Ziua Logo
  Nr. 4159 de vineri, 15 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Provinciile ex-sovietice se pregatesc sa isi declare autonomia
Abhazia sta la rand in cursa independentei dupa Kosovo
 15 februarie, 11:22 
Rusia si Abhazia (regiune separatista din Georgia, situata la granita cu Federatia Rusa) au luat in discutie posibilele actiuni in cazul proclamarii independentei Kosovo si a recunoasterii acesteia de catre SUA si state occidentale, se mentioneaza intr-un comunicat al Ministerului de Externe de la Moscova, dat publicitatii in finalul convorbirilor desfasurate joi la Moscova intre ministrul adjunct de externe rus Grigori Karasin si pretinsul sef al diplomatiei abhaze, Serghei Samba, transmite vineri RIA Novosti.
Textul nu precizeaza despre ce fel de actiuni este vorba. Dupa cum reiese din continutul comunicatului diplomatiei ruse, Karasin si Samba au constatat, intre altele, ca, in cazul recunoasterii independentei Kosovo, provincie din sudul Serbiei, de catre o serie de tari occidentale, "se va contura modul de reglementare a conflictelor regionale, in baza politicii dublelor standarde", ceea ce este "inacceptabil pentru Federatia Rusa".
La 12 februarie, pretinsul ministru de Externe al Abhaziei declara, intr-un interviu pentru publicatia online rusa Kavakazski uzel, ca daca administratia de la Pristina va proclama independenta Kosovo la 17 februarie, Abhazia va incerca sa obtina de asemenea recunoasterea independentei sale, in primul rand din partea Rusiei.
Potrivit acestuia, pentru Abhazia, "Kosovo va constitui un precedent, in care o fosta regiune autonoma din componenta Iugoslaviei primeste independenta, aceasta constituind o analogie, ce creaza o noua realitate pentru republicile autoproclamate din spatiul ex-sovietic". Republica Abhazia si-a autoproclamat independenta de Georgia la 12 octombrie 1999, insa de atunci nu a fost recunoscuta pe plan international.
Discutiile la nivel diplomatic dintre Moscova si regiunea separatista Abhazia din Georgia s-au desfasurat in timp ce presedintele rus Vladimir Putin denunta "dublele standarde practicate de Occident fata de acelasi gen de probleme", in conferinta sa anuala de presa, ce a avut loc joi, la Moscova, cu numai jumatate de luna inaintea scrutinului prezidential din Rusia, de la 2 martie.
Putin: "Daca ei au voie si noi avem voie".
Foto EPA
Evocand cazul Ciprului de Nord, a carui independenta nu este recunoscuta de Occident de peste 40 de ani, Putin a pus sub semnul intrebarii acele formulari potrivit carora problema Kosovo reprezinta un caz unicat, indicand ca in acelasi tip de conflict se inscriu si o serie de teritorii controversate din spatiul postsovietic - Abhazia, Osetia de Sud si Transnistria. "Ni se spune despre Kosovo ca este un caz aparte, un unicat. Nimic mai fals, nu exista nici un caz unicat. Toti inteleg asta foarte bine. Peste tot este acelasi lucru - conflict etnic, crime de ambele parti, de facto, independenta totala. Trebuie sa elaboram principii unice de rezolvare a tuturor acestor probleme", a raspuns vizibil iritat Putin la intrebarea unui reporter occidental care l-a intrebat referitor la pozitia Moscovei in cazul proclamarii independentei Kosovo.
In eventualitatea recunoasterii independentei Kosovo, Putin, care nu a ascuns ca-si va mentine influenta asupra politicii Rusiei si dupa ce nu va mai fi presedinte, a subliniat ca Moscova si-a facut temele pe acasa si are pregatit deja un raspuns la proclamarea unilaterala a independentei Kosovo, dupa cum relata joi agentia ITAR-TASS, citata de Rompres.
"Nu vom raspunde sau actiona ca in oglinda", a spus Putin, adaugand insa ca pentru Rusia recunoasterea independentei Kosovo va constitui un semnal si ca ea va reactiona adecvat la aceasta evolutie."Daca ei au voie si noi avem voie", a spus liderul de la Kremlin.
Georgia se opune independentei provinciei Abhazia
La Tbilisi, presedintele prooccidental al Georgiei, Mihail Saakasvili, a denuntat acest tip de abordare si a avertizat ca Georgia nu va permite ca mare putere mare sa "atenteze" la integritatea teritoriala si suveranitatea sa.
"Noi nu vom permite niciodata ca una sau alta mare putere sa ridice mana aspra teritoriului Georgiei si suveranitatii sale. Vreau sa se auda bine. Poporul georgian nu va permite o revizuire a granitelor Georgiei", a avertizat Saakasvili, in contextul discutiilor privind posibilitatea extinderii precedentului Kosovo si asupra altor conflicte.
