Ziua Logo
  Nr. 4147 de vineri, 1 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Presedintele FEN spune ca sumele cerute de profesori sunt mici, se adauga unor salarii mici si pot fi suportate de bugetul Educatiei
"Guvernantii mint, incercand sa creeze impresia ca au facut majorari importante in invatamant"
-- Intr-un interviu acordat ziarului ZIUA, Catalin Croitoru, presedintele Federatiei Educatiei Nationale (FEN), ne-a oferit detalii despre inceperea protestelor in tara, generate de cresterea salariala acordata de Guvern. Detalii au oferit si Marius Nistor (pres. exec. FSI "Spiru Haret") si Aurel Cornea, liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant.
 1 februarie, 18:56 
Catalin Croitoru, presedintele FEN (Ioana Carlig, ZIUA Foto)
Va mobilizati pentru actiuni de protest?
Am facut o informare foarte amanuntita catre membrii nostri de sindicat, am transmis-o in teritoriu si asteptam sa ajunga in fiecare scoala, pentru ca oamenii sa ia cunostinta dspre ce s-a intamplat. In final, ei sunt cei care vor spune in ce masura oferta Guvernului este sau nu acceptata si daca doresc sa isi manifeste in vreun fel nemultumirea, in situatia ca nu o accepta.
Mai sunteti dispusi sa negociati cu ministrul Educatiei?
Ministrul Educatiei ne-a spus foarte clar, in ultima intalnire de dinaintea sedintei de Guvern (marti seara, n.red.), ca este ultima discutie, si ca el nu mai are nimic altceva de discutat cu noi. In loc sa se mearga pe niste negocieri serioase, s-a mers pe metoda prin care ministrul Educatiei s-a aflat in portavocea premierului, si doar ne-a comunicat ce ne-a transmis premierul. Practic, este o nerespectare a regulilor si a legilor parteneriatului social - nerespectarea drepturilor la negocieri colective, inclusiv salariale. Sunt o serie intreaga de incalcari, atat ale normelor interne, cat si europene - care, sigur ca vor atrage consecinte, inclusiv in plan juridic.
In aceste conditii, promisiunea Guvernului Tariceanu, conform careia profesorii vor avea salarii duble in anul 2008, a cazut?
Este pur si simplu demagogie; guvernantii mint si dezinformeaza populatia, incercand sa creeze impresia ca au facut majorari foarte importante in invatamant. Ei omit un element extraordinar de important: atunci cand fac referire la perioada 2004-2008, ei nu vorbesc despre nivelul real al salariului in 2004 cu valoarea absoluta, ci doar de procente relative la un asemenea nivel. Or, a aplica procente, indiferent cat de mari, la niste salarii rusinos de mici - cele mai mici din zona bugetara, inadmisibil de mici - inseamna ca nu obtii alte salarii decat foarte mici. De aceea, procentul pe care noi il ceream - de 50% - nu este deloc mare, care sa nu poata fi sustinut de suma de bani alocata deja in bugetul Educatiei - de 6% din PIB - si nici macar nu reprezinta in valoare absoluta o majorare extraordinara de salarii. Sumele sunt, de fapt, mici si se adauga la nistre salarii mici.
In turneul prin tara pentru promovarea pachetului de legi ale Educatiei, ministrul a anuntat Programul "Un laptop pentru fiecare profesor si elev". Cum vedeti investitia?
Este o noua afacere tipica acestei guvernari, care este interesata sa aloce sume foarte mari numai pe infrastructura, din doua motive evidente: unu - ca acesti bani trec prin firmele pe care le recomanda cu nonsalanta - si pe fata - dl. ministru Adomnitei, in diverse ocazii, cand se intalneste cu inspectorii scolari generali -, si al doilea motiv, o buna parte din acesti bani sunt doar praf in ochi, pentru ca ei nu se cheltuiesc pana la sfarsitul anului si se reintorc la bugetul statului. Deci, este inclusiv o minciuna vizavi de nivelul de alocare a fondurilor - care e doar teoretica, pe hartie.
Perioada de vacanta intersemestriala (2-10 februarie) coincide cu sesiunea speciala a Testelor nationale. Exista pericolul sa bulversati, prin actiuni de protest, aceste examene?
Eu nu pot sa dau un raspuns la aceasta intrebare, in acest moment, pentru ca decizia apartine celor din tara. N-as putea evalua exact cat poate sa dureze, noi oricum o sa avem marti o sedinta a Consiliului National, in care vom face o analiza a situatiei in care ne aflam, si vom decide ulterior pasii pe care o sa-i urmam. Nu ne grabim, pentru ca, in situatia in care membrii nostri hortarasc sa apelam la actiuni de protest, vom avea grija sa respectam toate prevederile legale, ca nu vrem sa-i dam ministrului Adomnitei sansa sa faca spectacolul pe care il face ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, care tot ameninta cu catuse, cu puscarie, cu impuscat in piata publica s.a. - deja este o atitudine tipica Romaniei anilor '50, nu a anului de gratie 2008.
