Ziua Logo
  Nr. 4149 de luni, 4 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Morminte evreiesti din Ungaria, profanate de extremistii de dreapta
 4 februarie, 13:59 
Un grup de vandali a profanat un cimitir evreiesc din sudul Ungariei, pictand swastici si alte simboluri extremiste si antisemite pe pietrele a 24 de morminte, transmite, luni, Associated Press.
Este pentru a patra oara in ultimul an cand cimitirul de la Kaposvar - 190 de kilometri sud-vest de Budapesta - este profant, a declarat Laszlo Rona, liderul comunitatii evreiesti din localitate.
"Timp de zeci de ani nu s-au intamplat astfel de incidente", sustine Rona, adaugand ca intentioneaza sa aduca niste caini de paza care sa stea pe timpul noptii in cimitir.
El a mai afirmat ca, in pofida faptului ca actele de vandalism au fost raportate intotdeauna politiei, niciuna dintre persoanele responsabile pentru incidentele anterioare nu a fost prins.
Extrema drepta din Ungaria devine tot mai puternica
Inca din vara anului 2007, presa internationala avertiza cu extinderea tendintelor de extrema dreapta in Ungaria precum si cu creerea mai multor organizatii paramilitare. Inca de atunci, Organizatia Internationala a Evreilor s-a aratat ingrijorata de acest fenomen si a adresat o scrisoare primului-ministru ungar Ferenc Gyurcsany.
Congresul Mondial Evreiesc (WJC) ia cerut premierului sa ia atitudine hotarata impotriva "Garzii Maghiare" facand uz de toate mijloacele juridice necesare.
In spatele organizatiei radicale de dreapta se afla partidul ultraextremist Jobbik si liderul sau Gabor Vona, insa in afara acestuia sunt implicate toate figurile centrale ale dreptei radicale care au provocat luptele de strada de la Budapesta, din luna martie 2007.
Scopul Garzii Maghiare este de a crea conditii-cadru pentru "autoapararea nationala". Pentru a realiza acest obiectiv, membrii organizatiei paramilitare urmeaza sa fie instruiti atat in privinta disciplinelor sportive de lupta, cat si in manuirea armelor.Seful partidului Jobbik, Gabor Vona, a precizat ca principalele sarcini ale "Garzii" constau in apararea cetatenilor, apararea in fata catastrofelor si cultivarea traditiilor nationale, cum ar fi si intretinerea cimitirelor unde se odihnesc militarii participanti la razboi.
"Garda" vrea sa instruiasca si tineretul maghiar "atat sufleteste, cat si spiritual si corporal pentru ziua in care oamenii vor trebui mobilizati".
Vona nu a exclus in acest sens posibilitatea unui razboi cu Romania sau Slovacia, unde traiesc minoritati maghiare. Garda Maghiara a provocat nemultumire publica si datorita uniformei sale de culoare neagra. Multi vad in acest fapt reminiscente ale SS. De asemenea, si steagul rosu-alb al paramilitarilor a provocat indignare, pentru ca aduce frapant cu simbolul crucii cu sageti ale bandelor naziste din Ungaria.
Fiind la putere in Ungaria la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, acestia nu erau cu nimic mai prejos in manifestarile lor brutale fata de nazisti.
Istoria antisemitismul ungar
Primul incident antisemit din istoria moderna a Ungariei s-a petrecut in 1888, intr-un oras mic de pe Tisa unde s-a efectuat unul dintre ultimele ceremonialuri religioase cu varsare de sange din Europa de Vest. Si in mediile politice la acea data existau existau reactii antisemite. In 1878, politicianul Istoczy a prezentat un calcul conform caruia evreii vor fi mai multi decat ungurii, folosind ca argumente faptul ca ei nu faceau armata si acuzandu-I de parazitism. In concluzie, acesta spunea ca evrei trebuie sa plece in Palestina si sa-si faca un stat propriu. In aceeasi perioada, Theodor Herzl se muta din Ungaria la Viena, si punea bazele teoriei sionismului. El facea parte dintr-o familie asimilata, vorbea ungureste si germana.
La sfarsitul primului razboi mondial evreii aveau un rol proeminent in viata economica si culturala a Ungariei. In Budapesta 34% din populatie erau evrei. Dupa incheierea Tratattului de la Trianon, situatia evreilor s-a mai schimbat datorita pierderilor teritoriale si a revolutiei sovitice conduse de Bela Kun. Revolutia a lovit burghezia, atat evrei cat si maghiari motiv pentru care liderii comunitatii evreiesti s-au discociat si au condamnat regimul Bela Kun. Tragedia din 1918-1919 a adus la putere regimul Horthy, de la inceput antisemit. Deja in 1919-1920 s-au organizat primele pogromuri pe teritoriul Ungariei.
