Ziua Logo
  Nr. 4151 de miercuri, 6 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
CNSAS va asigura accesul la dosare, dar nu va mai verifica demnitari si nu va da verdicte
Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta privind CNSAS
-- Ordonanta de urgenta va avea caracter tranzitoriu si va permite CNSAS sa-si desfasoare activitatea pana la elaborarea noii legi a institutiei
 6 februarie, 17:27 
Sediul CNSAS
Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii va furniza, la cerere, identitatea persoanelor care, cu nume conspirative, au contribuit cu informatii la completarea dosarului de securitate, numai daca acestea pot fi stabilite cu certitudine, conform variantei finale a Ordonantei CNSAS.
"Ordonanta de astazi este necesara pentru ca din punctul de vedere al Guvernului si al meu personal, consider ca Romania nu se poate opri la jumatatea drumului. Dupa 18 ani de la caderea regimului comunist, nu putem sa oprim acest proces de deconspirare a crimelor comise de reginul comunist si spre deosebire de celelate tari din fostul lagar comunist Romania sa se opreasca...", a declarat seful Executivului in cadrul unei conferinte de presa tinute la sediul Guvernului, la scurt timp dupa ce a anuntat aprobarea Ordonantei de urgenta.
Tariceanu a precizat ca aceasta OUG este urmarea discutiei de luni avute cu Colegiul CNSAS "unde am gasit un punct de vedere favorabil pentru luarea acestei masuri in sensul asigurarii continuarii functionarii institutiei".
In opinia sa, "Consiliul nu sufera" de pe urma aplicarii acestei ordonante, pentru ca "munca cercetatorilor si angajatilor continua". "Sigur va trebui sa evitam suprapunerile constatate de Curtea Constitutionala, anume sa nu existe un paralelism in privinta actului de justitie, acesta revenind exclusiv Instantelor", a specificat premierul.
CNSAS devine arhiva
Proiectul ordonantei de urgenta, finalizat marti seara pentru a fi prezentat Guvernului in sedinta de miercuri, prevede ca CNSAS continua sa functioneze in structura organizatorica, cu patrimoniul si bugetul existente, potrivit legii, anterior datei publicarii deciziei Curtii Constitutionale 51/2008, in vederea asigurarii continuitatii unor activitati ale acestuia, pana la data adoptarii unei noi reglementari care sa continue procesul de deconspirarea Securitatii si a colaboratorilor ei si sa armonizeze dispozitiile Legii 187/1999 cu prevederile Constitutiei, prin prisma celor constatate prin decizia Curtii.
Incepand cu data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta, CNSAS va asigura exercitarea dreptului de acces la propriul dosar intocmit de organele securitatii, constand in studierea nemijlocita a dosarului, eliberarea de copii de pe actele dosarului si de pe inscrisurile doveditoare despre cuprinsul dosarului si de pe alte inscrisuri care privesc propria persoana. De acest drept beneficiaza orice cetatean roman sau cetatean strain care, dupa 1945, a avut cetatenie romana, precum si orice cetatean al unei tari membre a Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord sau a Uniunii Europene.
Dreptul de acces se exercita personal de titularul dosarului sau de sotul supravietuitor si rudele pana la gradul al patrulea inclusiv, ale persoanei decedate, in afara de cazul in care aceasta a dispus altfel.
Consiliul va furniza, la cerere, identitatea persoanelor care, utilizand nume conspirative, au contribuit cu informatii la completarea dosarului, numai daca acestea pot fi stabilite cu certitudine si va asigura exercitarea dreptului de acces la informatiile de interes public cetatenilor romani cu domiciliul in tara si in strainatate, precum si presei scrise si audiovizuale, partidelor politice, organizatiilor neguvernamentale legal constituite, autoritatilor si institutiilor publice, in conformitate cu prevederile Legii 544/2001.
Totodata, CNSAS va avea dreptul sa dea publicitatii informatiile si documentele care atesta implicarea organelor de securitate si a altor structuri politice si represive ale regimului totalitar comunist in savarsirea unor fapte grave impotriva vietii, integritatii fizice sau psihice si libertatii persoanelor, precum si a unor acte de tradare a intereselor nationale, sa elaboreze studii stiintifice si documentare, sa organizeze conferinte si expozitii cu caracter informativ-educativ si sa ofere informatii, la cerere, in cazurile neelucidate de decese sau de disparitii despre care exista indicii ca s-au produs in legatura cu activitatea organelor de securitate.
Consiliul va pune la dispozitia cercetatorilor acreditati de Colegiul CNSAS documente si informatii complete cu privire la structura, metodele si activitatile organelor de securitate, in conditiile legii, va prezenta Comisiei pentru Constatarea Calitatii de Luptator in Rezistenta Anticomunista din cadrul Ministerului Justitiei copii certificate de pe documentele identificate in dosarele existente in arhiva CNSAS, care fac obiectul OU 214/1999 privind acordarea calitatii de luptator in rezistenta anticomunista persoanelor condamnate pentru infractiuni savarsite din motive politice, precum si persoanelor impotriva carora au fost dispuse, din motive politice, masuri administrative abuzive si va pune la dispozitie copii certificate de pe documentele identificate in dosarele existente in arhiva CNSAS, care fac obiectul OU 103/2000 privind decoratia "Crucea Comemorativa a Rezistentei Anticomuniste".
