Ziua Logo
  Nr. 4149 de luni, 4 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Consiliul de securitate al ONU discuta situatia din Ciad


Imagini difuzate de CNN
-- ULTIMA ORA: Consiliul de Securitate al ONU a condamnat atacurile grupurilor rebele impotriva guvernului din Ciad si a dat unda verde Frantei si altor tari sa ajute executivul de la N'Djamena
 4 februarie, 19:36 
Foto: EPA
Consiliului de securitate al ONU a reluat luni discutiile privind situatia din Ciad, dupa ce duminica nu s-a ajuns la nici un acord asupra unei declaratii. Potrivit unor surse diplomatice, delegatia rusa a cerut timp pentru a consulta Moscova asupra unor pasaje din proiectul de declaratie redactat de Franta care vizeaza condamnarea atacurilor impotriva guvernului ciadian si a oricaror tentative de destabilizare prin forta, transmite Rompres.
Ambasadorul Frantei, Jean-Maurice Ripert, si-a exprimat speranta ca, luni, Consiliul va putea adopta un text care sa condamne "agresiunea" careia ii este supus Ciadul din partea "unor grupuri inarmate care incearca ca preia puterea cu forta". El a subliniat ca pericolul in care se afla populatia necesita o interventie rapida din partea Consiliului.
In timpul sedintei, Consiliul de securitate a primit o scrisoare din partea guvernului ciadian in care acesta solicita tuturor statelor - si in special Consiliului - sa-i furnizeze tot ajutorul si asistenta necesare pentru a-l ajuta sa puna capat acestei agresiuni.
Proiectul de declaratie neconstrangatoare propus de Franta urmeaza sa exprime sprijinul Consiliului fata de comunicatul Uniunii Africane (UA), adoptat sambata la sfarsitul summitului la Addis Abeba, in care UA condamna atacurile impotriva guvernului ciadian, isi exprima sprijinul pentru integritatea teritoriala a Ciadului si insarcineaza presedintia UA si pe conducatorul Libiei, Mouammar al-Ghaddafi, sa efectueze o mediere in conflict.
De asemenea, intr-un comunicat publicat de serviciul sau de presa, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, se declara "profund alarmat de periculoasa situatie din Ciad". Intrucat unii dintre combatanti par sa vina din Sudanul vecin, Ban Ki-moon "face apel la toate tarile din regiune sa respecte inviolabilitatea frontierelor internationale si sa previna orice incursiune lansata de pe teritoriul lor".
Armata ciadiana acuza trupele sudaneze ca au intervenit la Adre, in apropiere de frontiera intre cele doua tari, iar Franta acuza Sudanul ca furnizeaza "sprijin logistic incontestabil" rebeliuni in Ciad pentru a "lichida" regimul lui Idriss Deby.
La randul sau, un purtator de cuvant al rebelilor din Miscarea democrata pentru justitie in Ciad (MDJT) il acuza pe presedintele Deby ca ar fi chemat in ajutor "mercenari centrafricani si sudanezi".
Javier Solana doreste mentinerea fortelor UE din Ciad
Inaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externa si de securitate comuna, Javier Solana, s-a pronuntat luni pentru mentinerea operatiunii militare europene din Ciad, desi desfasurarea fortei este suspendata pentru moment din cauza luptelor din acest stat african.
''Am oprit, bineinteles, desfasurarea pentru a vedea cum evolueaza situatia din teren, dar dorim sa mentinem operatiunea'', a spus Solana in fata presei, la Bruxelles.
El a subliniat ca actuala situatie din Ciad necesita o asemenea operatiune de ''protejare a populatiei, lucru care este mai important ca oricand''.
Duminica, ambasadorii celor 27 de state membre ale UE au decis intr-o reuniune de urgenta ca desfasurarea de trupe in cadrul operatiunii militare EUFOR din Ciad sa fie suspendata pana miercuri, 6 februarie.
Forta europeana, care urmeaza sa fie amplasata in estul Ciadului si in Republica Centrafricana, vizeaza protejarea a 450.000 de refugiati din aceste state si din provincia sudaneza Darfur. Pana in luna mai, EUFOR urmeaza sa desfasoare circa 3.700 militari, dintre care 2.100 francezi, 400 irlandezi si 400 polonezi. Romania a anuntat ca va trimite si ea trupe.
Mii de refugiati din N'Djamena trec in Camerun
Mii de locuitori din capitala Ciadului N'djamena trec in Camerun pentru a scapa de luptele dintre rebeli si trupele guvernamentale, a anuntat luni Inaltul comisariat al ONU pentru refugiati (HCR), citat de Rompres.
Podul peste raul Shari care leaga N'djamena de orasul Kuseri din Camerun, in vest, a fost redeschis duminica si mii de ciadieni au sosit deja in Kuseri, flux care continua, au precizat municipalitatea din localitatea cameruneza si oficiali ai HCR.
Un purtator de cuvant al HCR a subliniat ca asediul capitalei ciadiene perturba transportul proviziilor destinate taberelor de refugiati din Darfur situate in estul Ciadului, iar cei 240.000 de sudanezi gazduiti aici ar putea avea in scurt timp de suferit.
