Ziua Logo
  Nr. 4149 de luni, 4 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Boris Tadici, reales presedinte al Serbiei
-- ULTIMA ORA: Ministerul Afacerilor Externe saluta realegerea lui Boris Tadic, adaugand ca Romania s-a pronuntat constant in favoarea fortelor pro-europene din tara vecina
 4 februarie, 09:57 
Foto EPA
Candidatul proeuropean, Boris Tadici, si-a anuntat duminica seara victoria in cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale si si-a felicitat adversarul, ultranationalistul Tomislav Nikolici, pentru rezultatul excelent pe care l-a obtinut, transmite AFP. "Aceste alegeri s-au incheiat din punctul de vedere al conducerii campaniei noastre si pot sa va anunt ca am castigat impreuna acest scrutin", a declarat Tadici la sediul partidului sau, Partidul Democratic (DS).
"Tin sa il felicit pe adversarul meu Tomislav Nikolici", a continuat el, subliniind ca numarul de voturi obtinut de acesta "impune respect". "Voi discuta cu Nikolici, pentru ca un mare numar de cetateni i-au sustinut ideile. Este important sa unificam Serbia", a adaugat el.
Boris Tadici a castigat alegerile prezidentiale cu 51,16% din voturi in fata ultranationalistului Tomislav Nikolici, care a obtinut 47,18%, potrivit rezultatelor preliminare oficiale anuntate de Comisia Electorala Centrala (RIK) dupa numararea voturilor de la 56,97% din sectii.
La scurt timp dupa anuntarea rezultatelor oficiale preliminare, ultranationalistul Nikolici a recunoscut ca a fost infrant de presedintele in exercitiu, dupa ce, potrivit Reuters, estimarile propriului partid ii acordau un usor avans in fata acestuia. Nikolici a facut apel la calm si si-a repetat mesajele electorale catre Rusia si Uniunea Europeana.
Slovenia, care asigura presedintia semestriala a Uniunii Europene, l-a felicitat duminica pe Boris Tadici pentru victoria sa in alegerile prezidentiale, calificate drept "oneste si echitabile", apreciind ca aceasta reflecta vointa democratica a Serbiei de a se integra in UE. Premierul sloven, Janez Jansa, si-a exprimat "convingerea ferma ca Serbia va indeplini foarte curand criteriile necesare pentru a inainta" pe calea europeana, potrivit unui comunicat.
Serbia a parafat in noiembrie 2007 Acordul de Stabilizare si Asociere cu UE, primul pas spre aderare, iar Tadici spera sa il semneze cat mai curand. El le-a promis alegatorilor ca Serbia va obtine inca de la sfarsitul anului statutul oficial de candidat la UE.
Intr-un alt comunicat, presedintia UE a incurajat Belgradul "sa implementeze cu vigoare reformele necesare Acordului de Stabilizare si Asociere".
UE saluta victoria lui Tadici
Slovenia, care asigura presedintia Uniunii Europene, a salutat victoria lui Tadici ca pe un "sprijin pentru cursul european (al Serbiei)", fara sa faca vreun comentariu cu privire la diferenta redusa dintre cei doi candidati la presedintie.
Potrivit analistilor, coalitia aflata la guvernare s-ar putea destrama in curand, din cauza refuzului premierului Vojislav Kostunita de a accepa un acord politic cu Uniunea Europeana si respingerii unei misiuni europene in Kosovo.
Victoria presedintelui sarb prooccidental Boris Tadici la alegerile prezidentiale, in fata candidatului nationalist Tomislav Nikolici, risca sa genereze o noua disputa cu privire la viitorul tarii, putand periclita coalitia aflata la guvernare, relateaza Reuters.
Potrivit analistilor, victoria sa pune sub semnul intrebarii mentinerea coalitiei sarbe aflate la guvernare, inaintea unei proclamari a provinciei Kosovo, care beneficiaza de sustinerea statelor occidentale.
In cursa prezidentiala din 2004, Tadici l-a invins pe Nikolici cu un avans de noua puncte, in ceea ce statele occidentale au perceput drept un semn ca nationalismul reactionar care a alimentat razboiul din 1990 se reduce treptat.
"Nu exista nici un castigator aici", a declarat Dragoljub Zarkovici, editor-sef al publicatiei Vreme. "Oficial, se pare ca Boris Tadici va fi presedinte pentru urmatorii cinci ani, insa, pe plan moral, castigatorul este Tomislav Nikolici", a adaugat el.
Zarkovici a perceput acest lucru ca pe un comentariu graitor in ceea ce priveste divizarile din societatea sarba, la sapte ani de la inlaturarea de la putere a lui Slobodan Milosevici. Sarbii par astfel divizati intre un nationalism radical si un curs pragmatic, prooccidental.
Uniunea Europena a perceput acest scrutin ca pe un referendum privind reactia Serbiei la independenta Kosovo. Tadici considera ca aderarea tarii la blocul european ar trebui sa ramana o prioritate, in timp ce Nikolici pleda pentru o apropiere de Rusia.
Tadici da sperante romanilor din Serbia
Presedintele Partidului Democrat al Romanilor din Serbia, Pedrag Balasevici, a recunoscut, luni, ca daca democratul Boris Tadic nu ar fi castigat alegerile prezidentiale de duminica, exista riscul blocarii accesului Serbiei la structurile euro-atlantice.
