Ziua Logo
  Nr. 4157 de miercuri, 13 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Operatiunea "Pipas": sute de case, scotocite in cautarea falsificatorilor de carduri
EUROPOL a saltat zeci de romani din sase tari UE



 13 februarie, 17:36 
Politistii din sase state europene au declansat, marti dimineata, cea mai vasta operatiune de identificare si prindere a membrilor unei retele internationale de falsificatori de carduri. Actiunea, declansata in jurul ore 6.00, a avut loc, simultan, in Spania, Irlanda, Germania, Austria, Belgia si Olanda si au fost perchezitionate sute de imobile. Pana miercuri dupa amiaza, autoritatile romane au fost informate ca au fost prinsi - conform datelor furnizate pentru ZIUA Online de surse din Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA) - 117 membrii ai retelei. "Dintre acestia 90 la suta sunt din Spania iar peste 80 la suta sunt romani", au precizat sursele noastre. Operatiunea cu nume de cod "Pipas" este in plina desfasurare, iar informatii detaliate legata de numarul celor prinsi in toate cele sase tari erau asteptate la Bucuresti in cursul zilei de miercuri. ZIUA Online a aflat, totodata, ca la baza acestei actiuni organizata de Europol stau informatiile oferite de politistii romani, deoarece cei mai multi dintre mebrii retelei sunt de pe plaiuri mioritice si se afla in baza de date a IGPR. "A fost, intr-adevar, o intalnire pe aceasta tema in luna iunie a anului 2007 intre reprezentanti ai autoritatilor din mai multe tari. Atunci s-au pus bazele unei colaborari pentru combaterea acestui fenomen. La actiunea de ieri (marti n.r.) au participat si doi ofiteri de la Directia de Combatere a Criminalitatii Organizate", ne-a confirmat Sarmizia Fetcu, purtatorul de cuvant al Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR). Din primele informatii date publicitatii de presa spaniola reiese ca actiunea internationala impotriva falsificarii si utilizarii frauduloase a cartilor de credit s-a soldat cu arestarea a cel putin 120 de persoane de origine romana la Murcia, in Comunidad Valenciana, Tarragona, Malaga, Huelva, Canariassi Madrid. Operatiunea a fost coordonata de Biroul European al Politiei (Europol). Dintr-un articol publicat miercuri de ziarul local La Opinion de Murcia reiese ca au fost arestate si alte persoane implicate din Irlanda si Romania. Informatia nu este, insa, confirmata de Politia Romana care sustine, prin Biroul de presa al IGPR, ca "in Romania nu au fosat operate arestari in cadrul acestei operatiuni".
Spania, Raiul falsificatorilor
Asa cum reiese din informatiile publicate in presa din Peninsula Iberica, cercetarile desfasurate in Comunidad Valenciana - dintre care sase in provincia Alicante - si in restul tarii au fost ordonate de Judecatoria Centrala de Instructie numarul 6 al Audientei Nationale. Functionarii Grupului Crimei Organizate de la Comisariatul Provinciei Alicante au arestat, marti 12 februarie, 15 cetateni romani la Benidorm, Calpe, Alfaz del Pi, Torreviejasi San Javier (Murcia) si au fost confiscate masinarii si dispozitive de tiparit si de falsificare a cartilor de credit. Intre cei arestati in provincie exista persoane implicate in falsificarea cartilor de credit si altele care le utilizau in mod fraudulos facand cumparaturi. Toti cei arestati au fost transferati la Comisariatul de Nord, unde vor fi interogati inainte de a fi pusi la dispozitia justitiei. Operatiunea politiei, la care au participat aproximativ o suta de politisti din Valencia, 80 din Castellon si peste 40 din Alicante, s-a desfasurat incepand cu orele sase dimineata. Marea parte a arestarilor - 28 - au avut loc la Valencia, unde banda dispunea de zeci de apartamente in care locuiau trei din capii retelei. Cel putin sase dintre cei arestati la Valencia sunt femei, desi se pare ca majoritatea serveau drept acoperire barbatilor si nu sunt direct implicate in falsificarea cartilor de credit. Politia spaniola trebuie inca sa analizeze documentatia ampla a investigatiei si hard-urile a numeroase computere confiscate. Surse apropiate cazului, citate de mass-media din Spania, vorbesc de mai multe retele interconectate si de unii lideri comuni. Totodata, reteaua este suspectata de clonarea si falsificarea a mii de carti de credit. Deocamdata, nu exista o estimare a prejudiciului economic adus, fapt subliniat si de politistii romani.
