Ziua Logo
  Nr. 4167 de luni, 25 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Un candidat independent da peste cap campania electorala din SUA
-- Anuntul candidaturii lui Ralph Nader nu este o surpriza. Multi democrati il acuza si acum ca a "furat" voturile lui Al Gore la alegerile din 2000, cand Bush a devenit presedinte dupa o victorie la limita.
 25 februarie, 13:23 
Ralph Nader
In cursa pentru Casa Alba a aparut un nou candidat, activistul radical Ralph Nader. Anuntul candidaturii sale nu este, insa, o surpriza pentru americani. El a jucat diverse roluri in campaniile electorale americane, inca din 1992. Multi democrati il acuza inca pe Nader ca a "furat" voturile lui Al Gore la alegerile din 2000, cand George Bush a devenit presedinte dupa o victorie electorala la limit�. Si de data aceasta, Nader si-a lansat candidatura cu o provocare adusa sistemul politic traditional american, contestand dominatia partidelor republican si democrat asupra scenei politice. Intrarea sa in cursa aduce pe agenda un set de idei politice noi. El propune solutii legate de protectia mediului si a consumatorului. In acelasi timp, cursa pentru Casa Alba inregistreaza un nou atac al democratilor impotriva republicanilor. Presedintele Partidului Democrat, Howard Dean, l-a acuzat pe candidatul republican, John McCain, ca a incalcat propria lege a finantarii campaniei electorale, motiv pentru care democratii vor depune luni o plangere la Comisia electorala federala.
"Candidez la alegerile prezidentiale", a anuntat duminica Nader la postul de televiziune NBC. "Ofer perspectiva unui discurs alternativ pe tema marilor dosare care sunt total ignorate sau combatute de democratul Barack Obama, de Hillary Clinton si de republicanul John McCain", a declarat el. Nader le-a reprosat candidatilor din Partidul Democrat ca nu sunt interesati de ceea ce americanii percep ca fiind problemele lor: razboiul din Irak, scandalele bursiere, conflictul israeliano-palestinian. In ceea ce-l priveste pe candidatul republican John McCain, Nader, care cere o procedura de destituire a presedintelui Bush si vicepresedintelui Dick Cheney, l-a acuzat ca este "candidatul razboiului vesnic". "Fiecare simte obligatia sa deschida drumuri noi, sa ofere oamenilor un mai bun acces la vot, sa le dea o sansa candidatilor independenti si de la alte partide. Nesupunerea este mama progresului", a aratat Ralph Nader. Noul candidat la presedintia Statelor Unite crede ca marile corporatii detin prea multa putere, ca se cheltuie prea mult pentru armata si nu se fac destule pentru protectia mediului. Suporterii sai afirma ca numeroase idei ale lui Nader au fost absorbite treptat de candidatii marilor partide.
Voturile primite de Nader pot schimba rezulatul final al alegerilor
Multi comentatori si analisti nu cred in sansele lui Nader de a ajunge la Casa Alba, dar spun ca intrarea lui in cursa prezidentiala poate schimba echilibrul de forte dintre candidati, iar voturile primite de el pot influenta rezultatul final al alegerilor, la fel cum s-a intamplat in urma cu opt ani. "Ceea ce este cel mai interesant este sa vedem daca primarul New York-ului Michael Bloomberg se va lansa", a subliniat guvernatorul democrat al New Jesey, Jon Corzin, un sustinator al lui Hillary Clinton. "Ar putea avea un impact major si este imposibil de prevazut care tabara va suferi cel mai mult". Multi americani cred de altfel ca cel mai semnificativ moment al carierei lui Ralph Nader a fost cursa prezidentiala din statul Florida, din 2000. Atunci, sus�in democratii, Nader a luat din voturile pe care in mod normal le-ar fi castigat Al Gore, iar astfel George Bush a ajuns presedinte. Raph Nader a candidat si in 2004, cand a castigat 0,3% din voturi, dar si in 1992 si 1996. El a declarat ca opozitia democrata fata de presedintele George W. Bush trebuie fie sa obtina o victorie zdrobitoare in noiembrie, fie sa-si "inchida pravalia".