Marius Nistor (pres. exec. FSI "Spiru Haret"): "Cerem dublarea salariilor, prevazuta in Programului de guvernare"
Marius Nistor
ZIUA: Veti solicita o noua runda de negocieri cu ministrul Educatiei, sau va mobilizati pentru proteste?
Marius Nistor: In prezent vom face doua lucruri extrem de importante. In primul rand, vom exercita presiuni asupre ministrului Educatiei pentru a demera noi negocieri - negiocieri reale, nu doar comunicate din partea Guvernului, transmise prin intermediul d-lui ministru Cristian Adomnitei vizavi de posibilitatile pe care le are Guvernul in a satisface anumite solicitari ale organizatiile sindicale din invatamant. Ne dorim negocieri cu experti in finante ai Ministerului Muncii si, bineinteles, ai Ministerului Educatiei, si acest lucru in regim de urgenta. Cel de-al doilea lucru important este consultarea membrilor nostri de sindicat in privinta actiunilor de protest pe care le vom declansa in perioada imediat urmatoare. Putem sa va spunem din start ca aceste actiuni pot sa culmineze cu greva generala, si chiar cu boicotarea examenelor nationale.
ZIUA: La sesiunea speciala a Testelor nationale, elevii pot sa se teama de actiuni de protest din partea profesorilor?
M.N.: Nu, in nici un caz. Asemenea actiuni se realizeaza pe baza unui referendum in randul membrilor nostri la nivel national. Daca guvernantii nostri nu stiu sa respecte legea, federatiile sindicale vor respecta lectia in totalitate.
ZIUA: Cat timp sunteti dispusi sa mai negociati?
M.N.: Noi suntem dispusi in permanenta la negociere, dar este important sa clarificam in cel mai scurt timp problema cresterilor salariale, pentru anul 2008 pentru tot personalul din invatamant. Noi nu cerem altceva decat respectarea Programului de guvernare. Actualii guvernanti s-au angajat ca in anul 2008 se va realiza o dublare a salariilor personalului din invatamant. In momentul de fata, ni se comunica faptul ca acest lucru nu poate fi realizat. Acest lucru nu poate fi credibil, in conditiile in care bugetul alocat Educatiei este de 6% din PIB. Noi am cerut o crestere salariala de 50% pentru tot personalul din invatamant. De aici trebuiau sa inceapa negocierile. Ministrul Adomnitei nu intelege ca banii nu pot fi aruncati doar in acea gaura neagra a modernizarii infrastructurii, bani care pot fi controlati cu mare greutate in privinta modului in care sunt cheltuiti - si cat de reale sunt aceste cheltuieli. trebuie sa inteleaga ca este foarte importanta resursa umana.
ZIUA: Cum comentati Programul "Un laptop pentru fiecare profesor si elev"?
M.N.: Presupun ca nu acesta este motivul pentru care ministrul Adomnitei refuza sa mareasca salariile profesorilor. Ramane de estimat care este valoarea acestor laptopuri.
ZIUA: Cate milioane de laptopuri ar trebui achizitionate?
M.N.: Pai, sa facem o evaluare: sunt aproximativ 3,5 - 4 milioane de elevi, la care se adauga circa 280.000 de cadre didactice. Discutam aici de o afacere de proportii, as putea spune.
Aurel Cornea (FSLI): "Ne vom corela actiunile de protest cu celelalte sindicate"
Aurel Cornea
Intr-un interviu acordat ziarului ZIUA, Aurel Cornea, liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, ne-a oferit lamuriri despre actiunile sindicale pe care le pregatesc filialele din teritoriu, pe fondul nemultumirilor generate de cresterea salariala acordata de Guvern in sedinta de miercuri.
ZIUA: Care sunt pasii pe care ii veti urma?
Aurel Cornea: Nu ne-am declarat multumiti de oferta Guvernului, urmeaza sa ne consultam membrii de sindicat si, in functie de optiunea lor - cand, cum si sub ce forma - ne vom manifesta nemultumirea, o sa stabilim intr-o viitoare sedinta a Consiliului National. Fac apel catre celelalte federatii sindicale reprezentative din invatamant sa ne corelam in stabilirea unui grafic de actiuni de protest.
ZIUA: Veti astepta deciziile din teritoriu doar pe perioada vacantei intersemestriale?
A.C.: Nu, cred ca se vor prelungi si dupa perioada vacantei, pentru ca trebuie sa facem o consultare generala. Acum a fost sfarsit de semestru, incheiere de medii, iar consultarile se vor prelungi, probabil, pana la ultima decada a lunii februarie, dupa care o sa vedem, intr-o sedinta a Colegiului Liderilor. Sigur ca ne gandim la momente in care, cu adevarat, forma noastra de protest sa fie luata in calcul, adica moment in care presiunea sa fie cu adevarat puternica si sa aiba rezultate.
