Ziua Logo
  Nr. 4176 de joi, 6 martie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Proiectul Net City a fost aprobat
Capitala scapa de "mataraia" de pe stalpi
-- CGMB a aprobat contractul de concesiune pentru reteaua metropolitana de fibra optica
 6 martie, 19:11 
Contractul pentru reteaua de fibra optica a Capitalei - NetCity - a fost aprobat, joi, de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, astfel ca, in doi ani de zile, vor fi coborate in subteran cablurile de telecomunicatii pe 1.350 de strazi, iar pana in anul 2012 orasul va scapa definitiv de colacii de retele atarnati acum pe fiecare stalp.
Aprobarea nu a venit insa prea usor din partea consilierilor, unii dintre ei invocand faptul ca "la mijloc sunt interese financiare". A fost nevoie de explicatii si rugaminti "ca de la om la om" din partea primarului general Adriean Videanu, care se arata ingrozit de o alta amanare a hotararii. Trebuie sa spunem ca proiectul se afla de la inceputul anului pe ordinea de zi a sedintelor CGMB, insa votul a fost amanat de fiecare data. "Mai, oameni buni, chiar nu ne-am saturat de cat e spart Bucurestiul asta peste tot? La 724 de operatori cati sunt, daca toti vor sa-si bage reteaua lor de fibra optica, nu va dati seama in ce transformam orasul asta? Discutam cu ei de un an si jumatate acest proiect. Sigur ca marii operatori, care stau cu 90% din fire ilegal si nu platesc nimic catre municipalitate, se opun, pentru ca este in beneficiul lor. Ne place cum arata orasul? Ar trebui ca maine sa dam toate firele jos de pe stalpi. Am discutat cu Departamentul de inspectie si putem face acest lucru, dar riscul este sa lasam Capitala pe intuneric din punct de vedere al informatiei. Am discutat acest proiect inca de la inceputul mandatului meu de primar general, inclusiv cu comisia de specialitate din Parlament, am avut si doua runde de licitatii pe aceasta tema. Chiar credeti ca orasul nu are mevoie sa-si reglementeze aceasta activitate?", le-a adresat Videanu in mod patetic rugamintea de a vota.
Ca argument suprem, Videanu le-a spus consilierilor municipali ca tubulatura a fost deja introdusa in unele zone, odata cu lucrarile de reabilitare stradala. "Am realizat deja tubulatura, pentru ca suntem oameni normali la cap, nu putem sa reabilitam infrastructura stradala - inclusiv trotuarele - si pe urma sa venim sa sapam pentru tubulatura Net city. Trebuie sa facem ordine in acest oras, si de aceea, rugamintea mea este sa votam acest proiect, pentru ca este in beneficiul orasului". In final, contractul de concesiune a lucrarilor publice pentru reteaua metropolitana de fibra optica a fost aprobat, cu doar doua abtineri si nici un vot impotriva.
Investitie de 202 milioane euro
Realizarea retelei metropolitane de fibra optica necesita investitii estimate la 202 milioane euro, suportate in intregime de firma UTI Systems, castigatorul licitatiei. De la atribuirea licitatiei - august 2007 - si pana in prezent a fost perfectat cadrul contractului, astfel incat firmele de pe piata sa nu fie prejudiciate prin incheierea acestuia. La licitatie s-a prezentat un singur ofertant din cele 24 de firme care au cumparat caietele de sarcini. Castigatorul, UTI Systems, impreuna cu subcontractorii Ericsson Romania, Alcatel Lucent si Neotel - a fost desemnat la sfarsitul lui august. La licitatiea de atribuire a contractului de concesionare de lucrari publice a fost permisa participarea doar a firmelor cu o cifra medie de afaceri pe ultimii trei ani de minim 45 de milioane de euro si cu experienta in executia lucrarilor de constructii de cel putin trei ani. "Conditiile destul de dure au fost impuse astfel incat la licitatie sa participe numai firme puternice, cu experienta in domeniu, care sa prezinte garantia finalizarii proiectului", sustinea Radu Alexandru. UTI Systems este firma care a castigat licitatia si pentru sistemul de ticketing al RATB si Metrorex. De asemenea, castigatorul proiectului se va ocupa - pe langa administrarea retelelor de telecomunicatii cu fibra optica din Bucuresti - si de elaborarea sistemului de management al traficului, managementul dezastrelor sau managementul informational din cadrul municipalitatii.