Liderul de la Tbilisi a anuntat ca o delegatie oficiala georgiana urmeaza sa se deplaseze cat de curand la Moscova, pentru a conveni cu partea rusa asupra reluarii exportului de marfuri georgiene in Rusia. La Moscova se mai afla si ministrul adjunct de Externe al Georgiei, care poarta "discutii intense cu partea rusa in multe chestiuni", a precizat Saakasvili, indicand ca Rusia a acceptat, in prealabil, sa deschida puncte vamale comune la frontiera ruso-georgiana, inclusiv pe tronsonul republicilor autoproclamate, pentru ca Georgia sa sustina aderarea Rusiei la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC).
In acelasi timp, Saakasvili a confirmat ca la Tbilisi vin semnale alarmante dinspre Abhazia si Osetia de Sud. "Ne aflam intr-un moment istoric extrem de important. Este un moment decisiv pentru Europa, pentru regiunea noastra, inclusiv pentru Georgia. Georgia nu mai are niciun km de pamant in plus, pe care ar fi dispusa sa-l piarda. Este avertismentul meu amical pentru toti cei care fac declaratii, cu cateva zile inainte de proclamarea independentei Kosovo", a avertizat presedintele georgian.
Robert MIRCEA  
Alte articole
  Culisele afacerii Kosovo    (Externe, 2008-03-14)
  Pelerinaj al liderilor sarbi la Moscova    (Externe, 2008-01-31)
  Putin ameninta Romania    (Eveniment, 2007-10-27)
  Putin spune ca Rusia este dispusa, daca va fi necesar, sa sustina militar Abhazia    (2009-08-12 20:13)
  Putin spune ca Rusia va sprijini prin toate mijloacele procesul de edificare a statalitatii Abhaziei si Osetiei de Sud    (2009-08-12 12:22)
  Nu mai este nici o surpriza: Putin confirma anexarea de facto a Abhaziei si Osetiei de Sud    (2009-08-08 16:29)
  Abhazia intentioneaza sa foloseasa "argumentul" Kosovo    (2007-12-29 13:22)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Sigur ca si abhazi au voie   de Harbuzache
A r h i v a
Stirile zilei 2008-02-15
 18:28 
Iarna s-a intors si in Bucuresti
2 comentarii
 18:25 
CSAT a adoptat Conceptia de securitate a summitului NATO 2008 si a analizat evolutiile din Kosovo
1 comentariu
 18:06 
Norica Nicolai il da in judecata pe Traian Basescu
13 comentarii
 18:01 
Copiatul dauneaza grav sanatatii
1 comentariu
 17:43 
Macedonia recunoaste independenta Kosovo
 17:21 
Ucraina cere respectarea integritatii teritoriale a Republicii Moldova
1 comentariu
 17:07 
Si-a facut expozitie din cadavrele unor prizonieri chinezi executati
2 comentarii
 17:05 
Bucurestii, port la Marea Neagra
4 comentarii
 17:00 
Milan ii propune un contract nou lui Ronaldo
 16:57 
Acordul de pace de la Dayton ... a disparut
1 comentariu
 16:46 
A inviat la propria inmormantare
2 comentarii
 16:32 
Tariceanu spune ca nu stie motivele pentru care CSAT nu ia in discutie trimiterea de trupe in Ciad
1 comentariu
 16:14 
A platit 150.000 de dolari ca sa-si cloneze pitbulul
 16:11 
ULTIMA ORA: RIA Novosti - Kosovo isi declara independenta duminica
2 comentarii
 15:37 
Tudor Chiuariu, audiat la DNA in dosarul "Posta Romana"
 15:36 
CE da unda verde privatizarii Automobile Craiova
 15:30 
Moartea temporara, senzatia suprema
2 comentarii
 15:27 
A treia varianta a taxei auto va avea o noua componenta: nivelul emisiilor de dioxid de carbon pe kilometru
1 comentariu
 15:17 
Copii urmariti prin GPS
 14:55 
Iahtul lui Saddam Hussein este de vanzare
1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Kosovo si purificarea etnica din Romania anului 2008 (3228 afisari)
 Premierul Daniel (2804 afisari)
 Spaniolii au decimat mafia romaneasca (2325 afisari)
 Avioanele strategice ale Romaniei sunt pe butuci (1733 afisari)
 Badri - o crima perfecta? (1676 afisari)
 A inviat la propria inmormantare (3012 afisari)
 A vrut sa faca sex de Valentine's Day, dar a fost refuzata de 700 de barbati (2448 afisari)
 Bucurestii, port la Marea Neagra (1517 afisari)
 Moartea temporara, senzatia suprema (1313 afisari)
 Si-a facut expozitie din cadavrele unor prizonieri chinezi executati (1309 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01238 sec.