Tot incepand cu data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta, Colegiul CNSAS va coordona activitatea CNSAS in anumite domenii, respectiv gestionarea arhivei si a bazelor de date create de CNSAS, acreditarea cercetatorilor, carora le pune la dispozitie documente si informatii complete cu privire la structura, metodele si activitatile organelor de securitate, in scopul stabilirii adevarului istoric asupra dictaturii comuniste, comunicarea informatiilor de interes public legate de activitatea CNSAS, activitati de cercetare stiintifica, concretizate in publicarea de studii si documente, organizarea de conferinte si expozitii cu caracter informativ-educativ, constatarea, in virtutea dreptului de acces la propriul dosar, a identitatii persoanelor care, utilizand nume conspirative, au contribuit cu informatii la completarea dosarului, primirea in gestiune de la actualii detinatori a documentelor utilizate in activitatea CNSAS, cu exceptia celor care privesc siguranta nationala.
Stabilirea in concret a dosarelor si a celorlalte materiale arhivistice care privesc siguranta nationala se va face de comun acord de catre comisii mixte paritare, alcatuite de membrii ai Colegiului CNSAS, impreuna cu conducerea institutiilor detinatoare. In caz de divergenta, hotararea va fi adoptata de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii.
In document este clar specificat ca ordonanta de urgenta produce efecte pana la data adoptarii unei noi reglementari care sa armonizeze dispozitiile Legii 187/1999 cu prevederile Constitutiei.
Consilierul premierului, Marius Oprea, care a lucrat la redactarea actului normativ, a declarat, marti, agentiei MEDIAFAX, ca Ordonanta de urgenta privind Consiliul de Studiere a Arhivelor Securitatii va avea un caracter tranzitoriu si va permite CNSAS sa isi desfasoare activitatea curenta, cu administrarea arhivelor si acces la propriul dosar, dar fara verificarea persoanelor, pana la elaborarea noii legi a institutiei.
El a explicat ca ordonanta va permite Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii sa functioneze in continuare ca organism autonom cu personalitate juridica, supus controlului Parlamentului, avand aceeasi denumire si acelasi sediu.
"Actul normativ va permite Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii sa isi desfasoare in continuare activitatea curenta, precum administrarea arhivelor si accesul cetatenilor la propriul dosar, dar fara verificarea persoanelor.
Potrivit lui Marius Oprea, consilierul premierului, la solicitarea reprezentantilor ONG, a fost modificat primul articol al ordonantei, astfel incat sa se precizeze ca procesul de deconspirare a Securitatii va continua.In opinia sa, "intreaga lege de functionare a CNSAS trebuie reformulata si asta nu se poate face pe genunchi". Oprea spune ca saptamana viitoare ar putea avea loc o dezbatere la GDS in cadrul careia sa fie prezentat un proiect al viitoarei legi a CNSAS.
D.C.  
Alte articole
  CNSAS deschide usa    (Politica, 2008-02-28)
  Guvernul va dezbate, in ședința de miercuri, legea cumulului pensie - salariu    (2009-04-01 08:32)
  Ordonanța CNSAS, adoptată tacit - instituția poate funcționa după atribuțiile stabilite de Guvern    (2008-05-06 14:22)
  CNSAS-ul isi pastreaza arhivele, dar nu va da verdicte    (2008-02-05 19:58)
 Afisari: 694  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2008-02-06
 20:14 
Ranita de cutia de viteze
 20:10 
Tone de carne stricata din Germania, la vanzare pentru romani
2 comentarii
 20:05 
Concluzia legistilor: actorul Heath Ledger, ucis de medicamente
1 comentariu
 19:44 
Turcia respinge participarea Frantei la Nabucco
3 comentarii
 19:28 
Tortura, acceptata de Casa Alba
6 comentarii
 19:25 
Dascalii din toata tara pregatesc greva generala
 19:06 
Basescu, nemultumit ca Melescanu si Cioroianu au angajat participarea in Ciad fara acordul CSAT
1 comentariu
 18:30 
Deputatul Ciontu ar muta "mai incolo" Catedrala Neamului
 18:23 
Strada Evacuatilor de pe strada Sirenelor
 17:57 
Ministerul de Finante va contesta la Curtea Constitutionala initiativa senatorilor
 17:48 
Medicii ii recomanda lui Stallone: "Rambo, lasa hormonii!"
 17:11 
 16:51 
Concert extraordinar Mariana Nicolesco la Ateneul Roman
 16:27 
Pavarotti din Banat i-a cucerit definitiv pe spanioli
5 comentarii
 16:14 
A adormit cu bomba sub pat
5 comentarii
 15:20 
Moody's: Scaderea dolarului ar putea reduce ratingul Romaniei
 15:08 
Sarkozy, in ultimul SMS trimis Ceciliei: "Daca te intorci la mine, anulez tot"
3 comentarii
 14:44 
Oamenii inghit lucruri trasnite
 13:28 
Incertitudine in tabara democratilor: scor strans intre Obama si Clinton
 13:21 
A fost creat embrionul cu trei parinti
2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Miracolul din Ludwigshafen (2533 afisari)
 "Tamara" lui Blaga (2313 afisari)
 Cursa infernala pe CFR (2113 afisari)
 Dusmanul la nevoie se cunoaste (1604 afisari)
 Taxa hienelor (1388 afisari)
 A adormit cu bomba sub pat (2191 afisari)
 Sarkozy, in ultimul SMS trimis Ceciliei: "Daca te intorci la mine, anulez tot" (2093 afisari)
 Voronin planuieste formarea unui nou stat  (2092 afisari)
 Pavarotti din Banat i-a cucerit definitiv pe spanioli (2019 afisari)
 Tone de carne stricata din Germania, la vanzare pentru romani (1634 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02389 sec.