Ziua Logo
  Nr. 4167 de luni, 25 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
SUA pregatesc Sistemele de Lupta ale Viitorului


Future Combat Systems (www.army.mil)
 25 februarie, 14:56 
Roboti zburatori, plini de senzori, vehicule de lupta comandate printr-o simpla atingere a touchscreen-ului, avioane de transport si soldati. Toate acestea legate intr-o mare retea informatica. Nu este un scenariu SF, este realitate. Armata SUA crede ca tehnologia poate sa simplifice razboaiele si, in consecinta, a alocat fonduri importante pentru programul "Future Combat Systems" (Sistemele de Lupta ale Viitorului). Potrivit ISN Security Watch, US Army (Fortele Terestre ale SUA) si-a facut cererea pentru bugetul pe anul fiscal 2009 si a elaborat noul sau manual pentru operatiunile de teren. Acesta din urma s-a remarcat prin noutatea abordarii modalitatii in care natura conflictului s-ar putea schimba in urmatorii 10-15 ani. Manualul descrie SUA intr-o era a "conflictului persistent", in care soldatii americani vor trebui sa actioneze adeseori in randul unor civili refractari, in medii instabile. Bugetul solicitat a luat in considerare aceste vederi, intr-o oarecare masura, cerand o crestere a fortelor americane terestre in urmatorii cinci ani.
Uniti prin computere
"Future Combat Systems" (FCS), asa cum este proiectat de catre armata SUA, promoveaza un nou mod de lupta, care leaga oameni, platforme, arme si senzori - intr-un asa-zis sistem al sistemelor. Un alt aspect important legat de FCS este constituit de crearea unor vehicule terestre mai usoare si mai facil manevrabile. Datele furnizate de reteaua informationala FCS, spune teoria, ar oferi o mai buna viteza de reactie fata de diverse situatii, permitand folosirea unor vehicule mai usoare si mai rapide, care ar putea sa scape cu mai multa usurinta de inamici si sa-i pastreze pe acestia in defensiva.
Cat de folositor este sistemul FCS? In momentul de fata, subiectul este abordat la un nivel de baza. Initiatorii propunerii pentru FCS subliniaza "succesul fara precedent" cu care fortele SUA "au zdrobit armata irakiana si l-au dat jos pe Saddam Hussein", potrivit unei lucrari publicate de Fundatia Heritage. In pofida faptului ca FCS nu a fost inca folosit, fortele SUA au fost echipate cu predecesori ai vehiculelor si sistemelor planuite.
In ceea ce priveste tehnologia, armata a instalat o retea de tip FCS in unele dintre vehiculele de lupta, facand posibila localizarea inamicului, dar si a fortelor aliate. Potrivit Rompres, trupele americane au primit adeseori in folosinta vehicule neblindate, suficient de usoare pentru a se misca cu rapiditate de-a lungul teritoriilor in care exista framantari, insa vulnerabile in fata atacurilor cu dispozitive explozive improvizate, odata ce trupele se opresc in locatii in care exista conflicte.
"Doctrina armatei pune acum in balanta aspecte legate de populatie - stabilitate sau sprijin civil - cu cele legate de operatiuni ofensive si defensive", se explica in manualul pentru operatiunile FCS.
Problema fondurilor
La o conferinta de presa a Pentagonului, FCS a fost cel care i-a preocupat in cea mai mare masura pe cei responsabili cu bugetul, ei fiind ingrijorati in legatura cu posibilele viitoare actiuni ale Congresului legat de fondurile pentru FCS. Armata solicita 3,6 miliarde de dolari pentru FCS in anul 2009 - o crestere cu 100 de milioane de dolari fata de bugetul pentru 2008. Cu toate acestea, accentul pe care il pune armata pe FCS ridica o serie de intrebari, avand in vedere noile sale principii de operare si experientele din Afganistan si Irak.
"Nu ne putem permite sa mai eliminam din FCS anul asta", a declarat locotenent-generalul David Melcher, director-adjunct pentru buget al armatei.
Congresul a redus bugetul cerut de administratie pentru FCS cu 229 milioane de dolari pentru anul fiscal 2008 si cu 250 milioane de dolari pentru anul anterior. Programul ar putea suferi o lovitura chiar mai puternica anul acesta, criticii FCS urmand sa ceara o reducere a fondurilor cu 875 de milioane de dolari.
Criticile aduse de Congres FCS, in ultimii ani, s-au focalizat in jurul intarzierilor programate, cele mai multe avand drept motiv lipsa pregatirii aspectelor tehnice, precum si imensul pret de 160 de miliarde de dolari. Sistemele erau programate pentru intrarea in productie pana in anul 2006 si sa fie testate pe teren, in anul 2008, insa programul a fost extins cu peste sase ani.
