Ziua Logo
  Nr. 4150 de marti, 5 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Putin, declarat dusmanul jurnalistilor
 5 februarie, 18:34 
Rusia este una dintre cele mai periculoase tari pentru jurnalisti. La aceasta concluzie a ajuns, in raportul sau anual, Comitetul pentru Protectia Jurnalistilor (CPJ) de la New York. Potrivit raportului, principala cauza a acestui lucru o constituie politica Kremlinului, Rusia fiind una dintre acele tari unde autorii asasinatelor in care cad victime jurnalisti nu sunt, practic, niciodata descoperiti, noteaza cotidianul rus Gazeta, citat de Rompres.
"In timpul regimului Putin, 14 jurnalisti au fost ucisi in legatura directa cu activitatea lor profesionala, ceea ce plaseaza Rusia pe locul trei pe lista celor mai periculoase tari pentru jurnalisti", se spune in raport. De altfel, pozitia din acest top este influentata nu doar de numarul de jurnalisti ucisi, dar si de alti factori care au schimbat in mai rau situatia din mass-media, cum ar fi, de exemplu, controlul instituit de putere asupra Televiziunii Nationale.
Directorul executiv al CPJ, Joel Simon, l-a pus pe Putin pe acelasi plan cu Hugo Chavez, catalogandu-i pe ambii drept "dictatorii secolului XXI-lea". Potrivit lui Simon, ambii politicieni se folosesc de legislatie pentru a-si impune controlul si cenzura asupra mass-media. In vara lui 2007, aminteste autorul raportului, presedintele Federatiei Ruse a semnat o lege, care "pune semnul egalitatii intre jurnalisti si teroristi". Este vorba despre "Legea privind contracararea activitatii extremiste", care in opinia autorilor are menirea sa preintampine "difuzarea de materiale extremiste tiparite". In realitate, insa, aceasta lege este indreptata impotriva celor care critica puterea din Rusia, sunt convinsi autorii raportului.
Presedintele rus este un "democratator"
In continuarea ideilor sale privind dictatura din Rusia, Simon aminteste de termenul inventat chiar de CPJ: "democratator". "Un democratator mentine fatada unei societati democratice, pe hartie exista libertatea cuvantului, caracterul pluripartit si independenta sistemului juridic, insa din interior el a reusit demult sa le sece", explica Joel Simon.
Potrivit raportorului CPJ, incepand din anul 2000, dupa alegerea lui Vladimir Putin in functia de presedinte al Rusiei, in tara au fost ucisi 133 de jurnalisti si nimeni nu a fost tras la raspundere. De asemenea, un asemenea sistem de intimidare "ii obliga pe jurnalisti sa puna mai putine intrebari, sa sape mai putin adanc si sa ocoleasca pietrele periculoase".
Din datele valabile pentru decembrie 2007, in Rusia trei jurnalisti se aflau la inchisoare, doi jurnalisti "s-au sinucis", iar "mass-media cu atitudini critice si organizatii non-guvernamentale au devenit tinte ale persecutiilor sau au fost inchise cu totul".
Autorii raportului amintesc de trei reporteri ai cotidianului Novaia Gazeta - Igor Dimnikov, Iuri Secocihin si Anna Politkovskaia - care au fost ucisi pentru anchetarea unor acte de coruptie la nivel de stat si a unor incalcari ale drepturilor omului. "As fi preferat ca ei (puterea din Rusia) sa inchida cu totul acest ziar, decat sa ne ucida unul cate unul", declarase, in legatura cu acest lucru, redactorul-sef al publicatiei, Dmitri Muratov.
Ziarist torturat
Un caz cat se poate de actual este al lui Nikolai Andriuscenko, ziarist la cotidianul "Novai Peterburg", aflat in arest preventiv din data de 23 noiembrie anul trecut. Impotriva acestuia au fost formulate doua capete de acuzare. Ca urmare a actiunilor indreptate impotriva sa, jurnalistul, a renuntat la cetatenia rusa.
El a trimis o scrisoare pe adresa presedintelui rus Vladimir Putin si a procurorului general Iuri Ceaika, precum si copii ale acestui mesaj catre presedintii SUA si Frantei, premierul Marii Britanii si cancelarul Germaniei. Alte copii au luat calea mai multor organizatii internationale de aparare a drepturilor omului.
