Ziua Logo
  Nr. 4151 de miercuri, 6 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Consiliul National al FEN refuza majorarea salariilor aprobata de Guvern
Dascalii din toata tara pregatesc greva generala
 6 februarie, 19:25 
Catalin Croitoru
Consiliul National al Federatiei Educatiei Nationale, intrunit astazi la Bucuresti, a decis sa respinga oferta Guvernului de majorare a salariilor din invatamantul preuniversitar, pentru anul in curs. Motivele sunt enumerate intr-un comunicat remis presei. Primul dintre acestea este neacordarea, de la 1 ianuarie, a majorarii de 10% si pentru personalul nedidactic - asa cum a promis ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei. Al doilea se refera la faptul ca majorarile salariale de cate 6% de la 1 aprilie si 1 octombrie nu ofera posibilitatea unui trai decent pentru cadrele didactice. Al treilea motiv este neasigurarea salariului minim de 1.000 de lei pentru salariatii angajati pe posturi pentru care se cer studii superioare de lunga durata - asa cum a fost convenit de Guvern cu confederatiile sindicale. In fine, al patrulea motiv se refera la faprtul ca majorarile acordate in 2008 pentru personalul nedidactic se stabilesc intre o limita minima de 10% si una maxima de 32%, in conformitate cu OUG 10/2008, iar "dupa cum suntem obisnuiti de ani buni, aceste majorari sunt teoretice, pentru ca trebuie sa se incadreze in alocatiile bugetare pentru sectorul invatamant".
Intr-un interviu acordat ziarului ZIUA, presedintele FEN, Catalin Croitoru, ne-a oferit amanunte in legatura cu acest subiect.
ZIUA: Cine va primi, exact, majorarea de 10% la salariu, aprobata de Parlament la sfarsitul anului trecut?
Catalin Croitoru: Vor primi majorarea de 10% acele categorii de personal didactic si nedidactic auxiliar care nu au beneficiat de aceasta majorare in septembrie anul trecut, cand ea a fost acordata numai pentru profesorii cu grad didactic I. Cei care au avut aceasta initiativa la vremea respectiva s-au angajat ca vor regla aceasta problema si vor asigura ca tot ceea ce inseamna personal didactic auxiliar sa o primeasca - este exact ceea ce s-a intamplat cu ocazia discutarii Legii bugetului, cand, in baza unui amendament introdus de ei (Ministerul educatiei si Guvernul, n. red.) s-au trecut fonduri de la investitii la salarizare, pentru a acoperi, incepand cu 1 ianuarie 2008 aceasta majorare de 10%. Deci e vorba despre profesorii cu grad didactic II, cei definitivi, cei stagiari si personalul didactic auxiliar.
Problema care pe noi ne deranjeaza foarte mult este ca ministrul educatiei a mintit fara nici un fel de retinere in ultima runda de discutii pe care am avut-o cu privire la salarii, si cand s-a afirmat ca aceasta majorare de 10% va fi acordata intregului personal din invatamant, adica inclusiv personalului nedidactic. Or, lucrul asta nu s-a intamplat, ceea ce pe noi ne nemultumeste foarte mult, pentru ca noi am solicitat ca tot personalul din invatamant sa beneficieze de aceste majorari.
ZIUA: Lamuriti-ne ce fel de majorari salariale au primit 10.000 de membri FEN anul trecut in baza unor hotarari judecatoresti, si cate cadre didactice aveti inscrise in federatie. S-a creat o confuzie in urma unui text aparut zilele trecute in ZIUA, referitor la numarul total al membrilor FEN.
C.C.: Unii s-au facut ca nu inteleg si au vrut in mod deliberat sa creeze o confuzie, pentru a avea ocazia sa faca atacuri la adresa noastra. Este o actiune absolut nedemna pentru un lider sindical, din care are de pierdut toata lumea. Cei 10.000 de membri FEN despre care vorbeati erau din categoria profesorilor debutanti, pentru care noi, anul trecut, am deschis actiune in instanta pentru a obliga Ministerul Educatiei sa le plateasca diferenta de salariu pana la 880 de lei salariul minim pe economie, pe care ei trebuia sa ii primeasca si nu li s-a dat. Este un proces pe care noi l-am castigat, si de al carui rezultat au beneficiat acesti colegi ai nostri.
Noi avem in total, in momentul de fata 60.000 de membri de sindicat, gratie si unui dinamism pozitiv in ceea ce priveste federatia noastra. Nu suntem pe principioul Partidului Comunist Roman, sa spunem ca suntem cea mai mare organizatie din Romania, marimea si puterea stau si in inteligenta membrilor nostri, si de obicei esentele de valoare nu stau in recipienti prea mari.
ZIUA: Ulterior victoriei FEN, au primit salarii mkarite si profesorii debutanti din celelalte federatii sindicale?
C.C.: Doar in situatia in care organizatiile sindicale au inteles sa faca actiuni in instanta si au fost capabile sa le castige. Daca nu - nu.
ZIUA: Anul trecut, ministrul Educatiei a declarat ca va plati profesorilor debutanti salariul minim pe economie doar daca i se prezinta o hotarare judecatoreasca in acest sens.