Strategia SF, atacta de unii militari
Colonelul H. R. McMaster explica intr-un articol publicat recent in revista Survival, editata de Institutul International pentru Studii Strategice, ca gandirea armatei americane continua si in ziua de azi cu o mentalitate ce dateaza de la inceputul anilor 1990, caracterizata printr-o "teorie fantastica legata de natura viitorului mai curand decat de amenintarile cu care se va confrunta securitatea nationala".
Conceptul de retea al FCS a devenit una dintre ideile centrale ale ceea ce McMaster numeste o conceptie larg acceptata, insa eronata, privitoare la viitorul razboiului: credinta ca tehnologia pentru supraveghere, comunicatii si informatii va aduce schimbari majore in volumul informatiilor detinute.
Baza pusa pe aceste tehnologii pentru obtinerea de informatii pe campul de lupta, opineaza McMaster, ignora lectiile ce ar fi trebuit invatate din operatiunile americane din Irak si Afganistan. In ambele campanii, tehnologia pentru supraveghere si informatii a esuat in a oferi "cunostinte dominante despre campul de lupta".
McMaster lanseaza un apel la adresa armatei SUA, cerandu-i sa "abandoneze periculoasa si seducatoarea iluzie" ca tehnologia poate rezolva problema conflictelor din viitor.
"Chiar si o analiza simpla a conflictelor din Afganistan si Irak", explica el, "ar darama mitul potrivit caruia tehnologia poate "ridica negura razboiului" si aduce un anume grad de certitudine in lupta".
M.A.B.  
Alte articole
  Armata americana va recruta imigranti cu vize temporare    (2009-02-14 12:10)
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
2012   de sty
animatrix si minority report erau mai mishto   de BeDeii vechi si NOI
Millenium Challenge   de serafim
Cineva trebuie sa gandeasca si inainte!   de Olga Khan
cine o sa mai lupte in viitor pt.aventureierii mosadului?   de Cipi
Asa, asa, ucideti, ucideti!!!! Hahaha, da da, sa moara, sa moara toti dusmanii!!!   de cercetas
Da. Ale viitorului... ca prezentu' e-n...   de Zenn
Astia vor sa distruga lumea   de Mario
A r h i v a
Stirile zilei 2008-02-25
 20:48 
CSM vrea sa stie daca arhivele SIPA au fost distruse
1 comentariu
 20:37 
Culisele Oscarurilor: amanti, rivalitati si actrite insarcinate
 20:20 
Gyorghy Frunda sfatuieste UCM sa nu creada ca Basescu va inlocui in Parlament UDMR-ul cu ei
 19:49 
Credit prin Internet in doar 10 minute
 19:32 
Vadim pune conditii PD-L
2 comentarii
 19:15 
Creaturile din adancuri
1 comentariu
 19:06 
Fetita-sirena a trecut pe langa moarte de 150 de ori
1 comentariu
 18:51 
Uniunea Compozitorilor din Romania: Piesa pentru Eurovision 2008 nu este un plagiat
 18:51 
Scenariu pentru 2012: Rusia ocupata de Europa, SUA si China
14 comentarii
 18:45 
Pakistanul a blocat accesul intregii lumi la YouTube, timp de o ora
1 comentariu
 18:35 
Obezitatea, mai periculoasa decat terorismul
 18:32 
Pacuraru da vina pe functionari, dar le ia apararea
 18:10 
Kate Hudson, insarcinata cu copilul lui Justin Timberlake?
 17:55 
PSD nu semneaza si nu voteaza motiunea de cenzura a PD-L
 17:55 
Incaierare pe parcari
1 comentariu
 17:55 
Ioan Talpes cere sanctionarea lui Bogdan Olteanu
2 comentarii
 17:49 
Mahindra&Mahindra ar putea duce Logan-ul in SUA
1 comentariu
 17:22 
SUA cedeaza in disputa reducerii emisiilor de gaze
1 comentariu
 17:12 
Bulgaria invita Kosovo la intalnirea ministrilor de externe din Europa de Sud-Est
 16:50 
SUA cer Europei sa demareze gazoductul Nabucco
 Top afisari / comentarii 
 Falimentul lui Gigi Becali (3340 afisari)
 Scandalul Eurovision (3200 afisari)
 Moartea suspecta a unui ziarist (3199 afisari)
 Basescu i-a pus la punct pe autonomisti (2786 afisari)
 Romania in fata conflictului regional (2691 afisari)
 Fetita-sirena a trecut pe langa moarte de 150 de ori (5586 afisari)
 Scenariu pentru 2012: Rusia ocupata de Europa, SUA si China (5220 afisari)
 Tatal lui Hitler ar putea fi inmormantat la Bucuresti (2933 afisari)
 Tinutele vedetelor au avut un singur Oscar: eleganta rosie (2589 afisari)
 Culisele Oscarurilor: amanti, rivalitati si actrite insarcinate (2010 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01127 sec.