Ziua Logo
  Nr. 4147 de vineri, 1 februarie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Marius Oprea spune ca se lucreaza deja la textul unei alte OUG sau a unei HG pentru CNSAS
 1 februarie, 14:10 
Consilierul personal pe probleme de securitate nationala al premierului, Marius Oprea, a declarat vineri, pentru NewsIn, ca departamentul de securitate nationala lucreaza deja la elaborarea unei noi ordonante de urgenta care sa asigure continuitatea institutionala a CNSAS si a deconspirarii.
"Este absolut necesara o ordonanta de urgenta", a declarat Oprea, care a argumentat ca este nevoie atat de continuitate institutionala, cat si de continuarea procesului in sine de deconspirare. "Se lucreaza deja (la o noua ordonanta de urgenta - n.r.), am inceput din primul moment�(dupa decizia CCR de joi - n.r.) sa gandim diferite variante", a precizat Marius Oprea. "Foarte probabil ca printr-o ordonanta de urgenta vom rezolva, pentru ca nu este vorba de un apartament din bloc, sunt doua milioane de dosare, peste 300 de functionari publici. Lucrurile nu se pot lasa asa", a subliniat el.
"Trebuie asigurat un interimat al activitatii CNSAS, fie ordonanta, fie hotarare, vedem din punct de vedere juridic care este formula", a afirmat Marius Oprea, care a mentionat ca nu se poate astepta decizia Parlamentului, deoarece procedura de legiferare ia mai mult timp.
Consilierul premierului a precizat ca cel mai probabil o decizie se va lua la Brasov, unde se intalnesc membrii Executivului si, in general, conducerea PNL, in cadrul Delegatiei Permanente a partidului. Marius Oprea a afirmat ca sambata se vor purta discutii tehnice, nu doar politice, pentru gasirea unei formule de legiferare rapide care sa continue deconspirarea. Potrivit lui Oprea, Guvernul "nu intelege sa renunte" la lupta pentru aflarea adevarului despre trecut, chiar daca decizia CCR "a intors Romania cu zece ani in trecut".
intrebat daca se ia in considerare varianta publicarii dosarelor, idee care s-a concretizat, recent, si intr-o�initiativa legislativa a senatorului PSD serban Nicolae, Marius Oprea a raspuns ca, de fapt, acestea sunt doar declaratii publice, iar cel in cauza nu doreste de fapt sa se afle ce contine dosarul lui Ion Iliescu.
Totusi, Oprea a admis ca un prim pas, in viziunea sa, ar putea fi facut prin publicarea listelor tuturor securistilor aflati in evidentele CNSAS. Consilierul premierului a mentionat ca o decizie privind proiectul ordonantei se va lua in cadrul Delegatiei Permanente de sambata, astfel ca, in cel mai scurt timp, sa se realizeze un text agreat de Executiv si adoptat foarte repede, pentru a nu exista o "sincopa" in activitatea CNSAS.
intrebat daca se poarta discutii cu reprezentanti ai altor partide pentru obtinerea unui sprijin pentru momentul in care ordonanta de urgenta va ajunge in Parlament, Oprea a raspuns ca textul ei va fi conceput "in spiritul declaratiilor publice" ale tuturor actorilor politici, care, la nivel declarativ, sustin deconspirarea si in spiritul cerintelor CCR.
Cat priveste decizia CCR, Oprea a mentionat ca aceasta reprezinta, "cu siguranta", o contrareactie a celor care se simt vizati si a amintit ca si judecatorii Curtii se afla pe lista CNSAS.
Olteanu cere masuri urgente pentru arhiva CNSAS
Si presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a precizat vineri, pentru BBC, ca trebuie luate masuri urgente in ceea ce priveste arhiva CNSAS, pentru ca aceasta sa nu ajunga pe maini "care pornesc din niste umeri cu epoleti".
Olteanu a explicat, intr-o interventie la BBC, ca daca CCR a decis ca intreaga lege este neconstitutionala, "atunci legea nu mai exista", ca atare "nu mai poate fi modificata in niciun fel, pentru ca nu mai exista". "Asta inseamna ca nici institutia nu mai exista, ca nici contractele de munca, arhivele s.a.m.d. nu mai exista si atunci sigur ca trebuie luate in primul rand niste masuri urgente legate de arhiva, de personalul de acolo, de buget s.a.m.d", a comentat presedintele Camerei Deputatilor.