Republicanul John McCain, acuzat de incalcarea propriei legi
Noi tensiuni in cursa pentru Casa Alba intre democrati si republicani. Liderul Partidului Democrat american, Howard Dean, a anuntat duminica depunerea iminenta a unei plangeri impotriva candidatului probabil al republicanilor la alegerile prezidentiale, John McCain, acuzat ca a incalcat propria lege privitoare la finantarea campaniilor electorale, relateaza AFP. "Luni, Partidul Democrat va depune o plangere la Comisia electorala federala, in care va cere anchetarea presupuselor incalcari comise de echipa de campanie a lui McCain" in ceea ce priveste legea privitoare la finantarea publica a campaniilor, a anuntat liderul democrat. "Chestiunea cruciala este integritatea lui McCain", a spus Dean, subliniind ca senatorul de Arizona "si-a consrtuit cariera pozand intr-un reformator". "Adevarul este ca este exact ca alti politicieni, gata sa schimbe sistemul doar daca este spre binele lor", a explicat Dean.
Aceasta nu este pentru prima data cand integritatea lui John McCain, cruciat al luptei impotriva influentei banilor asupra politiciii, este pusa sub semnul intrebarii. In urma cu numai cateva zile, New York Times a afirmat ca McCain ar fi avut in 1999-2000 o relatie nepotrivita cu o tanara lobbysta si ca a favorizat societati cliente ale femeii.
Alina OLTEANU  
 Afisari: 1582  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
O mamaliga impartita la trei   de cantemir
Yes to Obama and Nader! Out with warmongers!   de green day
Nu da peste cap nimic. Joaca aceeasi comedie de peste 30 ani.   de Zenn
A r h i v a
Stirile zilei 2008-02-25
 20:48 
CSM vrea sa stie daca arhivele SIPA au fost distruse
1 comentariu
 20:37 
Culisele Oscarurilor: amanti, rivalitati si actrite insarcinate
 20:20 
Gyorghy Frunda sfatuieste UCM sa nu creada ca Basescu va inlocui in Parlament UDMR-ul cu ei
 19:49 
Credit prin Internet in doar 10 minute
 19:32 
Vadim pune conditii PD-L
2 comentarii
 19:15 
Creaturile din adancuri
1 comentariu
 19:06 
Fetita-sirena a trecut pe langa moarte de 150 de ori
1 comentariu
 18:51 
Uniunea Compozitorilor din Romania: Piesa pentru Eurovision 2008 nu este un plagiat
 18:51 
Scenariu pentru 2012: Rusia ocupata de Europa, SUA si China
14 comentarii
 18:45 
Pakistanul a blocat accesul intregii lumi la YouTube, timp de o ora
1 comentariu
 18:35 
Obezitatea, mai periculoasa decat terorismul
 18:32 
Pacuraru da vina pe functionari, dar le ia apararea
 18:10 
Kate Hudson, insarcinata cu copilul lui Justin Timberlake?
 17:55 
PSD nu semneaza si nu voteaza motiunea de cenzura a PD-L
 17:55 
Incaierare pe parcari
1 comentariu
 17:55 
Ioan Talpes cere sanctionarea lui Bogdan Olteanu
2 comentarii
 17:49 
Mahindra&Mahindra ar putea duce Logan-ul in SUA
1 comentariu
 17:22 
SUA cedeaza in disputa reducerii emisiilor de gaze
1 comentariu
 17:12 
Bulgaria invita Kosovo la intalnirea ministrilor de externe din Europa de Sud-Est
 16:50 
SUA cer Europei sa demareze gazoductul Nabucco
 Top afisari / comentarii 
 Falimentul lui Gigi Becali (3340 afisari)
 Scandalul Eurovision (3200 afisari)
 Moartea suspecta a unui ziarist (3199 afisari)
 Basescu i-a pus la punct pe autonomisti (2786 afisari)
 Romania in fata conflictului regional (2691 afisari)
 Fetita-sirena a trecut pe langa moarte de 150 de ori (5586 afisari)
 Scenariu pentru 2012: Rusia ocupata de Europa, SUA si China (5220 afisari)
 Tatal lui Hitler ar putea fi inmormantat la Bucuresti (2933 afisari)
 Tinutele vedetelor au avut un singur Oscar: eleganta rosie (2589 afisari)
 Culisele Oscarurilor: amanti, rivalitati si actrite insarcinate (2010 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01475 sec.