Ziua Logo
  Nr. 4161 de luni, 18 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Alegerile din Pakistan s-au incheiat
 18 februarie, 18:39 
A inceput numaratoare voturilor (foto: EPA)
In Pakistan a inceput numaratoarea voturilor, la finalul unor alegeri legislative cruciale ce s-au dovedit mult mai putin violente decat s-a crezut, informeaza Reuters. Desi, in cele din urma, nu s-au inregistrat decat "cateva" atacuri cu bomba care au vizat centrele de votare, pakistanezii nu s-au inghesuit la urne, temandu-se pentru viata lor. Suspansul continua insa, de rezultatul scrutinului de luni putand sa depinda destinulul politic al presedintelui Pervez Musharraf. Chiar daca nu este vorba de alegeri prezidentiale, in cazul in care rezultatele votului vor conduce la formarea unui parlament ostil lui Musharraf, acesta are toate sansele sa fie debarcat de la putere, apreciaza agentiile internationale de presa. Probabil in incercarea de a evita o asemenea evolutie, liderul pakistanez a promis luni ca, in spiritul reconcilierii, este gata sa colaboreze cu oricine castiga alegerile.
Teama de atentate i-a tinut pe pakistanezi in casa
Birourile de vot au fost deschise luni, la ora 3.00 GMT, pentru alegeri legislative cruciale in Pakistan, singura puterea nucleara din lumea musulmana. O jumatate de milion de membri ai fortei de securitate, dintre care 81.000 militari suplimentari, a fost desfasurata pentru a asigura securitatea celor 64.000 de birouri de vot. Aceasta demonstratie de forta intervine in plin val de atentate, majoritatea sinucigase. Atacurile sustinatorilor al-Qaida si ale talibanilor s-au soldat in 2007 cu mai mult de 800 de morti, acesta fiind cel mai sangeros an din istoria Pakistanului in materie de atentate. De altfel, in noaptea de duminica spre luni, au fost ucise prin impuscare cinci persoane, printre care si Asif Asharaf, un candidat al opozitiei. De asemenea, chiar inainte de deschiderea urnelor, la 05.00, ora Romaniei, doua birouri din valea Swat au fost avariate in atacuri cu bomba. Fortele de securitate au raportat astazi, potrivit CNN, nu mai putin de trei alte explozii, dintre care doua s-au produs tot in apropierea unor centre de votare.
Dincolo de teama de atentate, care i-a tinut pe multi pakistanezi departe de centrele electorale, mai exista insa si teama de frauda, care, potrivit Reuters, ar putea determina o adevarata reactie in lant. Partidele de opozitie ar putea sa conteste rezultalele alegerilor si sa initieze proteste de strada, fata de care armata ar putea reactiona in mod violent.
Pervez Musharraf (foto: EPA)
Musharraf ii intinde o mana oricui castiga alegerile
Parand sa trateze cu calm intreaga situatie, presedintele Pervez Musharaff a declarat luni ca va lucra cu noul guvern indiferent ce partid va castiga alegerile parlamentare din Pakistan. "Vreau sa spun ca orice partid va castiga, oricine va deveni prim-ministru, ii felicit. Voi coopera pe deplin in calitate de presedinte, indiferent care va fi rolul meu", a spus Musharraf, citat de AP si Reuters. "Trebuie sa renuntam la abordarea aceasta agresiva si sa fim mai concilianti. Eu voi ramane fidel unei politici de reconciliere fata de oricine", a mai spus liderul pakistanez.
Referendum pro sau contra Musharraf
Potrivit agentiilor internationale de presa, alegerile de luni sunt cruciale pentru viitorul politic al lui Pervez Musharraf, ele echivaland cu un adevarat referendum pro sau contra presedintelui. Indiferent care dintre cele doua principale partide de opozitie va castiga majoritatea in parlament, noteaza CNN, rezultatul final ar putea fi inlaturarea lui Musharraf de la putere. Potrivit Reuters, partidele de opozitie l-a putea debarca pe liderul pakistanez pe motiv ca acesta a declarat in luna noimebrie starea de urgenta, masura considerata ilegala de o mare parte a clasei politice din aceasta tara.
Totusi, Musharaff a declarat luni ca, indiferent care va fi rezultatul alegerilor, el nu il va contesta. "Oricare ar fi rezultatul, noi il vom accepta cu gratie", a spus presedintele pakistanez.
