Ziua Logo
  Nr. 4170 de joi, 28 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Guvernul italian a emis un nou decret pentru imigranti
 28 februarie, 12:32 
Noul decret de lege privind imigratia, aprobat de guvernul de la Roma la propunerea ministrilor de Interne si pentru Politicile Comunitare, schimba regulile cu privire la expulzari si la libera circulatie a cetatenilor comunitari pe teritoriul Italiei.
In esenta, potrivit noului text de lege, nu vor mai fi expulzati cetatenii comunitari care nu au surse de venit "licite si care sa poata fi dovedite", va fi obligatorie predarea unui atestat la consulat de catre destinatarul masurii de expulzare din Italia, pedeapsa pana la doi ani inchisoare pentru cine nu respecta interdictia de reintrare pe teritoriul italian, noteaza Il Messaggero.
Decretul initial, aprobat la 28 decembrie 2007, introducea o referire explicita la caracterul licit, si care sa poata fi demonstrat, al surselor din care deriva resursele economice pe care trebuie sa le posede cetateanul european pentru a beneficia de dreptul de sedere pe teritoriul tarii pe o perioada mai mare de trei luni. Nou text legislativ sterge aceasta parte, considerand-o superflua.
Decretul amendat reglementeaza toate "ipotezele" de indepartare a unor persoane din motive de securitate a statului, din motive de ordine publica sau de securitate publica, printre motivele de securitate a statului fiind incluse si cele legate de prevenirea actelor de terorism.
Existenta condamnarilor penale, se subliniaza in decret, nu justifica adoptarea masurii de expulzare, dar sunt stabilite cateva ipoteze de condamnari penale (cele pentru care se procedeaza la predarea persoanei in baza mandatului european de arestare) care pot constitui un element de orientare in aprecierea pericolului pe care-l reprezinta pentru siguranta publica respectivul cetatean comunitar. Printre circumstantele de care trebuie sa se tina seama in momentul adoptarii unei masuri de indepartare s-a adaugat si starea de sanatate a destinatarului, varsta, gradul de integrare, situatia familiala si legaturile cu tara de bastina.
Interdictie de intrare in Italia, pana la 10 ani
Cine are drept de sedere permanenta pe teritoriul Italiei poate fi indepartat numai din motive de securitate a statului, din motive imperative de siguranta publica sau din alte motive grave de ordine publica sau de siguranta publica, in timp ce cine a stat pe teritoriul statului in ultimii zece ani, ca si in cazul minorilor, poate fi inlaturat numai din motive de siguranta a statului, sau din motive imperative de siguranta publica.
Masurile de expulzare din motive de siguranta sunt urmate de interdictia de reintrare in tara pentru o perioada de pana la zece ani; in celelalte cazuri, durata interdictiei nu poate fi mai mare de cinci ani. Incalcarea interdictiei de reintrare devine crima pedepsita cu inchisoarea de pana la doi ani, atunci cand interdictia urmeaza unei indepartari din motive de siguranta a statului, si pana la un an, in celelalte cazuri. Sanctiunea penala poate fi inlocuita de judecator cu masura indepartarii imediate, cu interzicerea reintrarii de la 5 la 10 ani.
Retinerea persoanei in vederea confirmarii expulzarii ei de catre un chestor poate fi facuta intr-un Centru de sedere temporara "numai in mod subsidiar", adica atunci cand nu este posibila stabilirea procedurii de validare in locul in care a fost adoptata masura de indepartare. Competenta cu privire la validarea masurilor adoptate de chestor este atribuita tribunalului ordinar in compozitie monocratica.
O alta noutate introdusa in legislatia italiana cu privire la expulzarile de persoane urmareste garantarea caracterului efectiv al indepartarii. In cazurile de indepartare ca urmare a incetarii conditiilor care determina dreptul de sedere este prevazuta o atestare a supunerii la masura de indepartare pe care destinatarul respectivei masuri trebuie sa o predea unui consulat italian. Daca nu face acest lucru si este gasit in Italia, contravenientul este pasibil de pedeapsa cu inchisoare de la o luna la sase luni si cu o amenda de la 200 la 2.000 de euro.
Z.O.  
 Afisari: 489  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2008-02-28
 20:31 
De veghe in lanul de neon
3 comentarii
 20:05 
Alerta medicala in Statele Unite
6 comentarii
 19:52 
Tariceanu la CSM: Fondurile vor permite asigurarea independentei Justitiei
2 comentarii
 19:42 
Printul Harry s-a luptat cu talibanii
5 comentarii
 19:11 
PREMIERA MONDIALA: Un barbat si-a tatuat ochiul
3 comentarii
 18:47 
Un mort si 26 de raniti in urma unei explozii din Lyon
1 comentariu
 18:45 
Noi fotografii socante cu atrocitatile de la Abu Ghraib
39 comentarii
 18:17 
Pensionarul care si-a pastrat muschii din tinerete
5 comentarii
 18:16 
Cercetatorii inventeaza planta care nu transpira
 18:13 
CRONICA DE FILM: Nu exista tara pentru batrani (No Country for Old Men)
 18:08 
ULTIMA ORA: O conducta de gaz din zona Aviatorilor a luat foc
 17:46 
Principele Radu nu va mai fi reprezentantul viitorului Guvern
11 comentarii
 17:30 
Scandalul Eurovision: Sase note identice la Andrei Tudor, Bustamante si Barbra Streisand
1 comentariu
 17:18 
Cupa Martisorului pentru politistele din sectorul 4
3 comentarii
 17:15 
Kate Hudson si Owen Wilson dau o noua sansa iubirii lor
2 comentarii
 17:14 
Geoana paraseste imobilul RAAPPS fara "regrete si fara manie"
 17:09 
Lucrarile la Autostrada Transilvania ar putea fi oprite din cauza lipsei banilor
1 comentariu
 17:04 
Sir Ferguson: "Nu poti sa pleci de la United"
 16:59 
Geoana spune ca PSD vrea uninominal si la CJ si cere PNL si UDMR sa-si respecte promisiunile
1 comentariu
 16:51 
Suplimentul ginkgo biloba poate provoca accidente cerebrale
 Top afisari / comentarii 
 STS intra la apa (2586 afisari)
 Abuz de Nastase (2445 afisari)
 Kosovo ii vine manusa lui Basescu (1915 afisari)
 Lefuri romanesti, preturi europene (1666 afisari)
 Cenzura in armata (1519 afisari)
 Rusii testeaza masina timpului (8339 afisari)
 Noi fotografii socante cu atrocitatile de la Abu Ghraib (6951 afisari)
 Suveranitatea Moldovei "amenintata" de o melodie populara (3420 afisari)
 Pensionarul care si-a pastrat muschii din tinerete  (2971 afisari)
 PREMIERA MONDIALA: Un barbat si-a tatuat ochiul (1921 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00989 sec.