"Probabil ca noi vom discuta. Noi avem chiar maine (sambata, nr) o sedinta a Delegatiei Permanente a PNL-ului si sigur ca vom discuta acest lucru, iar prima sedinta a Guvernului va trebui probabil sa vina cu o prima solutie. Asta inseamna in cursul saptamanii viitoare si sper ca pana atunci sa putem sa coordonam din punct de vedere juridic decizia Curtii, decizia Guvernului, astfel incat cel putin in ce priveste arhiva sa nu ajunga iarasi pe cine stie ce maini, care pornesc din niste umeri cu epoleti", a subliniat Olteanu.
Liberalul a precizat ca acest gen de masuri probabil ca vor trebui luate de catre Guvern, deoarece "procedura parlamentara lasa niste oameni pe strada cateva luni si lasa o arhiva undeva in aer cateva luni, ceea ce probabil ar fi un dezastru national". "Iar intr-un al doilea pas ramane de strans cioburile de pe jos", a continuat Olteanu.
Intrebat daca doreste ca institutia sa existe in continuare, presedintele Camerei Deputatilor a amintit ca Guvernul a fost cel care a dat, in 2006, o ordonanta de urgenta, care nu a trecut inca de Senat, care este camera decizionala. "Vom vedea ce mai poate ramane din ea dupa decizia Curtii Constitutionale si o sa o facem sa ramana cat mai mult se poate", a precizat Olteanu.
T.B.  
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Mai bine ar fi ca CNSAS sa devina un administrator al arhivei pusa pe Internet   de Mihnea Apostol
A r h i v a
Stirile zilei 2008-02-01
 19:19 
ULTIMA ORA: Habib Habibou, atacantul Stelei, a fost supus unei operatii dupa o grava accidentare
1 comentariu
 19:00 
Hertz nu mai inchiriaza masini romanilor
11 comentarii
 18:56 
"Guvernantii mint, incercand sa creeze impresia ca au facut majorari importante in invatamant"
 18:43 
Putin il lasa pe Aleksanian sa moara, cu zile, in inchisoare
10 comentarii
 18:11 
Americanii testeaza tunul electromagnetic
4 comentarii
 18:07 
Sarkozy, gata sa plateasca 9000 de $ mesterului roman pentru inelul Carlei
 17:31 
Premiera: Ei sunt copiii lui Michael Jackson
1 comentariu
 16:56 
Sprijin pentru Beckham in razboiul cu Capello
 16:44 
Ticu Dumitrescu: "Majoritatea oamenilor din CNSAS spun ca intra in greva foamei"
9 comentarii
 16:17 
Reteaua spargatorilor de bancomate, suspecta ca opera si in Italia
 15:45 
UE nu se asteapta la violente in Kosovo
3 comentarii
 15:00 
Orban: Greva CFR e o actiune ilegala de oprire a lucrului
 14:57 
Curtea Constitutionala a trimis motivarea in cazul deciziei privind Legea CNSAS
1 comentariu
 14:45 
Microsoft ofera 44,6 miliarde de dolari pentru Yahoo!
 14:30 
Cioaca si-a sechestrat in beci prima sotie
1 comentariu
 14:26 
Razboi Rece cibernetic
 14:23 
Conducerea PSD demisioneaza daca pierde alegerile
2 comentarii
 13:59 
Mihai Necolaiciuc, fost director la CFR, a fost trimis in judecata
 13:55 
Generali, jos burtile!
 13:52 
Streaptease cu stewardese in cabina pilotului
5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Vartejul Kosovo absoarbe Romania (4075 afisari)
 Costel, romanul care a cucerit Spania (3349 afisari)
 Securistii invizibili (2823 afisari)
 Rezidentiat modificat (1811 afisari)
 Gafa printului Philip (1352 afisari)
 Streaptease cu stewardese in cabina pilotului (6034 afisari)
 Premiera: Ei sunt copiii lui Michael Jackson (3640 afisari)
 Americanii testeaza tunul electromagnetic (1923 afisari)
 Hertz nu mai inchiriaza masini romanilor (1658 afisari)
 Anul acesta, vara vine de Martisor (1442 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00865 sec.