Cresterea salariala a devenit doar un slogan in campania electorala. Atunci toti isi aduc aminte de noi, toti ne fac promisiuni, toti considera ca invatamantul e prioritate nationala.
ZIUA: Care a fost promisiunea lui Calin Popescu Tariceanu, acum patru ani?
A.C.: Ca va dubla salariile profesorilor in 2008.
ZIUA: Si, sunt dublate?
A.C.: Nu, mai lipsesc circa 10 procente.
ZIUA: Dar aceste 10 procente lipsa nu reprezinta cresterea salariala de 10%, anuntata de ministrul Adomnitei ca se aplica de la 1 ianuarie 2008?
A.C.: Nu, noi vom primi doua majorari acum, de cate 6%, una de la 1 aprilie si alta de la 1 octombrie. La acestea s-ar putea adauga, in eventualitatea realizarii indicatorilor economici, inca trei procente. De la inceputul anului se mai acorda 10% pentru profesorii cu gradul didactic definitiv, gradul II si debutanti, personal nedidactic si didactic auxiliar, dar acesti bani reprezinta, de fapt, o reparatie pentru categoriile mentionate. Procentul a fost acordat de Parlament anul trecut, incepand cu luna iulie, dar nu s-au regasit in buzunarul cadrelor didactice. Acesti bani nu au fost luati din anvelopa salariala pentru anul 2008, ci de la capitolul de investitii, pentru aceste categorii care nu au primit in iulie 2007 majorarea salariala.
ZIUA: Asta inseamna ca au fost pacaliti pe sase luni.
A.C.: Da, au fost pacaliti, si de aceea suntem nemultumiti, pentru ca nu au primit acesti bani atunci cand i-a primit toata lumea. A fost o discriminare pentru categoriile pe care le-am mentionat.
ZIUA: In caz de protest, veti apela la toate formele, inclusiv greva generala?
A.C.: Categoric. Vreau sa mentionez ca noi nu dorim sa bulversam anul scolar, nu dorim sa ajungem la forme de protest - si mai ales la forme de protest extreme -, dar nu excludem si o asemenea posibilitate, in cazul in care doleantele noastre, pe care le consideram si legitime, si minimale, nu sunt indeplinite.
Interviuri realizate de Magda SEVERIN  
A r h i v a
Stirile zilei 2008-02-01
 19:19 
ULTIMA ORA: Habib Habibou, atacantul Stelei, a fost supus unei operatii dupa o grava accidentare
1 comentariu
 19:00 
Hertz nu mai inchiriaza masini romanilor
11 comentarii
 18:43 
Putin il lasa pe Aleksanian sa moara, cu zile, in inchisoare
10 comentarii
 18:11 
Americanii testeaza tunul electromagnetic
4 comentarii
 18:07 
Sarkozy, gata sa plateasca 9000 de $ mesterului roman pentru inelul Carlei
 17:31 
Premiera: Ei sunt copiii lui Michael Jackson
1 comentariu
 16:56 
Sprijin pentru Beckham in razboiul cu Capello
 16:44 
Ticu Dumitrescu: "Majoritatea oamenilor din CNSAS spun ca intra in greva foamei"
9 comentarii
 16:17 
Reteaua spargatorilor de bancomate, suspecta ca opera si in Italia
 15:45 
UE nu se asteapta la violente in Kosovo
3 comentarii
 15:00 
Orban: Greva CFR e o actiune ilegala de oprire a lucrului
 14:57 
Curtea Constitutionala a trimis motivarea in cazul deciziei privind Legea CNSAS
1 comentariu
 14:45 
Microsoft ofera 44,6 miliarde de dolari pentru Yahoo!
 14:30 
Cioaca si-a sechestrat in beci prima sotie
1 comentariu
 14:26 
Razboi Rece cibernetic
 14:23 
Conducerea PSD demisioneaza daca pierde alegerile
2 comentarii
 14:10 
Marius Oprea spune ca se lucreaza deja la textul unei alte OUG sau a unei HG pentru CNSAS
1 comentariu
 13:59 
Mihai Necolaiciuc, fost director la CFR, a fost trimis in judecata
 13:55 
Generali, jos burtile!
 13:52 
Streaptease cu stewardese in cabina pilotului
5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Vartejul Kosovo absoarbe Romania (4075 afisari)
 Costel, romanul care a cucerit Spania (3349 afisari)
 Securistii invizibili (2823 afisari)
 Rezidentiat modificat (1811 afisari)
 Gafa printului Philip (1352 afisari)
 Streaptease cu stewardese in cabina pilotului (6034 afisari)
 Premiera: Ei sunt copiii lui Michael Jackson (3640 afisari)
 Americanii testeaza tunul electromagnetic (1923 afisari)
 Hertz nu mai inchiriaza masini romanilor (1658 afisari)
 Anul acesta, vara vine de Martisor (1442 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01134 sec.