 2004, din cauza scandalurilor de coruptie. Ei nu urca mai sus de 25% in sondaje, desi au inca cel mai mare grup parlamentar.
Mircea Geoana, liderul PSD
Nici viitorul nu se arata mai roz pentru Romania. Nu mai putin de patru scrutine urmeaza in 2008 si 2009 - locale, parlamentare, prezidentiale si europene. Aparent, partidele din Romania ofera votantilor o alegere ideologica: PSD-ul ca reprezentanti ai stangii si centrului-stanga, PNL pe centru-dreapta, iar Partidul Romania Mare, un grup xenofob, la extrema dreapta. PD-L-ul lui Basescu, odinioara aliat al PSD-ului, a ocupat terenul la centru dintre ceilalti competitori. In realitate, insa, ideologia joaca un rol minor, arata Financial Times. "Lupta impotriva coruptiei este cheia a tot ce se intampla acum in Romania", spune un consilier prezidential. Este cu siguranta o tema populara, motiv pentru care Basescu a obtinut atata sprijin. Este insa si o cauza a blocajului.
Romania asterne un covor rosu peste gropile din asfalt
Bucurestiul se pregateste pentru o "invazie occidentala", relateaza cotidianul Financial Times intr-un alt articol inclus in dosarul special dedicat Romanei si care se refera de aceasta data, sub titlul "Laying a red carpet over the cracks", la circumstantele in care este organizat summit-ul NATO. Articolul, care se concentreaza de aceasta data cu precadere pe aspectele economice, aminteste ca, desi Romania are alocata suma de 30 de miliarde de euro din bugetul european pana in 2013, exista imense semne de intrebare daca birocratia romaneasca este capabila sa realizeze si sa execute suficiente proiecte pentru a primi banii. In plus, atentioneaza Financial Times, economia se supraincalzeste. Deficitul de cont curent este estimat la mai mult de 14% din PIB, iar cresterea consumului finantata prin credite absoarbe importuri din restul Uniunii. Salariile cresc cu 25% pe an, in timp ce penuria de muncitori calificati se face simtita din ce in ce mai mult, alimentata de emigratie, in special catre Spania si Italia. Banca Nationala a Romaniei a crescut rata dobanzilor de trei ori in incercarea de a tine sub control inflatia care a atins 6,6% la sfarsitul anului 2007, fata de obiectivul fixat de 3,9%.
Starea de semiparalizie in care se afla Guvernul nu ajuta prea mult la remedierea situatiei. Paralizia politica, explica publicatia britanica, este una dintre cauzele ce duc la incetinirea reformei si dezvoltarii. Rivalitatea este concentrata pe lupta impotriva coruptiei, din care Comisia Europeana a facut o conditie pentru integrare. In timp ce Basescu acuza Guvernul ca amana sa ia masuri eficiente in acest sens, Tariceanu spune ca declaratiile presedintelui sunt pur politice.
Lipsa de decizie politica determina celelalte probleme care incetinesc economia romaneasca. Printre acestea se numara lipsa de comunicatii decente, lipsa de experienta in conceperea si managementul de proiecte, lipsa ostila de initiativa a birocratilor, partial motivata de teama de a nu fi acuzati de coruptie, dar si absenta traditiei de a face planuri pe termen lung.
Alina OLTEANU  
Alte articole
  Razmerita liberala    (Politica, 2009-02-18)
  Fratia urechii    (Eveniment, 2008-04-07)
  Probele lui Basescu    (Eveniment, 2008-01-14)
  A cincea criza    (Eveniment, 2008-01-11)
  Avionul pacii    (Politica, 2007-12-15)
  Basescu se plange ca premierul nu-i raspunde la telefon    (2008-01-11 19:40)
  Tariceanu nu se duce la Cotroceni    (2008-01-10 14:02)
  Tariceanu, invitat de Basescu pe tema nominalizarii ministrului Justitiei.    (2008-01-09 20:14)
  Basescu l-a invitat pe Tariceanu sa imparta avionul spre Lisabona    (2007-12-11 17:24)
  Basescu i-a cerut lui Tariceanu remanierea lui Chiuariu si Pacuraru    (2007-12-06 17:47)
 Afisari: 1158  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
"Prestigioasa publicatie"   de FB
presedinte premier   de reluc
E clar ca englezii vad realitatea din RO mai bine deci romanii!!!t   de giculuca
gestul futil   de mike9682000
Formidabila........   de cehow
poate ca anglia se astepta si!!! la responsabilitate   de silviana
A r h i v a
Stirile zilei 2008-03-07
 19:00 
ULTIMA ORA: Schimb de focuri la Targoviste
1 comentariu
 18:58 
Talharie cu violenta la Bistrita: Un caine i-a furat banii de pensie
1 comentariu
 18:27 
Basescu invita saptamana viitoare la Cotroceni, pentru a semna Pactul, elevii, parintii si dascalii
2 comentarii
 18:26 
Mitsubishi Motors ar putea deschide o fabrica de componente in Romania
 18:17 
Politistii romani, spaima infractorilor din Italia
3 comentarii
 18:04 
Cele mai scumpe cadouri din lume
2 comentarii
 17:50 
Bush si Putin pun la cale summitul NATO prin "firul rosu"
3 comentarii
 17:44 
Incredibil! A scapat teafara dupa ce a fost atacata de un leu de 200 de kg
3 comentarii
 17:38 
Desi admis la numai opt ani la facultate, nu e primit pentru ca... n-are gimnaziul
5 comentarii
 17:27 
Romanii au incredere in Regele Mihai
7 comentarii
 17:24 
Bursele, in colaps
1 comentariu
 17:09 
Unul dintre satelitii lui Saturn are inele
3 comentarii
 17:09 
Ucraina va face referendum pentru aderarea la NATO
5 comentarii
 16:34 
Moga, plagiat in Bulgaria
 16:08 
Moscova: Un diplomat bulgar a cazut "accidental" de la etajul opt
 16:07 
Basescu: Legea uninominalului va trece la CCR
2 comentarii
 15:53 
Un cersetor francez, candidat la alegerile din Paris
5 comentarii
 15:29 
"Lordul Razboiului", arestat cu ajutorul Romaniei
3 comentarii
 15:28 
Adrian Chiliman: "Videanu sta in genunchi in fata lui Constanda"
2 comentarii
 15:16 
Piata auto din China va creste cu 740% pana in 2020
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Patriarhul in corzi (2423 afisari)
 Raiul organelor (1741 afisari)
 Elena Farago, poeta varstei de aur (1570 afisari)
 Blestemul familiei (1570 afisari)
 Casa de 30.000 de dolari (1480 afisari)
 ATENTIE, IMAGINI SOCANTE! Despagubire de 6.000 de euro pentru un bulgar violat in inchisoare (2903 afisari)
 Incredibil! A scapat teafara dupa ce a fost atacata de un leu de 200 de kg (2429 afisari)
 Politistii romani, spaima infractorilor din Italia (1813 afisari)
 Talharie cu violenta la Bistrita: Un caine i-a furat banii de pensie (1602 afisari)
 Desi admis la numai opt ani la facultate, nu e primit pentru ca... n-are gimnaziul (1193 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01569 sec.