C.C.: Asta e valabil si pentru anul acesta - si asta e o alta nemultumire a noastra -, cand majorarile salariale nu acopera salariul minim de 1.000 de lei, eventual de 1.080 de lei de la 1 iulie, daca se respecta prevederile din Contractul Colectiv de Munca la nivel national, iar ministrul Educatiei pretinde ca nu poate respecta aceasta prevedere, decat daca are actiuni judecatoresti. Va dati seama ce nebunie ar fi in tara asta daca toti cetatenii si-ar primi drepturile legale numai in baza unor hotarari judecatoresti. Si asa ne banuiesc multi ca avem ceva cu capul, asa ca asta ar depasi orice limita.
ZIUA: In concluzie, dupa consultarea membrilor federatiei din toata tara, ce decizie ati luat astazi?
C.C.: Decizia noastra ferma este ca nu putem accepta aceasta majorare jignitoare, data in bataie de joc, ce denota lipsa de interes pe care Executivul o are fata de Educatie si impotriva interesului national. Membrii nostri de sindicat sunt extrem de nemultumiti si sunt pregatiti sa treaca la actiuni de protest, cu o conditie esentiala insa: ca toate cele patru federatii sindicale reprezentative pe ramura invatamant sa declanseze simultan, in baza unei actiuni unitare, aceste manifestari de protest. In caz contrar, FEN nu va avea alte reactii. Deci, numai intr-o deplina armonizare si corelare a actiunilor cu toate celelalte organizatii sindicale, in masura in care acestea vor fi dispuse sa le faca.
ZIUA: Cand este posibil sa inceapa greva generala?
C.C.: Aceasta depinde de ceea ce hotarasc si celelalte federatii, si de necesitatea de a ajunge la o intelegere a unei actiuni comune, repet, altfel nu se va intampla nimic. Daca se ajunge la aceasta intelegere, sigur ca se poate intampla in perioada unei alte prostii care se face in ziua de astazi - cea a tezelor unice din al doilea semestru, adica in luna mai - , ori la sfarsitul de an scolar, deci oricand se poate intampla lucrul acesta.
Interviu realizat de Magda SEVERIN  
Alte articole
  Educatia pe masa de operatie    (Social, 2009-03-18)
  Pactul Educatiei, tocat de sindicate    (Social, 2008-03-10)
  Fata nevazuta a negocierilor din Educatie: "Daca ne-asumam un rahat, il mancam cu totii?" (VIDEO)    (2009-05-07 14:03)
  Boc: Executivul cauta solutii pentru solicitarile profesorilor... in limite bugetare    (2009-05-04 11:51)
  Andronescu optimistă: Sper ca maine să se susțină tezele cu subiect unic    (2009-05-04 10:35)
  Sindicatele din Educatie au suspendat negocierile cu ministerul    (2009-02-10 15:20)
  Profesorii intra in greva pentru tichetele cadou    (2008-04-09 19:33)
A r h i v a
Stirile zilei 2008-02-06
 20:14 
Ranita de cutia de viteze
 20:10 
Tone de carne stricata din Germania, la vanzare pentru romani
2 comentarii
 20:05 
Concluzia legistilor: actorul Heath Ledger, ucis de medicamente
1 comentariu
 19:44 
Turcia respinge participarea Frantei la Nabucco
3 comentarii
 19:28 
Tortura, acceptata de Casa Alba
6 comentarii
 19:06 
Basescu, nemultumit ca Melescanu si Cioroianu au angajat participarea in Ciad fara acordul CSAT
1 comentariu
 18:30 
Deputatul Ciontu ar muta "mai incolo" Catedrala Neamului
 18:23 
Strada Evacuatilor de pe strada Sirenelor
 17:57 
Ministerul de Finante va contesta la Curtea Constitutionala initiativa senatorilor
 17:48 
Medicii ii recomanda lui Stallone: "Rambo, lasa hormonii!"
 17:27 
Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta privind CNSAS
 17:11 
 16:51 
Concert extraordinar Mariana Nicolesco la Ateneul Roman
 16:27 
Pavarotti din Banat i-a cucerit definitiv pe spanioli
5 comentarii
 16:14 
A adormit cu bomba sub pat
5 comentarii
 15:20 
Moody's: Scaderea dolarului ar putea reduce ratingul Romaniei
 15:08 
Sarkozy, in ultimul SMS trimis Ceciliei: "Daca te intorci la mine, anulez tot"
3 comentarii
 14:44 
Oamenii inghit lucruri trasnite
 13:28 
Incertitudine in tabara democratilor: scor strans intre Obama si Clinton
 13:21 
A fost creat embrionul cu trei parinti
2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Miracolul din Ludwigshafen (2533 afisari)
 "Tamara" lui Blaga (2313 afisari)
 Cursa infernala pe CFR (2113 afisari)
 Dusmanul la nevoie se cunoaste (1604 afisari)
 Taxa hienelor (1388 afisari)
 A adormit cu bomba sub pat (2191 afisari)
 Sarkozy, in ultimul SMS trimis Ceciliei: "Daca te intorci la mine, anulez tot" (2093 afisari)
 Voronin planuieste formarea unui nou stat  (2092 afisari)
 Pavarotti din Banat i-a cucerit definitiv pe spanioli (2019 afisari)
 Tone de carne stricata din Germania, la vanzare pentru romani (1634 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01007 sec.