Ziua Logo
  Nr. 4157 de miercuri, 13 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Belgradul doreste o reuniune urgenta a Consiliului de Securitate al ONU
 13 februarie, 11:46 
Reprezentantul permanent al Serbiei la ONU, Pavle Djevremovic
Serbia considera ca in urmatoarele zile se impune o noua reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate in problema Kosovo, in legatura cu situatia "extrem de serioasa creata in provincie", dupa cum a declarat marti seara, la sediul Natiunilor Unite din New York, reprezentantul permanent al Serbiei la ONU, Pavle Djevremovic, relateaza Interfax si AFP.
Surse diplomatice de la sediul ONU nu au exclus ca o asemenea reuniune sa aiba loc joi, 14 februarie.
In opinia observatorilor, intrunirea de urgenta a Consiliului de Securitate va avea loc pe fundalul tensionat de iminenta proclamarii independentei Kosovo in urmatoarele zile.
Indepedenta cu fast
Mass-media de la Pristina au informat ca proclamarea unilaterala a independentei Kosovo ar putea sa se produca in 17 sau 18 februarie. Presa kosovara sustine ca guvernul de la Pristina a elaborat deja scenariul ceremoniei, ce va urma imediat dupa anuntul proclamarii independentei.
Belgradul considera ca proclamarea unilaterala a independentei Kosovo contravine flagrant Rezolutiei 1244 a Consiliului de Securitate al ONU, care confirma suveranitatea si integritatea teritoriala a Serbiei.
La aproape noua ani de la sfarsitul razboiului, albanezii din Kosovo se pregatesc, probabil duminica sau luni, sa proclame independenta acestei provincii din sudul Serbiei cu majoritate albaneza, pe care Washingtonul si tarile Uniunii Europene ar trebui sa se grabeasca sa o o recunoasca, noteaza agentia AFP. Potrivit diferitelor surse de la Pristina, declararea unilaterala a independentei ar trebui sa intervina chiar inainte de reuniunea, de luni 18 februarie, a ministrilor de externe ai UE, care spera sa afiseze o unitate relativa privind recunoasterea acesteia.
SUA si mai multe tari mari ale Uniunii (Germania, Franta, Marea Britanie, Italia) si-au exprimat deja intentia de a recunoaste rapid independenta Kosovo dupa proclamarea sa. Belgradul, Moscova si sarbii din Kosovo (sub 10% din populatie) au anuntat ca vor respinge independenta acestei provincii pe care o considera ilegala. Premierul sarb nationalist Vojislav Kostunica, a reafirmat marti ca Serbia "va anula" aceasta proclamatie. Presedintele Boris Tadic a avertizat, la randul sau, ca "relatiile nu vor mai fi aceleasi" cu tarile care vor recunoaste Kosovo.
Declaratia de indepedendeta a Kosovo, redacta de oficiali straini
Versiunea finala a declaratiei de independenta a provinciei Kosovo nu a fost inaintata inca autoritatilor de la Pristina, potrivit unei surse guvernamentale din regiune, relateaza publicatia Blic in editia electronica.
Guvernul provinciei Kosovo sustine ca documentul proclamarii independentei va fi definitivat pana vineri.
Sursa citata a precizat ca participantii la elaborarea declaratiei sunt oficiali din alte tari, fara a dezvalui identitatea acestora sau tarile din care provin. Guvernul din Kosovo crede ca schimbarile nu ar trebui sa fie radicale. Potrivit anunturilor de pana acum, proclamarea independentei ar urma sa fie adoptata la 17 sau 18 februarie.
Noua realitate
Aproape de a vedea implinit visul albanezilor din Kosovo, premierul kosovar Hashim Thaci a promis"o noua realitate" si a reiterat ca securitatea sarbilor si a altor minoritati va fi garantata intr-un Kosovo independent."Vom inchide capitolul trecutului si il vom deschide pe cel al viitorului, Kosovo este patria tuturor cetatenilor", a spus el. Premierul Thaci a indicat in numeroase ocazii ca procesul care duce la declararea independentei este gestionat"in coordonare" cu Washingtonul si UE. Desi o ampla majoritate a tarilor este gata sa recunoasca Kosovo independent, sase state care se tem ca acest lucru va incuraja separatismul, nu ar trebui sa o faca intr-un viitor apropiat (Ciprul, Spania, Bulgaria, Grecia, Romania, Slovacia).
UE pregatita sa trimita 2.000 de oameni
Tanar kosovar, protestand impotriva misiunii UE
In ciuda acestor diviziuni, UE este gata sa trimita, fara avizul ONU, o misiune de aproximativ 2.000 de europeni (mai ales politisti si juristi) insarcinati "sa indrume" primii pasi ai Kosovo spre independenta. Semnalul efectiv al plecarii misiunii ar putea interveni duminica sau luni. Aceasta misiune ar trebui sa preia stafeta Misiunii ONU in Kosovo (UNMIK), care administreaza provincia din 1999. UNMIK a fost trimisa in Kosovo dupa ce campania de bombardamente ale NATO l-a obligat pe presedintele Slobodan Milosevic sa retraga din provincie fortele sarbe, care luptau din 1998 impotriva gherilei separatiste kosovare albaneze Armata de Eliberare din Kosovo (UCK) si recurgeau la executii impotriva populatiei albaneze.
NATO va asigura in continuare securitatea in Kosovo
O forta comandata de NATO, KFOR (16.000 de oameni) este insarcinata din 1999 sa asigure securitatea in Kosovo. NATO a anuntat ca va ramane in continuare. Printre posibilele scenarii figureaza o secesiune a nordului Kosovo, unde traiesc circa 40.000 dintre cei 100.000 de sarbi prezenti in provincie, declansarea de violente sau de provocari in ambele tabere. "Se vor trage focuri de arma daca albanezii incearca sa-si impuna puterea in nord", a declarat unul din liderii sarbilor kosovari, Oliver Ivanovic.