In mesajul sau, Andriuscenko declara ca renunta la cetatenia rusa "in semn de protest fata de represaliile politice din Rusia, de anularea libertatii cuvantului si introducerea cenzurii". Ziaristul protesteaza de asemenea fata de inchiderea ziarului la care lucra de catre un stat corupt, precum si fata de torturile la care a fost supus in inchisoare, care i-au afectat grav sanatatea".
Jurnalistul, in varsta de 64 de ani, de altfel cardiac, a fost ridicat de la domiciliu in seara de 23 noiembrie 2007 si din acel moment se afla in arest preventiv. Nikolai Andriuscenko este acuzat de defaimarea judecatorilor si de obstructionarea unui proces in cazul uciderii studentului african Roland Epossak de catre un grup de tineri extremisti.
La prima audiere, ziaristul s-a plans de tortura, afirmand ca i s-au luat toate hainele calduroase, plapuma si chiar perna. Dupa aceasta audiere el a fost tinut sapte zile in izolator, sustine Andriuscenko in scrisoare.
Colegii ziaristului inculpat sustin insa ca adevaratul motiv al arestarii acestuia este legat de anchetele in care a dezvaluit o serie de afaceri de coruptie in organele de interne. De altfel, Andriuscenko a scris si despre sistemul bancar rus si despre marsurile "celor in dezacord" ale opozitiei democratice, facand apel la populatia rusa sa nu mai tolereze un sistem politic autocrat si abuziv.
Cotidianul "Novai Peterburg", considerat "democrat, nationalist, patriotic" si portavocea opozitiei radicale din Sankt Petersburg, a fost inchis anul trecut, pentru "propagarea urii rasiale si defaimarea autoritatilor".
Robert MIRCEA  
A r h i v a
Stirile zilei 2008-02-05
 20:09 
Povestea de dragoste dintre Vladimir si Ludmila Putin, pe DVD
2 comentarii
 19:58 
CNSAS-ul isi pastreaza arhivele, dar nu va da verdicte
1 comentariu
 19:34 
Reteaua lui "Mutu'", decapitata
 19:18 
Murdoch nu vrea sa-si bata, deocamdata, capul cu Yahoo!
 18:47 
Volvo recheama in service 30 de masini vandute in Romania
1 comentariu
 18:42 
Furt de 2,2 milioane de euro la o agentie BRD din Craiova
 18:24 
Daca faci sex cu colegul de birou, dai randament!
2 comentarii
 18:21 
Restrictii la tutun, alcool si combustibil la intrarea in Romania
 17:50 
Tren de Formula1
 17:44 
Romania va returna Iranului un obiect de cult deosebit de valoros
4 comentarii
 17:08 
Apel pentru Nastase si Iliescu
 17:08 
Mai tari decat profesionistii: fotbal pe acoperisuri
 17:05 
Anul Sobolanului bate la usa cu intrigi, manipulari si certuri pentru putere
 16:24 
Serbia a votat pentru Europa, dar si pentru Rusia
 16:21 
Ministrul David negociaza cu americanii eliminarea vizelor
 16:17 
Un mecanic a murit incercand sa opreasca o locomotiva care a plecat singura
 15:54 
Slujbele in bisericile de peste Prut ar putea fi oficiate in "limba moldoveneasca"
2 comentarii
 15:37 
ULTIMA ORA: Senatul va sesiza CCR pentru ministrii-parlamentari cercetati penal
1 comentariu
 15:29 
Proteste anti - NATO in Parlamentul de la Kiev
 15:25 
Sotia primarului Videanu a lovit o masina si a fugit de la locul accidentului
4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Curve in Parlamentul European? (4248 afisari)
 Bulgaria si Ungaria, cai troieni in NATO (2995 afisari)
 Dambovita nu-i ca Sena (2769 afisari)
 Revolta Marilor Rabini (1921 afisari)
 Tunul nuclear (1850 afisari)
 Daca faci sex cu colegul de birou, dai randament! (3464 afisari)
 Sotia primarului Videanu a lovit o masina si a fugit de la locul accidentului (2002 afisari)
 Multimilionar din salariu de 100 de dolari (1891 afisari)
 Vinde cadavre care costa cat un Mercedes ultimul tip (1755 afisari)
 Reteaua lui "Mutu'", decapitata (1682 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00949 sec.