Stirile cu privire la sfarsirea conflictului sunt contradictorii. Pe de o parte fortele de securitate care se vad invingatore si dau declaratii conform carora "fortele de securitate si de aparare au respins la pranz mercenarii el-Bechir, inlaturandu-i in afara capitalei", a declarat generalul Mahamat Ali Abdallah. Pe de alta parte rebelii au indicat ca s-au instalat la iesirea estica a capitalei pentru a le permite civililor sa evacueze orasul.
''Ne-am retras si asteptam ca populatia civila sa plece. Am preferat sa parasim orasul, dar vom relua cu siguranta ofensiva si am cerut populatiei civile sa plece imediat pentru ca securitatea ii este in pericol'', a declarat pentru un purtator de cuvant al aliantei rebelilor.
Romania sprijia Franta in problema Ciad-ului
Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, in cadrul intrevederii de astazi cu Traian Basescu, presedintele Romaniei, a condamnat violentele din Ciad declarand ca " situatia din Ciad este ingrijoratoare pentru ca aceasta tara are un guvern legitim, care din cate imi amintesc a fost ales in 2004, si care trebuie sustinut". Acesta a mai adaugat ca "Franta va depunde o rezolutie la Consiliul de Securitate al ONU si cu ajutorul Libiei si al Africii de Sud, aceasta rezolutie va fi adoptata".
In privinta refugiatilor, presedintele francez a declarat ca beneficiaza de ajutorul Germaniei, Rusiei care vor de asemenea sa isi retraga cat mai repede cetatenii din zona de conflict.
Romania va sprijini Franta in masurile indreptate impotriva rebelilor din Ciad dar o va face "in conditiile care vor fi definite de Consiliul de Securitate al ONU" a declarat presedintele Basescu.
Robert MIRCEA  
Alte articole
  Gloante si sange la Myanmar    (Externe, 2007-09-28)
  Consiliul de Securitate ONU condamna violentele din Gaza si Israel    (2008-03-01 12:58)
 Afisari: 327  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Aia se omoare precum chiorii in Ciad si "ei" discuta vezi Doamne la ONU - o alta organizatie   de ionion
A r h i v a
Stirile zilei 2008-02-04
 18:03 
Conducerea Senatului a aprobat reluarea anchetei parlamentare in dosarul Hayssam  2008-02-05
 20:41 
Parlamenul a ratificat Tratatul de Reforma
1 comentariu
 18:56 
UE trimite 2000 de politisti si juristi in Kosovo
1 comentariu
 18:39 
Doi oameni, blocati intr-o mina
 18:31 
Ministrul David cere demisia sefilor Politiei Dolj
2 comentarii
 18:29 
Rusia, gata sa recunoasca independenta Transnistriei, Osetiei si Abhaziei
10 comentarii
 18:14 
Tradati de limbajul trupului
 17:34 
CCR sustine ca deciziile sale pot depasi limitele stricte ale unei sesizari
1 comentariu
 16:57 
Sarkozy: Nu Romania are nevoie de Europa, ci Europa are nevoie de Romania
4 comentarii
 16:49 
Sarkozy si Basescu au pozitii divergente pe tema Kosovo
1 comentariu
 16:42 
Motiune PD-L: "Anulati taxa de prima inmatriculare"
 16:42 
Un avion Tarom a aterizat fortat la Roma
1 comentariu
 16:33 
Pe tocuri inalte, pana si viata sexuala e la inaltime
 16:14 
Bursa incepe saptamana in crestere, dar pe cea mai redusa lichiditate din ultimele 21 de luni
 16:09 
Basescu: "Am convenit ca Gaz de France sa fie asociata proiectului Nabucco si Romania va sustine acest lucru"
2 comentarii
 15:57 
E sigur: Raliul Dakar, in Romania si Ungaria
 15:54 
Ambasadorul Taubman promoveaza Romania in SUA
 15:45 
ULTIMA ORA: Ministrul Orban a fost gasit nevinovat in cazul accidentului din decembrie
3 comentarii
 15:16 
Cristi Chivu i-a dat Adelinei Elisei un ceas identic cu cel daruit fostei sale iubite, Maria Marinescu
 15:16 
Mihnea Voda cel Rau, subiect la Testele speciale
 Top afisari / comentarii 
 Moartea doamnei Oprisan (5860 afisari)
 Sindromul Golfului in Romania (2033 afisari)
 Suntem o tara de incompetenti (1826 afisari)
 Neconstitutionalitatea statului de drept (1539 afisari)
 Nastase: "N-am batut pe nimeni!" (1484 afisari)
 Flota pierduta a lui Hitler, decoperita in Marea Neagra (3104 afisari)
 Prima Doamna insarcinata, fosta Doamna ... maritata (1942 afisari)
 Rusia, gata sa recunoasca independenta Transnistriei, Osetiei si Abhaziei (1524 afisari)
 Rusia vrea sa deschida o misiune militara in Romania  (1521 afisari)
 Romanii bat toate recordurile: Jaful de 11 secunde (1300 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01158 sec.