Potrivit sondajelor de opinie, unul dintre favoritii in aceasta cursa electorala este Partidul Poporului din Pakistan (PPP), formatiune politica al carui lider a fost, pana in ziua asasinarii sale, fostul premier pakistanez Bhenazir Bhutto. Un vot de simpatie, noteaza Reuters, ar putea ajuta PPP sa obtina majoritatea in legislativul pakistanez. Totusi, noteaza acceasi agentie de presa, majoritatea analistilor se indoiesc ca PPP poate castiga majoritatea. Liga Musulmana Pakistaneza, partid condus de Nawaz Sharif, un alt fost premier, pare sa se afle de asemenea in topul preferintelor electoratului din Pakistan, informeaza CNN.
Alegerile legislative de luni nu reprezinta o sursa de ingrijorare numai pentru presedintele Musharraf, ci si pentru comunitatea internationala. Aliatii vestici ai tarii doresc un Pakistan concentrat pe combaterea militanismului. Mai ales Washingtonul, care a investit miliarde de dolari pentru a sustine guvernul lui Musharraf, va urmari procesul electoral cu maxima atentie, apreciaza CNN.
Alina OLTEANU  
Alte articole
  Atentatele nu-l sperie pe Musharraf    (2008-02-16 12:57)
  Musharraf ordona armatei sa deschida focul asupra manifestantilor    (2008-01-15 10:53)
  Pervez Musharraf i-a predat puterea succesorului sau la conducerea armatei    (2007-11-28 12:51)
  Musharraf si-ar da demisia    (2007-11-14 16:29)
  Bhutto rupe definitiv negocierile cu Musharraf    (2007-11-12 16:47)
A r h i v a
Stirile zilei 2008-02-18
 22:01 
Parlamentul a adoptat declaratia de nerecunoastere a independentei Kosovo
6 comentarii
 21:28 
Cu Kosovo in campanie electorala
 20:34 
Basescu: Romania isi mentine pozitia si nu va recunoaste independenta provinciei Kosovo
1 comentariu
 20:06 
Pana in 2029 vom deveni roboti
8 comentarii
 19:55 
Al Fayed: "Tony Blair a ordonat asasinarea Printesei Diana"
4 comentarii
 19:50 
Statele din Golful Persic si Asia cumpara bancile europene
 19:16 
Lindsey Lohan ii aduce un tribut nud lui Marilyn Monroe
1 comentariu
 19:04 
ULTIMA ORA: SUA recunosc oficial independenta Kosovo
10 comentarii
 18:58 
UE: Statele membre recunosc individual independenta Kosovo
 18:29 
Politistii numara gropile din Capitala
 18:22 
Ofiter norvegian impuscat la Pristina
4 comentarii
 18:13 
Note despre asasinarea lui John F. Kennedy si complotul impotriva fratelui acestuia, gasite intr-un seif din Dallas
10 comentarii
 17:55 
Republica Moldova vede in independenta Kosovo "un factor de destabilizare in Europa"
1 comentariu
 17:37 
Afganistanul, prima tara care recunoaste statul Kosovo
1 comentariu
 17:35 
ULTIMA ORA: Basescu - Declararea independentei Kosovo este ilegala
1 comentariu
 17:12 
NATO inchide aeroporturile Otopeni si Baneasa, si restrictioneaza traficul pe DN1
1 comentariu
 17:09 
C.V. Tudor ii cere lui Tariceanu sa dea UDMR afara din Guvern
5 comentarii
 16:47 
PIN cere retragerea Statutului minoritatilor din Parlament
1 comentariu
 16:34 
Prejudiciul Belgradului in urma separarii Kosovo, estimat la 220 de miliarde de dolari
3 comentarii
 16:21 
Bush recunoaste verbal independenta Kosovo
 Top afisari / comentarii 
 S-a nascut Kosovo, a murit ONU (3750 afisari)
 Salvat de la moarte de o strangere de mana (3586 afisari)
 Efectul de domino (2819 afisari)
 Seismul nuclear (2031 afisari)
 Adrian Nastase - marca inregistrata PSD (1725 afisari)
 Note despre asasinarea lui John F. Kennedy si complotul impotriva fratelui acestuia, gasite intr-un seif din Dallas (4476 afisari)
 Jirinovski avertizeaza: Va urma linsarea Romaniei, Moldovei si Ucrainei (3390 afisari)
 Pret record la platina (2269 afisari)
 La sapte ani e mai puternic decat Schwarzenegger (2211 afisari)
 Al Fayed: "Tony Blair a ordonat asasinarea Printesei Diana" (2027 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02501 sec.