"Oficialii de rang inalt si vicepresedintele celui mai influent partid politic de opozitie trebuie sa se adreseze sarbilor si sa le ceara sa ramana in provincie. Trebuie sa li se ofere garantii ferme ca Serbia nu ii va uita si ca autoritatile le vor asigura conditii atat pe plan economic cat si politic", a mai declarat Oliver Ivanovici.
"De aceea politica noastra trebuie sa reprezinte nerecunoasterea statutului provinciei si continuarea luptei politice. Toate acestea, totusi, trebuie sa implice si cooperarea cu UE", a completat acesta. Fortele KFOR au avertizat ca vor reactiona "ferm impotriva oricarei amenintari" la securitatea provinciei. KFOR si UNMIK au fost desfasurate in Kosovo, in mod temporar pe baza rezolutiei 1244 adoptata in iunie 1999 de Consiliul de Securitate al ONU, care acorda Kosovo "o autonomie substantiala", reafirmand suveranitatea Belgradului asupra teritoriului.
"Ziua Z"
Negocierile privind statutul final nu au ajuns insa la niciun acord, Belgradul propunand o ampla autonomie in cadrul frontierelor Serbiei, iar albanezii din Kosovo refuzand orice alta solutie care sa nu fie independenta. Autoritatile kosovare s-au angajat sa respecte planul mediatorului ONU, Martti Ahtisaari, care preconizeaza o independenta" sub supraveghere internationala" fata de care Rusia a facut uz de veto in Consiliul de Securitate. La Pristina, populatia asteapta cu nerabdare "ziua Z" sperand ca independenta le va aduce locuri de munca, investitii si aderarea la UE."Va fi indeplinirea tuturor dorintelor noastre", spune studenta Albana Hedeni, in varsta de 20 de ani.
Madalin NECSUTU  
Alte articole
  Legea martiala in Kosovo    (Eveniment, 2008-03-19)
  Lupte de strada in Kosovo    (Eveniment, 2008-03-18)
  ONU, lovit de infarctul Kosovo    (Eveniment, 2008-02-19)
  Kosovo: cine ne mai apara?    (Externe, 2007-12-22)
  Serbia si NATO fata in fata pentru Kosovo    (Externe, 2007-09-27)
  Rusia considera "ilegala" misiunea UE in Kosovo    (2008-02-29 11:31)
  Misiunea ONU nu-i da voie unui ministru sarb sa vina in Kosovo    (2008-02-25 14:21)
  Bush recunoaste verbal independenta Kosovo    (2008-02-18 16:21)
  Kosovo divizeaza Consiliul de Securitate al ONU    (2008-02-18 10:49)
  Moscova apeleaza la Consiliul de Securitate al ONU pentru a evita proclamarea independentei Kosovo    (2007-12-11 16:00)
 Afisari: 394  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Aberatii!   de Caius-Roland
Bine fac albanezii!   de Caius-Roland
A r h i v a
Stirile zilei 2008-02-13
 19:28 
Tata Motors produce masina care merge cu aer
11 comentarii
 19:23 
Baietel de sapte ani violat in parcul Circului
1 comentariu
 19:21 
Exorcizarea unei case bantuite, din banii Consiliului Local
 18:54 
Un miliardar aflat in dizgratia lui Putin moare suspect la Londra
4 comentarii
 18:52 
Kremlinul si-a lansat un submarin de ultima generatie
 18:49 
Cum poti Incarca telefonul mobil cu genunchii
1 comentariu
 18:48 
NATO ar putea pierde razboiul din Afganistan
4 comentarii
 18:21 
Fiul secret al presedintelui Kennedy traieste in Vancouver
5 comentarii
 18:18 
Palatul Parlamentului se face verde
1 comentariu
 18:05 
Tariceanu: Nu demisionez pentru anticipate
 17:44 
PF Daniel lanseaza apelul "Nu vrem liceu fara Dumnezeu"
20 comentarii
 17:44 
Beckahm la "centenar" cu SUA
 17:43 
Venezuela sisteaza exporturile de petrol catre SUA
2 comentarii
 17:41 
Finala Cupei Romaniei la Piatra Neamt
 17:37 
Mister Muscolo in varianta canina
 17:36 
EUROPOL a saltat zeci de romani din sase tari UE
 17:19 
Portretul robot al ucigasului din Berceni
2 comentarii
 16:50 
Geoana anunta iar anticipatele
1 comentariu
 16:47 
Dinu Patriciu: Sectorul imobiliar se va confrunta cu o criza fara precedent
5 comentarii
 16:32 
Senatul a aprobat venirea Ford la Craiova
3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Marele jaf (2291 afisari)
 Napoleon nu a fost otravit cu arsenic (1920 afisari)
 Taxa, pomenile, Becali (1421 afisari)
 Ion Iliescu s-a injurat cu Nica Leon (1404 afisari)
 Beleaua de la Justitie (1354 afisari)
 Tata Motors produce masina care merge cu aer  (3751 afisari)
 Dinu Patriciu: Sectorul imobiliar se va confrunta cu o criza fara precedent (3660 afisari)
 Ninsori si frig in Romania, incepand de vineri (3362 afisari)
 Kremlinul si-a lansat un submarin de ultima generatie (3094 afisari)
 Portretul robot al ucigasului din Berceni (2779 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01926 sec.