Datele de pe 45 de milioane de carti de credit vandute falsificatorilor de carduri de hakerii romani si rusi
Actiunea declansata marti de Europol confirma, de altfel, informatiile aparute in 2007 in presa americana. Mass-media din SUA a atras atentia despre pericolul pe care il reprezinta cei care au pus mana pe datele a milioane de persoane care foloseau carti de credit. Este vorba despre o retea de hakeri romani si rusi care, la randul lor, au vandut aceste date falsificatorilor de carduri. Conform unui articol aparut in Wall Street Journal in luna mai anul trecut, hakerii romani si rusi ar fi la originea sustragerii datelor de pe circa 45 de milioane de carti de credit. Smecheria folosita de acestia: intrau pe retelele informatice ale unor magazine si patrundeau in baza de date a operatorului TJX Companies, un gigant carea detine magazine in SUA, Porto Rico si Canada. Acesta a fost dat in judecata de aproape 300 de banci din cauza ca au permis furtul informatic. Potrivit Wall Street Journal, reteaua wireless de la magazinele de imbracaminte Marshalls ar putea fi la originea bresei de securitate care a permis atacatorilor sa acceseze sistemele TJX Companies. Desi celelalte sisteme TJX fusesera modernizate si foloseau Wi-Fi Protected Access (WPA), imbunatatirile nu au inclus retelele wireless ale magazinelor Marshalls care asigurau transferul datelor de la dispozitivele de procesare a cartilor de credit la serverele companiei. Ceea ce este surprinzator este faptul ca politistii americani arata cu degetul catre piratii cibernetici romani si rusi. Potrivit site-ului Monsters and Critics, care citeaza publicatia Wall Street Journal, frauda s-a produs intre anii 2005 si 2007 dar conducerea societatii americane TJX a semnalat-o abia in decembrie 2006. In presa din SUA au aparut, de altfel, informatii potrivit carora politistii au arestat mai multe persoane care au folosit numerele unor carduri de credit furate din bazele de date la TJX ca sa cumpere marfuri in valoare de milioane de dolari. Autoritatile din SUA sau din tari occidentale s-au sesizat de mai multe ori in ultimii ani si au au atras atentia autoritatilor romane asupra acestui pericol. Nu intamplator, Politia Romana a inclus, anul trecut, in recomandarile sale modul de prevenire si modalitatile prin care pot fi impiedicate astfel de infractiuni. De altfel, in bilantul Politiei Romane pentru anul 2007 se precizeaza ca fraudele informatice au crescut cu 54%, metodele preferate de romani fiind "phishing"-ul, paginile false de internet ale unor institutii si echipamentele de fraudare a bancomatelor. Atacurile informatice pe internet au vizat mai ales SUA, Franta, Italia, Anglia, Germania, Belgia, Spania si Olanda.
Petrisor CANA  
Alte articole
  Spaniolii au decimat mafia romaneasca    (Eveniment, 2008-02-15)
  Infractorii romani din Spania s-au specializat in traficul de carne vie    (Anchete, 2007-10-16)
  Patru romani au disparut in Spania    (Anchete, 2007-09-19)
  Operatiunea Alejandra: Peste 30 de traficanti de persoane si de droguri arestati simultan in Spania si Romania    (2008-10-07 16:21)
  Infractorii spanioli se dau romani cand sunt prinsi la furat    (2008-06-10 17:51)
  Spaniolii despre romani: saraci, murdari, dar muncitori    (2008-06-05 16:43)
  Cainii si romanii, interzisi intr-un magazin din Spania    (2008-05-10 15:18)
  In Spania se desfasoara cel de-al doilea Congres al Romanilor    (2007-11-12 14:03)
 Afisari: 1270  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2008-02-13
 19:28 
Tata Motors produce masina care merge cu aer
11 comentarii
 19:23 
Baietel de sapte ani violat in parcul Circului
1 comentariu
 19:21 
Exorcizarea unei case bantuite, din banii Consiliului Local
 18:54 
Un miliardar aflat in dizgratia lui Putin moare suspect la Londra
4 comentarii
 18:52 
Kremlinul si-a lansat un submarin de ultima generatie
 18:49 
Cum poti Incarca telefonul mobil cu genunchii
1 comentariu
 18:48 
NATO ar putea pierde razboiul din Afganistan
4 comentarii
 18:21 
Fiul secret al presedintelui Kennedy traieste in Vancouver
5 comentarii
 18:18 
Palatul Parlamentului se face verde
1 comentariu
 18:05 
Tariceanu: Nu demisionez pentru anticipate
 17:44 
PF Daniel lanseaza apelul "Nu vrem liceu fara Dumnezeu"
20 comentarii
 17:44 
Beckahm la "centenar" cu SUA
 17:43 
Venezuela sisteaza exporturile de petrol catre SUA
2 comentarii
 17:41 
Finala Cupei Romaniei la Piatra Neamt
 17:37 
Mister Muscolo in varianta canina
 17:19 
Portretul robot al ucigasului din Berceni
2 comentarii
 16:50 
Geoana anunta iar anticipatele
1 comentariu
 16:47 
Dinu Patriciu: Sectorul imobiliar se va confrunta cu o criza fara precedent
5 comentarii
 16:32 
Senatul a aprobat venirea Ford la Craiova
3 comentarii
 16:25 
Geoana: Basescu intentioneaza sa demisioneze
3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Marele jaf (2291 afisari)
 Napoleon nu a fost otravit cu arsenic (1920 afisari)
 Taxa, pomenile, Becali (1421 afisari)
 Ion Iliescu s-a injurat cu Nica Leon (1404 afisari)
 Beleaua de la Justitie (1354 afisari)
 Tata Motors produce masina care merge cu aer  (3751 afisari)
 Dinu Patriciu: Sectorul imobiliar se va confrunta cu o criza fara precedent (3660 afisari)
 Ninsori si frig in Romania, incepand de vineri (3362 afisari)
 Kremlinul si-a lansat un submarin de ultima generatie (3094 afisari)
 Portretul robot al ucigasului din Berceni (2779 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01210 sec.