Tarifele vor scadea cu 30% la telefonie, CATV si internet
Firma castigatoare va trebui sa finanteze, proiecteze, construiasca, intretina si sa administreze reteaua. Denumit "Retea metropolitana de fibra optica a municipiului Bucuresti pentru telecomunicatii - NetCity", proiectul va fi dezvoltat in concesionare prin parteneriat public-privat, Primaria Capitalei punand la dispozitie domeniul public.
Sistemul presupune coborarea retelelor in subteran, montarea de cabluri suplimentare destinate inchirierii de catre operatorii care vor sa furnizeze servicii de telecomunicatii intr-o anumita zona si instalarea unor dispozitive de control a traficului rutier, de alarmare a populatiei si de conexiune unitara intre Primaria Capitalei, cele de sector si unitatile subordonate. Lucrarile erau programate sa inceapa in primavara anului 2007, dar municipalitatea a anuntat, la sfarsitul lunii ianuarie a anului trecut, ca licitatia pentru desemnarea executantului va fi reluata, deoarece ofertantii nu au respectat cerintele minimale de participare. Reprezentantii Primariei Capitalei apreciaza ca dezvoltarea retelei metropolitane va inlatura monopolul exercitat in prezent de anumite companii pe segmentul telecomunicatiilor. Acestia au declarat, in martie 2006, ca dupa ce reteaua NetCity va fi operationala, tarifele la serviciile de telefonie, CATV sau internet se vor reduce cu cel putin 30%.
Magda SEVERIN  
 Afisari: 987  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
MINCINOSII   de Ene Viorel
Daca ceva scade cu 30%, apai sunt salariile!   de Parsivu
A r h i v a
Stirile zilei 2008-03-06
 20:38 
Desi grav bolnav de cancer, Patrick Swayze nu paraseste platourile de filmare
2 comentarii
 20:37 
Rusia suspenda blocada economica impusa Abhaziei
3 comentarii
 20:20 
O revista pentru barbati din Marea Britanie publica poze sexy cu Carla Bruni
7 comentarii
 19:42 
Elena Basescu: Poti sa ai si esecuri, poti sa ai si succesuri
8 comentarii
 19:33 
Centrul Istoric al Capitalei mai "inghite" 10,4 milioane de euro
1 comentariu
 19:02 
Horror-ul Saw IV interzis in cinematografele din Romania
2 comentarii
 18:59 
Acum, Geoana nu exclude o colaborare postelectorala cu PNL
7 comentarii
 18:12 
Bulgaria mareste taxa auto cu 25%
1 comentariu
 18:06 
Biserica se opune transplantului de organe fara acordul expres al donatorului
 17:39 
Boris, baiatul de pe Marte, spune ca oamenii vor trai vesnic
13 comentarii
 17:30 
Razvan Ionescu: Demisia mea nu are legatura cu faptul ca Tiriac a taiat publicitatea pentru Ringier
1 comentariu
 17:23 
CFR ofera noi tipuri de abonamente, reduse cu 50%
 17:19 
Mai nou, poti fi impuscat cu cutitul
2 comentarii
 17:12 
Giugiaro Quaranta, masina de 268 CP cu panouri solare
1 comentariu
 17:11 
Amintirile si visele ar putea fi fotografiate
4 comentarii
 17:08 
Guvernul sarb respinge o rezolutie anti-UE propusa de ultranationalisti
 16:50 
Cineastii avertizeaza ca Romania se afla in pragul unei crize a cinematografiei
3 comentarii
 16:37 
Laptopul, vulnerabil la atacurile hackerilor si cand e inchis
4 comentarii
 16:32 
Michelito, matador la numai 10 ani
1 comentariu
 16:31 
Penthouse pe bursa din New York
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Lovitura de Sinod (5099 afisari)
 Eroare criminala (2026 afisari)
 Obama - Clinton duel relansat (1842 afisari)
 UE ataca Ucraina pe Bastroe (1242 afisari)
 "Reabilitarea" lui Stalin (1139 afisari)
 Boris, baiatul de pe Marte, spune ca oamenii vor trai vesnic (19009 afisari)
 O revista pentru barbati din Marea Britanie publica poze sexy cu Carla Bruni  (4310 afisari)
 Elena Basescu: Poti sa ai si esecuri, poti sa ai si succesuri (3328 afisari)
 Dmitri Medvedev catre Occident: "Va vom cumpara" (2954 afisari)
 Desi grav bolnav de cancer, Patrick Swayze nu paraseste platourile de filmare (2395 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01155 sec.