La inceputurile regimului Horthy, evreii au incercat sa fie loiali dar maghiarii au respins aceste initiative. Din 1921-1922, Ungaria a introdus "numerus clausus" ( limitarea numarului de persoane) in universitati. Hotararea nu a fost insa aplicata cu prea multa seriozitate pentru ca de fapt evreii erau importanti in viata economico-sociala si politica a Ungariei si era greu sa fie inlaturati. In 1932 Ungaria a realizat un nou record prin formarea celui de-al doilea guvern fascist din Europa sub conducerea lui Gombos, care de la inceput a promis eliminarea evreilor, ceea ce in final nu s-a mai aplicat si tot in aceeasi perioada au aparut miscarile si organizatiile de extrema dreapta influentate de Germania: "Crucile cu sageti". In 1944 Ungaria a fost ocupata de germani si s-a declansat si aici Holocaustul.
M.N.  
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
UNGURII AU FOST SI AU RAMAS CEI MAI MARI ANTISEMITI DIN LUME !   de puicu
Eretice   de Itic Strul, dezertor
pt. dl. Itic   de Ereticul
Kun sau Kuhn?   de Ereticul
Unguri salbatici   de Mario
A r h i v a
Stirile zilei 2008-02-04
 18:03 
Conducerea Senatului a aprobat reluarea anchetei parlamentare in dosarul Hayssam  2008-02-05
 20:41 
Parlamenul a ratificat Tratatul de Reforma
1 comentariu
 19:36 
Consiliul de securitate al ONU discuta situatia din Ciad
1 comentariu
 18:56 
UE trimite 2000 de politisti si juristi in Kosovo
1 comentariu
 18:39 
Doi oameni, blocati intr-o mina
 18:31 
Ministrul David cere demisia sefilor Politiei Dolj
2 comentarii
 18:29 
Rusia, gata sa recunoasca independenta Transnistriei, Osetiei si Abhaziei
10 comentarii
 18:14 
Tradati de limbajul trupului
 17:34 
CCR sustine ca deciziile sale pot depasi limitele stricte ale unei sesizari
1 comentariu
 16:57 
Sarkozy: Nu Romania are nevoie de Europa, ci Europa are nevoie de Romania
4 comentarii
 16:49 
Sarkozy si Basescu au pozitii divergente pe tema Kosovo
1 comentariu
 16:42 
Motiune PD-L: "Anulati taxa de prima inmatriculare"
 16:42 
Un avion Tarom a aterizat fortat la Roma
1 comentariu
 16:33 
Pe tocuri inalte, pana si viata sexuala e la inaltime
 16:14 
Bursa incepe saptamana in crestere, dar pe cea mai redusa lichiditate din ultimele 21 de luni
 16:09 
Basescu: "Am convenit ca Gaz de France sa fie asociata proiectului Nabucco si Romania va sustine acest lucru"
2 comentarii
 15:57 
E sigur: Raliul Dakar, in Romania si Ungaria
 15:54 
Ambasadorul Taubman promoveaza Romania in SUA
 15:45 
ULTIMA ORA: Ministrul Orban a fost gasit nevinovat in cazul accidentului din decembrie
3 comentarii
 15:16 
Cristi Chivu i-a dat Adelinei Elisei un ceas identic cu cel daruit fostei sale iubite, Maria Marinescu
 Top afisari / comentarii 
 Moartea doamnei Oprisan (5860 afisari)
 Sindromul Golfului in Romania (2033 afisari)
 Suntem o tara de incompetenti (1826 afisari)
 Neconstitutionalitatea statului de drept (1539 afisari)
 Nastase: "N-am batut pe nimeni!" (1484 afisari)
 Flota pierduta a lui Hitler, decoperita in Marea Neagra (3104 afisari)
 Prima Doamna insarcinata, fosta Doamna ... maritata (1942 afisari)
 Rusia, gata sa recunoasca independenta Transnistriei, Osetiei si Abhaziei (1524 afisari)
 Rusia vrea sa deschida o misiune militara in Romania  (1521 afisari)
 Romanii bat toate recordurile: Jaful de 11 secunde (1300 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01852 sec.