In opinia lui Balasevici, si asa drumul este destul de anevoios (pana la rezolvarea unor probleme reclamate de comunitatea europeana, cum ar fi Kosovo si predarea criminalilor de razboi Tribunalului Penal International de Haga), dar "poporul sarb se va solidariza cu Tadic si cu vointa va trece peste obstacole, construind astfel un viitor stabil Serbiei. Reformele, desigur, au afectat, in ultimii ani, nivelul de trai al populatiei. Din aceasta cauza s-au creat multe nemultumiri pe care cu siguranta Boris Tadic va sti cum sa le gestioneze si sa redea demnitatea celor care l-au reales pentru un mandat de cinci ani in functia de presedinte al Serbiei", a precizat Balasevici pentru Rompres.
In acelasi context, Balasevici si-a exprimat speranta ca datorita sprijinului acordat la alegerile prezidentiale lui Boris Tadic, cei peste 45.000 de romani declarati oficial la recensamantul din aprilie 2002 in Serbia de nord si sud-est isi vor recapata drepturile minoritare: slujbe religioase si invatamant in limba romana si conservarea si protejarea identitatii nationale.
MAE saluta realegerea lui Boris Tadic
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) saluta realegerea lui Boris Tadic in functia de presedinte al Republicii Serbia pentru un nou mandat de cinci ani, adaugand ca Romania s-a pronuntat constant in favoarea fortelor pro-europene din tara vecina, se mentioneaza intr-un comunicat de presa difuzat, luni, de MAE.
O dovada elocventa a acestui sprijin al tarii noastre pentru fortele pro-europene din tara vecina l-au constituit si actiunile bilaterale romano-sarbe in marja alegerilor prezidentiale din Serbia, cum sunt vizita la Bucuresti din 22 ianuarie a ministrului sarb al afacerilor externe, Vuk Jeremic, si vizita la Belgrad din 29 ianuarie a presedintelui Romaniei, Traian Basescu, remarca sursa citata.
'Optiunea electorala a cetatenilor sarbi reprezinta un pas inainte pe calea europeana a Serbiei si un impuls spre o relatie mai stransa a acestui stat cu Uniunea Europeana. Romania va continua sa sprijine materializarea aspiratiilor legitime ale Serbiei de a se apropia de Uniunea Europeana, inclusiv prin demersuri pentru semnarea si ratificarea Acordului de Stabilizare si Asociere cat mai curand posibil', se subliniaza in pozitia MAE.
De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe isi exprima increderea ca Serbia va actiona in continuare cu responsabilitate pentru satisfacerea conditiilor avansarii catre o relatie consolidata cu UE, dat fiind rolul aparte al acestui stat pentru stabilitatea in regiunea Balcanilor de Vest si in Europa.
D.C.  
 Afisari: 490  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
Stirile zilei 2008-02-04
 18:03 
Conducerea Senatului a aprobat reluarea anchetei parlamentare in dosarul Hayssam  2008-02-05
 20:41 
Parlamenul a ratificat Tratatul de Reforma
1 comentariu
 19:36 
Consiliul de securitate al ONU discuta situatia din Ciad
1 comentariu
 18:56 
UE trimite 2000 de politisti si juristi in Kosovo
1 comentariu
 18:39 
Doi oameni, blocati intr-o mina
 18:31 
Ministrul David cere demisia sefilor Politiei Dolj
2 comentarii
 18:29 
Rusia, gata sa recunoasca independenta Transnistriei, Osetiei si Abhaziei
10 comentarii
 18:14 
Tradati de limbajul trupului
 17:34 
CCR sustine ca deciziile sale pot depasi limitele stricte ale unei sesizari
1 comentariu
 16:57 
Sarkozy: Nu Romania are nevoie de Europa, ci Europa are nevoie de Romania
4 comentarii
 16:49 
Sarkozy si Basescu au pozitii divergente pe tema Kosovo
1 comentariu
 16:42 
Motiune PD-L: "Anulati taxa de prima inmatriculare"
 16:42 
Un avion Tarom a aterizat fortat la Roma
1 comentariu
 16:33 
Pe tocuri inalte, pana si viata sexuala e la inaltime
 16:14 
Bursa incepe saptamana in crestere, dar pe cea mai redusa lichiditate din ultimele 21 de luni
 16:09 
Basescu: "Am convenit ca Gaz de France sa fie asociata proiectului Nabucco si Romania va sustine acest lucru"
2 comentarii
 15:57 
E sigur: Raliul Dakar, in Romania si Ungaria
 15:54 
Ambasadorul Taubman promoveaza Romania in SUA
 15:45 
ULTIMA ORA: Ministrul Orban a fost gasit nevinovat in cazul accidentului din decembrie
3 comentarii
 15:16 
Cristi Chivu i-a dat Adelinei Elisei un ceas identic cu cel daruit fostei sale iubite, Maria Marinescu
 Top afisari / comentarii 
 Moartea doamnei Oprisan (5860 afisari)
 Sindromul Golfului in Romania (2033 afisari)
 Suntem o tara de incompetenti (1826 afisari)
 Neconstitutionalitatea statului de drept (1539 afisari)
 Nastase: "N-am batut pe nimeni!" (1484 afisari)
 Flota pierduta a lui Hitler, decoperita in Marea Neagra (3104 afisari)
 Prima Doamna insarcinata, fosta Doamna ... maritata (1942 afisari)
 Rusia, gata sa recunoasca independenta Transnistriei, Osetiei si Abhaziei (1524 afisari)
 Rusia vrea sa deschida o misiune militara in Romania  (1521 afisari)
 Romanii bat toate recordurile: Jaful de 11 secunde (1300 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01199 sec.